Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

skończcie się przepychać "biczys"....

Jak już ktoś tu rzucił tematami pro-audio, to kolejnym przemyśleniem w pro audio jest to że układy aktywne są lepsze, i grają lepiej od pasywnych, więc moze i nie próbowałem trafek, ale nie zamierzam próbować. Ja mam aktywnie wg. noty i pozbyłem się swojego poprzedniego i żeby nie było uznanego przetwornika bo behringer grał i gra lepiej.

Żadne lampucerki czy inne pierdzi-wynalazki mu nie podskakują.

W ogóle skoro behr. ma wejście na master clk od dupy strony, to czy w ofercie behr. jest takowy master clock ?? Ja nie znalazłem - ale nie szukałem dogłębnie :P

> wovo

Chyba mówisz o surowej lampucerce.

Naprawdę dobra lampucerka (koniecznie na CS4397) nie jest pierdziawką i sam byłem światkiem jak kasowała brzmieniem uznane odtwarzacze powyżej 15 000zł i Hi-Endowe dace,

Jeśli miałeś okazję obcować z dobrym brzmieniem, nie tym które w danym momencie robi, bo robi akurat na tobie wrażenie, ale tak jak grają dobre systemy, to uwież że ona też to potrafi.

Może trudno uzyskać takie brzmienie, ale kość CS4397 jest szczerze w stanie to zapewnić.

Andy777 dokładnie tak jak w nocie katalogowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podłączyłeś już ? jak wrażenia ?

Ukryta Zawartość

surowej nie slyszałem nawet, ale słyszałem lampucere maxi z lampami na wyjściu i grało, soniaki i denonki za 500 zł po tuningu to to kasowało, ale raczej nic więcej :)

A jasne, jesli by się zacząć kłucić co i za ile jest kasowane przez co to przeciez wiemy że za 15000 i więcej złotówek czasami sa chłamy, ale sa tez wybitne rzeczy.

Nie o to chodzi no nie ?? :)

żółwik, 18 Mar 2010, 16:18>

ustalcie może jakąś oficjalną wersję bo co stronka to - raz 97 raz tylko 96

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Co 96 czy 97 ?

Bardzo doczepliwy coś jesteś i tyle masz do powiedzenia w temacie ?

Przecież to oczywiste, że jest tylko 97. Może to zwyczajny błąd przy pisaniu.

Przejście z opampa na 1517 można porównać do zmiany wzmaka krzemowego na żarówki. Trafka wymagają wygrzania. Zaterminować wtórne rezkiem ca 1k i umasić ekran noga 9. Słuchać :)

Zlecę wymianę DAC-ów na AK4396 oraz stabilizatorów w zasilaczu na niskoszumne.

Pacjent to Behringer DCX 2496.

Proszę o propozycję.

Jak by ktoś się bawił kondensatorami na analogu AK za stabilizatorem to polecam elna cerafine 100uf/25V takiej przestrzeni pomimo że sztucznej :-) to jeszcze nie słyszałem i ten wokal.

polecam jak by komuś się znudziło takie dość spokojne granie tej kosteczki.

Pytko dot. DCX.

Odpalam w układzie trzech pasm. Przy każdym z trzech DACów są dwa elektrolity 10uF - na Vref i Vcom. W jednym z opracowań widziałem wstawione jak leci 6 osconów 10u. Ale, jeśli te kodzie grają, czy nie lepiej dla każdego DACa dobrać odpowiednio do ich pasma - u mnie: 4k, czyli dla pierwszego coś na basik, dla drugiego na średnicę, dla trzeciego wiadomo :). ?

Rozważam następujące 10u (większe tam nie wejdą) które mam: Oscon SP, Silmic II, BG std, BGN.

• 4 tygodnie później...

Pytanie: którego behringera najlepiej kupić? Czy deq różni się od dcx tylko tym że nie ma zwrotnicy aktywnej (no i nie ma 2 dace mniej)? Na razie nie wykorzystywałbym zwrotnicy aktywnej ale w przyszłości nie wykluczam.

PS. parę trafek lundahla będę miał.

Yogi

Jak masz rozwiązaną regulację głośności? Przed/za DCX'em? Z tego co czytałem to najlepiej jest za (zresztą przy cyfrowym wejściu inaczej się nie da). Ty w sumie używasz tylko konfiguracji 2way, ja będę potrzebował 3way więc pewnie padnie na zmotoryzowanego alpsa sześciokanałowego.

konankombo

W zasadzie tak jak napisałeś dcx to bardziej zwrotnica, deq to bardziej procesor/equalizer i ma więcej funkcji z tego zakresu.

W deq masz analizator RTA/SPL/FFT który może wprowadzać korekcje onlie. Jeżeli maił bym brać coś do domu (w charakterze DAC) to wziął bym nie deq a tańszego src. Natomiast do zwrotnic aktywnych oczywiście tylko dcx.

Dzięki. Zwrotnica pewnie się przyda w przyszłości(też z chęcią zabrałbym się za horny gdybym miał warunki), więc głupio byłoby wydawać 2 razy pieniądze. Jak nie znajdę używki dcx to będzie deq albo src.

UWAGA!! Kupię używanego behringer'a dcx2496 , bez przeróbek (albo przynajmniej bez transformatorów) :)

>Yogi

>

>Jak masz rozwiązaną regulację głośności? Przed/za DCX'em? Z tego co czytałem to najlepiej jest za

>(zresztą przy cyfrowym wejściu inaczej się nie da). Ty w sumie używasz tylko konfiguracji 2way, ja

>będę potrzebował 3way więc pewnie padnie na zmotoryzowanego alpsa sześciokanałowego.

to jest największy problem tego rozwiązania, ja mam oczywiście za, tak jak wspomniałeś przy wejściu spdif nie za dużo da się zrobić, mam policzone odpowiedznie dzielniki napięcia tak żeby przy ustawieniu zerowym na dcx był poziom słuchania docelowego mam wtedy zakres tłumienia -15 dB z dcx'a. Na diyaudio trwa spór nad tym co lepsze - tłumienie cyfrowe i niewtykanie niczego za dcx czy odwrotnie. faktycznie ilość kanałów sprawia że niewielki jest wybór, 6 kanałowy alps to powiedzmy sobie średnia jakość, ale znów drabinak na 6 kanałów - np dact'a to koszt większy od samego dcx

W teorii mam na stanie pvc falcona z jedną parą stereo, dobrać jeszcze dwie płytki do głośności i będzie wystarczający komplet tylko nie wiem czy wejdzie do środka. Napewno ma to takę taką zaletę że z tego co pisał falcon da się ustawić na płytkach różne poziomy regulacji głośności dla różnych płytek. Alps właśnie tym mnie nie przekonuje tym że nie można zrobić wyrywania głośności między driverami.

Przy opisie LTR-110 jest że maksymalne napięcie wejściowe to 5V. Z daca chyba idzie łącznie trochę więcej?

Przy podłączeniu bezpośrednim nie powoduje to nasycenia rdzenia?

Yogi, 21 Kwi 2010, 16:32

>>Yogi

>>

>>Jak masz rozwiązaną regulację głośności? Przed/za DCX'em? Z tego co czytałem to najlepiej jest za

>>(zresztą przy cyfrowym wejściu inaczej się nie da). Ty w sumie używasz tylko konfiguracji 2way, ja

>>będę potrzebował 3way więc pewnie padnie na zmotoryzowanego alpsa sześciokanałowego.

>

>to jest największy problem tego rozwiązania, ja mam oczywiście za, tak jak wspomniałeś przy wejściu

>spdif nie za dużo da się zrobić, mam policzone odpowiedznie dzielniki napięcia tak żeby przy

>ustawieniu zerowym na dcx był poziom słuchania docelowego mam wtedy zakres tłumienia -15 dB z dcx'a.

>Na diyaudio trwa spór nad tym co lepsze - tłumienie cyfrowe i niewtykanie niczego za dcx czy

>odwrotnie. faktycznie ilość kanałów sprawia że niewielki jest wybór, 6 kanałowy alps to powiedzmy

>sobie średnia jakość, ale znów drabinak na 6 kanałów - np dact'a to koszt większy od samego dcx

Panowie w tym wątku próbujemy zbudować odpowiedni regulator na PGA sterowany z pilota

wyświetlacz dot matrix

dobrze było by tam coś srobnąć swoje pomysły

bo jak narazie chyba zostaliśmy sami z Jarkiem na lini frontu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi