Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa subwoofery w systemie stereo

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie większość powie, że wystarczy jeden, a do muzyki najlepiej w ogóle… Mam kolumny zbyt małe w stosunku do pomieszczenia, które obsługują, w wyniku czego brakuje niskich częstotliwości. Nie chciałbym jednak z nich rezygnować, ponieważ mają wiele innych zalet. Jedynym w tej sytuacji rozwiązaniem wydaje się dostawienie aktywnego suba. Zgodnie z powszechną opinią bas nie jest kierunkowy, ale skoro słyszę np. zejścia kontrabasu z jednej strony, to obawiam się, że w tym przypadku subwoofer zakłóci lokalizację tego instrumentu. Dlatego rozważam dostawienie dwóch subów i podłączenie ich do wyjść głośnikowych. Nie wiem tylko, czy z tego powodu nie pogorszy się dźwięk z kolumn.

Może ktoś posiada takie rozwiązanie lub ma w tej sprawie wiedzę i zechciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

https://www.audiostereo.pl/topic/57662-dwa-subwoofery-w-systemie-stereo/

- Bez odfiltrowania (aktywnie) niskich idących do kolumn taki manewr ma niewielki sens, co z tego że sub dołoży basu jeżeli ów bas będzie równolegle przesterowywał monitorki. Nie należy zapominać o problemach fazowych przy zgrywaniu systemu 1.5-way monitor - sub (bez filtracji highpass monitora). Trudno zgrać coś takiego dobrze w szerokim zakresie częstotliwości.

- Jeżeli kolumny nie pozwolą na podział poniżej 80Hz (co wcale nie jest takie oczywiste) lepiej zrobić dwa suby, dla każdego kanału jeden. Oprócz sygnału głośnik suba wygeneruje jeszcze zniekształcenia harmoniczne, trzecia harmoniczna sygnału 100Hz to sygnał 300Hz, a będzie jeszcze piąta przy 500Hz. Obstawiam że to właśnie harmoniczne pozwalają nam zlokalizować suba w pomieszczeniu.

- Aktywna filtracja satelity - sub(y) jest trudna do realizacji w ramach obowiązującego standardu źródło - wzmak - kolumny.

>> climax99, 22 Sie 2009, 12:23

Droga - i jeszcze know-how trzeba mieć żeby podział przeprowadzić dobrze. To przecież dokładnie taki sam podział jak w zwrotnicy kolumny wielodrożnej.

>> terror twins, 22 Sie 2009, 12:02

Jeżeli chodzi o ilość basu to jeden sub 12 lub 15-calowy by wysratczył (ok. 35 m2). Zastanawiam się tylko nad tym, czy nie lepiej byłoby wstawić dwa mniejsze, 10-calowe. Ale widzę, że problem z dostrojeniem mam jak w banku.

Marek B@To jest dobry pomysł. Jednak założenie troszczeczkę mylne. To, że słyszycz kontrabas kierunkowo wcale nie oznacza , że niskie są kierunkowe tylko dolny zakres Twoich kolumienek jest już kierunkowy lub pisząc inaczej kolumienki nie schodzą dość nisko.

Pomysł subwooferem aktywnym jest bardzo dorby ale suberują zaczń od jednego suba. To na pewno wystarczy. Jednak trzeba tor dobrać dużo wcześniej do systemu 2.1

To znaczy powinieneś zacząć od wzmacniacza, który ma wyjście sebwoofera. Pre Out. To po pierwsze. Dalej bardzo ważne jest dobranie włśnie tych monitorków. Ich pasmo powinno się zaczynać powiedzmy od 65-100 Hz. Czym wyżej tym lepiej.

Dopiero teraz dobierasz suba. Ustawiasz podział powiedzmy +10Hz powyżej dolnej granicy kolumienek, ustwiasz fazę i sprawdzasz jak gra. Czasami trzeba trochę poustawiać. Ustawienie suba jest bardzo ważne. najczę.ciej ludzie robią to źle. Słychać tylko walenie. Dobrze ustawiony zestaw 2.1 to masz wrażenie, że grają tylko monitorki. Sub odzywa się jak trzeba.

Może wystarczy bo i tak już zabazgrałem pół strony.

Życzę udanych prób i przyjemnego słuchania.

Marek, Twoje GS20 schodzić powinny do 35Hz swobodnie. Wprawdzie efektywność mają poniżej 90dB, ale nie jest z tym basem aż tak źle.

U siebie mam dwa aktywne suby zintegrowane w B&W DM605 S2 i gra mi to znakomicie. Ale przyznam, ze miałem trochę zabawy.

Twój pre MPP505 posiada możliwość podłączenia suba i ma nawet opcje ustawienia częstotliwości odcięcia basu. Co prawda jest to tylko 75Hz lub 150Hz, ale powinno wystarczyć. Nie będziesz miał niestety możliwości odtwarzania całości lub części zakresu niskich częstotliwości przez sub i kolumny jednocześnie co dałoby generalnie równomierniejsze nasycenie przestrzeni dźwiekiem. Ale ponieważ często odbywa się to kosztem spadku intensywności w zazębiającym się zakresie – mała strata.

Jeżeli teraz rozdzielisz sygnał na dwa suby uzyskasz rzeczywiście lepszą kierunkowość basu (szczególnie przy ustawieniu crossover pre na 150Hz), ale pojawić się może problem rezonansów, no i również nierównomiernego nagłośnienia w poszczególnych punktach pokoju. Tu już trzeba będzie wziąść się za akustykę pomieszczenia.

Z uwagi na powyższe, osobiście mam punkt odcięcia ustawiony na 80Hz (chociaż experymentalnie stwierdziłem, że słyszę kierunek dla 40Hz i opisałem tu na forum metodę testowania) i bas leci zarówno przez kolumny jak i przez suby.

Przy 60Hz miałem rezonanse, więc po prostu experymentuj.

Powodzenia

Był kiedyś taki artykuł w niemiecki Audio, w którym włśnie eksperymentowano z dwoma subami. Bardzo chwalili takie rozwiązanie z tym, że suby były ustwione po przekątnej tzn. np. jeden po lewej z przodu, a drugi po prawej z tyłu. Podobno daje to lepsze rezultaty niż jeden sub.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

kiedyś przerabiałem wariant z subem ( 10 calowy z membraną bierną 12 cali )- świetnie podkreślał dolną cześc pasma - bez jakich kolwiek przerysowań - i to było klasa. gorzej z tym że po lepszym wsłuchaniu wzmacnicza suba okazuje się kaszani resztę pasma tzn góra zrobiła sie ostra. to taki kompromis - chociaż przyznam się że całościowo efekt jest rodem z konstrukcji za rzeczywiście duże pieniądze. Obecnie skłaniałbym się do innego rozwiązania - kolumny z 15-18 calówkami w obudowie zamkiętej.

>> Darek Ocias, 22 Sie 2009, 15:34

Faktycznie MA GS20 potrafią zejść bardzo nisko, ale w moim specyficznym pomieszczeniu (poddasze, płyty g-k na skosach) bas ginie.

Dzięki za cenne informacje. Nie rozumiem tylko tego stwierdzenia:

"Nie będziesz miał niestety możliwości odtwarzania całości lub części zakresu niskich częstotliwości przez sub i kolumny jednocześnie co dałoby generalnie równomierniejsze nasycenie przestrzeni dźwiekiem."

Czy to obowiązuje w sytuacji gdybym podłączył dwa suby do wyjść głośnikowych w końcówkach mocy?

Zadaniem suba jest uzupułenienie dolnego pasma a nie zastąpięnie basu ze stereo,dobry sub jest niewidoczny dla ucha.Zawsze lepiej jest ustawić nizej odcięcie i lekko podgłosić sub niż nałożyć sub na stereo,bo gwarantuję ci że nie dasz rady z rezonansami.A co do podłączenia to tylko przez pre out ,to najlepsza knfiguracja.

Marek B., 22 Sie 2009, 18:42

>... Nie rozumiem tylko tego stwierdzenia:

>"Nie będziesz miał niestety możliwości odtwarzania całości lub części zakresu niskich częstotliwości

>przez sub i kolumny jednocześnie co dałoby generalnie równomierniejsze nasycenie przestrzeni

>dźwiekiem."

>Czy to obowiązuje w sytuacji gdybym podłączył dwa suby do wyjść głośnikowych w końcówkach mocy?

Wtedy to cytwane stwierdzenie nie obowiązuje bo częstotlowości odtwarzane przez sub(y) zawsze nałożą się z dolnym pasmem przenoszenia kolumn, chyba, że ustawisz punkt odcięcia basu w obszarze (dla Ciebie) 30-35Hz. Ale, jak wspomniałeś to własnie tego zakresu nie słychać i chcesz je podbić.

Jeżeli ustwaisz wspomniany punkt odcięcia powyżej 32Hz (dolna granica GS20) to wtedy uzyskasz nakładanie się pasma.

Z tego co napisałeś o kształcie pomieszczenia to bas rzeczywiście tam „ginie” i wbrew teorii może to u Ciebie zadziałać całkiem poprawnie. Z tym, ze jeżeli nie zadziała to eliminacja rezonansów będzie niezmiernie uciążliwa.

Przychylam się do zdania Rezysława, że jeżeli sub(y) to tylko łączone do dedykowanych wyjść Twojego pre.

Te wszystkie propozycje i sugestie kolegów łącznie z opisami Darka O. są bardzo ładne. Jednak one budowane są na pewnym płędzie pierwotnym. zakładają wykorzystanie podstawowego wzmacnaicza i istniejących kolumn z NAŁOŻENIEM na to pasma suba. Taki układ komplikuje wiele rzeczy i całe pasmo słyszalne nie będzie czyste.

należy zastosować kolumienki frontowe, których pasmo rozpoczyna się powiedzmy od 65Hz i do tego dołożyć, anie nałożyć suba. Górny zakres suba możemy ustawiać. Ważne jest, żeby zasiłanie wychodziło z gniazda PreOut. I tyle. Wówczas mamy klasyczny system 2.1 Jednym ze wzmacniaczy zaprojektowanym do takiego słuchania muzyki jest (tak nienawidzony i zwalczany na tym forum) Struss Q. Są jednak na rynku również inne konstrukcje.

>> HM69, 23 Sie 2009, 09:13

"należy zastosować kolumienki frontowe, których pasmo rozpoczyna się powiedzmy od 65Hz i do tego dołożyć, anie nałożyć suba"

To że pasmo frontów zaczyna się od 65Hz nie znaczy że poniżej znikają wszelkie problemy. Większość kolumn ma drastyczny spadek wytrzymałości mocowej poniżej przetwarzanego pasma, wyjątkiem są obudowy zamknięte na głosnikach o wysokim Fs/Qts, dużym Xmax, puszczone w małej objętości, tak żeby Fc było wysokie (nawet 100Hz).

Dlatego właśnie najlepsze rezultaty daje odfiltrowanie basu idącego do kolumn - chyba że ktoś lubi przestery i modulację środka basem - takie "upiekszanie" niektórzy odbierają jako "szybkość", "realizm" czy co tam jeszcze.

Poza tym - dołożenie suba oznacza tak naprawdę przeprowadzenie akustycznego podziału, trzeba zadbać o fazy, dopasowanie poziomów itd.

misiomor@ Masz rację. Dlatego pisałem w pierwszym wpisie , żeby ten dół był możliwie wysoko.

Teoretycznie masz rację. Jednak my tutaj piszemy o tanim prostym rowiązaniu problemu dla forumowego kolegi.

Również jestem wrogiem różnych przesterów, podbarwień wycinania fragmentów pasma dla "lepszego" odbioru. Tutaj się zgadzamy. O ustawieniu fazy i poziomów wspomniałem również już poprzednio

>> HM69, 23 Sie 2009, 09:58

Bez filtracji monitorków od dołu IMHO lepiej się nie zabierać za takie połączenia.

"Pewniakiem" jest połączenie stosowane w kartach muzycznych 5.1 - a więc subwoofer filtrowany lowpassem 2nd LR @ fc, a monitorek z zatkanym BR - highpassem 1st @ 1.4*fc gdzie fc jest planowaną częstotliwością podziału. Polaryzacje muszą być akustycznie odwrotne. Filtr 1st można dość łatwo zrealizować dając konda pomiędzy wyjściem pre a wejściem końcówki mocy monitorka - trzeba tylko znać rezystancję wejściową końcówki mocy.

Niestety dla głośników 18cm coś takiego sprawdza się dopiero dla fc w okolicach 120Hz i dlatego układ z jednym subem jest raczej wykluczony.

Wyższa szkoła jazdy to podział akustycznie 4th (polaryzacje zgodne) z filtrem 4th dla suba, 2nd dla monitorka (aktywny Sallen-Key) i wspomaganiem midwoofera systemem BR. Niestety jest to trudne do implementacji (aktywny filtr, konieczność dostrojenia go pod charakterystykę BR kolumn), choć pozwala zejść z podziałem nawet poniżej 80Hz, co w połączeniu z ostrą filtracja suba sprawia że można nawet myśleć o zastosowaniu tylko jednego suba.

HM69, 23 Sie 2009, 09:13

>Te wszystkie propozycje i sugestie kolegów łącznie z opisami Darka O. są bardzo ładne. Jednak one

>budowane są na pewnym płędzie pierwotnym. zakładają wykorzystanie podstawowego wzmacnaicza i

>istniejących kolumn z NAŁOŻENIEM na to pasma suba. Taki układ komplikuje wiele rzeczy i całe pasmo

>słyszalne nie będzie czyste.

HM69, nie wydaje mi się, że popełniamy błąd ponieważ Marek w temecie wątku pytał o efekty dostawienia suba lub subów i właściwie wykluczył zastosowanie innych niż GS20 głośników stwierdzeniem „Nie chciałbym jednak z nich rezygnować”.

W zasadzie wszystkie aspekty (pozytywy i negatywy) idei Marka zostały rozpatrzone.

A odnośnie pre MPP505 zdaje mi sie ma możliwość odcięcia 75Hz lub 150Hz od frontów i przesłania pasm poniżej do suba. No ale mogę się mylić i w tym przypadku zwracam honor – moje rozumowanie byłby błędne.

Obiema rękami i nawet nogami podpisuje się pod Twoim i misimora stwierdzeniem, że sygnał na monitory najlepiej odfiltrować. Sam co prawda mam nakładkę, ale jest to wynik specyficznego ustawienia systemu oraz akustyki pomieszczenia. Dodatkowo, jak wiesz używam korektora (Audyssey) dla sygnału cyfrowego i analogowego - zależnie co gram.

Pozdrawiam

Darek

Zakup nowych kolumn to wyzwanie. Czasem kochamy dzwięk z posiadanych juz pudeł a pomieszczenie wymaga wiecej ... przykład mojego systemu, pracujacego w pomieszczeniu 70m2 o wysokości do 5,5 m, poddasze, dwie skosne sciany. Czy rozwiazaniem jest zakup B&W 800, 801, 802 + odpowiedniej amplifikacji (lekko licząc 50 tys.) czy wstawić sub za powiedzmy 10 tys? Wybrałem rozwiazanie drugie, Virgo napedzam monoblokami, które dostają sygnał po XLR wprost z CD zaś sub także bezposrednio z CD ale po RCA (Wadia ma obydwa wyjscia niezależne i stale aktywne). W subie odcięcie na minimum ( ok 30-40 Hz) i zestrojona odpowiednio faza ( regulujemy na słuch tak, aby bas w spólnym zakresie sie nie znosił) i ... wyniki są szokujaco dobre. Suba praktycznie nie słychać, najniższy bas jest doskonale sklejony z resztą pasma, potęga kontrabasu czy najnizszych rejestrów fortepianu jakby podkreslana tylko przez niemal infradzwiekowe podmuchy, pojawiło sie odczucie muzyki na żywo, klubowe ...

warto eksperymentować a przy dużych pomieszczeniach zdecydowanie taniej jest z subem niż z nowymi kolumnami ( pamietając o konieczności zmiany wzmacniaczy, które musza udźwignać duże basowe drivery)

Powaznie zastanawiam sie nad zakupem drugiegi suba, nadal taniej ;-)))

Marek B., 23 Sie 2009, 11:57

>>> Darek Ocias, 23 Sie 2009, 02:05

>

>A czy jest w ogóle możliwe uaktywnienie suba bez podłączenia go? Chętnie sprawdzę, tylko nie wiem

>jak.

Pewnie jest gdziś przycisk załaczający opcję "sub" lub przełącznik 75Hz/150Hz jest trójpozycyjny (neutralna odłacza sub). Niestety nie pamiętam dokładnie bo juz bardzo dawno miałem do czyniemnia z tym wzmacniaczem. Ale masz chyba instrukcję?

Jeżeli nie ma wspomnianych możliwości to znaczy, że sygnał wysyłany na fronty nie jest ograniczany a na sub leci przez filtry górnozaporowe. W takim razie masz wtbór jak duża ma być zakładka oraz ew. nowych monitorków.

Marek B - mialem podobny problem .Rozwiazalem go poprzez dodanie i zgranie z reszta zestawu: Behringer DCX 2496 - koncowka mocy- dwa pasywne subwoofery 12" w obudowie zamknietej. Dzieki DCX mozesz dostroic system, biorac pod uwage niemal wszystkie aspekty.Tym samym zmniejszasz ryzyko niepowodzenia przedsiewziecia . Pzdr.

• 1 miesiąc później...

a takie coś ma prawo bytu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.