Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Monitor Audio RS6

Seba_Fan

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmacniacza starej daty, ktory zagraj dosc dynamicznie, z niskim dolem (bas miekki i przyjemny)i w miare dobra sredniaca, nie za wysoka gory zeby uszy mi nie trzeszczaly do muzyki dynamicznej

cena - tutaj trudno powiedziec niech bedzie na teraz max 800zl

i do tego jakis odtwarzacz CD do 200zl ale dobry. (uzywka)

Cos mozecie polecic?

https://www.audiostereo.pl/topic/58099-wzmacniacz-do-monitor-audio-rs6/

tak masz racje, duzo nowych slyszalem, jakos nie moge znalezc nic co by mi pasowalo, wiec dalej szukam czegos nowego jak i starego (tych nie mam jak posluchac)

sluchalem musical fidelity A5.5 i byl w miare fajny, ale jednak ta cena

advance acoustic 105 znam jest w miare ciekawi mnie 305 jak wypada w porowaniu ze 105

ale chce sprobowac czegos starszego.

Kolumn M.A.RS6 byle g..... nie napędzisz(metalowe membrany), będzie owszem grało, ale co to za granie.Ze staszych i pasujący do Twojego opisu to Densen Beat B100, ale będzie ponad dwukrotnie droższy od zakładanego przez Ciebie pułapu cenowego.Za 800zł to może jakieś wiekowe Sansui albo Luxman, ale na pewno nie te z ówczesnie najniższych półek cenowych.

Ja nikomu nie chcę zaglądać do kieszeni ani broń Boże forsować własnych rozwiązań i preferencji, ale mam taką uwagę , że trochę szkoda do tak dobrych kolumn jak MA RS6 stosować jakiśtam wzmacniacz.

Toż chociażby porównanie poziomu cenowego poszczególnych urządzeń powinno dać do myślenia.

Mogę powiedzieć tak z własnego doświadczenia , ponieważ miałem początkowo do tych kolumn podłączonego sympatycznego skądinąd NADa 302 , który nijak nie potrafił prawidłowo napędzić tych kolumn i wydobyć z nich ich zalet. (A z innymi , małymi , podstawkowymi radzi sobie ok).

Chyba , że ma to być rozwiązanie tymczasowe albo może chodzi o kolumny MA S6...a nie RS6 :)

glosniki MA RS 6

pierwszy poszedl NAD 355 tak dobrze pisany ze gra super i super z MA RS6, no byla

tragedia myslalem ze gluchy jestem czy cos, slaba dynamika nic mnie nie poderwal,gral jak dla dziadka spokojnie

pozniej HK 980 chyba juz bylo tylko lepiej dynamika juz byla prawie OK, ale braki mial, szalal jak nastolatek, jakis taki nie precyzyjny

przyszedl advance acoustic 105 i tu juz bylo super dynamika w stylu dynamicznie ale ulozona dynamika, ale to nie bylo jeszcze to nie poderwalo mnie zeby kupic

305 nie znam wiec nie mam porownania.

musical fidelity A1 (zestaw)

musze powiedziec rewelacja, bardzo piekny dzwiek miodzio, ale slaby bas za krotki i zbyt kontrolowany

musical fidelity A5.5 bardzo dobrze zagral, bas duzo lepszy od A1, za to dziek troche szorstki, ale bylo dobrze

yamaha s1000

typowa uniwerslana konstrukcja wejsc do salonu i kupic wyjsc, dzwiek zbity, bas byl OK, ale nie za bardzo mi sie podobal, najbardziej uniwerslany wzmacniacz ale to nie dla mnie, zero wyszukanego dzwieku, wszystko zlane srednicy prawie brak.

audio analogue verdi (lampa cos tam) oj to byla potega, bas wspanialy jakich malo przyjemny miekki cos wspanialego, ale kurcze wokal zbyt piskliwy ostry, az momentami na maddonie uszy bolaly, kurcze basem bylem zachwycony, zeby ten wokal troche byl slabszy, cd gralo A1

na koniec na chwile mam yamaha AX-596 ze starych czasow pozyczona, gra jak chce, wszystko zlane, gora za ostra czasami, bas czasami nawet przyjemny

plyty testowe

Madonna ray of the light

Yello - Baby

Massive attack - kobieta idzie ulica :) (zapomnialem nazwe)

teraz jade na unitra nie jest tak tragicznie jak myslalem, ale maja ciezko napedzic, jak odpalilem Tina Turner goldeneye to az mialem gesia skorke (otwarty balkon) nie bylo tak tragicznie, to tak z ciekawosci

Chetny jestem na HK 680 i 690 nie wiem jak gra bo nie mam, dlatego rozgladam sie tez za czyms starym bo moze dzwiekowo mi sie spodowac, tak to juz jest ze sprzetem przekonalem sie, jednemu to innemu tamto.

jeszcze zostanie (modeli konkretnie nie znam, wiec moze ktos nawet podac ktory brac pod uwage)

exposure

Arcam

naim

micromega

xindaka

Roksan Caspian

Candy

oczywiscie wiem ze sie nie da wszystkich wzmacniaczy odsluchac, ale tez nie chce wywalac duzej kasy na to, jestem zwyklym gosciem, slucham sobie raz w tygoniu, moze dwa razy jak mam czas, ale chce zeby to razem dobrze zagralo, ale jak widze czasem ile kosztuje wzmacniacz i jak jest wykonany i co ma w srodku, no to sorki ale fuck kasy tyle nie dam za g... (duzo osob mi mowi a cos drogie to dobre, a ja na to g... prawda)

Wszystkie uwagi, ktore piszecie sa cenne i biore pod uwage i tez mam nadzieje ze sie przydadza innym

S6 i RS6 to prawie to samo. Kup mocny wzmacniacz typu Technics (te starsze z początku lat 90-tych)lub Sony ES i będzie dobrze. Te kolumny są dobre do słuchania, ale na pewno nie mają wysokich audiofilskich aspiracji. Trzeba dać im dużo prądu i to im wystarcza. Przy lepszej elektronice pokazują, że i tak grają na swoją modłę, więc nie warto szaleć cenowo.

co do techniksa mialem przez 5 min, jakas stara wersja nie pamietam modelu ale nie za droga na tamte czasy, zagroalo to ze hm szkoda slow, unitra lepiej gra (jak dla mnie) nie ten typ glosnikow

Sony ES slyszalem, slyszalem ze dobre, nie szukam aspiracji audofilskich, tez jak slucham muzyki nie nie wsluchuje sie czy gdzies dalej facet grajacy na skrzypcach podrapal sie po tylku, albo skarpetke poprawial :)

dodam tak od siebie, jak mozna to konkretnie model, co znacznie ulatwia

• Redaktorzy

Seba_Fan - kupiłeś głośniki za 4kzł i widzę, że usilnie starasz się za przeproszeniem utłuc na starcie potencjał w nich drzemiący. Widziałeś, że na elektronikę po ich zakupie zostanie ci tyle kasy co na taki sobie IC to trzeba było albo kupić tańsze kolumny albo na razie się wstrzymaj i zbieraj na coś sensownego. Wydać, żeby wydać to kiepski pomysł.

Na początki wspominasz o 800zł na wzmaka - rozumiem, że to żart mający na celu rozruszanie wątku?

Ale wróćmy do konkretów Naimem powinno być dobrze, ale warto zaszaleć i kupić Naita XS - starczy na dłużej niż 5-ka.

Z bardziej realnych cenowo sprzętów (w okolicach 1500 - 2000):

- tańsze (nowe) Arcamy radzę sobie odpuścić i ewentualnie zapolować na wysoką integrę z serii Alpha,

- szukać i posłuchać Densena B-100

- nieźle powinien się sprawdzić Sugden Optima 80 albo dzielony Musical Fidelity E20+E30

- jesli gdzieś znajdziesz sprawdź jak zagra z twoimi kolumnami Opera Consonance A-100 linear, czy jakoś tak - to hybryda o całkiem ciekawym brzmieniu.

Zakup źródła na razie sobie daruj - bez sensu wywalać 200zł na coś co będzie ledwo zipało, lepiej dołóż tą kwotę do lepszego wzmacniacza.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

moze cena 4tys to w sklepie, moje tansze :)

nie pisalem ile kasy zostalo, nie mam ograniczenia finansowego, ale bez przesady 10tys nie wydam.

800zl za wzmacniacz 10 letni, nie nowy, przeciez wzmacniacz ktory dostalem (pozyczylem) nie gra jak dziadostwo, a nawet powiem wiec da sie sluchac, w porownaniu z niektorymi po 3tys, a wartosc jego jest moze 50zl, choc jak pisalem to nie napedzi ich, kabla tez nie kupilem za 600zl czy tam 800zl jak mi proponowali w sklepie, ale w granicach 100zl (mniej)

dzieki za wzmacniacze choc nazwy dla mnie egzotyczne, co do CD racje masz, wlasnie podpiety jest teraz u mnie discman panasonic 720 ojejku jak fajnie gra, od razu wywalilem moj sony odtwarzacz CD.

Bede szukal tych wzmacniaczy,ale nie wiem czy znajde, biedne me glosniki stoja sobie smutne same :(

• Redaktorzy

Seba_Fan - mój DM-10 właśnie w tym roku osiągnął wiek 10 lat i gwarantuję ci, że za 800zł go nie kupisz ;-) O ile budżetowe urządzenia dość szybko tracą na wartości o tyle te z wyższej półki pomimo tego, że tanieją z reguły nie są sprzedawane za bezcen.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

niech i bedzie wyzsza jesli ten DM-10 jest tak dobry, mnie interesuje miekki nisko schdzacy bas, ale trzeba uwazac bo te glosniki lubia zagrac ostro gore a tego nie lubie.

Tak wiec nie ograniczam sie finansowo, ale wole za przyzwoite pieniadze miec dobry sprzet, ktos moze gral na HK 680 690 z tymi glosnikami, moze mi opowiedziec jak to idzie, no chyba ze z wawy jest to przyjade :)

patrzylem tych Onkyo z serii Integra jest troche (rozne modele)

dobra nie patrzymy na kwote jaka podalem na wstepie (nie ma to sensu)

ale wzmacniaczy jest duzo, a mi chodzi dokladnie taki, ktory zagra dobrze z MA RS6 do takiej muzyki jakie slucham.

Jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posłuchać go nie dasz rady

bo właściciel jest tępy jak druty do robótek

Wzmak widziałem

Zadbany i działa bez zarzutu ale jest conieco

co wzbudziło moje watpliwosci(być może niesłusznie)

więc go nie kupiłem

Jakby coś - priv

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie z MA S6 graly jakis czas z sony 940qs i nie bylo zle:) Basik miekki i nisko schodzacy, gora delikatna, naprawde fajny i tani wzmacniacz(poszedl stan nowka za 650zl). Teraz mecze kolumny rotelem ra972 i tez jest niezle choc gora jest bardziej ostrawa niz w sony. Mozesz poszukac cos z sony 590 lub cos z serii 600 es powinno byc tez niezle, ale to fachowcy od ES niech sie wypowiedza...:) Sam poluje na wyzszy model es...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Użytkownicy+

Koledzy, co wy z tym "miękkim basem" ? Jak miękki to rozmyty i nie konturowy, czyli rozlazły, na dodatek słaby dynamicznie i NIENATURALNY. To są zależności ściśle ze sobą powiązane. Koledzy, nie idźcie tą drogą :-).

Robert

stecko wlasnie o to chodzi, gora nie moze byc za ostra

zastanawia mnie czy moze te kable co mam robia za ostra gore, a jakie kableki macie (oczywiscie nie za drogie)

znajomy ma sony, wiec jak bedzie chwila to wpadnie do mnie z nim to zobacze jak to gra.

• 1 miesiąc później...

Ja na chwile obecna zakonczylem szukanie, dzieki jednym koledze z tego forum, ktory mi pozyczyl HK 680 i to okazalo sie strzalem w dziesiatke, szukalem dosc dlugo tego wzmacniacza zeby posluchac, na obecna chwile jestem zadowolony bardzo, ladnie sie to zgralo.

Kiedys moze przyjdzie cos innego, ale teraz nie mam czasu na inne wzmacniacze.

Muzyka (sprzet) to jak worek bez dna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.