Skocz do zawartości
IGNORED

T+A Elektroakustik Rseria CDplayer1230R

tomgru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem CD do 15 tyś zł, natrafiłem na taka firmę T+A Elektroakustik model z R-serii 1230R.

Czy ktoś już miał "do czynienia" z tym urządzeniem, proszę o opinię ewentualnie zamieszczenie testu.

Szczerze mówiąc natrafiłem na tą firmę w prasie tematycznej, coraz więcej i częściej mówi się o niej jako uznana na zachodzie a mało popularna u nas w kraju.

Dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego sklepu miałem okazje posłuchać tego CD w domu, uważam, że to całkiem przyzwoite urządzenie ale chciałbym jeszcze zasięgnąć waszej rady.

Niżej wklejam parę fotek zrobionych u mnie w domu.

https://www.audiostereo.pl/topic/57517-ta-elektroakustik-rseria-cdplayer1230r/

foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14389-100008435 1249980114_thumb.jpg

post-14389-100008436 1249980114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam T+A ale za 15k zł nigdy bym nie kupił od nich CD. Z recenzji innych produktów T+A wynika, że zawsze jest jakieś "ale".

W tym budżecie moimi faworytami byłyby Ayon CD1S lub Cd2 albo blacknote DSS30 Tube - nie ma co prawda napędu CD ale to przyszłość. Za 15K można też dostać używany Accuphase DP-500 - warto go wypróbować.

W przypadku późniejszej odsprzedaży z wymienionymi przeze mnie Cd nie będzie problemu. T+A raczej jest niesprzedawalny w dobrej cenie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie lepiej porównać z innymi w podobnych cenach? Choćby wymienionymi przez Piopio.

Natomiast wypowiedź w stylu "niesłuchałem ale odradzam" jest mało poważna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na początku podziękuje! koledze za słuszne sporostowanie ... Natomiast wypowiedź w stylu "niesłuchałem ale odradzam" jest mało poważna...

Chciałem aby poważnie był potraktowany ten wątek.

Interesuje mnie nowy sprzęt a nie używany a cena tego CD nie jest wcale tematem mojego wątku. Z cierpliwością przeczytam każdy wątek ale nie ukrywam, że czekam na szczegółowe opinie, które będę mógł skonfrontować z moimi doświadczeniami.

Może jestem "mało poważny" ale patrzę na sprawę zdroworozsądkowo.

Uważam, że łatwiej znaleźć dobrze brzmiący CD z lampą w torze niż czysto tranzystorowy CD.

Jeśli T+A miałoby zagrać lepiej niż Ayon czy Blacknote musiałby być konstrukcą wybitną.

Może jest, nie wiem. Bazując na swoim dotychczasowym doświadczeniu raczej w to wątpię.

Lepije postawić na pewniaka niż ryzykować poważne pieniądze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sprowadziłem już trochę urzadzeń T+A dla żony i znajomych. To bardzo rzetelny sprzęt. Ten model odtwarzacza ma system filtrów, którymi można w ograniczonym zakresie regulowac charakter brzmienie. Na audiomarket.de jest teraz 6-miesięczny model demo z pełną gwarancją za 1200 euro. Na marginesie, komentarze typu "nie słuchałem, ale zawsze były jakie ale" są śmieszne. Za te pieniądze zawsze będą jakieś "ale", lecz tylko jesli damy się zwariować. W przypadku tej oferty za 5000 zł dostajesz bardzo dobre, równo grające urządzenie. Polecam.

Podsumuję moją myśl:

mając 15k zł T+A na pewno nie jest najlepszym wyborem. Z różnych względów.

pozdrawiam i nie wtrącam się już więcej do dyskusji, teraz niech wypowiedzą się Ci co słyszeli

Cześć Piopio. KW250S... wyrazy szacunku, miałem możność obcowania z tym urządzeniem przez niekrótki czas, jest wybitny w swojej klasie, tylko ten mały szczegół z transportem CD made in najtańszy PHILIPS brr... Cóż, ale wszystko zagłusza jednak dźwięk, miód...

Co do T+A, mam kilka spostrzeżeń. Co prawda nie jestem posiadaczem, jednak dzięki uprzejmości fajnych gości z pewnego krakowskiego salonu, gdzie odbyła się prezentacja jakieś dwa miesiące temu całego systemu T+A, mogłem zapoznać się dość dobrze z sprzętem (dzięki za cierpliwość Panowie, wiem przesadziłem z tą 21:30 :-)). Co prawda prezentowane min. CD było trochę "wyższe" bo chodzi o model SACD 1250 R, ale z tego co zdążyłem zaczerpnąć informacji CD 1230 R oparty jest w dużej części na tych samych podzespołach. To co zdążyłem usłyszeć całkowicie moje skromne ucho zaspokoiło, precyzja, głębia sceny a przy tym wszystkim ujarzmiony bas. Nie będę lał miodu, to trzeba sprawdzić samemu, swoim subiektywnym uchem. Jest jeszcze jedna bardzo wydaje mi się istotna informacja, piszecie tutaj Panowie (?) o klocku za ok. piętnaście tysięcy, cena 1230 to około 10 tys. Więc rozbieżność nie mała, wydaje mi się, że warto sprecyzować takie rzeczy do obiektywnej opinii.

Chciałbym jeszcze zapytać kolegę Piopio. „Jak uleczyć to forum” ?

Pozdrawiam

Człowiek otwarty na nowe doświadczenia słuchowe.

Forum zostało uleczone. Chwała bohaterskim moderatorom !

Niestety na brak merytoryczności nikt nie pomoże ;-)

Szkoda, że się nie wybrałem na odsłuch T+A do Krakowa. Na ogół jestem na prezentcjach ale tą akurat sobie odpuściłem ... a teraz przydałoby się to doświadczenie.

Inne przytoczone CD słuchałem jakby co ;-)

pozdrawiam !

>Nie znam T+A ale za 15k zł nigdy bym nie kupił od nich CD

Fajnie mieć takie podejście do życia. Uwierz mi, że czasami warto coś poznać, aby mieć o tym czymś jakieś zdanie. Najlepiej własne.

> Z recenzji innych produktów T+A wynika, że zawsze jest jakieś "ale".

Z bazowania na recenzjach się wyrasta. Czy masz w domu taki sam sprzęt, kable i akustykę pokoju jaką ma recenzent ? Skąd wiesz, co on lubi w muzyce i czy Ty zwracasz w niej uwagę na to samo ? Słuchasz takiej samej muzyki jak recenzent ? Po prostu czym więcej słuchamy własnymi uszami tym bardziej zdajemy sobie sprawę z ich indywidualności.

A co do T+A to firma jest b. znana w Niemczech. Co mało charakterystyczne dla firm audiofilskich w produktach T+A mało audiofilskiego bełkotu, voodoo i magii, za to jest b. duża dawka topowej elektroniki. W Polsce jest do sprzedania używany topowy CD3000R za ok 10kzł. Naprawdę zacna maszyna, wiem bo wczoraj jej słuchałem ;)

ja obcowalem sporo z T+A, rzeczywiscie firma w Polsce malo znana, tutaj za Odra ma sie to zupelnie ineczej, to absolutna czolowka niemieckiego rynku audio. Mialem kiedys integre i calkiem niezle linie transmisyjne TMR 160. Moj dobry kumpel ma do dzis integre i koncowke mocy w bi ampingu. Ogolnie sprzet wykonany wzorowo ale grajacy klinicznie. Zawsze mam takie wrazenie jak u niego jestem. typowo "niemiecki" dzwiek. Obecnie robia exkluzywna serie na lampach, osobiscie poszedlbym w ta strone, ale to kwestia gustu :)

Ja tez poszukalbym na audio-markt.de jest tu tego sporo i wiele wiele taniej niz owe 15000 o ktorych piszesz. Taki sprzet warto kupowac nawet u niemieckich dealerow bo w tej chwili recesja i ceny leca na glowe. Przejedz sie do pierwszego lepszego handlarza w Berlinie i napewno sporo zjedziesz z ceny.

pozdr

Odtwarzaczy za 15000 zł. jest kilka lepszych od T+A choćby Electrocompaniet EMC 1UP zdecydowanie lepszy,pod każdym względem.Miałem okazje porównać będąc w Berlinie obydwa urządzenia.Audio Aero i wspomniany przez Piopio Ayon.Co do stopni lampowych w urządzeniach cyfrowych mam wątpliwości.Przeszedłem już to.

tomgru, 11 Sie 2009, 14:43

>Właśnie - nie dajmy się zwariować, czy to z braku wiedzy czy z jej nadmiaru ;-)

jeżeli faktycznie masz 15kzł na cd, to na twoim miejscu zastanowił bym się baaardzo mocno nad wymianą wzmacniacza, bo to bardzo słaby element w zestawie. Zakupił bym za połowę uzbieranej kasy + to co ze sprzedaży amplifona dobry wzmacniacz lampowy, a za resztę cd. Aha pomyśl wolnej chwili nad niedrogim CD ale zlampizowanym ot choćby wg. projektów p.Fikusa. Postaraj się takiego cd przytargać do domu i posłuchać u siebie. Zapomnisz o tak drogich wynalazkach jak T+A i inne. Zakładam, że kolumny które posiadasz są OK.

debix jaki zatem wzmacniacz polecasz w cenie amplifona??

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadeta, 11 Sie 2009, 20:37

>debix jaki zatem wzmacniacz polecasz w cenie amplifona??

czytaj ze zrozumieniem, albo inaczej, kiedy czytasz, staraj się myśleć o tym, co czytasz.

:)

modrzew47, 11 Sie 2009, 20:19

">Odtwarzaczy za 15000 zł. jest kilka lepszych od T+A choćby Electrocompaniet EMC 1UP zdecydowanie

>lepszy,pod każdym względem.Miałem okazje porównać będąc w Berlinie obydwa urządzenia.Audio Aero i

>wspomniany przez Piopio Ayon.Co do stopni lampowych w urządzeniach cyfrowych mam

>wątpliwości.Przeszedłem już to."

T + A / CD1230 (Gebrauchtgerät)

Produktgruppe: CD Player

Funktion: einwandfrei

Optik: neuwertig

Zubehör: komplett mit OVP

Farbe: schwarz

Neupreis: 2100 EUR

Garantie: 24 Monate

Serien-Nr:

Preis: 1.299,00 EUR

Jak widać - 6-miesięczny player T+A (+24 miesiące gwarancji) można dostać za mniej niż 5 kzł.

To 3 razy mniej:) Sporo...

Tymczasem nowy EMC 1UP - 4990 euro!

Ukryta Zawartość

Znalazłem też cenę 3.450 funtów - więc sporo ponad 15 kzł...

Tak czy tak - ponad 2 razy tyle.

Powinien być lepszy...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Choćby...

2100 euro minus jakiś rabacik, ile to wychodzi za nowy T+A 1230 R? (jeśli na audio-markt piszą prawdę)...

Boli mnie stawianie sprawy stylu "nie znam, ale tak czy tak mam lepsze..."

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk.

Założyciel wątku zadeklarował 15000zł.jako alternatywę do T+A 1230R.Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.Co dokładnie Cię boli i jak to się ma do mojej osoby.Co mam z tym wspólnego.

"Witam,

Zastanawiam się nad kupnem CD do 15 tyś zł, natrafiłem na taka firmę T+A Elektroakustik model z R-serii 1230R.

Czy ktoś już miał "do czynienia" z tym urządzeniem, proszę o opinię ewentualnie zamieszczenie testu."

Cały czas próbuję podnieść, że ten CD nie kosztował/nie kosztuje 15 kzł. Wręcz przeciwnie. Pół roczny - 3x mniej (do tego posiada normalną, 2-letnią gwarancję)!!! To taki "rabacik", który wspominałeś przy okazji ceny Electrocompanieta.

A więc porównywanie go z odtwarzaczami za 17,5 kzł i droższymi, stawia go jednak na z góry upatrzonej pozycji...

Może tomgru się pomylił?

Chce kupić CD za 15 kzł? Czy jednak porównać T+A z CD z odpowiedniej półki?

modrzew47, 11 Sie 2009, 21:48

>zukzukzuk.Jesteś uparty,ale porównujesz CD EC nowego z T+A używanym.Autor podkreślił,że chce nowy.>

stąd powątpiewanie w to, czy faktycznie założyciel tematu, faktycznie chce kupić nowy cd za 15000zł...

posiadając amplifona i kolumny znanej firmy :) ...i chęć na taki drogi cd , no no, pomysł przedni :)

modrzew47, 11 Sie 2009, 21:48

>zukzukzuk.Jesteś uparty,ale porównujesz CD EC nowego z T+A używanym.Autor podkreślił,że chce nowy.

2100 euro x 4,17 = 17.400 zł???

Czyżby?

Moze sie myle ale, czy jest w tej chwili sens brnac w cd droższe od całego obecnego zestawu Wzm i kolumny i reszta razem wzięta. Właczenie w tor choćby Electrocompanieta nawet bez up bedzie az nadto satysfakcjonujace w tym wypadku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.