Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie podłogówki...

greenone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Poszperałem ostatnio trochę w temacie polskich głośników... ilość firm i modeli szczerze mówiąc mnie zaskoczyła.

Znalazłem temat dotyczący monitorów polskiej produkcji (dość stary swoją drogą), natomiast nie widziałem żadnego zbiorczego tematu odnośnie polskich podłogówek.

Osobiście na razie słyszałem tylko RLSy Deimosy II i wrażenie było naprawdę niezłe - co prawda po MA RS6 trochę basu brakło, ale za to średnia, góra, przestrzeń zupełnie bez porównania.

Natomiast to na razie RLSy... a są jeszcze Aktustyki, Minima Audio, ESA i sporo innych.

A więc... zachęcam wszystkich do dzielenia się swoimi doświadczeniami. Z góry dzięki za wszystkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/57079-polskie-pod%C5%82og%C3%B3wki/

Oczywiscie nie mozna zapominac o gdynskiej firmie Sundial,znakomitego producenta rowniez kolumn

podlogowych.Polecam ich stronke www.sundial.inf.pl Znakomicie brzmiace kolumny Sundial Sonorus

na glosnikach Etona-miodzio

chipendal, 1 Lip 2009, 20:05

>Oczywiscie nie mozna zapominac o gdynskiej firmie Sundial,znakomitego producenta rowniez kolumn

>podlogowych.Polecam ich stronke www.sundial.inf.pl Znakomicie brzmiace kolumny Sundial Sonorus

>na glosnikach Etona-miodzio

Fajne kolka, moze jeszcze same jezdza? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Fajnie tak by mieć kolumny na kółeczkach, ale troche nie ten budzet :)

Co do siest, slyszalem i fanem ich nie jestem. Ale z drugiej strony szukam (i odsluchuje) kolumny z innego przedzialu cenowego, wiec ciezko mi porownac.

Swoją drogą liczyłem na troche więcej komentarzy... patrząc na ilość wpisów powiązanych z kolumnami AkustykA, chyba troche więcej osób mogłoby coś powiedzieć w tym temacie...

Zapomnieliscie o Hi endzie za < 50% procent ceny a mianowicie GLD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze audio academy , studio 16 hertz , ancient audio tez robi (wzorzec brzmienia z urządzniami AA ),ba nawet amplifon kiedys robił kolumn. Wiele jest jeszcze mniejszych i mniej znanyh firm.

Brawo Harpia! Świetnie że będzie znowu dostępne 300b Grand. Mam nadzieje że zagra równie znakomicie co poprzednia wersja na głośnikach Seas'a! Ciekawi jesteśmy też nowego topowego Dobermana Grande.

Co do innych polskich producentów to proszę nie zapominać także o krakowskim Sound&Line i jego znakomitych Enigmach Medius, wykonanych na Etonach jak głośniki Sundial Sonorus, Ancient Audio Holography i Monitor V (faktycznie z systemem AA to brzmienie 1 klasa - słyszałem i palce lizać), Adam itp.

Można powiedzieć że Kraków to niezłe zagłębie:) jeżeli chodzi o producentów naprawdę wysokiej klasy głośników i innego sprzętu z wysokiej półki, nie umniejszając producentom z innych rejonów naszego kraju. To oczywiście moje zdanie:)

pozdrawiam

No i jeszcze forma Labirynthos.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

tak wyglądają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Pojawiła się także nowa firma Sensus Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z ciekawymi głośnikami (odgroda) pod wzmacniacze o niskich mocach np. SE na 2A3 czy 300B. Może ktoś miał okazję posłuchać jedynego chyba obecnie dostępnego modelu Air1?

Ukryta Zawartość

parzystokopytny@ Z tym "dostępne" to ja tam nie wiem jak jest. Na przestrzeni 3 lat dwukrotnie w Bielsku Białej i trzykrotnie w salonie na Głogowskiej w Poznaniu próbowałem posłuchać interesującego mnie modelu Harpi. Wreszcie się w.......em i kupiłem sobie amerykańskie kolumny. Bez problemu. Teraz z polskich to mam kable do nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja mam poczciwe Tonsile M180..też poszukuje ich nastepców do 4000zł...uzywanych..myslałem o ESA.lub projekcie Akusa V3. Czy ktos zna te podłogówki???...tak ja Akustyk kupuje sie raczej bez obudowy i okablowania...

Jak widać na niedobór firm i modeli raczej ciężko narzekać... zdecydowanie gorzej z dostępnością i możliwościami odsłuchu...

...minima audio, tylko w bydgoszczy

...RLS na szczescie mialem okaazje, ale przypuszczam ze poza warszawa byloby ciezko

...Harpia obecnie poszukuje dystrybutora/sklepu w warszawie, wiec tez przypuszczam, ze moze być problem

...Akustyk jak wiemy poza pokazami nie prezentuje swoich kolumn

Nie ma ktos moze informacji o takiej imprezie jak kiedys byla z odsluchem polskich monitorow?

Czy moze najblizsza okazja to bedzie audioshow?

AVcon z Błonia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli kolejny polski producent głośników tym razem ze wstęgami na wysokich tonach.

Ukryta Zawartość

divineacoustics można posłuchać w salonie we Wrocławiu/Visatex/,Bielsku Białej ,Ustroniu,Katowicach,Częstochowie.Co do brzmienia polecam nowe modele Electra I Proxima,która otrzymała nagrodę roku od magazynu High- Fidelity.

Obecnie są już gotowe w nowych poprawionych brzmieniowo wersjach.Ceny znacznie poniżej tego co żąda konkurencja.Także warto posłuchać.

wiedzmin1973 dzięki za info o avconie!

wczoraj byłem na odsłuchu i muszę przyznać, że wycieczka do grodziska mazowieckiego była zdecydowanie warta zachodu :)

kolumny mają niesamowitą scenę, góra delikatna i szczegółowa i ku mojemu zaskoczeniu naprawdę nisko schodzący, dobrze kontrolowany bas. W porównaniu do zagranicznych kolumn w podobnej cenie, które słyszałem zupełnie inna półka... polecam sprawdzić na własne uszy! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.