Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm, Caspian i nowe CD czy DAC

voivod

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw Paradigm Studio 20v4, Roksan Caspian i CD HK HD970.

Najsłabszym elementem co nie da się ukryć jest odtwarzacz CD.

Mam do wydania max 3000 zł

Jak sądzicie:

- wymienić go na jakiś inny - jakie wasze typy

- dokupić DAC - jaki

Słuchałem HD970 co prawda na innym wzmacniaczu (DENON PMA 1500AE) z nie modyfikowanym Beresford-em TC-7510 i grało to zdecydowanie gorzej niż przed wpięciem go w tor.

Mniejsza scena, dźwięk mniej soczysty.

Muzyka to wszelkie odmiany Metalu oraz czasami Rock.

Ma grać żywiołowo, muzykalnie z kopem i maskować niedostatki realizatorskie. Lubię szybki krótki bas, delikatną perlistą górę oraz mięsisty środek.

https://www.audiostereo.pl/topic/55178-paradigm-caspian-i-nowe-cd-czy-dac/

możesz rozważyć cd xindaka muse 2.0....bardzo przyzwoity sprzęcik......u mnie gra z paradigm studio 40v4 i wzmakiem 6950V......bardzo udane połączenie

podsyłam link do dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Posłuchaj przetwornik DAC Cambridge Audio DacMagic tylko koniecznie egzemplarz wygrzany i połączony naprawdę dobrym okablowaniem (zwróć uwagę na dobrą cyfrówkę). Z dobrym okablowaniem spokojnie zmieścisz się w podanej kwocie i wykorzystasz niezły napęd jaki masz w HD970. Wydaje mi się, że efekt powinien odpowiedać Ci, będzie to klasa odtwarzacza za 4-5 tys.

To w HD970 jest "niezły" napęd? Łomatko! To jak się zachowują te "złe" napędy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 4 Cze 2009, 22:22

>To w HD970 jest "niezły" napęd? Łomatko! To jak się zachowują te "złe" napędy?

Potwierdzam McGyverze - to co się działo z HD 970 to nieporozumienie. Urządzenia potrafią od nowości mieć problem, lub ujawnia się on po niecałym roku niezbyt intensywnego użytkowania. Po wymianach serwisowych problem powraca po kilku miesiącach. Ale ten DVD-ik pracuje także w innych urządzeniach. Tam także tak często siada?

W nowym 990 (nie 980) za to napęd zachowuje się całkiem nieźle. Szybciej pracuje z płytą i nie dostrzegam póki co jakiś problemów.

Ale H/K jakoś podupada na jakości. Tyczy się i CDków, DVD i czasem Amplitunerów. Starsze 430, 435...były całkiem przyjemne.

Są dwie kwestie dotyczące napędu w HD970. Jest rzeczywiście awaryjny, jego wytrzymałość jest niska. Drugą sprawą jest jakość odtwarzania która jest na poziomie odpowiednim do zastosowania zewnętrznego przetwornika. Oczywiście są lepsze napędy odczytujące płyty z mniejszą ilością błędów a co za tym idzie, lepiej nadające się do zastosowania zewnętrznego przetwornika, niestety przedział cenowy nie pozwala na taką zmianę. W nowych H/K HD990 napęd jest rzeczywiście znacznie lepszy pod względem niezawodności i jakości.

Jeżeli napęd jest zawodny i awaryjny do tego stopnia, to uważam że szkoda nim sobie tyłek zawracać.

Bardzo dobrej jakości sygnał cyfrowy można uzyskać już choćby z taniego DVD Pioneera, więc na takie kuriozum jak w/w harman szkoda nerwów.

To ja mam jakiegoś farta chyba. HD 970 gra u mnie 2 lata i to dość intensywnie i jestem z niego zadowolony. Nic złego się nie dzieje, napęd cichy i potrafi odczytać niejedną płytę na ktorej inne się wykładały.

McGyver masz rację, można zastosować odtwarzacz DVD PIONEER DV-410 lub nawet prostszy i tańszy DV-310 który bardzo dobrze współpracuje z zewnętrznym przetwornikiem i kosztuje naprawdę niduże pieniądze. Jeśli jednak kolega ma HD970 które działa prawidłowo, nie ma sensu, aby kupował inny napęd.

HD 970 wyszly dwie wersje. Wersja druga nie miala problemow z napedem, ktory poprawiono. Jest o tym troche napisane na niemieckim forach. Ja kupilem HD 970 w komplecie ze wzmacniaczem HK 970 wersje limited edition , ktory gra mojemu bratu. Nigdy nie bylo problemow z odczytem (glownie nagrywane)plyt czy zacinaniem sie napedu. Dzwiek Cd ka na dobrym poziomie. Dodam, ze kupie sprzet powystawowy w niemieckim MM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Poza tym HD 970 mozna zastosowac jako zewnetrzny DAC posiada on bowiem wejscia cyfrowe.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam również DVD PIONEER DV-400. Z tym że grał on zdecydowanie gorzej podpięty do Beresforda TC-7510 niż HD970 z Beresem i bez Beresa.

Co sadzicie o różnych modelach DAC LITE np. DAC-60, DAC-68, DAC-38, DAC-72 lub ich odpowiedniki z

Ukryta Zawartość

+ w przyszłości jakiś transport CD np. Vanguard CDM 12

link:http://www.pacificvalve.us/VanguardCDM12.html

Używanego CD jakoś się boję.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.