Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Ajothe napisał:

Napisałeś durnote o AVS jako szyderę i myślisz że to zabawne? 

Nie widzisz sprzeczności (godnej szydery) w tym, że po każdym AVS następuje jednak wyrzut rozgorączkowanych wpisów, co grało ciekawie, zayebbiście, co słabo i rozczarowało a tu argumentem w dyskusji nagle jest, jakoby "w nieznanej akustyce i nieznany sprzęt, to się nie da oceniać".

To jest zabawne, ponuraku. 🙃

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

O,to fajnie i taniej.
MOżna dzwięk poprawic kablem,zamiast wymieniac wzmacniacz.
☝️

Nie tylko kablem, trzeba też wiedzieć kiedy słuchać muzyki, bo nie zawsze można. "Dobry prąd" w gniazdku też ma istotne znaczenie, najczęściej taki jest koło godz 18 i po 20, czasami też w weekendy bywa dobry przez cały dzień. Łatwo odróżnić Zły od dobrego, przy złym dźwięk jest metaliczny bezbarwny jednolity, przy dobrym nie możesz wyjść z podziwu ze to gra ten sam system co wczoraj nie mogłeś go słuchać.

8 minut temu, iro III napisał:

Nie widzisz sprzeczności (godnej szydery) w tym, że po każdym AVS następuje jednak wyrzut rozgorączkowanych wpisów, co grało ciekawie, zayebbiście, co słabo i rozczarowało a tu argumentem w dyskusji nagle jest, jakoby "w nieznanej akustyce i nieznany sprzęt, to się nie da oceniać".

Nie widzi.
Mi się bardziej kojarzy z Jęczącą Martą z Harry Pottera,gdyby nie to,że chciałem to zarezerwować dla @soundchaser
😉

2 minuty temu, caleb66 napisał:

Nie tylko kablem, trzeba też wiedzieć kiedy słuchać muzyki, bo nie zawsze można. "Dobry prąd" w gniazdku też ma istotne znaczenie, najczęściej taki jest koło godz 18 i po 20, czasami też w weekendy bywa dobry przez cały dzień. Łatwo odróżnić Zły od dobrego, przy złym dźwięk jest metaliczny bezbarwny jednolity, przy dobrym nie możesz wyjść z podziwu ze to gra ten sam system co wczoraj nie mogłeś go słuchać.

Co to jest "dobry prąd" i "Zły prąd"?

6 godzin temu, soundchaser napisał:

Skoro nauka sztywno stoi na stanowisku, że np. dwa różne kable (A i B) podłączone do tego samego sprzętu audio nie mają wpływu na brzmienie, a ktoś jednak słyszy różnicę w tym brzmieniu między muzyką grającą przy użyciu kabla A oraz kabla B, i wykluczymy fakt, że słuchającemu to się wydaje,

Jak można to wykluczyć?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, caleb66 napisał:

230V w gniazdku, od jakości tego 230V dużo zależy.

Wytłumacz,napięcie to chyba tylko jeden z czynników.
Ja mam całą dobę 238-240V,teraz mam 241,2V

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Wytłumacz,napięcie to chyba tylko jeden z czynników.
Ja mam całą dobę 238-240V,teraz mam 241,2V

Nie napięcie choć możliwe że też jakieś wpływ ma a jakość tego prądu. U mnie słychać różnice kiedy dobry a kiedy zły. 

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

O,to fajnie i taniej.
MOżna dzwięk poprawic kablem,zamiast wymieniac wzmacniacz.

No nie wiem...niektóre kabelki potrafią być o wiele droższe niż porządny wzmacniacz. 😆

5 minut temu, caleb66 napisał:

Nie napięcie choć możliwe że też jakieś wpływ ma a jakość tego prądu. U mnie słychać różnice kiedy dobry a kiedy zły. 

No ale co to jest dobry i zły?
czy rozrózniasz to po dzwięku?

29 minut temu, caleb66 napisał:

Zaraz,ale z tego płynie wniosek,że nie tylko dwa wzmacniacze graja róznie,ale i ten sam wzmacniacz gra róznie,w zależności od pory dnia (prądu).
Czy tak jest?

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jak można to wykluczyć?

Jak to jak? Przecież od zawsze sceptycy, którzy nie słyszą różnic wmawiają słyszącym, że oni też nie słyszą tylko piszą, że słyszą. Dlatego aby uprzedzić prawdopodobną kontrreakcję zastrzegłem, że słyszącemu nie wydaje się, że słyszy różnice, tylko naprawdę je słyszy.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to dość zrozumiale. 😉

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Jak to jak? Przecież od zawsze sceptycy, którzy nie słyszą różnic wmawiają słyszącym, że oni też nie słyszą tylko piszą, że słyszą. Dlatego aby uprzedzić prawdopodobną kontrreakcję zastrzegłem, że słyszącemu nie wydaje się, że słyszy różnice, tylko naprawdę je słyszy.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to dość zrozumiale. 😉

Nie chodzi o sceptyków.
Pytałem,jak Ty to wykluczasz?
Jeśli ktoś mówi,że cos słyszy,jak wykluczasz,że mu się nie wydaje?

54 minuty temu, iro III napisał:

Robienie sobie jaj z audiofili dzień w dzień jako jedyna forma egzystencji na forum to średnio jest zabawne, to raczej nudne 🙂

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale co to jest dobry i zły?
czy rozrózniasz to po dzwięku?

Nie wiem, ale jak lodówka albo pralka chodzi dźwięk też jest wyraźnie gorszy, sprawdzałem wielokrotnie. 

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zaraz,ale z tego płynie wniosek,że nie tylko dwa wzmacniacze graja róznie,ale i ten sam wzmacniacz gra róznie,w zależności od pory dnia (prądu).
Czy tak jest?

Ten sam wzmacniacz gra tak samo pod warunkiem że jest zasilany tym samym prądem. 

6 minut temu, caleb66 napisał:

Nie wiem, ale jak lodówka albo pralka chodzi dźwięk też jest wyraźnie gorszy, sprawdzałem wielokrotnie. 

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ok,pralka,ale chyba nie wyłączasz lodówki jak słuchasz?

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ok,pralka,ale chyba nie wyłączasz lodówki jak słuchasz?

Nie wylaczam, ale myślę że wpływ na jakość dzwieku może mieć też wszechobecne promieniowanie elektromagnetyczne. 

7 minut temu, caleb66 napisał:

Nie wylaczam, ale myślę że wpływ na jakość dzwieku może mieć też wszechobecne promieniowanie elektromagnetyczne. 

masz na myśli wogóle promieniowanie,czy wifi w domu,u sąsiadów,czy konkretnie 4G/5G?
5G to chyba najwyższa częstotliwość używana obecnie do transmisji wifi?

Największy wpływ na dźwięk ma głowa, ponieważ głowa posiada uszy. Głowa posiada jeszcze oczy, nos i włosy w nosie. Jest też mózg, ale nie u wszystkich. 

Parker's Mood

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Nie chodzi o sceptyków.
Pytałem,jak Ty to wykluczasz?
Jeśli ktoś mówi,że cos słyszy,jak wykluczasz,że mu się nie wydaje?

Strasznie komplikujesz prostą sprawę.
Nie wiem...robisz to dla jaj, czy naprawdę masz problem ze zrozumieniem tak łatwej do zrozumienia rzeczy?

Teraz, soundchaser napisał:

Strasznie komplikujesz prostą sprawę.
Nie wiem...robisz to dla jaj, czy naprawdę masz problem ze zrozumieniem tak łatwej do zrozumienia rzeczy?

Po prostu pytam,aby się dowiedzieć.
Odpowiedz proszę.

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Odpowiedz proszę.

Kiedy dawniej bawiłem się w takie porównania to często robiliśmy z kolegą te tzw. ślepe testy. Kolega zmieniał kabelek, albo nie zmieniał a ja bezbłędnie wskazywałem czy jest zmiana w dźwięku czy jej nie ma.
Oczywiście dotyczyło to kabli między którymi faktycznie były różnice w brzmieniu.
Kolega również potrafił te różnice wychwycić.

Już teraz zrozumiałeś, czy dalej temat wymaga drążenia?

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Odpowiedz proszę.

No to ci powiedziałem, słuchasz nie pierz. 

48 minut temu, Chicago napisał:

Największy wpływ na dźwięk ma głowa, ponieważ głowa posiada uszy. Głowa posiada jeszcze oczy, nos i włosy w nosie. Jest też mózg, ale nie u wszystkich. 

Pewnie jakiś ma ale niewielki. Urządzenia grające dźwiękiem holograficznym istnieją. Mając taki sprzęt czujesz się jak nietoperz bo widzisz uszami.

17 minut temu, soundchaser napisał:

Kiedy dawniej bawiłem się w takie porównania to często robiliśmy z kolegą te tzw. ślepe testy. Kolega zmieniał kabelek, albo nie zmieniał a ja bezbłędnie wskazywałem czy jest zmiana w dźwięku czy jej nie ma.
Oczywiście dotyczyło to kabli między którymi faktycznie były różnice w brzmieniu.
Kolega również potrafił te różnice wychwycić.

Już teraz zrozumiałeś, czy dalej temat wymaga drążenia?

Rozumiem.
Słyszałes róznicę.Nie neguje tego,nie chodzi o Ciebie.
A kolega?
Mówił,że słyszał,jak to weryfikowałeś?
Pytam,bo jestem ciekaw,czy np kolega nie mówił tego,co chcesz usłyszeć,bo nie chciał być gorszy od ciebie,itp
Chodzi mi o to jak weryfikujesz,skąd wiesz,że ktoś mówi ci prawdę w czasie takiego testu?
Czy to kwestia zaufania?
Czy test jest tak zrobiony,np jak badanie słuchu,gdzie badający wie,od razu może zweryfikować to,co badany mówi (jak wciska przycisk,/itp) -bo ma przed soba na ekranie,kiedy np są,i w jakiej głośności impulsy,próbki., itp.

Chodzi mi o metodę.Czy jest jakaś,czy to kwestia wiary na słowo?/dogadania się/ustalenia tego,co wspólnie słyszycie?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A kolega?
Mówił,że słyszał,jak to weryfikowałeś?

Rany boskie... domyśl się trochę! Też mu zmieniałem kabelki.
Nie napisałem tego bo wydawało mi się oczywiste.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Rany boskie... domyśl się trochę! Też mu zmieniałem kabelki.
Nie napisałem tego bo wydawało mi się oczywiste.

to,że zmieniałeś-wiem,to,że mówił,że słyszy zmiany-pisałeś.

Pytałem,skąd wiesz,że mówił prawdę,że rzeczywiście słyszał?
Jak zweryfikowałeś to,że on mówił,że słyszy zmiany?

Np ,można mówiąc,że zmieniamy kabel,wpiąć ten sam.
Jesli ktos mówi,że :"o,teraz słyszę zmianę"-to wiemy,że kłamie.
Czy np taką metodę stosowałes?

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Trollujesz?

EOT.

Nie,oczekiwałem jedynie odpowiedzi.
Dziękuję.

Można było powiedzieć,że nie stosujesz żadnej metody weryfikacji.
Nie oceniam tego.
EOT

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Można było powiedzieć,że nie stosujesz żadnej metody weryfikacji.

Weryfikacji czego? Tego, że słyszę różnice?

Nic nie zrozumiałeś z tego co tu się napisałem. Ślepy test też Cię nie przekonuje?

Kończę z Tobą dyskusję. Nie zadawaj mi już więcej głupich pytań.

11 godzin temu, caleb66 napisał:

230V w gniazdku, od jakości tego 230V dużo zależy.

Czy ty wiesz, czym jest prąd elektryczny?

Jeżeli nie znasz definicji ze szkoły podstawowej, to sobie pojęcie prądu elektrycznego wygoogluj...

3 godziny temu, endriuw napisał:

Czy ty wiesz, czym jest prąd elektryczny?

Jeżeli nie znasz definicji ze szkoły podstawowej, to sobie pojęcie prądu elektrycznego wygoogluj...

Pewnie chodziło mu o zakłócenia ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Pewnie chodziło mu o zakłócenia ...

Nie,o prąd "dobry" i "zły"
Co to jest-nie wiadomo.
Ale można odróżnić.
☝️

㊙️

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.