Jump to content
IGNORED

Primare A 31. -zabezpieczenie termiczne?


zyzio

Recommended Posts

Słuchałem dziś bardzo głośno ostatniej płyty Depeche Mode i końcówka mocy wyłączyła się - zielona dioda zaczęła mrugać. Wzmak nie był bardzo gorący, grał ok. 1,5 godziny - spokojnie można było go dotknąć. Po pieciu minutach go włączyłem i wszechno było ok - hula jak przed incydentem. Co było przyczyną ? - włączyło sie zabezpieczenie przed przegrzaniem ? a może ten napis 8 ohm przy gniazdach głośnikowych w nowych klockach Primare to jednak nie przelewki ? A moze to wina głośnikowców DNM Reson ? Ta końcówka podłączona jest w bi-ampingu na bas, z A30.5 nigdy takich przygód nie miałem, a był znacznie bardziej gorący i to nie raz. Jakieś pomysły ?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Chodzi o Primare A 31.2 ;)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Przesadziłeś to i zadziałało zabezpieczenie przed przesterowaniem końcówek mocy. Chyba nie ma co sie martwić...bo zadziałało :)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Link to comment
Share on other sites

zyzio=>

No takie rzeczy, ABS ci się włączył - zyzio powinieneś wiedzieć ,ze końcówka mocy czy wzmak nie powinien podskakiwać podczas odsłuchu ;-)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Nie ma się o co martwić, bo wszystko hula idealnie i się nie wyłącza :) To realizator przesadził z basem na nowej płycie Depeszów, a nie ja :D

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Przynakmniej wiesz teraz, ze producent lipy nie zrobił z zabezpieczeniem. List pochwalny sie nalezy.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Link to comment
Share on other sites

To samo miałem w moim Caspianie. Dzwoniłem do serwisu i podobno to jest zabezpieczenie termiczne. Serwisant od razu wiedział, że na integrze stoi cdplayer i kazał to zmienić bo sie to bedzie powtarzać. Muszę się rozejrzeć za uczciwym stolikiem. Zresztą Caspian ma jeszcze chyba ze 4 inne zabezpieczenia.

Pozdrawiam

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Faktycznie, w Primare jest zabezpieczenie - gdy temperatura osiągnie 70 stopni Celsjusza na radiatorach - wzmak przechodzi w stan standby. Winowajcą były kable głosnikowe DNM Reson, które same w sobie bardzo dobrze się sprawdzały, jednak ich mały przekrój w połączeniu z mocną końcówką mocy nie był dobrym pomysłem, po zmianie okablowania na Straight Wire Serenade - problem nie występuje.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

zyzio, 10 Paź 2009, 13:26

 

>Winowajcą były kable głosnikowe DNM Reson, które same

>w sobie bardzo dobrze się sprawdzały, jednak ich mały przekrój w połączeniu z mocną końcówką mocy

>nie był dobrym pomysłem, po zmianie okablowania na Straight Wire Serenade - problem nie występuje.

 

Z całą pewnością zbyt mały przekrój kabli głośnikowych nie był przyczyną przegrzewania wzmacniacza. Przyczyna musiała leżeć gdzie indziej i została przypadkowo wraz z wymianą kabli zlikwidowana.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem był - wysoki opór tych kabli sprawiał, że wzmak pracował pod większym obciążeniem co po ok.90 min. głośnego odsłuchu skutkowało wysoką temperaturą na radiatorach...Po wymianie kabli można słuchać bardzo głośno nawet cały dzień i wzmak nigdy w standby nie przechodzi.....

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

yzio, 10 Paź 2009, 13:40

 

>Moim zdaniem był - wysoki opór tych kabli sprawiał, że wzmak pracował pod większym obciążeniem co

>po ok.90 min. głośnego odsłuchu skutkowało wysoką temperaturą na radiatorach...Po wymianie kabli

>można słuchać bardzo głośno nawet cały dzień i wzmak nigdy w standby nie przechodzi..

 

P=U^/R

Im większy opór, tym mniejsza moc i tym samym mniej ciepła we wzmacniaczu. Ubiegnę następną teorię, DNM-Reson mają małą pojemność.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Teorie teoriami, najważniejsze że problem nie występuje :-)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest V-savage

(Konto usunięte)

Na pewno kable nie były winne. Idąc Twoim tokiem myślenia dając grubsze kable wzmacniacz dostaje bardziej w kość.

Fabianek wie co pisze.

Link to comment
Share on other sites

Opór jaki stawiały Resony też nie ma znaczenia ? Nieważne co było winne ;))

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hmm, kolejny problem....Primare A 31.2 ma opóźniony start i on działa nadal, ale słychać cichutkie pyknięcie przy załączaniu i wyłączaniu wzmaka - daje głowę, że tego nie było....czy przejmować się tym, czy też raczej grać bez problemu ? Nie jest to przypadkiem za wysokie napięcie stałe na wyjściu wzmaka ? Nie jest to trzask, ciche, delikatne pyknięcie....może ktoś pomóc ?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

A to nie przekaźnik pyka sobie?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Hmm, kolejny problem....Primare A 31.2 ma opóźniony start i on działa nadal, ale słychać cichutkie pyknięcie przy załączaniu i wyłączaniu wzmaka - daje głowę, że tego nie było....czy przejmować się tym, czy też raczej grać bez problemu ? Nie jest to przypadkiem za wysokie napięcie stałe na wyjściu wzmaka ? Nie jest to trzask, ciche, delikatne pyknięcie....może ktoś pomóc ?

 

Gdyby tak było, to "wzmak" by się w ogóle nie uruchomił. Jeśli masz jakiś przyrząd pomiarowy, to dokonaj pomiaru napięcia stałego na wyjściach głośnikowych przy odłączonych zestawach i po zadziałaniu przekaźnika. Powinno być praktycznie zero woltów.

Układ opóźnionego załączania głośników jest zawsze wykonany na przekaźniku(ach), no chyba, że Primare jest tu wyjątkiem.

 

GM

Link to comment
Share on other sites

A to nie przekaźnik pyka sobie?

Nie, słychać delikatne pyknięcie w głośnikach, nie wykluczam że w jednym minimalnie bardziej, naprawdę minimalne, tego po prostu nie było wcześniej i dlatego mnie to zastanawia, poza tym nic się nie dzieje wzmak gra identycznie jak grał, w trakcie grania zero problemów.

 

Gdyby tak było, to "wzmak" by się w ogóle nie uruchomił. Jeśli masz jakiś przyrząd pomiarowy, to dokonaj pomiaru napięcia stałego na wyjściach głośnikowych przy odłączonych zestawach i po zadziałaniu przekaźnika. Powinno być praktycznie zero woltów.

Układ opóźnionego załączania głośników jest zawsze wykonany na przekaźniku(ach), no chyba, że Primare jest tu wyjątkiem.

 

GM

No właśnie - może po prostu zwyczajnie padły jakieś tranzystorki mute czy te przekaźniki coś zaczęły świrować...poza tym faktycznie, wzmak nie powinien się załączyć...hmm

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.