Skocz do zawartości
IGNORED

UE zakazała żarówek Edisona (żarowych)

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

niby ludzie marudzą, że żarówki mają niską sprawność.. ale dla mnie mają sprawność 100%, trochę światła, reszta ciepło. Nie muszę (tak jak niektórzy moi znajomi, którzy mają tylko CFL) dogrzewać się piecykiem elektrycznym, albo wręcz - autentycznie, odkręcają gaz na kuchence i się tak po prostu pali, bo im jest zimno...

To jest też kwestia priorytetów, bo nie ukrywam, że użytkowanie zwykłych żarówek jest droższe od CFL. Ale czy od razu trzeba zapalać setkę na pół dnia albo trzy inne żarówki? Nie. Trzeba sobie dobrać moc żarówek i rodzaj źródła światła do wnętrza, pomieszczenia i sytuacji. Co do emitowanego ciepła, jest ono w pewnych sytuacjach nie do przecenienia. Nie należy przeliczać wszystkiego na pieniądze bo nie jest to jedyne kryterium racjonalności.

...Przekonali go badacze z Federalnego Urzędu Środowiska, którzy wykazali, że jeśli energooszczędna świetlówka zostanie uszkodzona, może się z niej wydobyć ilość rtęci dwudziestokrotnie przekraczająca dopuszczalny poziom...

Właśnie, zawsze ciekawiła mnie zawartość rtęci w świetlówkach kompaktowych, proste googlanie nie dawało odpowiedzi.

A w dobroczynne grzewcze działanie żarówek nie wierzę, ciepełko idzie do góry i się jej trzyma, żarówki by dać ciepło musiałyby być montowane na wysokości mniej niż 30 cm. ;) Poza tym bez jajków, nawet 200W oświetlenia w jednym pomieszczeniu (z czego chyba 190W to ciepło?) to raczej nieco za mało? ;)

A gdyby ktoś chciał pokłócić się wskazując iż grzejniki nie są tak nisko montowane to zalecam wpierw poczytać o zjawiskach konwekcji i promieniowania. :)

Wydaje mi się, że do ogrzewanie lepsze są halogeny od żarówek, bo nieco ciepła emitują w formie skupionej wiązki.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Właśnie, zawsze ciekawiła mnie zawartość rtęci w świetlówkach kompaktowych, proste googlanie nie dawało odpowiedzi.

Ciekawe. Na tym forum była dyskusja na ten temat, z tego co pamiętam to standardowo ok. 5mg, niektórzy producenci zeszli do 3-4mg.

Jestem Europejczykiem.

A w dobroczynne grzewcze działanie żarówek nie wierzę, ciepełko idzie do góry i się jej trzyma, żarówki by dać ciepło musiałyby być montowane na wysokości mniej niż 30 cm. ;) Poza tym bez jajków, nawet 200W oświetlenia w jednym pomieszczeniu (z czego chyba 190W to ciepło?) to raczej nieco za mało? ;)

A gdyby ktoś chciał pokłócić się wskazując iż grzejniki nie są tak nisko montowane to zalecam wpierw poczytać o zjawiskach konwekcji i promieniowania. :)

Wydaje mi się, że do ogrzewanie lepsze są halogeny od żarówek, bo nieco ciepła emitują w formie skupionej wiązki.

Ogrzewanie potrzebuje oczywiście dużo większej mocy, liczonej w kW. Żarówka 100W może podnieść temperaturę w niedużym pomieszczeniu o np 1 stopień. W tym sensie "dogrzewa."

Ja oczwyiście nie spieram się czy takie "ogrzewacze" są sensowne - ot, taki bonus, wartość dodana, szczególnie zimą.

Interesujące, że UE nie wzięła się właśnie za halogeny. Wielopunktowe oświetlenie z małych żarówek halogenowych jest dość popularne a przy tym, mimo większej sprawności takich żarówek, wcale nie tak ekonomiczne (transformator lub przetwornica napięcia wnoszą pewne straty, a więcej światła daje jedna mocna żarówka niż wiele mniejszych) jak mogłoby się wydawać - przeważają walory użytkowe i estetyczne takiego oświetlenia. Halogeny mają na razie spokój :)

BTW zamiast wpychać wszędzie CFL rozsądniej byłoby promować regulatory oświetlenia. To też jest jakiś sposób na oszczędzanie enregii.

Jak należy pozbywać się żarówek energooszczędnych w sposób pol.... pardon, ekologicznie poprawny? Po prostu do kosza z tą rtęcią?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jak należy pozbywać się żarówek energooszczędnych w sposób pol.... pardon, ekologicznie poprawny? Po prostu do kosza z tą rtęcią?

Zanieść do sklepu gdzie ją kupiłeś

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• 4 tygodnie później...
  • Moderatorzy

właśnie kupiłem 6 zwykłych żarówek 75 w po 1,60

niestety te energooszczędne nie spełniają moich oczekiwań ( kolor światła ) i deklaracji producentów (trwałość),

energooszczędne często mrugają i po jakimś czasie świecą na pół gwizdka

energooszczędne będę stosował wyłącznie tam gdzie przebywam najwięcej: kuchnia i pokój dzienny

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gdzieś w TV widziałem że sprzedawali 100W żarówki... Bodaj na opakowaniu była adnotacja "nie do użytku domowego" lub coś w podobnym stylu. W każdym bądź razie ktoś z obsługi sklepu bardzo był rozweselony prezentując taką niby żarówkę.... To chyba podobnie jak z zakazem palenia w knajpach. Jak ktoś się uprze to wydzieli szczelne pomieszczenie 3 x 3 dla... niepalących.

A co do kolorów są świetlówki rurowe o które warto pytać u akwarystów. Odwzorowanie barw nawet na poziomie 98%.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Moderatorzy

tak, ale świetlówki akwarystyczne mają konstrukcję taką aby przy łącznej mocy 70 w dobrze oświetlić 0,5 m2 i koszt....

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

tak, ale świetlówki akwarystyczne mają konstrukcję taką aby przy łącznej mocy 70 w dobrze oświetlić 0,5 m2 i koszt....

Ale ja nie mówię o akwarystycznych. Poza tym świetlówka ma bodaj minimum około 40 lm / W więc to jest i tak 4-5 razy lepiej niż żarówka.... I najniższa efektywność dotyczy tych świetlówek które mają najlepsze odwzorowanie kolorów. Im gorsze tym lepsza efektywność. Przynajmniej tak zapamiętałem tabelki które kiedyś przeglądałem. A co do kosztów to 26 złotych za 36W to chyba nie jest jakiś majątek (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Miałem właśnie wspomnieć świetlówki stosowane w akwarystyce. Tam moc i barwa światła jest bardzo ważna nie tylko dla odwzorowania barw, ale dla zdrowia ryb i wzrostu roślin, często tropikalnych. W świetle sporu o to czy żarówki czy świetlówki lepiej oddają barwy polecam porównać jaki jest zakres oddawania barw świetlówek: są takie imitujące światło tropikalne równikowe, morskie, zwrotnikowe, etc. Sam robiłem kiedyś "eksperyment" oświetlając ryby zwykłą żarówką a potem dedykowaną Sera Daylight, Sera Tropical - w świetle zwykłej żarówki wyglądały ryby beznadziejnie (zero barw, pyszczaki z Malawi).

Powrót po dłuższej przerwie...

• 6 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Tytuł bez sensu, artykulik pisany lewą ręką. Gdzie są jakiekolwiek fakty (czyli liczby)? O pomieszaniu pojęć nawet nie wspomnę.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Dziękuję! Widać przepaść pomiędzy naszym "dziennikarstwem" a dziennikarstwem brytyjskim opartym na faktach. Ale tak sobie czytam i zastanawiam się czy to aby nie jest owa legendarna "niewidzialna ręka wolnego rynku"?

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.