Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  110 członków

Lector Klub
IGNORED

Klub Lector

Rekomendowane odpowiedzi

A wiecie Co....tak sobie dzisiaj siedzę i w końcu po dwóch miesiącach intensywnych wakacji gałgany poszły do szkoły... więc korzystając z wolnej chaty włączyłem sobie ZOE i Z100.... i tak słucham i się poważnie zastanawiam, że chyba jednak zrezygnuję ze sprzedaży ZOE i Z100....kurcze w tej hybrydzie nic nie przeszkadza. Tzw. muzykalność jest tu naprawdę na pierwszym miejscu w sprzętach które do tej pory miałem. Tak myślę, że aby pójść w górę to trzeba by chyba dołożyć trochę grosza...a ja nie za bardzo chciałbym uciekać z brzmienia Lectora....na tą chwilę zakupiłem sobie rca Tiglon od forumowego kolegi Andrzeja ( myślę, że jak dojdą to w weekend jak będę miał czas to zdam relację co wniosły). Trafią między pre, a końcówkę ( między źródłem, a pre aktualnie jest Harmonix HS 101 GP ale nie wykluczam, że pewnie pokombinuję z zamianą miejscami. Na tą chwilę po sprzedaży rca TMR Ramses pomiędzy pre, a końcówkę wpiąłem znaleziony w szafie jakiś no name rca, który kupiłem z 15 lat temu:)....i tak wczoraj znowu przeczytałem chyba z 90% wątku w klubie i doszedłem do wniosku, że zostanę z Lectorem. Po prostu trochę chyba za bardzo dopadła mnie audionervosa o chęć zmian dla zmian zamiast cieszyć się muzyką. Powoli jak budżet pozwoli będę " dokablobywał" się Tiglonem zasilającym bo widzę, że dużo dobrego tu o tych kablach ( aktualnie mam dwa zasilające Tomanka i dwa TMR Ramses ), i Tomanek który posiadam nie jest zły ale myślę, że jednak....mam takową nadzieję, że zasilanie z Tiglona wniesie Lectora na wyższy poziom...., później pewnie będę myślał o zmianie listwy z Tagi, którą posiadam na listwę Lectora.....tak mnie wzięło po wakacjach...jak tak siedzę i mam w.końcu czas posłuchać...:).

W dniu 2.09.2024 o 12:42, kaziu106 napisał:

A wiecie Co....tak sobie dzisiaj siedzę i w końcu po dwóch miesiącach intensywnych wakacji gałgany poszły do szkoły... więc korzystając z wolnej chaty włączyłem sobie ZOE i Z100.... i tak słucham i się poważnie zastanawiam, że chyba jednak zrezygnuję ze sprzedaży ZOE i Z100....kurcze w tej hybrydzie nic nie przeszkadza. Tzw. muzykalność jest tu naprawdę na pierwszym miejscu w sprzętach które do tej pory miałem. Tak myślę, że aby pójść w górę to trzeba by chyba dołożyć trochę grosza...a ja nie za bardzo chciałbym uciekać z brzmienia Lectora....na tą chwilę zakupiłem sobie rca Tiglon od forumowego kolegi Andrzeja ( myślę, że jak dojdą to w weekend jak będę miał czas to zdam relację co wniosły). Trafią między pre, a końcówkę ( między źródłem, a pre aktualnie jest Harmonix HS 101 GP ale nie wykluczam, że pewnie pokombinuję z zamianą miejscami. Na tą chwilę po sprzedaży rca TMR Ramses pomiędzy pre, a końcówkę wpiąłem znaleziony w szafie jakiś no name rca, który kupiłem z 15 lat temu:)....i tak wczoraj znowu przeczytałem chyba z 90% wątku w klubie i doszedłem do wniosku, że zostanę z Lectorem. Po prostu trochę chyba za bardzo dopadła mnie audionervosa o chęć zmian dla zmian zamiast cieszyć się muzyką. Powoli jak budżet pozwoli będę " dokablobywał" się Tiglonem zasilającym bo widzę, że dużo dobrego tu o tych kablach ( aktualnie mam dwa zasilające Tomanka i dwa TMR Ramses ), i Tomanek który posiadam nie jest zły ale myślę, że jednak....mam takową nadzieję, że zasilanie z Tiglona wniesie Lectora na wyższy poziom...., później pewnie będę myślał o zmianie listwy z Tagi, którą posiadam na listwę Lectora.....tak mnie wzięło po wakacjach...jak tak siedzę i mam w.końcu czas posłuchać...:).

Ja przez całe życie, co kilka lat zmieniałem sprzęt .

Teraz.

Lector zostaje dożywotnio .

Kolumny, kabelki i inne ustrojstwa.

Tutaj można poszaleć.

Edytowane przez Stas
Nie na temat .
  • 3 tygodnie później...

Witam.

Pozwolę umieścić informacje o sprzedaży wzmacniacza Lector ZXT-70 kolumn Pearl EVO HFE2 włoskie również kupione u dystrybutora  Lectora oraz kable Głośnikowe Tiglon 2x2.5m MS-DF12SP-HSE. Cena to prawie polowa wartosci

Sądzę ze to niewątpliwa okazja Sprzęt w idealnym stanie 

• 3 tygodnie później...

Z uwagi na możliwość kupna innego wzmacniacza w atrakcyjnej cenie obniżam cenę za Lector ZOE + Z100 do 6900 zł. W komplecie oczywiście pilot i oryginalne opakowania. Pozdrawiam serdecznie 🙂

• 2 tygodnie później...
49 minut temu, PatiJ napisał:

Tegoroczny audioshow zainspirował mnie do zakupu płyty. Polecam do przesłuchania. Polski zespół wespół z wokalistą z Portugalii.

20241031_195440.jpg

Właśnie słucham.

Dobre.

• 4 tygodnie później...

No to zamiany:) oczywiście Lector pozostaje. Było ZOE oraz Z100 aktualnie jest ZOE i VM200 :). Wczoraj tylko trochę podsłuchane w warunkach hałasu codziennego więc nie było okazji dokładniejszego słuchania ale tak na szybko postaram się w skrócie opisać różnice Z100 vs VM200, moim subiektywnym zdaniem:) Przede wszystkim tak samo dają przyjemność słuchania. Dźwięk tu i tu naturalny. Co do różnic: Bas w Z100 było go ilościowo ciut więcej ale w VM 200 schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany, średnica jest na podobnym poziomie temperaturowym ale wokalista jest bardziej obecny w salonie, góra jest ciut mniej obecna ale jest bardziej lampowa ( myślę, że poprzez lampy w VM ). Tak na szybko podsumowując. Zarówno Z100 i VM 200 są bardzo naturalnie grającymi wzmacniaczami i jeden jak i drugi pozwalają na długie odsłuchy bez zmęczenia. Różnice, które są widoczne na pierwszy rzut ucha to lepsza kontrola na basie i jeszcze lepsza holograficzna obecność muzyków w pokoju. Tak jak Z 100 świetnie obrazował źródła pozorne tak VM 200 dodał do tego większą głębię sceny tak jakby scena jeszcze bardziej odsunęła się za linię kolumn. 

IMG_20241123_114039.jpg

IMG_20241123_114126.jpg

IMG_20241123_114149.jpg

Edytowane przez kaziu106

Dzień dobry wszystkim miłośnikom firmy Lector,

dzięki Koledze Kaziu 106 stałem się posiadaczem zestawu ZOE + Z100. W związku z powyższym dołączam do zacnego grona Klubowiczów.

Pozostaję w kręgu włoskiej myśli konstrukcyjnej bowiem „przesiadka” nastąpiła z Pathos Classic mk 1. Więc dość już leciwego acz zacnego sprzętu.

Lector napędza Harbeth p3esr, po drodze jest jeszcze dac Davio polskiej manufaktury SoundFound z Mińska Mazowieckiego a za źródło służy poczciwy Node 2i.

Pierwsze wrażenia. Harbeth lubi prąd. To słychać w większej swobodzie grania, dźwięk stał się jaśniejszy i bardziej klarowny. Często używamy stwierdzenia „lepsza kontrola dźwięku” i w tym przypadku odnoszę wrażenie, że to zjawisko wystąpiło.

Generalnie jest inaczej - ciekawiej. Więc duuużo słuchania przede mną i radości z nowej „zabawki”. Jak się już oswoję z dźwiękiem to może podepnę do zestawu gramofon czy odtwarzacz cd. Bo na stare lata człowiek staje się wygodny i szybciej zmienia się utwór w telefonie niż płytę w gramofonie 🙂

Dobrej słonecznej niedzieli wszystkim Klubowiczom życzę i parafrazując pewne stwierdzenie „niech dobry dźwięk Lectora będzie z nami”. 

Pytanie do Lectorów : kto jest w Polsce aktualnie odpowiedzialny za dystrybucję marki? Gdzie można przeglądnąć całą ofertę w necie? Jest na Śląsku punkt sprzedaży aby posłuchać i pomacać?

Hegel H120 & KEF R3

3 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

Pytanie do Lectorów : kto jest w Polsce aktualnie odpowiedzialny za dystrybucję marki? Gdzie można przeglądnąć całą ofertę w necie? Jest na Śląsku punkt sprzedaży aby posłuchać i pomacać?

Lector.Audio.Poland. kilka postów wyżej Masz nawet wpis wyżej wymienionego dystrybutora. 🙂 https://www.audiostereo.pl/profile/69304-lector-audio-poland/

Edytowane przez kaziu106
Teraz, kaziu106 napisał:

Lector.Audio.Poland. kilka postów wyżej Masz nawet wpis wyżej wymienionego dystrybutora. 🙂

tak, widziałem ale zasugerowałem się nie działającą stroną www

włoska strona za to jest ograniczona do minimum, szkoda

no ale ok nie chcę kupić domeny www tylko wzmacniacz

ktoś miał przyjemność posłuchać z KEF serii R ?

Hegel H120 & KEF R3

30 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

tak, widziałem ale zasugerowałem się nie działającą stroną www

włoska strona za to jest ograniczona do minimum, szkoda

no ale ok nie chcę kupić domeny www tylko wzmacniacz

ktoś miał przyjemność posłuchać z KEF serii R ?

Ja przez jakiś czas miałem Kef R3 Meta z Lector ZOE I Z100. ( tu jeszcze na zdjęciu z Musical Fidelity M6 500i )IMG_20241124_131021.thumb.jpg.8a1950ad6104f512916f2f91f27f4d07.jpg

3 minuty temu, kaziu106 napisał:

Ja przez jakiś czas miałem Kef R3 Meta z Lector ZOE I Z100. ( tu jeszcze na zdjęciu z Musical Fidelity M6 500i )IMG_20241124_131021.thumb.jpg.8a1950ad6104f512916f2f91f27f4d07.jpg

Dla Kef R3  ZXT 70 czy  ZAX 70 ? 

Pokój 16 m2, wyłącznie streaming z Wiim Pro Plus , Qobuz  i Tidal

Co myślisz? Podpowiedź nawt "na czuja" mile widziana. 

Hegel H120 & KEF R3

Nie miałem okazji słuchać ZXT i ZXA ale z tego co pewnie przeczytałeś na forum dużo ludzi chwali ZXT 70 ( to hybryda, a ZXA to tranzystor) . Ostatnio forumowy kolega Andrzej miał takowego na sprzedaż. Może jeszcze jest aktualne ogłoszenie:) A jeśli nie to myślę, że możesz Andrzeja zapytać jak grał ZXT. Ja jestem zadowolony z hybrydy ma bardzo muzykalne brzmienie ( przynajmniej ZOE z Z100 i VM 200). Oczywiście istnieje dużo muzykalnych tranzystorów ale mi jakoś ostatnio podpasowało brzmienie hybryd 😇

Edytowane przez kaziu106
5 minut temu, kaziu106 napisał:

Nie miałem okazji słuchać ZXT i ZXA ale z tego co pewnie przeczytałeś na forum dużo ludzi chwali ZXT 70 ( to hybryda, a ZXA to tranzystor) . Ostatnio forumowy kolega Andrzej miał takowego na sprzedaż. Może jeszcze jest aktualne ogłoszenie:) A jeśli nie to myślę, że możesz Andrzeja zapytać jak grał ZXT. Ja jestem zadowolony z hybrydy ma bardzo muzykalne brzmienie ( przynajmniej ZOE z Z100 i VM 200). Oczywiście istnieje dużo muzykalnych tranzystorów ale mi jakoś podpasowało brzmienie hybryd 😇

Forumowy kolego @Andrzej Szulczewski ! Odezwij się 

Edytowane przez Prawie Audiofil

Hegel H120 & KEF R3

Czyli tak : potencjalny klient w Polsce nie ma dostępu do oficjalnego cennika w PLN na stronie polskiego dystrybutora ,bo jej po prostu nie ma. Jest tylko strona włoska, również bez podanych cen detalicznych w euro. Żeby sobie trochę poczytać o produktach trzeba znać język włoski lub zawierzyć "przekazowi" google translator.

Aby dowiedzieć się jakie są ceny u nas trzeba podać swój adres mail. Wtedy dystrybutor podaje cenę na wybrane modele.

No dobrze, można i tak tylko nie rozumiem dlaczego. Mało to czytelne.

Tak więc otrzymałem ceny :

ZXT 70 kosztuje 2500 € 

ZAX 70 kosztuje 1600 € 

Czyli mam przygotować zaplatę w euro?

Czepiam się ? Nie sądzę.

Hegel H120 & KEF R3

Wiesz, nie wszystkie marki są dla Wszystkich i nie trzeba akceptować ich sposobów dystrybucji produktów. Mamy wolny rynek na szczęście. Jednak, pomimo tego co napisałeś, od lat Lector ma tu klientów nie bez powodów, a sama marka jednak jest długo na rynku.

Możesz wyrażać swoje niezadowolenie z tego powodu - ok, ale skoro pytasz - może retorycznie - to tak, czepiasz się 🙂

Moja rada - warto posłuchać tego sprzętu... Ja zaczynałem przygodę z audio od salonów audio, sklepów online natomiast aktualnie jestem tu.

Edytowane przez PatiJ
38 minut temu, PatiJ napisał:

Wiesz, nie wszystkie marki są dla Wszystkich i nie trzeba akceptować ich sposobów dystrybucji produktów. Mamy wolny rynek na szczęście. Jednak, pomimo tego co napisałeś, od lat Lector ma tu klientów nie bez powodów, a sama marka jednak jest długo na rynku.

Możesz wyrażać swoje niezadowolenie z tego powodu - ok, ale skoro pytasz - może retorycznie - to tak, czepiasz się

Moja rada - warto posłuchać tego sprzętu... Ja zaczynałem przygodę z audio od salonów audio, sklepów online natomiast aktualnie jestem tu.

Jasne! Marka interesuje mnie nadal.  Radzisz, że  warto posłuchać. Z pewnością! Tak kupiłem kolumny. Jeśli ktoś  mieszka bliżej dystrybutora to ma ułatwioną sprawę, innym pozostaje podróż dłuższa czy krótsza albo zakup w ciemno.  No chyba , że jest opcja wypożyczenia. Tego nie wiem. 

Hegel H120 & KEF R3

1 minutę temu, PatiJ napisał:

Andrzej Szulczewski to dobry kierunek. Bardzo miły i pomocny człowiek do porozmawiania.

Dzięki za info, już napisałem.

Hegel H120 & KEF R3

Z uwagi na okazję kupna w dobrej cenie prawie dwukrotnie droższego wzmacniacza wystawiam na sprzedaż ZOE i VM 200. Stan perfekcyjny, kupiony w polskiej dystrybucji. Gratis dodatkowy metalowy pilot oraz dwie lampy do przedwzmacniacza. Oczywiście dla klubowiczów cena będzie niższa. Jak co dzwońcie zawsze to lepiej jak się porozmawia. 🙂

https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/ogłoszenia/wzmacniacze-stereo/lector-zoe-vm-200-nowy-kosztuje-ok-26-000-r133413/

6 godzin temu, kaziu106 napisał:

Z uwagi na okazję kupna w dobrej cenie prawie dwukrotnie droższego wzmacniacza wystawiam na sprzedaż ZOE i VM 200. Stan perfekcyjny, kupiony w polskiej dystrybucji. Gratis dodatkowy metalowy pilot oraz dwie lampy do przedwzmacniacza. Oczywiście dla klubowiczów cena będzie niższa. Jak co dzwońcie zawsze to lepiej jak się porozmawia. 🙂

https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/ogłoszenia/wzmacniacze-stereo/lector-zoe-vm-200-nowy-kosztuje-ok-26-000-r133413/

Ok. Nieaktualne....:) ps. w tym miejscu bardzo chciałbym podziękować Panu Kamilowi z Lector Audio Poland za szybką i sprawną wysyłkę pilota oraz...za dołączone słodkości w przesyłce..... dziewczyny w firmie mi zjadły połowę więc były naprawdę dobre 😇 Pozdrawiam serdecznie:)

• 5 tygodni później...

Panowie, naszła mnie myśl żeby dokonać upgradu listwy Edison. A mianowicie chcialbym zmienic gniazda IEC i SCHUKO na złote i rodowane furutechy. 

Czy ktoś może robił coś takiego?  Jeśli tak, jakieś pozytywne efekty? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.