Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  110 członków

Lector Klub
IGNORED

Klub Lector

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem z trzydniowej wyprawy z AVS i powiem Wam, bidy u mnie nie ma. Wprawdzie sprzęt po powrocie włączałem z drżeniem ale niepotrzebnie. Owszem trafiały się zestawy, które w pierwszym kontakcie robiły niesamowiete wrażenie ale ilość elementów z których były zbudowane, a co za tym idzie cena i przestrzeń jakiej potrzebują do upchania od razu sprowadzały mnie na ziemię. Sporo natomiast było sprzętów co w odniesieniu do wartości jaką przedstawiały grały poniżej oczekiwań by nie rzec słabo. Wiadomo, trudne warunki pomieszczeń  ich usprawiedliwiały ale jednak...

Bardziej skupiałem się więc na sprzętach zbliżonych do moich możliwości a zwłaszcza na kolumnach. Na plus na pewno polskie firmy. Sporo ich było, prezentują coraz wyższy poziom konstrukcyjny, a w relacji jakość cena biją zachodnią konkurencję. Szczególnie podobały mi się :

• Divine Acoustic Bellatrix - klasa granie, wygląd, pietyzm wykonania duży plus - cena nie dla każdego ale adekwatna do produktu
  • Qualio Speakers - światowa premiera, produkt producentów związanych z Cube Audio, mega bas ale bez utraty szczegółów oraz holografii
  • Charles Martin - małe monitorki z dużym dźwiękiem
  • Ancient Audio Vintage Ribbon - te już droższe

Z produktów zagranicznych:

• Chario Sonnet
  • Franco Serblin Accordo - nie tanie
  • Falcon M10
  • Sonus Faber Electa Amator - nie tanie
  • Revival Audio Atlante 5
  • Harbeth ShL5 ale ze wzmacniaczem za 50 000
  • Art Loudspeakera Emotion - drogie
  • oraz Klipsch Heressy 🙂

Czyli w większości uznane pewniaki. Klipsch Heresy były podpięte pod wzmacniacz Haiku. Ludziom się to podobało. Mi wprawdzie też ale już w domu swoje granie oceniłem znacznie wyżej 😜.
Wiele się na to może składać ale Lector to jednak jest porządna maszyna. Ahh ta barwa...
Elektrostatami i podobnymi oraz hornami się nie interesowałem. 

O słabych systemach pisał nie będę ale gdzie tu rozsądek jeśli np. ktoś do kolumn za dwadzieścia parę tysięcy podpina wzmacniacz za około pól miliona....

Wnioski...  Szukałem kolumna jako zamiennik dla swych Heresy, a się okazuje, że nie ma takiej potrzeby. Przynajmniej pilnie. Najbliżej mi jednak do tych Chario, bo potencjalna odsprzedaż polskich marek może być kosztowna.
W wielu pokojach grały odpicowane gramofony oraz taśmowce. To zapewne też podbijało jakość dzwięku więc o miarodajne porównanie nie jest łatwo.

Reasumując warto się wybrać na taką imprezę bo wiele człowiek się może nauczyć, zebrać materiał do analiz, pogadać bezpośrednio z producentami, zebrać przykłądy ciekawej (dobrze nagranej )muzy, a i zrewidować oczekiwania co do swojego zestawu.

Pozdrawiam
Teraz gra u mnie TakeDake - Japanese Roots   właśnie z AVS 🙂

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

13 godzin temu, guinness_bis napisał:

Wróciłem z trzydniowej wyprawy z AVS i powiem Wam, bidy u mnie nie ma. Wprawdzie sprzęt po powrocie włączałem z drżeniem ale niepotrzebnie. Owszem trafiały się zestawy, które w pierwszym kontakcie robiły niesamowiete wrażenie ale ilość elementów z których były zbudowane, a co za tym idzie cena i przestrzeń jakiej potrzebują do upchania od razu sprowadzały mnie na ziemię. Sporo natomiast było sprzętów co w odniesieniu do wartości jaką przedstawiały grały poniżej oczekiwań by nie rzec słabo. Wiadomo, trudne warunki pomieszczeń  ich usprawiedliwiały ale jednak...

Bardziej skupiałem się więc na sprzętach zbliżonych do moich możliwości a zwłaszcza na kolumnach. Na plus na pewno polskie firmy. Sporo ich było, prezentują coraz wyższy poziom konstrukcyjny, a w relacji jakość cena biją zachodnią konkurencję. Szczególnie podobały mi się :

• Divine Acoustic Bellatrix - klasa granie, wygląd, pietyzm wykonania duży plus - cena nie dla każdego ale adekwatna do produktu
  • Qualio Speakers - światowa premiera, produkt producentów związanych z Cube Audio, mega bas ale bez utraty szczegółów oraz holografii
  • Charles Martin - małe monitorki z dużym dźwiękiem
  • Ancient Audio Vintage Ribbon - te już droższe

Z produktów zagranicznych:

• Chario Sonnet
  • Franco Serblin Accordo - nie tanie
  • Falcon M10
  • Sonus Faber Electa Amator - nie tanie
  • Revival Audio Atlante 5
  • Harbeth ShL5 ale ze wzmacniaczem za 50 000
  • Art Loudspeakera Emotion - drogie
  • oraz Klipsch Heressy 🙂

Czyli w większości uznane pewniaki. Klipsch Heresy były podpięte pod wzmacniacz Haiku. Ludziom się to podobało. Mi wprawdzie też ale już w domu swoje granie oceniłem znacznie wyżej 😜.
Wiele się na to może składać ale Lector to jednak jest porządna maszyna. Ahh ta barwa...
Elektrostatami i podobnymi oraz hornami się nie interesowałem. 

O słabych systemach pisał nie będę ale gdzie tu rozsądek jeśli np. ktoś do kolumn za dwadzieścia parę tysięcy podpina wzmacniacz za około pól miliona....

Wnioski...  Szukałem kolumna jako zamiennik dla swych Heresy, a się okazuje, że nie ma takiej potrzeby. Przynajmniej pilnie. Najbliżej mi jednak do tych Chario, bo potencjalna odsprzedaż polskich marek może być kosztowna.
W wielu pokojach grały odpicowane gramofony oraz taśmowce. To zapewne też podbijało jakość dzwięku więc o miarodajne porównanie nie jest łatwo.

Reasumując warto się wybrać na taką imprezę bo wiele człowiek się może nauczyć, zebrać materiał do analiz, pogadać bezpośrednio z producentami, zebrać przykłądy ciekawej (dobrze nagranej )muzy, a i zrewidować oczekiwania co do swojego zestawu.

Pozdrawiam
Teraz gra u mnie TakeDake - Japanese Roots   właśnie z AVS 🙂

Trzy  dnia balowania. To zaszalałeś hehe. Ja miałem chęć wybrać na jedno popołudnie ale ostatecznie nic z tego nie wyszło. 

Masz rację barwa Lectora uzależnia 🙂

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Takie ślicznotki testuję

new.jpg

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

38 minut temu, guinness_bis napisał:

Takie ślicznotki testuję

new.jpg

Chario tak? Fajnie się prezentują. Brzmią też ciepło i miękko tak jak wyglądają?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Chario Aviator Nobile. Czy ciepło, nie wiem ske na pewno myzykalnie i bez ostrości. Angażująco. Wciąż się wygrzewają ale wydają sie zmianą w dobrym  kierunku

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, guinness_bis napisał:

Takie ślicznotki testuję

new.jpg

zazwyczaj taki odwrócony układ 2-way robi się po to by bez pochylania frontu uzyskać koherencję czasową dlatego wg mnie oś konstrukcji jest albo pomiędzy głośnikami lub na środku midwoofera

dlatego proponuję potestować odsłuch z głową na wysokości midwoofera co może się wiązać z obniżeniem standów lub podniesieniem pozycji odsłuchu

wg mnie warto spróbować bo zmiany dźwięku w osiach pionowych są zazwyczaj spore , gdyż wiąże się to ze znacznymi różnicami zgrania fazowego w punkcie podziału

Edytowane przez slawek.xm

Dzięki za sugestię. Sprawdzę 

5 godzin temu, guinness_bis napisał:

Takie ślicznotki testuję

new.jpg

Życzę dobrej zabawy.

Dystrybutor Lectora używa m.in. Chario Sovran.

Byłem.

Słuchałem .

Jest synergia.

Czekam na wrażenia.

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Lector. Audio. Poland. napisał:

Końcówka hybrydowa Lector VM200 mono;

E51E7ACE-C327-45B7-99DA-72EB202713FD.thumb.jpeg.1c8ea1e2499de5bc50b7340f7e6afb19.jpeg

160000 uf…

średnia wielkość pojemności w skali bezwzględnej

a skoro dwa stopnie na lampie to pewnie trioda robi to co potrafi najlepiej czyli wzmacnia napięcie sygnału a pentoda pracuje jako wtórnik katodowy dla dostosowania impedancji i zwiększenia prądu by wysterować tranzystory wyjściowe

nie analizowałem do końca budowy ale wydaje mi się , że taka budowa jest logiczna

jeśli masz możliwość wpływania na konstrukcję możesz zaproponować  tylko jeden stopień wzmocnienia na lampie z pobraniem sygnału bezpośrednio z anody np na triodzie mocy lub pentodzie połączonej w triodę , chodzi o to by uniknąć dwóch stopni lampowych

przykładem mojego pomysłu jest stopień wstępny na kt88 połączonej w triodę z siedmiokrotnym wzmocnieniem i wyjściowy czysty wtórnik prądowy na komplementarnych mosfetach z wysokim biasem pozwalający pracować wzmacniaczowi w kilkudziesięciu watach w klasie A

19 godzin temu, Lector. Audio. Poland. napisał:

Końcówka hybrydowa Lector VM200 mono;

E51E7ACE-C327-45B7-99DA-72EB202713FD.thumb.jpeg.1c8ea1e2499de5bc50b7340f7e6afb19.jpeg

160000 uf…

To ja zapytam co wnosi zastosowanie 2 x monoblock kontra końcówka mocy stereo?

Zakładając, że kolumny są łatwe do napędzenia i nie wymagają elektrowni zatem końcówka stereo rodzi sobie z nimi bez żadnych problemów. 

Witam.

Więcej mikrodetali, lepsza kontrola, lepsza separacja kanałów, piękny fizjologiczny bas.

4 trafa zasilające kontra 2 🙂

Sama końcówka VM200 wysteruje bez problemu np Magnepany…

Ja używam połączenia w tri ampingu Chario Sovran;

2 * VM200M bas 1 * VM200 środek i góra.

Pierwsze 20 wat czysta klasa A.

Wszyscy, którzy posiadają i słuchali nie trzeba ich przekonywać.

Dużo Dobrej Muzyki 

J

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, sebgla napisał:

Zakładając, że kolumny są łatwe do napędzenia i nie wymagają elektrowni zatem końcówka stereo rodzi sobie z nimi bez żadnych problemów. 

przy monoblokach masz separację kanałów nieskończoną

nie ma żadnych interakcji między nimi to procentuje znacznie lepszą prezentacją sceny i znakomicie wydobywa plankton nawet wtedy gdy reszta toru nie jest dual mono

w końcówce dwukanałowej zasilacz musi obsłużyć oba kanały i nie daje tej swobody zapasu mocy dla pików sygnału co monoblok

najlepiej słychać różnice właśnie w spiętrzeniach dynamicznych ... i nie ma znaczenia , że kolumny są dość łatwe do wysterowania dodatkowy zapas prądu daje wrażenie szybszego dźwięku , większej skali dynamicznej  poza tym powinna zwiększyć się kontrola basu

kolumny mogą zagrać znacznie lepiej dlatego warto sprawdzić monobloki

• Redaktorzy
5 godzin temu, slawek.xm napisał:

w końcówce dwukanałowej zasilacz musi obsłużyć oba kanały i nie daje tej swobody zapasu mocy dla pików sygnału co monoblok

Sławek, a gdy mam integrę lampową dual mono z czterema trafami (2x zasilające i 2x głośnikowe), to czy można uznać to za dwa monobloki i preamp osadzony w jednej skrzynce?

163081168_2789017711361844_2081833081040906596_n.jpg

163086973_2789017714695177_2879334554962270268_n.jpg

163392297_2789017718028510_8957962272457414593_n.jpg

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość

(Konto usunięte)

tylko wtedy gdy nie masz żadnego polączenia między końcówkami

np masa audio każdego kanału jest odseparowana od obudowy np termistorem lub mostkiem lub rezystorem lub kombinacją tych układów a obudowa w podobny sposób odseparowana od uziemienia w gniazdku

najlepiej by było by zasilanie kanałów było oddzielne... dwa przewody zasilające od gniazda sieciowego

podobnie jak Ty miałem w JJ828 i nie byłem zadowolony dlatego od tamtego czasu tylko monobloki w oddzielnych obudowach, pełna separacja

ale nie przejmuj się Twój układ i tak jest bardziej przyzwoity od takiego w którym jedno trafo i jeden zasilacz obsługuje dwa kanały

trafa wyjściowe zawsze muszą być i są dwa po jednym na każdy kanał

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

trafa wyjściowe zawsze muszą być i są dwa po jednym na każdy kanał

Mam nadzieję, że kiedyś to poprawią :

spacer.png

Tym bardziej że gniazdo zasilające [ co prawda 20A ] – ale jednak tylko pojedyncze !

spacer.png

https://hi-fi.com.pl/testy/końcówki-mocy/5740-gryphon-essence-stereo.html

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, owegar napisał:

Mam nadzieję, że kiedyś to poprawią :

spacer.png

Tym bardziej że gniazdo zasilające [ co prawda 20A ] – ale jednak tylko pojedyncze !

spacer.png

https://hi-fi.com.pl/testy/końcówki-mocy/5740-gryphon-essence-stereo.html

dla Gryphona to średnia półka

ale klub jest Lectora więc może nie kontynuujmy

W dniu 20.11.2022 o 13:38, slawek.xm napisał:

zazwyczaj taki odwrócony układ 2-way robi się po to by bez pochylania frontu uzyskać koherencję czasową dlatego wg mnie oś konstrukcji jest albo pomiędzy głośnikami lub na środku midwoofera

dlatego proponuję potestować odsłuch z głową na wysokości midwoofera co może się wiązać z obniżeniem standów lub podniesieniem pozycji odsłuchu

wg mnie warto spróbować bo zmiany dźwięku w osiach pionowych są zazwyczaj spore , gdyż wiąże się to ze znacznymi różnicami zgrania fazowego w punkcie podziału

Testowałem i zmiana  pozycji odsłuchowej w osi pionowej nie ma dużego znaczenie. Przynajmniej ja w moich warunkach nie zauważyłem. Standy są na tyle wysokie, że pozycja tweetera jest na wysokości ucha i to wydaje się być optymalne, aczkolwiek sweet point jest na tyle duży, że jak wspomniałem podniesienie pozycji odsłuchowej wiele nie zmienia. Być może to kwestia falowodu, a być kwestia dodatkowo pochylonej obudowy?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, guinness_bis napisał:

Testowałem i zmiana  pozycji odsłuchowej w osi pionowej nie ma dużego znaczenie. Przynajmniej ja w moich warunkach nie zauważyłem. Standy są na tyle wysokie, że pozycja tweetera jest na wysokości ucha i to wydaje się być optymalne, aczkolwiek sweet point jest na tyle duży, że jak wspomniałem podniesienie pozycji odsłuchowej wiele nie zmienia. Być może to kwestia falowodu, a być kwestia dodatkowo pochylonej obudowy?

ok, to znaczy , że charakterystyki kątowe biegną blisko siebie, tylko się cieszyć i słuchać

2 godziny temu, Lector. Audio. Poland. napisał:

Trochę elektroniki pojechało do Hong Kongu;

9C082721-2DF6-4C36-B49E-C46FA02F27CD.thumb.jpeg.d1a7223f5230574496485b1af212e9c5.jpeg

🎼🎼🎼

J

tak puściłaś "dzieciaki" bez nadzoru i opieki ? czy również podążysz ich śladem? 🙂

Czy kolega Guinness_bis pije już Guinness’a ?

Czy Chario + Lector spełniły oczekiwania ?
Ja ostatnio, za radą dystrybutora wymieniłem lampy w ZOE na JJ ECC802S 

ze złoconymi stykami . 
Poprzednie JJ ECC81 wymagały już wymiany.

Lampki się już wygrzany i jest bdb.

Jest imponująco i z rozmachem . 
Był u mnie znajomy, który nie jest audiofilem .

Mówił, że takie emocjonalne granie podoba mu się . 
Pozdrawiam.

Póki co kolega się zdecydował: sprzedaję Heresy - zamawiam Chario  ☺️
Jak przyjadą nowe będę oblewał 😉, testowe musiałem odesłać.
Tak Chario+Lector to bardzo udana para. Jest to inna prezentacja nić Klipsch. Klipsch to rozmach jak na koncercie ale mniejszy wgląd w nagrania.  Chario, dźwięk bardziej skupiony, lepsze obrazowanie, lepsza podstawa basowa.  

Mam przyjemność poinformować, że niezależny klub Tiglon rozpoczął swą działalność - choroba bywa użyteczna 😉
Zapraszam do zapisywania i dzielenia się doświadczeniami.

Edytowane przez guinness_bis

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.11.2022 o 13:43, Stas napisał:

Ja ostatnio, za radą dystrybutora wymieniłem lampy w ZOE na JJ ECC802S 

ze złoconymi stykami . 
Poprzednie JJ ECC81 wymagały już wymiany.

Czy napewno tak miało być? 802 nie są zamiennikami dla 81.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.