Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy do jazz (?!?!?)

Gabi

Rekomendowane odpowiedzi

jestem na etapie poszukiwan wzmacniacza lampowego. tak do max 3000 zlociszy. wiem ze to mala kwota ale moze cos uzywanego lub ze wschodu. slyszalam kiedys piekny wzmacniacz chyba z Ukrainy albo z Bialorusi. moze ktos z forum moglby mi poradzic?

Gabi

https://www.audiostereo.pl/topic/5830-wzmacniacz-lampowy-do-jazz/
Gość sovajazz nzlgw

(Konto usunięte)

Amplifon WL25 (aktualnie stoi u mnie w domu - mój typ)...

Cayin MT35 (mniej uniwersalny niż WL25, za to z odpowiednimi kolumnami do jazzu jak znalazł)...

wklep w forumową wyszukiwarke symbole a wszystkiego się dowiesz...

a z czym to chcesz zestawić?

Gość sovajazz nzlgw

(Konto usunięte)

uniwersalnym zaś jest Cayin TA30, który z tych dwóch mi osobiście bardziej przypadł do gustu.. Cayiny nie pociagnęły jednak moich kolumn, które są trudnym obciążeniem dla wzmaka, wiec jeśli masz kolumny o niezbyt wygórowanych parametrach to odsłuch Cayinów mija się z celem... w innym przypadku mogą być alternatywą dla rewelacyjnego moim zdaniem Amplifona... nie chce mi się powtarzać tego co już napisałem o tym wzmaku (Amplifonie, o Cayinach zresztą także), dlatego polecam wyszukiwarkę = wszystko tam jest... a recenzja Amplifona mimo, iż prawie gotowa, z braku czasu rodzi się w bólach - mimo wszystko powinienem ją niedługo wysmażyć... w sumie to dobrze, że tak długo zwlekam z jej opublikowaniem, bo nabrałem własciwego dystansu do urzadzenia - 3 miesięczny odsłuch utrwala moje wysokie zdanie o tym wzmaku, nabiera się jednak szerszego spojrzenia i opada ton hura-optymistyczny, który móglby znacząco wpłynąć na wiarygodność recenzji... w miedzyczasie udalo mi się zestawić Amplifona z kilkoma parami kolumn i różnymi źródlami... ciągle więc informacji przybywa.. :)

nowy Amplifon do 3 tys to tylko ten, ktory ma Sova - ale w ogloszeniach p. Piwowarczyk wystawil WT 30 za 2,4kpln - dzwon do p. Andrzeja - nawet jesli wzmak ma pare lat to z rak wlasciciela/konstruktora nie strach brac.

Polecam Betley'a. Obecnie kolega ma do sprzedania. Rozgryzłem w nim wszystko-mozliwa tania przeróbka i skuteczne granie. W razie co to dam namiary na kolegę. Obecnie (chyba ) jeszcze wystawia go na allegro. Można negocjowac cene. Brzmieniowo nawet nieprzerabiany Betley zmienie polską konkurencję. A jak da sie mu oddzelny zewnętrzny zasilacza, dobre trafa wyjściowe i pare pierdół to ciężko cos znaleźć do 12000zł.

sova, amplifona testujesz (jak dobrze kojarze) ze swoimi haydnami? Jesli tak, jak sobie takie połączenie gra. Haydny mają chyba niskawą efektywność.

tez mi po glowie chodzi lampa, ale z kolumn nie chce rezygnowac..... a wlasnie mam haydny.

Gość sovajazz nzlgw

(Konto usunięte)

dokładnie (przynajmniej jeśli chodzi o WL25), jest on bardzo tolerancyjny... konstruktor nie zaleca prądożernych membran AE, Elaków bądź Dynaudio, lecz Haydny mimo 84dB skuteczności grają jak marzenie... wklep w wyszukiwarke - tam już sie rozpisalem a propos tego połączenia...

NIe rozumiem dlaczego piejecie z zachwytu nad A........m . Swego czasu sprzedawałem je. Odsłuchiwali je klienci, ja osobiście. Czasem grały poprawnie, ale nic nadzwyczajnego w nich nie było. Jedyny raz co zagrał dobrze to na którejs wystawie audio show wl-15 czy cos podobnego. Było przyjemnie. Pozostałe modele niczym nikogo nie zachwyciły. Znajomy polecił mi przeczytanie forum- mam wrażenie że ktoś robi sobie reklamę!!???

Drogi gościu XYZ kto pieje z zachwytu?Sova?Pall?Toż to oni mają Amplifony i wiedzą co piszą!Widocznie ten rodzaj dzwięku jaki produkują ich lampki ;o) odpowiada im i są to ich osobiste odczucia!Nikt nie namawia na zakup Amplifona!Jest jeszcze np.polska firma AR.Trzeba posłuchać a póżniej wybór ;o)

Gość Frank 44

(Konto usunięte)

Gabi - jak zalezy ci na estetyce wygladu to warto.Solidny projekt plastyczny i dobra jakosc obudowy.Natomiast dzwiek -najwieksza zaleta tego wyrobu to barwa,zapewniajaca spokojne wielogodzinne odsluchy i to wszystko co ten wzmak potrafi.>ala reszta czyli dynamika ,szybkosc,bas,lokalizacja itd na twoim Nadku bedzie lepsza.Gdyby cena Amplifona byla nizsz byc moze bym go polecal ,ale za te pieniadze zadna to atrakcja.Ukrainskie lampowce moga byc ciekawa alternatywa, ale niezbedne jest wczesniejsze przesluchanie tych urzadzen,no i pozostaje rynek z drugiej reki.

Pozdr...

no widzisz Sova - jestesmy glusi - ale na szczescie nie slepi :))

Gabi - ja w zyciu nie bede nikogo namawial na zakup w ciemno -> oczywiscie najpierw posluchaj, a zwazywszy jakiej muzyki sluchasz to ... powinno Ci sie spodobac na Amplifonie :) - gwoli jasnosci na innej przyzwoitej lampie tez.

Dzieki Panowie, przesluchalam wczoraj wzmacniacz JJ ale nie pamietam jakie dalej cyfry. Ladny i ma pilota ale bez porazajacego efektu choc moj NAD, moze sie schowac znowu do pudelka. Przeslucham Amplifona, znalazlam sklepy gdzie mozna to zrobic, nie wiem gdzie moglabym posluchac Betleya, mam tez kontakt na czlowieka ktory ma wzmacniacz Petrus, jakas wschodnia firma. Nie bardzo chce sie umowic na odsluch ale... Dam znac jak bede po. Jeszcze raz dziekuje. Jakos stawiam na Amplifona. Zaintrygowala mnie firma AR ale nie wiem co to za firma to AR???

>Gabi jeśli się dobrze orientuję to firma AR nie ma strony,a oto namiary ;O)

ZAKŁAD AUDIO ELEKTRONIKI A.R.electronics

80-299 Gdańsk ul. Syriusza 19

tel. (058) 552 58 82 NIP 5841174698

kom. 0 607 675 978 [email protected]

>XYZ (gość)

- jako zadowolony klient mam prawo "robić reklamę" firmie - nieprawdaż?

- zawsze w takich przypadkach radzę przesłuchać urządzenie przed zakupem, każdy ma przecież własne preferencje

- Amplifon jest bardzo gościnną firmą i w tym przypadku etykietka "klient-friendly" jest jak najbardziej na miejscu...

- pewnie nigdy nie przeczytałeś żadnego mojego wpisu, więc polemikę prowadź już po tej lekturze, a dowiesz się, że polecam także inne wzmacniacze, odpowiadające potrzebom różnych użytkowników i systemów...

- zaloguj się - będziesz bardziej wiarygodny...

Moi drodzy, sluchalam kilku lamp i przy Jolidzie 502 powiedzialam to jest to... Odezwal sie do mnie jednak czlowiek ktory ma wzmacniacz Petrus ze Lwowa a ktorego dlugo prosilam o mozliwosc posluchania wzmacniacza u niego w domu. Szczeka opadla mi po pierwszych dwu taktach. Troche bez sensu opisywac jak gra ten "piec" jak mowil wlasciciel ale klamka zapadla, chce go miec. W moim rankingu i na moje skromne ucho to najpiekniej odtwarzajaca dzwiek maszynka jaka slyszalam. Dzieki wszystkim za rady, szczegolnie Pal55, buziaki ;-)

• Redaktorzy

Dorzuce jeszcze że widziałem i słyszałem wczoraj Amplifona WL25 w Wawie na Batorego, i podobało mi się. Był tem też przedwzmacniacz lampowy AR, łączony z miniaturowymi monoblokami Vincenta, nie słyszałem, podobno ciekawe budźetowe połączenie.

Czesc, to dosc trudne szczegolnie porownanie. Tak jak pisalam jak uslyszalam Jolide 502 bylam przekonana, ze to to. Juz mialam isc do szefa prosic o pozyczke czy cos bo dobila mnie troche cena.

Facet ktory ma Petrusa nie chce sie umawiac na wizyty w domu a jak napisalm mu ze chce przyjsc z kumplem to w ogole nie chcial gadac. W koncu go jednak przekonalam ;-)

Nosze ze soba 3 plyty ktore zman jak wlasna torebke i troche plyt jaki wpadna mi pod reke lub sa w redakcji. Na jolidzie uslyszalam je jakby na nowo. Duzo nowych dzwiekow, relaksujacy, super przekaz

Jak wlaczylam je na Petrusie to ciarki szly mi po plecach przez caly czas. Muzycy jakby staneli przed nami. Az nam bylo glupio (tak sobie opisywalismy potem wrazenie po wyjsciu od faceta) bo jak zaspiewala E. Badu a potem L.Hill (ta plyta na zywo) to jakby siedzialy na stolkach kilka metrow przed nami w klubie. Kompleny odjazd. Nawet plyta Madonny ktorej nie lubie spodobala mi sie (to troche przerazajace) Trudno to opisac na zasadzie, ze w tym jest czegos wiecej a w tym mniej, czy jest ciemniejsze czy glebsze. Tu chodzi o ta wibracje dzwieku, komfort, przyjemnosc, nawet wygode, cos wyraznego ale trudnego do opisania. Ja bym powiedziala, ze chodzi o STYL. Poprosze kumpla ktory siedzi w tym po uszy, zeby napisal bo on sie zna na tym (choc w zyciu nie widzialam zeby cos pisal). Jemu spodobal sie Living Colour a i ja choc nie za bardzo lubie takie ostre kawalki bylam pod wrazeniem energi w tej muzyce. Z tego co wiem, Jolide sluchalismy w sklepie z dobrym sprzetem. Facet od ruskiego wzmacniacza mial kolumny Dali po jakichs przerobkach i stary kompakt Linn (bez pilota) i grube kable ale nie firmowe. Mi sie bardzo podobalo, lubie taka "zywa" muzyke. Uff... trudno opisuje sie takie ulotne wrazenia. Jak go dostane do domu to jeszcze cos napisze. Hejka.

• Redaktorzy

Natomiast jeśli zniechęca cię cena Jolidy, a jednak nie zdecydujesz się na Petrusa, zajrzyj do sklepu na Batorego. Amplifon to dobra firma, a 2800 pln za tak zrobiony sprzęt to okazja.

Gabi - to dobrze, ze brzmienie jakiegos wzmaka Cie oczarowalo - ale uzyj teraz swojego wdzieku by przekonac wlasciciela tegoż do umozliwienia Ci odsluchu u Ciebie - i jesli wrazenia sie potwierdza to ... pozostanie juz tylko wynegocjowac dobra cene :) i cieszyc sie wspaniala muzyka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.