Skocz do zawartości
IGNORED

Motor supply, speedbox... czym jest?

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wymiary są na rysunku, 87x93mm ale na cenę ma wpływ wiele innych czynników czy jednostronny laminat w naszym przypadku projekt ahaji dwustronny czy otwory metalizowane, solidermaska , opisy i pewnie jeszcze kilka.

Podaję link do kalkulatora kosztów produkcji prototypa - http://www.prototypy.com/kalk/kalk.php

Jednostronna płytka wychodzi na tym kalkulatorze ok 25 zł netto. Jeśli ahajowa musi być dwustronna to może wrócimy do oryginału który jest na pewno jednostronny i w dodatku o te parę mm węższy (co w moim wypadku robi różnicę

Gość jarokar

(Konto usunięte)

ganzz_gut dla mnie cena też jest do akceptowania ale nie wiem jak reszta ta kalkulacja była robiona dla 10 sztuk na które i tak nie ma jeszcze chętnych. Projekt ahaji dla mnie jest dużo fajniejszy ale możemy zlecić oryginalna płytkę będzie taniej.

Dobrze by było żeby zainteresowani się wypowiedzieli.

Pcb w oryginale jest tak zrobione żeby można było ją wykonać w domu, dlatego jest jednostronna z jumperami. Trany ponoć się mało grzeją ale lm78 już bardziej i wymaga radiatora. Nie może być za blisko kondów. Tak więc do pewnego momentu można zmniejszać pcb , a dalej już nie.

Tak wygląda jednostronna z jumperami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Jeżeli chodzi o płytkę to ta według projektu ahaji bedzie kosztować ok. 50 zł. i raczej nie da się taniej przy tej skali zamówienia, rozwiązaniem jest prośba do ahaji żeby przerobił projekt na jednostronny z hellitrimem zamiast potka.

Hola.

OK. Wyślę pliki.

Z dodanym helitrimem. Można jeszcze dopracować delikatnie ją, ale to później.

Na razie na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Informacja dla tych,którzy mają silniki prądu stałego i potrzebują dobrej regulacji i stabilizacji napięcia.Na Allegro jest obecny producent kit-ów dla majsterkowiczów występujący jako nord plus.Od wielu lat stosuję ich zasilacze stabilizowane oznaczone symbolami NE 054 oraz NE 028.Polecam szczególnie ten drugi-cena ok 41 zł plus przesyłka.Dodając do tego dobry silnik prądu stałego można uzyskać niezły napęd.Jakość wykonania płytek oraz działanie układu jest naprawdę wystarczające dla naszych potrzeb DIY.Znakomitym ułatwieniem w regulacji jest zastąpienie potencjometru zwykłego wieloobrotowym-też do kupienia na All...

Numer aukcji 757346691 kończy się za 2 godziny.Potem szukać w zakończonych.Też go nie potrafiłem znaleźć po nazwie bo jest podkreślona...

andrzej analogowy, 14 Paź 2009, 11:48

> ... Dodając do tego dobry silnik prądu stałego można uzyskać niezły napęd.

Mógłbyś podać kilka szczegółów gdzie można zdobyć dobry silnik DC sprawdzony w tego typu zastosowaniach?

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Hola

Pogrzebałem trochę. Zmieniłem pozycję mostka, stabilizatora i kondów. Dla staba jest przewidziany radiatorek. Pozbyłem się jednej zworki. Jasny niebieski oznacza masę.

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może np. taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Teraz mi się bardziej podoba - szersza masa po prawej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepszy z dostępnych na rynku jest silnik ze starych SB-ckich rejestratorów MAK.12V I 500 OBR/MIN.Jest duży i solidny,choć trochę głośny-to osobny temat jak go wytłumić.To co teraz napiszę będzie bardzo kolidować z pojęciami HIEND, technologiami kosmicznymi proponowanymi przez kolegów i Bóg wie z czym jeszcze,ale dla ułatwienia sobie i Wam życia:Kupcie na Allegro silniki magnetofonowe-gramofonowe sprzedawane w dużych ilościach jako sprawne używane.Cena najczęściej kilka-kilkanaście złotych.Potem wyselekcjonujcie takie co mają łożyska z brązu.Te ze stabilizatorami obrotów trzeba rozbroić i wywalić te płytkize scalakiem.Mając gołe silniki podajcie na nie napięcie i posłuchajcie ,czy nie pracują z jakimiś oporami,szumem,czy innymi wskazaniami na zużycie.zostawiamy te,które mają niewielkie obroty.Teraz po kropli oleju na łożyska i mamy materiał wyjściowy.Zupełnie nie audiofilski ale skuteczny.Preferuję takie z nałożoną na ośkę rolką napędową-czasem trafia się na solidme alu lub mosiądz....Jeśli wyda się Wam,że takie maleństwo nie pociągnie talerza o wadze 25 kg to jestescie w błędzie,zawsze jednak możecie zrobić dwa silniki pracujące na wspólny pasek...

ahaja, 14 Paź 2009, 13:55

>Teraz mi się bardziej podoba - szersza masa po prawej ...

Co do oznaczeń i wartości elementów to rozumiem szkic - bo kapkę się nie zgadza ...

Ale tak w ogóle to bardzo mi się podoba.

Hola

Mogą się nie zgadzać 2 elementy (z nazwy): potek (ma teraz oznaczenie R7, był R9) i stab (teraz to IC4, był IC3). Poza tym wartości powinny być dokładnie takie same jak w oryginale i tym się należy kierować (wg mnie...).

K

Ps. Ale jeśli coś się jeszcze nie zgadza to proszę o sygnał. Jak pisałem zmieniłem tylko te 2 elementy.

ganzz_gut, 14 Paź 2009, 14:27

>A jak to jest z obrotami - jest jakiś wzór na obliczanie średnicy kół napędowych, żeby utrzymać

>obroty talerza na tych 33/min??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

ahaja, 14 Paź 2009, 14:49

>Hola

>Mogą się nie zgadzać 2 elementy (z nazwy): potek (ma teraz oznaczenie R7, był R9) i stab (teraz to

>IC4, był IC3). Poza tym wartości powinny być dokładnie takie same jak w oryginale i tym się należy

>kierować (wg mnie...).

>

>K

>

>Ps. Ale jeśli coś się jeszcze nie zgadza to proszę o sygnał. Jak pisałem zmieniłem tylko te 2

>elementy.

w oryginale jest :

R1 150K (or 162K 1%)

R2 82K (or 80K6 1%)

R3 39K (or 40K2 1%)

R4 18K (or 20K0 1%)

R5 8K2 (or 10K0 1%)

R6 3K9 (or 4K99 1%

a na płytce jeśli dobrze widzę r1-r5 mają po 1k r6 4k7

jeśli r9 to teraz r7 to gdzie jest tamten

R8 1K0 na płytce chyba 100

Nie sprawdzałem wszystkich po kolei w dodatku niezbyt wyraźnie u mnie to widać (zwłaszcza ten rządek rezystorów nad PICem)

Ja się nie znam piszę co widzę

Dołączam fotkę przykładowych silników kupionych za grosze na Alle...Odpowiadam też na pytanie kolegi--jeśli silnik na 24V zasilimy 12v to obroty na pewno spadną-oczywiście mówimy o silnikach DC.Tyle że może się zacząć niestabilna praca objawiająca się kołysaniem pod obciążeniem i jakby utratą mocy.Najprościej sprawdzić to chwytając za ośkę i porównując pracę 24 z 12.Jak czuć że solidnie kręci jest ok jak natychmiast staje to kicha.Szukajcie silników tak do 1500 obr,wtedy te zjawiska nie są aż tak dokuczliwe.

Hola

Racja, mój błąd.

Zapomniałem o tym, że zamieniłem te długaśne rezystory na normalne, stąd też w programie automatycznie zmieniają się ich nazwy. Wartości jednak nie pozostały zmienione. Prześledziłem wszystkie ścieżki i sprawdziłem te wartości - jak dla mnie są identyczne z oryginałem.

Ukryta Zawartość

post-1494-100003330 1255539457_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.