Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zwiekszyć bas w pokoju ?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

95 db i 8 ohm (co prawda, nie podano spadków) - bo ja wiem???

Jeśli te dane są choc bliskie prawdy - cudów nie trzeba...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tonsil Scherzo 350, 2 Wrz 2009, 21:01

>Tzn.bas jest ale taki plaski, buczący a powinna byc wyczuwalna tzw.stopa, bit.Moze to przez zle

>ustawienie kolumn?albo ten wzmacniacz h*j...?"Cadam" napisal ze korekcja na wzmacniaczu nie podbija

>najnizszego basu, czyli jak go podbic.Tez dla mnie to dziwne ze takie kolumny nie maja niskiego

>basu.Rozmawialem ostatnio przez gg z jednym kolesiem i on mowil ze te glosniki nie schodza nisko bo

>maja pasmo od 60 hz.

Używałem tych kolumn ok. roku , stoją sobie teraz na strychu. Poprzedni właściciel przerobił w nich zwrotnice i są to niby Voyagery 350.

Grają trochę lepiej niż Altusy 140 i potrafią narobić hałasu - tu zalety się kończą.

O niskim basie możesz zapomnieć , nawet Yamaha AX-900 była przy nich bezsilna.

wydaje mi sie ze pokoj mam raczej nie akustyczny stad malo basu.W pokoju nie mam dywanu,lezy tylko wykladzina,po srodku pomiedzy kolumnami stoi regal z szafą,na przeciwko kolumn na drugiej scianie stoi fotel i lozko i wisi tylko jeden obraz...Kolega pisal ze nawet yamaha ax-900 nie pomoze wiec to chyba wina kolumn no ale akustyka pokoju pewnie tez...

"Często poprzez nie odpowiednie ustawienie względem ściany, dodatkowo w małym pomieszczeniu użytkownicy twierdzą, że zestawy mają co prawda bardzo obszerne niskie tony, ale rozlazłe i słabej jakości. Opinia całkiem sensowna jeśli mówimy o Voyager 350 zamkniętych w 15mkw rozstawionych po rogach pokoju i dosuniętych do ściany. Nieodłączną rzeczą w eksploatacji tych zestawów jest odpowiednio duże pomieszczenie i wydajny prądowo wzmacniacz."-cytat z unitra.eu.org na temat kolumn voyager 350 czyli to samo co scherzo 350...to juz sam nie wiem

Tonsil Scherzo 350.

Bezwzględnie wymienić kolumny,można wkleić kratownice ala''matrix'',co poprawi sztywność obudowy i zyska się tym samym na czytelności basu i jego niższych zejściach.

Jednak najlepiej będzie gdy kupisz lepsze kolumny.

P.S.,Tonsilowskie kolumny na gdn-ach 25/40/3,25/60,25,80 to buczące skrzeki!

Buczące skrzeki? Wczesniej mialem altony z glosnikiem 25/60 i nie sadze by btly jak to nazwales 'buczącym skrzekiem" a narazie kolumn nie zamierzam wymieniac bo jak dla mnie to graja jak graja ale problem jest z basami.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tonsil

Niestety areczek ma rację ... Czasem myślę, że powinny być dwa fora dla szukających dobrego brzmienia i drugie dla słuchaczy tonsilowskiego pierdzenia ... Te kolumny są głośne i głośno hałasują i nic poza tym. Bas o jakim piszesz to przy nich jakaś abstrakcja. jak czytam wypociny słuchających Technicsa i piszących o basie to wiem, ze nic innego nie słyszeli a tym bardziej nie mają pojęcia co to jest bas ... To tak jak koleś z Wieruszowa , który najdalej wybrał się do cioci na drugą stronę ulicy i u niej zobaczył figurkę buddy określał się jako znawcę wschodniej kultury .. Jeżeli chcesz usłyszeć bas to i wzmacniacz wystaw na allegro a kolumny podaruj Caritas bo sprzedawać to coś to już przegięcie ... Jedyne polskie kolumny które grają to siesty reszta potzrebuje "pomocy" albo porąbania siekierą ... Chyba, że ich przyszłość to imprezy w strażackiej remizie ....

^Tonsil Scherzo

Warunki akustyczne swojego pokoju - jeśli nie jest bardzo nietypowy - możesz z dość dobrą dokładnością sprawdzić kalkulatorami Hunecke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pierwszym możesz poćwiczyć warianty ustawienia kolumn (Tonsila tam nie znajdziesz, ale wybierz dowolny model zbliżony gabarytowo, ważne są "górki" i "dołki" na wykresie).

Drugim zbadasz, w których konkretnie miejscach pokoju masz podbicia lub maskowanie poszczególnych niskich częstotliwości.

A później łap za kolumny, przestawiaj i sprawdzaj, czy teoria zgodzi się z praktyką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"graja jak graja ale problem jest z basami."

Czyli nie grają i nigdy nie zagrają.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tonsil Scherzo 350,może jednak spróbujesz posłuchać jakiegoś innego zestawienia głośników/wzmacniacza/cd?

Chociaż spróbuj.Jeśli różnice na plus ciebie zaskoczą to będziesz wiedzieć co mamy na myśli pisząc o pomocy.

Dobrze,narazie sprawdze z lekka poprzestawiac kolumny,moze dosuniecie do sciany cos pomoze lub jeszcze minimalne odsuniecie ich w gląb pokoju.Kolumn nie chce sprzedawac poniewac audiofilem nie jestem,slucham z laptopa pod to podlaczony wzmacniacz a format muzyki to mp3.Dzwiek mi odpowiada jedynie te basy...Wzmacniacz tak samo mi starcza,jest za slaby do tych kolumn bo 2x70 wat ale poniewaz nie robie imprez wiec na wlasny uzytek starcza.Zauwazylem ze najwieksze basy sa na dwoch najdluzszych scianach,na tej co kolumny stoja i tej naprzeciwko natomiast najmniej basu jest posrodku pokoju.

Tonsil Scherzo 350, 2 Wrz 2009, 20:21

Jesli już tak uczepiłeś sie tych pierdzideł to prosze bardzo. Zakup kilkanaście metrów kwadratowych audiofilskiej maty tłumiącej, zawieś hiendowe wykładziny na każdej ścianie, dokup rewelacyjne kolce za co najmniej 200zł/sztuka, nałóż po trzy płyty granitowe za 100/sztuka, pomaluj lakierem fortepianowym ............ i męcz się dalej bo z pewnością poza wydaną kasą i straconym czasem nic nie zmienisz.

Bo to są złe kolumny ja pisze wielu ich byłych posiadaczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale czy Ty chcesz więcej basu czy pseudobasu bo to różnica.

czubsi i xniwax mają rację. Ty chyba nie wiesz co to jest bas, sorry ale przy wychylonym potencjometrze basu masz za mało to ja nie mam pytań.

Posłuchaj trochę innych kolumn to pogadamy. Poza tym skąd wiesz, że na twoich nagraniach ten bas jest. Może go nie ma i dlatego nie schodzi :)

A tak na marginesie to czego słuchasz, bo jak klasyki to rozumiem, że może ci ewentualnie brakować najniższego basu.

Pozdrawiam

tymi kolumnami mozna male wesele naglasniac a nie pokoj 15 m .. hehe .. sam mam taki i 2,5 drozne magnaty na 17 cm niskosredniotonowcach dawaly zbyt duzo basu - raczej dudnienia.

moja rada. zmien kolumny mozesz pokusic sie o suba. jak chchesz przy nich zostac musisz zmienic ustawienie kolumn ale to malo co pomoze. dosc nie przemyslany zakup z tymi tonsilami

Klasyki nie slucham :)Muzyka to przewaznie eurodance,acid,schranz i drum'n'bass.Przewaznie jest tak ze jak leci jakas piosenka to ten bit,uderzenie jest zagluszany (chowa sie) pod inne instrumenty jak uzyty w piosence (bas-nie mylic z bitem).

Jeśli ten wątek to nie prowokacja to...

weź idź do jakiegoś salonu audio albo do kogoś z forum. Posłuchaj jak pięknie brzmi muzyka a przestanie Ci zależeć tylko na basie.

Tonsil Scherzo 350, 3 Wrz 2009, 12:34

Najlepiej kup sobie kilka kompletów Tonsila jak je tak lubisz......:)

jaja sobie robisz i już. zmykam.

jozefkania, 3 Wrz 2009, 12:40

>Jeśli ten wątek to nie prowokacja to...

>weź idź do jakiegoś salonu audio albo do kogoś z forum. Posłuchaj jak pięknie brzmi muzyka a

>przestanie Ci zależeć tylko na basie.

Ot cała prawda - AMEN!!!

Jeszcze jedno,moj kumpel ma kolumny nazywane przez was "pierdziawki" chyba raveland,glosniki no name a graja glosniej i mocniej,niz scherzo.Bas i bit jest wyczuwalny.

Tonsil Scherzo 350, 3 Wrz 2009, 12:47

95% z nas uwielbia bas w każdej muzyce. Jednakże na Twoich kolumnach Ty dotąd nie słuchałeś basu a jedynie dudnienie. I dopóki ich nie zmienisz nie usłyszysz. Niestety. Więc jak jest z Tobą? Chcesz a się boisz, czy nie chcesz bo nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.