Skocz do zawartości
IGNORED

koncerty blue-ray

fugazi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ,jestem tu nowy ale ośmielam się zaproponowac moje spostrzezenia co do płytek bluray, mam w mojej kolekcji około 70 pozycji bluray głownie koncerty moja top lista na dzien dzisiejszy:

1.Schiller - Atemlos dzwięk 10/10 obraz 10/10 dla mnie referencyjny koncert jak juz wczesniej pisali koledzy

2.Armin Van Buuren - Mirage dzwięk 10/10 chociaz tylko DD 5.1 ale bije większosc koncertow w DTS obraz 10/10 chociaz jak i Schiller delikatnie dropi ale biore poprawke ze oba koncerty

są nagrywane w polmroku z grą swiateł i mysle ze lepiej juz byc nie moze

3.Seal - Soundstage dzwięk 10/10 obraz 10/10

4.Simply.Red - Live in Siciny dzwięk 9/10 obraz 9/10

5.Porcupine .Tre - Anesthetzie dzwięk 9/10 obraz 9/10

6.Celin Dion-live In las Vegas dzwięk 9/10 obraz 9/10

7.Mria Carey-The Adventuresod Of Mimi dzwięk 9/10 obraz 9/10

8.Lionel Ritchie -Live Hits dzwięk 9/10 obraz 8/10

9.Melani Farmaer - Stade De France dzwięk 8/10 obraz 10/10

10.Within Temptation - Black Syphony dzwięk 10/10 obraz 8/10

to moja pierwsza dziesiątka,dodam ze poza pierwszą dwudziestką jak dla mnie są koncerty U2 ,Depeche Mode ,Madonny ponizej oczekiwan o pomyłce jaką jest Dire Straits Alchemy juz nie wspominając

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

No, to koniecznie zobacz : Michael Buble, oraz dwie płytki pana Davida Fostera.

Myślę, że pierwsze trzy miejsca będą wymagały zmian. :)

Dorzuciłbym do tego Lee Retinour, ale na Blu-Ray to tytuł nie do zdobycia - dźwięk i muza 10 gwiazdek.

Schiller jest efekciarski, stąd taka wiara w mega-jakość :)

U mnie w intro goście pospadali na dywan - szok walnięcie, ale czym dalej,tym większy bałagan.

AC/DC - Let there be rock - RECENZJA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No, to koniecznie zobacz : Michael Buble, oraz dwie płytki pana Davida Fostera.

Myślę, że pierwsze trzy miejsca będą wymagały zmian. :)

Dorzuciłbym do tego Lee Retinour, ale na Blu-Ray to tytuł nie do zdobycia - dźwięk i muza 10 gwiazdek.

Schiller jest efekciarski, stąd taka wiara w mega-jakość :)

U mnie w intro goście pospadali na dywan - szok walnięcie, ale czym dalej,tym większy bałagan.

AC/DC - Let there be rock - RECENZJA.

Ukryta Zawartość

ok napewno poszukam Twoich typow na nr 1

BoDeX a co jeszcze polecasz w super jakosci ,interesują mnie tylko najlepszy dzwięk i muza -dziękuje z gory

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Wszystko oprócz LEE RITENOUR - OVERTIME znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Myślę, że POLICE i STING z Berlina powinny Ci przypaść do gustu.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedz Stinga i Police mam ,interesują mnie tytuły wyrozniające się z tłumu dzwiękiem i obrazem takie the best

dzięki za linka z alledrogo(naprawde drogo) mieszkam za granicą i kupuje płytki blu po 5-10 euro

wczoraj wpadła mi w ręce ta płytka dzwięk 9/10 obraz 9/10 polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schiller - Atemlos jest rewelacyjny kto lubi ten gatunek muzyki musi to miec

Co do grupy Dire Straits miala wydac DVD w kwietniu ale do dzisiaj niestety nie wydala czy ktos wie moze kiedy bedzie premiera nowego koncertu

i czy bedzie na BR bo tak szczerze to na DVD juz nie ma sensu kup[owac koncertow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toto "Falling in between live". Koncert dość statyczny, ale fajnie posłuchać takich kawałków jak "Rosanna" czy "Africa".

Od strony technicznej bez zarzutu, szczególnie dźwięk robi wrażenie dynamiką i rozdzielczością. Ścieżka DTS HD MA dobitnie pokazuje swoją przewagę nad Dolby Digital.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ścieżka DTS HD MA dobitnie pokazuje swoją przewagę nad Dolby Digital.

Takie porównanie to nieuczciwy zabieg intelektualny. Wiadomo nie słuchając co będzie lepsze. To jest tak, jakby ktoś obwieścił że Mercedes klasy E jest lepszym samochodem od Fiata Seicento. Porównywać wypada produkty z tej samej półki jakościowej: DTS-HD MA z Dolby True HD, zaś zwykły Dolby Digital ze zwykłym DTS.

• 3 tygodnie później...

Witam, będąc w Katowicach na tegorocznym OFFie jestem nadal pod wrażeniem wspaniałego koncertu Primal Scream i ich "scramandelica" w wersji live(dla mnie obok grindermana zdecydowanie najlepszy koncert tego roku) . Wiem,że w maju wyszła edycja na BR. czy ktoś widział już to wydawnictwo? Jaki obraz jak to brzmi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pat Metheny Group - "The Way Up Live" super koncercik dtshd/1080i dźwięk 10/10, obraz 10/10.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej pózno niż wcale. Znając podejście Piotra do jakości koncertów to może być najlepiej zrealizowany koncert na br.Premiera w pazdzierniku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nio po Piotrku mozna się spodziewac ze będzie to cos extra

Jakoś nikt nie wspomina o dwóch tytułach TANGERINE DREAM, a szkoda ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja czekam, aż będziesz je miał w swojej kolekcji :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• 1 miesiąc później...

Bylem dzis w Media-markt celem zakupienia Dream Theater - Live at Budokan. Jednak poniewaz posiadam ten koncert na DVD i ma on juz troszke lat poprosilem o mozliwosc odtworzenia.Wniosek jest taki, ze nie warto kupowac (chyba ze ktos nie ma zwyklego DVD). Niestety obraz skalowany, nie bylo to nagrywane kamerami HD. Dobrze ze nie zakupilem od razu, bo bym wywalil prawie 100zl w bloto.

Bylem dzis w Media-markt celem zakupienia Dream Theater - Live at Budokan. Jednak poniewaz posiadam ten koncert na DVD i ma on juz troszke lat poprosilem o mozliwosc odtworzenia.Wniosek jest taki, ze nie warto kupowac (chyba ze ktos nie ma zwyklego DVD). Niestety obraz skalowany, nie bylo to nagrywane kamerami HD. Dobrze ze nie zakupilem od razu, bo bym wywalil prawie 100zl w bloto.

Witam,

I tutaj jest przysłowiowy pies pogrzebany. Jeśli coś nie bylo nagrywane kamerami HD lat temu ....naście (a wszyscy wiemy, że nie) to nie oczekujmy rewelacji w sferze video.

Tak jak któryś z forumowiczów tutaj wcześnie napisał koncert Jarre'a z Chin na zwykłym DVD ogląda się z przyjemnością, ale jak sięgniemy do źródła to dowiemy się, że był rejestrowany kamerami HD. W takiej sytuacji wymiana DVD na BR moim zdaniem ma sens. A czego oczekujemy po Dire Straits Alchemy??? Nie oszukujmy się. Jeśli obraz był zarejestrowany w rozdzielczości SD to uczynić z niego może tylko obraz HD skalowanie, czyli sztuczne pompowanie jak cycków Pameli Anderson. W kwestii audio może być lepiej - dobrze wiemy, że z oryginalnych analogowych taśm matek można bardzo dużo wycisnąć, wraz z kolejnym postępem w dziedzinie obróbki dźwięku. Dzieląc fragment muzyki na coraz więcej mniejszych cząsteczek (tzn, z analogu formatować na cyfrę) przybliżamy się do ideału, bardziej wiernego przekazu, natomiast w dziedzinie obrazu z pxela w formacie SD próbować generować 3 czy 4 pixele jest obarczone niesamowicie wielkim błędem, i jak dla mnie to przekłamanie. Stąd się bierze niesmak w oglądaniu takich koncertów na BR, jak chociażby wspomniany Alchemy. Może się mylę, ale takie są moje odczucia.

ALARM:

Nie kupować PEARL JAM !

To jakiś żart.

Takie "dzieło powinno być dodawane za darmo do CD lub VHS.

Zapytanie:

zrażony PJ muszę zapytać :

czy ktoś ma PROCOL HARUM ?

Ew. jakieś opinię, please !

Recenzja dla wytrwałych :

Recenzja Blu Ray Peter Gabriel Live in London “NEW BLOOD’’. Zagadnienie pod tytułem Peter Gabriel jest mi znane nieco więcej niż przeciętnemu zjadaczowi chleba. Temat uważam za dobrze liźnięty. Peter Gabriel poszedł w ślad swoich kolegów typu Sting i postanowił zrobić „szoł” wraz z orkiestrą symfoniczną z Londynu w Londynie. Temat nie był taki łatwy gdyż poprzednikom –właśnie np. Stingowi wyszło to fajnie. Czy muzyka Petera Gabriela nadaje się do takiej symbiozy . No skoro stwierdził to sam Piotr to chyba tak. W sumie facet nie jeden aspekt sztuki nie tylko muzycznej przegryzł.

Co widzimy na scenie .Plan pierwszy P.G. Za nim orkiestra z Londynu -no słusznych gabarytów i umiejętności. Obok wokalistki od jednej do trzech w zależności od utworu. Z tyłu ekran LCd około kilka tysięcy cali. Publiczność –ciężko powiedzieć ile ich tam weszło ale nie jest to „ Teatr Balszoj”. P.G. zachował pewna chronologię mianowicie wykonuje utwory w kolejności powstawania czyli od najstarszych do „świeżych”. Wg. mnie repertuar dobrany dobrze ,większość utworów da się obrobić z symfonią. Oczywiście nie dziwi w takiej sytuacji brak utworu Sledgehammer gdyż połączenie jego ze smyczkami przypominało by połączenie gówna z miodem lub jak kto woli dysonans dźwiękowo-logiczny.

Obraz. 1080i . W momentach dobrego doświetlania sceny widać dobry obraz Hd –nie ma się czego czepiać. W sytuacji przyciemniania sceny jest jak zawsze na blu Ray 1080i fajnie ale nie genialnie.

Dźwięk DTSHD-mA / LPCM 2 Stereo/ i nie wiem po co DD zwykłe. Wokal P.G. wychodzi bardzo dobrze jest czysty ,dobitny i chyba jeszcze lepszy niż jego struny głosowe sprzed lat (ale podobnie jest też z G. Michael i np. Phil Collins a także Sting –chłopaki są jak wino im starsi tym lepiej śpiewają. DTS –HD MA spełnia moje oczekiwania.LPCM fajny -słyszałem lepszy jednak.

Menu płyty-bardzo czytelne .Ogólne wrażenie; ciężko jest sobie wyobrazić koncert P.G bez guitars-czytaj gitary ,bass-basu i drum kit –czyli zestawu perkusyjnego. Te trzy ostatnie elementy były podstawą jego koncertów. Brak tych elementów niewątpliwie czuć ale P.G udowodnił że nie muszą one być koniecznie. Niektóre utwory jednak bez tego są w porównaniu do oryginałów mdłe. Chórek P.G. dobierał do tej pory w koncertach kobiety niebanalne. W trudnych chwilach potrafiły genialnie załatać lukę jego niedoskonałości wokalnej lub jak kto woli specyficznego głosu w którym są problemy z pewnymi oktawami na obrzeżach pięciolinii. Wiem bo grałem na pianinie 5 lat i z muzyki przynosiłem zawsze mocną 4 .W poprzednich koncertach zawsze wracałem do utworów gdzie jego kobiety śpiewając wprowadzały mnie w ekstazę . Tu niestety wokalistki się nie popisały, Jedna –często przez Niego używana śpiewa gorzej niż 5-10 lat temu, druga to zupełny niewypał –dziewczyna o blond włosach śpiewa tak jak by chciała a nie mogła lub nie zjadła przysłowiowego śniadania –tu mam straszny niedosyt. W pewnym momencie pojawia się znana skądinąd Sawara wokalistka Japońska ?? która potrafiła ongiś poderwać słuchaczy na równe nogi ale tu niestety chyba nie zarobiła na bilet powrotny .Orkiestra londyńska –nie znam się na tym za bardzo ale wypadła co najmniej jak Peter albo i lepiej .Dla lubiących tego typu muzykę chyba uczta muzyki poważnej-filharmonicznej. Reasumując znajdują się na tym Blu Ray utwory do których będę często wracał typu BIKO czy Solsbury Hill ,Wallflower ale chyba nie częściej niż do jego starych ale bardzo jarych płyt DVD. 3D mój sprzęt nie pozwala mi na razie w pełni cieszyć się obrazem przestrzennym(nie tęsknię) ale nawet gdyby to efekty 3 d na tej płycie nie będą raczej powalać .Czasem z dużego ekranu leci czerwony deszcz i biegają „ ludziki „ możliwe że czasem dochodzi do zbliżeń twarzy P.G na obrazie 3d –ogólnie efekt chyba bardzo na siłę i przy tym typie muzyki chyba zbędny. Widzowie za często nie wstają i nie unoszą się.

PODSUMOWANIE SKALA 6-STOPNIOWA. OBRAZ 5/6 DŹWIĘK 5/6 REPERTUAR 6/6 WOKAL P.G 6/6 CHÓREK 3/6 ORKIESTRA 6/6 DODATKOWE EFEKTY 3/6 OGÓLNA = ŚREDNA 5/6.

PODSUMOWANIE SKALA 6-STOPNIOWA. OBRAZ 5/6 DŹWIĘK 5/6 REPERTUAR 6/6 WOKAL P.G 6/6 CHÓREK 3/6 ORKIESTRA 6/6 DODATKOWE EFEKTY 3/6 OGÓLNA = ŚREDNA 5/6.

Bardzo fajna recenzja. Dzięki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam - co chcesz wiedzieć ?

Dzięki,

pytania:

- czy "Bielszy odcień ... " wyciska łzy " ?

- czy Grand Hotel brzmi soczyście i jest starannie zrealizowany ?

- jak forma vocalna leadera ?

- realizacja video; tania czy dopracowana ?

I tak kupię.

Na otarcie łez po syfie p.t. PEARL JAM.

ps.

Peter Gabriel bez gitar i bez SLADGE HAMER - toż to pomyłka !

To jak bym kupił Hendrixa grającego etiudy Chopina na CASIO !

ps.

weteranów namawiam:

Billy Joel - a jakie bonusy odkryłem ...

Procol Harum;

audio 4/10

video 2/10

Koncert zagrany statycznie, leader w dobrej kondycji,

Wierność wykonań z wersjami historycznymi.

Jako pamiątka muzy z lat 60/70 może być.

No i na koniec "Whiter Shade of Pear".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.