Skocz do zawartości
IGNORED

Jak skalibrować subwoofer?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym w końcu poprawnie skalibrować subwoofer. Mam monitory Lipinskiego i sub Lipinskiego wraz z osobnym wzmakiem mocy. Monitory napędza Accu E550 a z wyjścia preampa tegoż sygnał idzie do końcówki mocy, która steruje sub'em. Koncówka mocy Lipinskiego pozwala na odpowiednie ustawienie punktu odcięcia sub'a w zależności od modelu monitorów - więc pozostaje kwestia głośności, zgodności fazowej itd. (np. Lukas Lipinski poradził mi aby sub był wysunięty kilkanascie cm przed front monitorów)... mam ręczny miernik głośności - jestem w stanie robić pomiary... ale jak - mam słuchać płyt testowych? puszczać coraz wyższe częstotliwości i upewniać się że głośność systemu jest zbliżona?

https://www.audiostereo.pl/topic/57062-jak-skalibrowa%C4%87-subwoofer/

U mnie gra zestaw JPW ML 910 wraz z subem Velodyne CHT 10R,sygnał podaję z wyj preamp wzmaka a elektronika to CA azur 640C+640A.Odcięcie ustawiłem na ok 50Hz a głośność praktycznie minimum,faza 0,sub stoi po lewej stronie lewej kolumny.Pokój ok 20m kw.Dobrym patentem jest ustawienie suba w miejscu odsłuchu i szukanie najleprzego brzmienia i w to m-sce lokujesz suba, ale potrzebny jest długi IC

Gość ata77

(Konto usunięte)

U mnie najlepiej sprawdza sie ustawienie odciecia na ok 10hz ponad najniższa wartość we frontach. Głosnośc na 1/3 - 1/4 w zaleznosci od słuchanej muzyki. I niestety najlepszym sposobem na znalezienie optymalnego ustawienia samego suba jak i jego wartosci to, bieganie z tym klocem po pokoju i krecenie galami.

co tu dużo pisać odcięcie ustawić tak żeby nie interferowały niskie częstotliwości,kloca postawić miedzy kolumnami blisko jednej z nich albo obok, fazę na 0 a głośność dostosowac do muzyki,w mojej konfikuracji sub jest "niewidoczny" dla uszu.

czy przy prawidlowej kalibracji np sygnał 50Hz z suba powinien mieć tę samą głośnośc (w dB na mierniku) co np sygnał 10KHz? 15KHz?

chodziło mi o bardziej "pomiarową" metodę - na słuch ciężko - zresztą w moim pokoju nie mam za bardzo jak jeździć z sub'em....

i jeszcze raz napiszę - ODCIĘCIEM SIĘ NIE MARTWIĘ BO TO ROBI WZMAK MOCY LIPINSKIEGO - przeciez pisałem ;)

chodzi mi tylko i wyłacznie o odpowiednią glośność sub'a aby prawidlowo się zgrywał z monitorami...

Adam,

trenowałem dwa systemy z monitorami i aktywnym subwooferem. Oba się ostetecznie nie sprwdziły, ale mogę coś podpowiedzieć jeżeli chodzi o ustawienie. Może po koleji, kila rad.

1. Wg mnie, często popełnianym błędem jest ustawianie górnej granicy pracy subwoofera za wysoko, a głośności jego pracy za nisko. Powoduje to, że subwoofer słuchać, ale nie ma on pożądanej dynamiki w dolnym zakresie. Lepiej ustawić subwoofer głośniej i odciąć go niżej. To taka rada generalna. Rozumiem, że wtwoim przypadku, kwestia częstotliwości podziału jest już z głowy.

2. kwestia pomiarów. Nie ma takiej opcji, żeby pomiary zrobione dla np. 20Hz i 50 Hz były takie same, bo w miejscu odsłuchowym (zakładam, że tam stawiasz miernik) jest zbyt duży wpływ akustyki pomieszczenia. Poza tym ważne jest jakiego miernika używasz. Jeżeli jest to SPL meter typu Radio Shack, to jego charakterystyka nie jest liniowa i warto wprowadzić korektę na poszczególne pomiary.

Napisz jaki masz miernik - może coś pomogę.

Tutaj znajdziesz trochę informacji o zastosowaniu najpopularniejszych mierników i ich porównania.

www.audioxpress.com/magsdirx/ax/addenda/media/koya2811.pdf

3. Kolejnym często spotykanym błędem jest robienie pomiarów charakterystyki przy sygnałach testowych nagranych co 1/3 oktawy lub 1/6 oktawy. W zakresie 10-300Hz warto jest zrobić pomiary co 1Hz, bo to dopiero pokazuje jakie są problemy akustyczne w pomieszczeniu.

Na stronie Real Traps możesz ściągnąć pliki do wypalenia na płycie z takimi właśnie sygnałami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4. Na początek ustawienie fazy. Puść zapętlony sygnał testowy o częstotliwości najbardziej zbliżonej do częstotliwości podziału pomiędzy monitorami i subem. Ustaw miernik w punkcie odsłuchowym. Niech ktoś kręci gałką ustawienia fazy, a ty obserwuj najwyższe wskazanie miernika.

5. Jeżeli chodzi o poziom głośności to postaraj się aby był zbliżony monitory i sub w częstotliwości podziału.

6. Wykreśl sobie charakterystykę w Excelu. Od razu zobaczysz jakie masz problemy za akustyką. Patrz temat nr. 56883

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość ata77

(Konto usunięte)

ja robie proby wylacznie na sluch. jezeli masz studio i zalezy ci na optymalnej charakterystyce liczbowej to napisz. Jezeli chodzi o przyjemnosc odsluchu to miarą pomiaru idealną jest wylacznie twoj wlasny instrument sluchu. No, chyba, ze chcesz pokazac znajomym pomiary bliskie absolutu (o to cie nie posdzam) onanizujac sie liczbami. Na instrumentach pomiarowych sie nie znam ( tu patrz 1 wyzej) Poza tym idealne wartosci pomiarowe nie sa adekwatne dla ludzi szukajacych niuansów w odsłuchu, co dla mnie jest równoznaczne z mozliwoscia usłyszenia o wyraz przynajmniej wiecej niz przyslowiowy kowalski. Slyszalem juz sprzety ktore w pomiarach byly bliskie idealowi a w praktyce ciely sluch jak brzytwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.