Skocz do zawartości
IGNORED

Test przetwornika A/C Stello DAC

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

mea culpa, mea maxima culpa. Zamiast czytać manuala (którego co prawda nie otrzymałem, ale jest dostępny na stronie producenta, więc wymówka żadna) gdzie jak byk stoi co i jak zająłem się słuchaniem i na logikę uznałem, że zaczyna się od bypassa a kończy na maksymalnym upsamplingu.

post-2651-100004537 1254261584_thumb.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 3 miesiące później...
Ukryte

--> masza1968

Zapowiadałeś porównanie Stello z Audionemesis, CA DacMagic i AA MDA503... ciekaw jestem efektów bo Stello znowu się pojawiło w soundclubie po paru tygodniach oczekiwania na dostawę...

Ukryte

U kolegi masza1968 chyba coś poszło nie tak. Właśnie widzę że się pozbył na aukcji tego przetwornika i pewnie dlatego się już tu nie udziela :/

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Ukryte

mikel, 1 Sty 2010, 03:17

>U kolegi masza1968 chyba coś poszło nie tak.

Podejrzewam, ze odkąd kupił nowy CD używanie przetwornika straciło dla niego sens.

Słuchałem jego systemu z CD Electrocompaniet - żaden DAC raczej nic tam nie poprawi.

• Redaktorzy
Ukryte

Pomiary w polskiej prasie wykonuje "Audio" (i bodajże są jedyni) - tam sugeruję się zgłosić z odpowiednią petycją ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Ukryte

whitesnake,

dokładnie, poszukiwanie DAC było za czasów używania jako transportu Advance Acoustic, który jakiś czas temu przeszedł u mnie do historii. Teraz w systemie (oczywiście subiektywnie patrząc) jakikolwiek DAC prawdopodobnie więcej popsuje niż wniesie.

xniwax,

kupiłem wersje bez UP. Porównywałem u siebie (już po zakupie) z wersją UP i jakoś nie wiele się różniły. A różnica w cenie kolosalna.

mikel,

teraz to trochę żałuję, że pozbyłem sie Stello (był bezkonkurencyjny wśród tych czterech, które przesłuchiwałem dłuższą chwilę). Teraz czekam na pojawienie się w sprzedaży Squeezebox Touch i będę musiał powrócić do zewnętrznego przetwornika. Teraz mam zagwostkę czy wrócić znów do Stello czy spróbować modułu DAC20 do Accu, który w moim przypadku będzie dla mnie idealnie funkcjonalny. Problem w tym, że nie mam u kogo tej karty odsłuchać:/ DAC będzie służył jedynie Squeezeboxowi, dźwięku z Electro nie zamierzam psuć niczym :)

Ukryte

Znam Electro bez UP dosć dobrze, to dobry CD.

Kumpel, który go miał wymienił go na Audio Aero Capitole - tu juz róznica spora in plus dla AA.

Karta z Accu jest niekoniecznie lepsza od DAC-ów które wymieniłes moim zdaniem. - niestey.

Tez czekam na SBT.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 rok później...
  • Redaktorzy
Ukryte

Trochę czasu od publikacji testu upłynęło. W międzyczasie zdążyłem dokupić dedykowany transport, wymienić ww DACa na wersję 96/24 a następnie całość sprzedać i przenieść się na "lampową" stronę mocy. Jednak temat "kontrowersyjnego" kabelka I2S nie dawał mi spokoju i od istopada ubiegłego roku nękałem w wiadomej sprawie rodzimych producentów okablowania. Dziwnym trafem dopiero teraz moje działania przyniosły jakiś widoczny efekt i dzisiaj odebrałem przesyłkę z takim oto audiofiskim I2Sem:

post-2651-0-95104100-1309298620_thumb.jpg post-2651-0-64813000-1309298632_thumb.jpg post-2651-0-46877500-1309298644_thumb.jpg post-2651-0-16767500-1309298652_thumb.jpg

kilka danych nt. budowy I2S ROD2:

*materiał przewodnika - srebrzona miedź OFC

*izolator przewodnika - teflon PTFE

*struktura wewnętrzna - 4x0.35mm2 multistrand wire

*ekranowanie - podwójny ekran z miedzi cynowanej, zawierający włókna poliestrowe utrzymujące jego strukturę zapewniając stałe parametry ekranowania.

*izolacja pomiędzy warstwami przewodu - taśma PCV

*oplot - firmowy PET

*wtyki - 5pin MiniDin ze srebrzonymi pinami

*standard - Stello

*cena - na razie nieustalona, ale na pewno niższa od zagranicznej konkurencji (Entreq czy Revelation Audio)

Przewód jutro powinien trafić do dystrybutora Stello i jeśli tylko pozytywnie przejdzie odsłuchy jest spora szansa na uruchomienie produkcji ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi