Skocz do zawartości
IGNORED

The Best of Blue Note w Polityce

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Tygodnik Polityka wprowadza dziś do sprzedaży (w systemie prenumeraty) 15-sto tomową Kolekcję Jazzową wytwórni Blue Note. Myślę, że warto rozważyć kupno całości zważywszy, że całośc będzie kosztować 229zł, czyli jedna płyta z książeczką za ...15zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-17176-100003392 1244037860_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/54590-the-best-of-blue-note-w-polityce/

Bardzo fajne wydawnictwo,jak ktoś nie posiada tych tytułów to warto:

1. John Coltrane „Blue Train”

2. Miles Davis „The Complete Birth of The Cool”

3. Nina Simone „Nina Simone At the Village Gate”

4. Herbie Hancock „Cantaloupe Island”

5. Bobby McFerrin „Spontaneous Inventions”

6. Cannonball Adderley „Somethin' Else”

7. Chet Baker „My Funny Valentine”

8. Dexter Gordon „Go!”

9. Us3 „Hand On The Torch”

10. Sonny Rollins „Ballads”

11. Freddie Hubbard „Ready for Freddie”

12. Art. Blakey &The Jazz Messengers „Moanin’”

13. Kenny Burrell „Midnight Blue”

14. Chick Corea „Now He Sings, Now He Sobs”

15. McCoy Tyner „The Real McCoy”

Zdaje się, że poszczególne płytki będą dostępne w kioskach w każdą środę od 17 czerwca, a zamówić można sobie także i cały zestaw w prenumeracie - tak będzie taniej niż kupować co środę. Już go zamówiłem - pomimo posiadania kilku płyt z tego zestawu.

Piękne, piękne!

Jazz w kioskach - wreszcie może te piękne nagrania trafią pod strzechy! Na początek Blue Train - panowie, to nie może być prawda!!! Chętnie kupię całość mimo że mam ....banalną większość ;-)

pzdr

Cytat z Polityki: "Zamawiając prenumeratę kolekcji do 17 czerwca 2009 zapłacisz tylko 229zł. Oszczędzasz tym samym ponad 65zł w stosunku do ceny zakupu wszystkich części w kiosku (294zł)".

Zdaje się więc, że książki/płyty będą się także ukazywać w kioskach co środę w rytmie wydań Polityki.

Czyli w kioskach te pojedyncze płytki-książki powinny kosztować ok. 19,90zł. Też niedużo.

Inteligentny strzał Polityki. Wieloletnia moda na smooth jazz stworzyła grunt dla masowej edycji naprawdę jazzowej, a kolekcja Blue Note b. dobrze nadaje się na drugi krok.

Songu Horacego oczywiście też brakuje dla faktycznego uznania tego za The Best of BNote, tym niemniej zestaw tytułów znakomity a wyśmienity Tomasz Szachowski - to z w trakcie słuchania Jego audycji nagle polubiłem byłem jazz - napisze ciekawe omówienia dzieł i twórców w tych książeczkach.

Ad vocem. Na rynku jest od dłuższego już czasu tak zwana Edycja Rudy Van Gelder kluczowych płyt Blue Note. Znakomity inżynier dźwięku poddał remasteringowi słynne stare płyty wytwórni. Otóż część znawców uważa że nie zawsze mu się to tym razem udało jak należy - w szczególności skarżą się na nieprzyjemne rozjaśnienie barwy dźwięku w stosunku do oryginałów.

profee, 9 Cze 2009, 22:08

>Ja zrozumiałem, że w każdej książce będą 2 CD.

na stronie Polityki znalazłem informację: "Każdy tom kolekcji składa się z książki i płyty cd." również ilość utworów na płytach świadczy raczej o wydaniu jedno płytowym... skąd zatem informacja o że w każdej książeczce będą 2 płyty ? Chyba że coś przeoczyłem ...

Z Polityki:

"POLITYKA prezentuje 15 tomową kolekcję jazzową The best of Blue Note Records. Wśród wykonawców znajdą się wielcy światowego jazzu: John Coltrane, Miles Davis, Herbie Hancock, Nina Simone, Chick Corea, Bobby McFerrin, Sonny Rollins i wielu innych, których płyty i nagrania weszły już na stałe do kanonu muzyki jazzowej. Wszystkie płyty, które znajdą się w kolekcji zostały wydane przez legendarną wytwórnię Blue Note, jedną z najważniejszych instytucji światowego jazzu, która w tym roku obchodzi swoje 70 lecie.

Każdy tom kolekcji jazzowej składa się z książki oraz płyty CD. W książce znajdziemy biografię artysty oraz historię powstania płyty. Autorami tekstów o muzykach i ich dorobku są znani krytycy jazzowi: Paweł Brodowski, redaktor naczelny miesięcznika „Jazz Forum”, oraz Tomasz Szachowski, dziennikarz programu II Polskiego Radia, autor audycji „Jazz Piano".

W kolekcji ukażą się:

John Coltrane „Blue Train”

Miles Davis „The Complete Birth of The Cool”

Nina Simone „Nina Simone At the Village Gate”

Herbie Hancock „Cantaloupe Island”

Bobby McFerrin „Spontaneous Inventions”

Cannonball Adderley „Somethin' Else”

Chet Baker „My Funny Valentine”

Dexter Gordon „Go!”

Us3 „Hand On The Torch”

Sonny Rollins „Ballads”

Freddie Hubbard „Ready for Freddie”

Art. Blakey &The Jazz Messengers „Moanin’”

Kenny Burrell „Midnight Blue”

Chick Corea „Now He Sings, Now He Sobs”

McCoy Tyner „The Real McCoy”

Koszt przesyłki wszystkich tomów kolekcji pokrywa Polityka SP. Pierwsze dwa tomy kolekcji wyślemy 25 czerwca. Kolejne będziemy wysyłać po dwa w każdej przesyłce, sukcesywnie w miarę ukazywania się poszczególnych części kolekcji.

Uwaga! Nie ma możliwości dostawy poza granicę Polski tego towaru.

Jeśli chciałbyś zamówić kolekcję za pobraniem pocztowym, dokonaj zamówienia na niniejszej stronie, w uwagach do zamówienia wpisując "zamawiam dostawę za pobraniem". W sposobie dostawy należy wybrać opcję "Poczta Polska - opłatę za dostawę na terenie Polski ponosi Wydawca", natomiast jako formę płatności prosimy wybrać opcję "przelew bankowy". W ten sposób będziesz mógł zapłacić za kolekcje dopiero przy otrzymaniu kolejnych przesyłek.

Kolekcję można także zamówić dzwoniąc na infolinię - nr tel. 067 210 86 50

- infolinia czynna w dni robocze, w godzinach 8.00-18.00. Koszt połączenia według taryf operatorów telekomunikacyjnych.

W przypadku płatności za pobraniem kolekcję otrzymasz w ciągu 3 miesięcy (licząc od pierwszej wysyłki) podzieloną na 4 przesyłki - pierwsze 3 wysyłki będą zawierały po 4 kolejne tomy (każda w cenie 62 zł) a w ostaniej przesyłce znajdą się 3 ostatnie tomy kolekcji (w cenie 43 zł). Pierwsza wysyłka nastąpi w dniu 9 lipca 2009.

Ukryta Zawartość

Czyli czekamy do około 10 lipca na pierwszą paczkę czterech płyt z serii. W kioskach pierwsza płyta już 17 czerwca, więc "nieprenumeratorzy" będą mieli prędzej możliwość oceny jakości płyt.

Pozd. V-t.

Ukryta Zawartość

UWAGA!!!

W przyszłą środę 17 czerwca do części nakładu Polityki dołączona będzie pierwsza płyta z serii - John Coltrane "Blue Train" za ...15zł - łącznie z Polityką. Zalecane jest "uproszenie" znajomych kioskarek w okolicy o odłożenie tego wydawnictwa :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tylko ta kolekcja Rzepy to zwykłe składanki, ciekawe jedynie dla początkującego jazzfana lub osoby, która zwyczajnie chce mieć coś ładnego na półce.

http://sklep.rp.pl/product_info.php?products_id=392&osCsid=c2c1164cb8e7b07d57d82547454fb945

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.