Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

-> whitesnake

"pomimo 27 lat nauki, grania czy nagrywania"

Czyli jesteś profesjonalnym muzykiem (klasycznym?) i pracujesz zawodowo jako muzyk?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 2 Gru 2009, 13:17

>-> whitesnake

>"pomimo 27 lat nauki, grania czy nagrywania"

>

>Czyli jesteś profesjonalnym muzykiem (klasycznym?) i pracujesz zawodowo jako muzyk?

Nie pracuje zawodowo jako muzyk, ale miałem szczescie zdobywać gruntowne wykształcenie muzyczne od najwczesniejszych lat mojego dzieciństwa. Dzisiaj gram tylko dla przyjemności, nadal zgłębiając tajniki muzyki. Zawodowo zajmuje się całkiem inną dziedziną, ale z równie wielką pasją.

Nie wiem tylko, co to ma do rzeczy...

Tak z ciekawości tylko pytałem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Redaktorzy

"Fakt jest faktem: żaden człowiek nie dowiódł, że potrafi ODRÓŻNIĆ, podobne pomiarowo urządzenia."

Aha, kolejny warunek XYZ: i jeszcze muszą być "podobne pomiarowo". W jakim zakresie podobne i pod względem jakich parametrów, ustala XYZ. Na podstawie tego, co mu się w głowie mieści?

-> XYZPawel

"żaden człowiek nie dowiódł, że potrafi ODRÓŻNIĆ, podobne pomiarowo urządzenia.

Pomimo, że w jawnych testach słyszał OGROMNE różnice."

Przeredagowałbym tylko początek zdania na "żaden PODDANY TESTOWI człowiek nie dowiódł". I w tym momencie chyba żaden złotouchy nie może się już do Ciebie i propagowanej przez Ciebie tezy doczepić.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 2 Gru 2009, 13:27

>"Fakt jest faktem: żaden człowiek nie dowiódł, że potrafi ODRÓŻNIĆ, podobne pomiarowo urządzenia."

>Aha, kolejny warunek XYZ: i jeszcze muszą być "podobne pomiarowo". W jakim zakresie podobne i pod

>względem jakich parametrów, ustala XYZ. Na podstawie tego, co mu się w głowie mieści?

Nie przeczytałeś mojego tekstu, inaczej byś tego nie pisał. Warunki brzegowe są juz dawno określone. Np. tdh

Gość

(Konto usunięte)

nedj, 2 Gru 2009, 13:28

>-> XYZPawel

>"żaden człowiek nie dowiódł, że potrafi ODRÓŻNIĆ, podobne pomiarowo urządzenia.

>Pomimo, że w jawnych testach słyszał OGROMNE różnice."

>Przeredagowałbym tylko początek zdania na "żaden PODDANY TESTOWI człowiek nie dowiódł". I w tym

>momencie chyba żaden złotouchy nie może się już do Ciebie i propagowanej przez Ciebie tezy doczepić.

niech i tak będzie :) Chociaż jak człowiek niepoddany testowi mógłby to dowieść ?!?

Ja to podziwiam za cierpliwość tych, którzy już przez 2 miesiące bez przerwy ciągną ten temat...jak widać świetny pomysł na dobry temat..ten wątek jest nieśmiertelny! :-)i nadal cieszy się popularnością jak chyba żaden inny...kto wymyśli inny temat, który również przez 2 m-ce będzie numerem 1? :-)a jak domyślam się to jeszcze nie koniec...

Śledzę wątek uważnie, bo jest pasjonujący mimo, że 90% postów nie ma się nijak do tematu. Wygląda na to, że Paweł zabrnął w ślepą uliczkę: albo zacznie brać udział w testach lub je organizować, albo zostanie ośmieszony. Paweł masz szansę, wykorzystaj ją. Lutek i paru innych na pewno pomoże. Zrób to zamiast ciągle odwarkiwać i blokować (nb. mlb należało się to znacznie wcześniej). Pawle, do dzieła!

Pozdrawiam

Marek

jasne ze nie oczekuje.Ale mnie juz TERAZ tylko bawi dogorywanie i podrygi.Przecież nawet jak paweł zrobi dwadziescia takich testów to znów wielki statystyk objawi sie, zukzuk wyjasni a gagacek przekona itd.

Gość

(Konto usunięte)

Mario3456, 3 Gru 2009, 15:38

>chciałem tylko odświeżyć wątek, bo nikt tu nie pisze :-(

Bo tu trzeba pisać merytorycznie... i jest problem :)

Poza tym... to był wątek informacyjny, żeby przedstawić wyniki testu, a że audiofile nie potrafią się pogodzić z rzeczywistością, to się rozwinął na 3000 postów :))

Też mi coś - odróżnić od siebie 2 urządzenia... pestka, łatwizna.

Test powinien dotyczyć odróżnienia tego samego urządzenia od... jego samgo i przy zachowaniu w 100% jednakowej głośności.

Taką sytuację mamy w przypadku zmiany polaryzacji wtyczki sieciowej w cd lub wzmacniaczu.

To samo urządzenie, ta sama głośność a inny dźwięk (wiem, bo słyszę :-)).

No to do dzieła - testerzy!

Wuelem, 3 Gru 2009, 20:14

>Taką sytuację mamy w przypadku zmiany polaryzacji wtyczki sieciowej w cd lub wzmacniaczu.

>

>To samo urządzenie, ta sama głośność a inny dźwięk (wiem, bo słyszę :-)).

>

>No to do dzieła - testerzy!

Pozwolę sobie wkleić tu wpis z innego wątku, usera - Amplifon, skądinąd jest to znana postać, na temat polaryzacji wtyczek:

`Piszecie o pojemnościach zakłóceniach nieliniowości transformatora. Wszystko ok i wszystko się zgadza. Tylko musicie mieć świadomość też tego jak duże są wartości o których piszecie. Albo inaczej o ile się zmienią te wartości przy odwrotnym połączeniu i wreszcie jaki realny to ma wpływ na dźwięk.

Zakłócenia o których piszecie występują w zakresie wielu kHz zazwyczaj poza słyszalnym obszarem i mają bardzo małą wartość. Dla techniki audio pomijalną. Transformator to jedno ale po nim są mostki prostownicze i kondensatory zasilacza. Proszę zmierzcie zakłócenia na wyjściu zasilacza (już nawet nie na wyjściu wzmacniacza bo tam dojdą szumy samego wzmacniacza) przy prawidłowym połączeniu i odwrotnym. Ja takiego pomiaru nie potrafię dokonać bo będą to różnice poniżej 1 mV. A czegoś takiego to ja nie jestem w stanie mierzyć a już na pewno usłyszeć.

Mam spore doświadczenie jeżeli chodzi o zakłócenia i walkę z nimi bo oprócz audio zajmuję się budową zasilaczy impulsowych na moce rzędu kilkunastu KW. Ale jeżeli chodzi o audio to największą lekcją było robienie badań na CE. Nie wychodziły w tedy pomiary i robiłem cuda żeby to poprawić. Badania były wykonywane w Niemczech w firmie Mikes Babt na sprzęcie i komorach o których można tylko pomarzyć. Wtedy też miałem okazje porównać pomiary przy odwróconym zasilaniu. Wyniki były praktycznie identyczne!!!!! W moim przypadku rozwiązaniem okazał się filtr sieciowy odsprzęgi RC na mostkach. Przy zmianie biegunowości zasilania różnice były ale problem pozostawał. Jedna uwaga mówię tutaj o ekstermalnie niskich sygnałach i zakresach kilkudziesięciu kHz a nie zakresie słyszalnym. Dokumenty z pomiarów mogę chętnym udostępnić. Niestety nie mam w wersji elektronicznej.

Obecnie sprzedawany sprzęt musi te dość wyśrubowane normy spełniać. Samo prawidłowe podłączenie transformatora nigdy nie wystarczy bo niewiele ono zmieni. Zatem jeśli spełnia te normy to nigdy nie uwierzę w to że słyszycie różnice praktycznie niemierzalne. `

Wuelem, być może przeprowadzałeś inne badania w tej kwestii , chętnie zapoznałbym się z twoimi wynikami.

Pzdr.

Do wszystkich sceptykow z miernikami - uwierzcie swoim uszom.

Warto dobrze sie wsluchac, aby ulepszyc swoj system. :)

Co do "naszych" forumowych testow ABX to wydaje mi sie ze Pawel ma racje i w tym przypadku ucho ludzkie zawodzi co zostalo juz kilka razy potwierdzone.

Jedna z mozliwosci wytlumaczenia tego faktu moze byc ze tak naprawde krecac potencjometrami obiektywnie nie wyrownuje sie glosnosci a doprowadza do stanu, w ktorym wzmacniacze graja najbardziej podobnie.

Pawel mowi o wyrownywaniu glosnosci, ale jako instrukcje podaje ze poziomy sa wyrownane wowczas gdy nie slychac roznic.

Nie jest to obiektywne wyrownanie glosnosci a jedynie doprowadzenie do stanu wzmocnienia w ktorym wzmacniacze brzmia najbardziej podobnie.

Jest to oczywiste naduzycie procedury.

Oczywistym jest ze niektore z roznic sa subtelne i przy zblizaniu poziomow wzmocnienia beda sie zacierac, jezeli do tego dojdzie niewielka manipulacja galka aby zatrzec rowniez wyrazniejsze roznice, mamy gotowy wynik.

Podejrzewam ze Pawel nawet dokonujac pomiarow miernikiem do wyrownania glosnosci rowniez za priorytet uznawal brak slyszalnych roznic, a o manipulacje nietrudno.

W ten sposob mozna ucho oszukac.

Przepraszam ze moj wpis jak zwykle teoretyczny, ale moze sie przydac do zrewidowania pogladow.

Wydaje mi sie ze powinno sie opracowac lepsza metode wyrownywania poziomu wzmocnienia jezeli mamy osiagnac jakis postep.

fafarskid, 4 Gru 2009, 02:45

>Do wszystkich sceptykow z miernikami - uwierzcie swoim uszom.

>Warto dobrze sie wsluchac, aby ulepszyc swoj system. :)

>

Kolego praw fizyki nie oszukasz, choć wielu stara się je kwestionować, można i tak :), a swoim uszom wierzymy. Co do ulepszania swojego systemu, pełna zgoda: adaptacja akustyczna pomieszczenia odsłuchowego + dobre kolumny, to jest to.

Pzdr.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bertrand, 4 Gru 2009, 07:23

>

>Kolego praw fizyki nie oszukasz, choć wielu stara się je kwestionować, można i tak :), a swoim uszom

>wierzymy. Co do ulepszania swojego systemu, pełna zgoda: adaptacja akustyczna pomieszczenia

>odsłuchowego + dobre kolumny, to jest to.

i oczywiście w miejsce profesjonalnych ustrojów akustycznych wykleicie swoje domy kratkami na jaja bo tłumią tak samo, (w abx nie do rozróżnienia) a Wy się nie kierujecie przecież ani cena ani wyglądem. Nie dajcie sie dymać firmom od akustyki. Zbierajcie kraty do jaj.

:)

Gość

(Konto usunięte)

fafarskid, 4 Gru 2009, 02:45

>Do wszystkich sceptykow z miernikami - uwierzcie swoim uszom.

audiofile nie wierzą swoim uszom ! Oni MUSZĄ widzieć sprzęt, żeby wiedzieć jak gra :))

>

>Co do "naszych" forumowych testow ABX to wydaje mi sie ze Pawel ma racje i w tym przypadku ucho

>ludzkie zawodzi co zostalo juz kilka razy potwierdzone.

Tak, przestaje słyszeć. To prawda :)

>Jedna z mozliwosci wytlumaczenia tego faktu moze byc ze tak naprawde krecac potencjometrami

>obiektywnie nie wyrownuje sie glosnosci a doprowadza do stanu, w ktorym wzmacniacze graja

>najbardziej podobnie.

>Pawel mowi o wyrownywaniu glosnosci, ale jako instrukcje podaje ze poziomy sa wyrownane wowczas gdy

>nie slychac roznic.

>Nie jest to obiektywne wyrownanie glosnosci a jedynie doprowadzenie do stanu wzmocnienia w ktorym

>wzmacniacze brzmia najbardziej podobnie.

>Jest to oczywiste naduzycie procedury.

niesamowite :) Wzmacniacze grają tak samo w bardzo szerokim spektrum głośności. Jeśli tak nie jest, to znaczy, że wzmak jest zepsuty.

Głośność się ustawia na poziomie komfortowym DLA SŁUCHACZA, co wyklucza spisek. Jasne ?

>Podejrzewam ze Pawel nawet dokonujac pomiarow miernikiem do wyrownania glosnosci rowniez za

>priorytet uznawal brak slyszalnych roznic, a o manipulacje nietrudno.

tak, miernikiem słyszę.

>Przepraszam ze moj wpis jak zwykle teoretyczny, ale moze sie przydac do zrewidowania pogladow.

>Wydaje mi sie ze powinno sie opracowac lepsza metode wyrownywania poziomu wzmocnienia jezeli mamy

>osiagnac jakis postep.

postęp, czyli jak zrobić, żeby wyszło na nasze :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.