Skocz do zawartości
IGNORED

SONDA czy słyszysz kable?

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

TAK, w tym samym systemie, po zamianie IC jest słyszalna różnica w brzmieniu, co prawda nie są to różnice wielce różniące się od siebie ale z pewnością słyszalne bez jakiegoś wielkiego wysiłku, szczególnie jak poszczególne komponenty hi-fi są wysoce neutralne. Jednakże osobiście uważam, że nie ma raczej sensu płacić krocie za IC, lepiej zainwestować w dobrą akustykę pokoju w którym muzyki słuchamy i to da lepszy efekt końcowy. Oczywiście to moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić.

mk 345

Pełna zgoda, ale,

jeżeli poprawi się akustykę pokoju to dopiero wtedy w dwójnasób słychać różnicę między kablami. Jednym słowem ni go kijem ni go pałą. I tak na jedno wychodzi. Nie wariuję osobiście w temacie kabelków, ale dobrałem je sobie bardzo starannie i bardzo tanio.

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 10 Lip 2009, 19:18

>Przecież ten MIT montuje jakieś tajemnicze puszki. Też mogę sobie zrobić taki kabel co będzie bardzo

>zmieniał brzmienie. Wystarczy rezystor i kondensator i możemy tak modelować brzmienie IC, że trudno

>będzie znaleźć aż takie różnice w normalnych kolumnach :)

Co jest w kablu Transparent Audio:

http://recforums.prosoundweb.com/index.php/mv/msg/1351/0/0/0/

Ten kondensator nawet chyba nie jest do niczego podłączony...

Jak czytam niektóre wypowiedzi o grających kablach, to mam wrażenie, że słucham Świadków Jehowy... Cóż, mechanizm ten sam :))

XYZPawel, 11 Lip 2009, 00:54

nie potrafisz odróżnić dźwięków więc oszustów też nie odróżnisz.

No dobra Mądralo. A rozwal to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

jak ktos nieuslyszy roznicy miedzy nordostem a vdh to padam na kolana i polecam mu forum gospodyn wiejskich - pomiedzy niektorymi markami jest tak ogromna roznica ze kazdy ( nawet moi znajomi ktorych t g**** obchodzi ) slyszy wyrazna roznice - zgadadzam sie ze nieczytalem wypowiedzi bo to poprostu bez sensu i niewiem po co takie tematy :D

Gość

(Konto usunięte)

sittek, 11 Lip 2009, 01:03

>XYZPawel, 11 Lip 2009, 00:54

>nie potrafisz odróżnić dźwięków więc oszustów też nie odróżnisz.

dźwięki odróżniam, oszustów też :0

>No dobra Mądralo. A rozwal to:

ciach, ciach, rozwalone...

Gość

(Konto usunięte)

piter z, 11 Lip 2009, 01:06

>jak ktos nieuslyszy roznicy miedzy nordostem a vdh to padam na kolana i polecam mu forum gospodyn

>wiejskich - pomiedzy niektorymi markami jest tak ogromna roznica ze kazdy ( nawet moi znajomi

>ktorych t g**** obchodzi ) slyszy wyrazna roznice -

taaak, mina audiofila po teście ABX: bezcenna :)))

Jak dzieci. Najpierw powywalali ze wzmacniaczy korektory charakterystyki.

Płasko; znaczy audiofilsko. Potem kablami zaczynają wpływać na charakterystykę częstotliwościową (elementy RLC w tych „puszkach”).

Paranoja:)

A o czy ma świadczyć słyszenie kabli? Jakiś konkurs?

XYZPawel, 11 Lip 2009, 00:54

a co Ty na te cudeńka. Gość oddaje prawie za darmo.

Z 54.000 złotych za jedyne 21.900 złotych. Okazja!!

Ciekawe co jest w tych podłużnych puszeczkach? referencyjne hiendowe kryptonowe nadaudiofilskie powietrze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

sittek, 11 Lip 2009, 01:24

>Ciekawe co jest w tych podłużnych puszeczkach? referencyjne hiendowe kryptonowe nadaudiofilskie

>powietrze?

co obstawiasz ?

Ja miałem MIT Terminator 2 i nie zajrzałem do puszek, nierozbieralne były...

XYZPawel, 11 Lip 2009, 01:32

>Ja miałem MIT Terminator 2 i nie zajrzałem do puszek, nierozbieralne były...

E tam. wszystko można rozebrać, tylko potem można nie opanować migotania przedsionków.

a co ja obstawiam?

czysty krypton.

Pisałem kiedyś na Forum o znajomym, który wydał kilkaset dolarów na IC. Były tam takie „puszki”. Analiza wykazała, pole magnetyczne. . .

W ramach moich eksperymentów nad usprawnianiem przepływów, założyłem coś na podobieństwo magnetyzera na kable.

Dźwięk wyszlachetniał.

Sądzę, że jestem w stanie poprawić każdy kabel.

kazik-t, 11 Lip 2009, 08:29

>jak widać i słychać, jeszcze nikt ale to absolutnie nikt nie zrobił czegoś na co audiofilski świat

>czeka......nie zlampizował kabla.

Dobre!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

kazik-t, 11 Lip 2009, 08:29

>jak widać i słychać, jeszcze nikt ale to absolutnie nikt nie zrobił czegoś na co audiofilski świat

>czeka......nie zlampizował kabla.

a widzisz ze lepiej niewypowiadac sie jak niemasz pewnosci - The Enigma by Synergistic Research/SinglePower Audio - Actively Shielded Cable PS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakis czas temu sprawdzalem 2 interconecty Real Cabla ca occ90 i Nordosta nazwy nie pamietam ( cos okolo 500 zeta)i wyrazne roznice dzwiekowe ,takze moge powiedziec po tym przykladzie ze TAK

Gość

(Konto usunięte)

piter z, 11 Lip 2009, 11:03

>a widzisz ze lepiej niewypowiadac sie jak niemasz pewnosci - The Enigma by Synergistic

>Research/SinglePower Audio - Actively Shielded Cable PS

no zobacz, ledwo człowiek wspomniał i masz :):)

Wpływu kabli nie słysza Ci, którzy porównują je wirtualnie pisząc np na forum. Tak wogóle najwiecej na temat braku słyszalnego wpływu mają Ci, którzy maja/mieli słownie jeden kabel na dłużej, a byc może kilka na 5 minut. Temat nośny i autor zapisze się w annałach forum z dużą ilością postów w swoim temacie. Pożytek żaden, temat wyswiechtany jak łechtaczka 50 letniej pracujacej damy (może być wulgarniej ale po co).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.