Skocz do zawartości
IGNORED

Przytumiony dzwięk Dynaudio 52.

kdo5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z wysokimi tonami{tak mi się wydaje}.A mianowicie dziek mam piekny,proporcje,plany itd.tylko trochę przytłumiony.Np.gitara akustyczna nie brzmi dzwiecznie/metalicznie tylko matowo.Zastanawiam się nad zmianą otwarzacza CD.Sprzęt o którym mowa to Dynaudio 52,Jungson JA-88d,Marantz sa7001,kable Albedo Flat one,Kimber 4tc i supra lorad.Myślę o kupnie CD Copland.Nie słyszałem lecz z tego co słyszałem z recenzji być może rozwiąże mój problem.Proszę o opinie.Pozd.

https://www.audiostereo.pl/topic/58265-przytumiony-dzwi%C4%99k-dynaudio-52/

Maskownice nie zmieniają problemu,wczesniej miałem Audiolab-a i wysokie były inne lecz proporcje podobne.Cd jasne być może wyrówna spektrum.Jak z Coplandem,jak to gra warto czy nie?

• Użytkownicy+

CD nie zmieni tego co chcesz, szwagier ma ten model kolumn i słyszałem je z wieloma CD i wzmacniaczami. Najlepiej grały z krellem, a więc tak jak koledzy radzą zmień wzmacniacz i to na mocny o konturowym, szybkim ataku, z mocną górą. Tańszym i słabszym odpowiednikiem brzmienia krella jest w pewnej mierze Rotel. Ew. przychodzą mi na myśl kable głośnikowe Argentum.

Robert

Sorry, ale po prostu musisz zmienic kolumny jesli taka prezentacja dzwieku Ci nie odpowiada. Znam doskonale ten model i ma to do siebie, ze gra po ciemnej stronie mocy:) Podobno model 52SE gra nieco przejrzysciej...

Taki ich urok.

Mialem w domu przez chwile Dynki 42 z Linnem Classikiem i szalu nie bylo mul straszny a z Exposure jest bardzo dobrze wiec potrzeba jasnego brzmieniowo wzmaka o sporej mocy zeby je wysterowal bo inaczej jest lipa.

robix

Jeżeli Twoje Dynaudio 52 mają "przytumiony" "dziek" to jest poważna sprawa. Proponuję podłączyć je u kolegi w innym pomieszczeiu i do innego wzmacniacza. jeżeli dalej będą miały przytłumiony dzwięk to do wymiany. I tyle.

Witaj,

problemem jest Twój wzmacniacz. DYNAUDIO ogólnie nie jest kolumną i jasnym brzmieniu, jednak przy prawidłowej konfiguracji są w stanie zapewnić bardzo wyrównane i dobre brzmienie. DYNAUDIO jednak wymaga stosunkowo dużo mocy ze strony wzmacniacza, podłącz swoje kolumny pod inny, mocniejszy wzmacniacz, to napewno rozwiąze problem.

Jak będziesz miał bardziej szczegółowe pytania, postaram się pomóc.

Witam,

Radzę wykonać eksperyment polegający na wpięciu posiadanych przez Ciebie monitorów Dynaudio do poprawnie brzmiacego systemu, w którym również pracują monitory tej firmy. Ponieważ brzmienia monitorów Dynaudio nie różnią się diametralnie, można będzie od razu ocenić czy twoje monitory są w pełni sprawne czy też winien jest współpracujący z nimi, aczkolwiek niepoprawnie dobrany do nich system audio.

Opinie o zamulonym brzmieniu kolumn firmy Dynaudio głoszone na tym Forum to opinie ludzi niekompetentnych.

Pozdrawiam,

Jarek

Z kolumnami jest na 100% wszystko ok.Mój problem wynika jak sadze z nasłuchanie się kiedyś innych kolumn i wytworzenia że góra pasma to własnie TO.Co do Jungson to bardzo silny wzmacniacz 80watt na kanał 8ohm,czysta klasa A.Na pewno daje rade!Odpowiedz może też być w Albedo flat-one.Audiolab miał podobne objawy.Dzwięk jest ostry lecz nie na wszystkich nagraniach.Dziekuje za wpisy.Pozd.

I ja również mogę z czystym sumieniem polecić Rotela.

Sam słucham podobnej muzyki i jestem bardzo zadowolony z brzmienia.

Jeśli byłabyś zainteresowana mam jeszcze na sprzedaż Rotela RA-920AX.

>Opinie o zamulonym brzmieniu kolumn firmy Dynaudio głoszone na tym Forum to opinie ludzi

>niekompetentnych.

>Pozdrawiam,

>Jarek

Dynki są zmulone, dlatego dobiera się do nich szybkie, dynamiczne i najlepiej grające wyższym basem wzmacniacze. Nie rzucał bym dookoła tą "niekompetencją"

Potwierdzam to co koledzy napisali wyżej, czyli Dynki tylko i wyłącznie z wydajnym prądowo i dynamicznym (nawet suchym w brzmieniu)wzmakiem. Słuchałem z Rotelami, Denonami (w obu przypadkach całkiem nieźle) a skończyłem na Exposure 2010 i mogę go z czystym sumieniem polecić.

Te dynki tak mają, grają specyficznie-słodko i z kocykiem na górze. Trochę pomaga duże odsunięcie od ściany i super podstawki, ale tak naprawdę proponuję kupić po prostu lepsze i przede wszystkim bardziej neutralne kolumny, a nie maskować wad drogim wzmacniaczem, czy CD.

nygus, 30 Wrz 2009, 21:38

>Te dynki tak mają,...proponuję kupić po prostu lepsze i przede wszystkim

>bardziej neutralne kolumny, a nie maskować wad drogim wzmacniaczem, czy CD.

Sranie w banie...jak ktoś nie potrafi porządnie skonfigurować systemu (a to żadna wielka sztuka tylko trochę chęci trzeba mieć i czasem cierpliwości) to ma kocyk na górze itp.

>>proponuję kupić po prostu lepsze i przede wszystkim bardziej neutralne kolumny, a nie maskować wad drogim wzmacniaczem, czy CD.>>

znaczy sie ze wystarcza lepsze kolumny i jakikolwiek wzmacniacz aby uzyskac optymalny dzwiek?? co za brednie...

Osobiście nie słyszałem Dynaudio ,które by grały ''mułowato'',a słuchałem już kilka modeli tych kolumn,oczywiście grają specyficznie(dźwięk lekko ocieplony z naciskiem na przełom średnicy i basu)dlatego w niektórych zestawieniach i przy nieodpowiedniej akustyce(trzepoczące echo)mogą sprawiać wrażenie spowolnionych,mechanicznych,przez podbicie wyższego basu.Wskazana odpowiednia konfiguracja.

?

• Użytkownicy+

Panowie, co za różnica czy są spowolnione, ciepłe, czy słodkie. Pewnie w zależności od reszty, są właśnie takie, raz mułowate, innym razem ciepłe itd. W każdym bądź razie, mają zaokrąglony atak i mniej eksponowane średnie, oraz wyższą częśc średnich. Kolega chce więcej szczegółów (góry), a więc półśrodek - szybki i konturowy wzmacniacz, CD i kable, lub wymiana kolumn, koniec kropka.

Robert

Ps. Radźcie jakie konkretnie kolumny, ew. wzmach i reszta.

Półśrodek : rotel + argentum.

Pełnia szczęścia (audiofil jej nie ma nigdy;-) - ProAc studio 100,110, lub polecane przezemnie wiele razy DIY vifa + peerless i wiele innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.