Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax, 16 Lis 2009, 23:58

>Koniec przerwnika w dyskusji jakże interesujacej. Zatem - jak Paweł zrobił paru na szaro i jednego

>nie dokońca przekonał czyli Test, który jakoby sie odbył ale niczego nie zmienił, wstrzasnął całym

>forum.

Którzy to są zrobieni na szaro i kto jest ten nie do końca... ?

gdyby XYZPawel wrocil na forum to jestem ciekaw jego opini na temat roznic, pomiedzy roznymi poprawnie skonstruowanymi urzadzeniami, wystepujacych w zwyklych odsluchach

nie wierze w to ze ich nie slyszy, przeciez wczesniej slyszal

czy uwaza to tylko i wylacznie za zludzenia?

nawet jesli tak, to przeciez wiele rzeczy opiera sie na zludzeniach, jak chocby obraz tv musi byc ogladany z odpowiedniej odleglosci, aby uzyskac wlasciwy efekt

w ten sam sposob pewne minimalne roznice nieslyszalne w testach ABX, moga powodowac odpowiednie zludzenia poprawiajace ogolny odbior, co wcale nie jest oszustwem

xniwax, 17 Lis 2009, 00:06

>Było czytać wątek!

nie bój się, konkretnie dawaj. Ci zrobienie na szaro chętnie się o tym dowiedzą :)

Zaraz się okaże, że piopio i palton też uczestniczą w spisku :) A może Oni są na szaro ?

fafarskid, 17 Lis 2009, 00:08

>gdyby XYZPawel wrocil na forum to jestem ciekaw jego opini na temat roznic, pomiedzy roznymi

>poprawnie skonstruowanymi urzadzeniami, wystepujacych w zwyklych odsluchach

>nie wierze w to ze ich nie slyszy, przeciez wczesniej slyszal

>czy uwaza to tylko i wylacznie za zludzenia?

>nawet jesli tak, to przeciez wiele rzeczy opiera sie na zludzeniach, jak chocby obraz tv musi byc

>ogladany z odpowiedniej odleglosci, aby uzyskac wlasciwy efekt

>w ten sam sposob pewne minimalne roznice nieslyszalne w testach ABX, moga powodowac odpowiednie

>zludzenia poprawiajace ogolny odbior, co wcale nie jest oszustwem

w międzyczasie (wieczność ?) poczytaj jego bloga...

x1, 17 Lis 2009, 00:11

>xniwax, 17 Lis 2009, 00:10

>

>>Czytaj ze zrozumieniem, a ja nie mam zamiaru cytowac tutaj całego wątku.

>

>raczkiem, raczkiem... :)

>

>To tylko 3 nicki :))) nie trzeba cytować całego wątku...

x1 , może spytaj przyjaciela

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

x1, 17 Lis 2009, 00:13

>fafarskid, 17 Lis 2009, 00:08

>

>>gdyby XYZPawel wrocil na forum to jestem ciekaw jego opini na temat roznic, pomiedzy roznymi

>>poprawnie skonstruowanymi urzadzeniami, wystepujacych w zwyklych odsluchach

>>nie wierze w to ze ich nie slyszy, przeciez wczesniej slyszal

>>czy uwaza to tylko i wylacznie za zludzenia?

>>nawet jesli tak, to przeciez wiele rzeczy opiera sie na zludzeniach, jak chocby obraz tv musi byc

>>ogladany z odpowiedniej odleglosci, aby uzyskac wlasciwy efekt

>>w ten sam sposob pewne minimalne roznice nieslyszalne w testach ABX, moga powodowac odpowiednie

>>zludzenia poprawiajace ogolny odbior, co wcale nie jest oszustwem

>

>w międzyczasie (wieczność ?) poczytaj jego bloga...

czytalem jego bloga, ale tam nie mozna zadawac pytan

x1

Nie atak tylko opinia, a do bełkotania na temat tez trzeba miec talent. Tak wiec jak widzisz same pozytywy o autorze bloga.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

XYZPawel pisze w swoim blogu o jakims oszustwie

jesli ktos ma zdrowy rozsadek to nie da sie oszukac

natomiast co do jego wnioskow o braku roznic, uwazam ze sa zbyt daleko posuniete

popadl w skrajnosc

wiem ze trudno sie rozstac ze swoja idea, dlatego mozna byc zaslepionym na jej punkcie

zawsze warto jednak spojrzec na problem z umiarem

zgadzam sie ze wielu audiofili przesadza, ale XYZPawel wlasnie mi ich przypomina tyle ze jest zaslepiony w przeciwna strone

• Użytkownicy+

Były dwie przymiarki w gronie AS z udziałem audiofilów. Przydałyby się jeszcze ze dwie, najlepiej nie przymiarki a testy pełne. I najlepiej z udziałem paltona. I będziemy jakiś kroczek do przodu.

Miło mi, chętnie się pofatyguję jeszcze raz. Niestety nie mam czasu testować na przełączniku Lutka. Po tych kilku godzinach, gdzie mogłem pogrzebać w sprzęcie z tym przełącznikiem stwierdzam, że metoda ABX nie pozwala na odróżnienie urządzeń. Dowodem jest to, że "skopany" DAC Nemesisa (wedle reguł Pawła powinien się zdecydowanie różnić) w teście ABX można powiedzieć że jest nie do odróżnienia od zwykłego CD (za pierwszym razem rozpoznanych prawidłowo 5/10). Jednak po wielu powtórzeniach (w tym przypadku 4), rozpoznałem 9/10.

Przeciwników wpływu na brzmienie poszczególnych części toru audio zapewniam, że każdy element ma wpływ na brzmienie. Niestety test ABX jest w stanie pokazać różnice tylko w skrajnie różnych kolumnach (podejrzewam że w zbliżonych charakterem też z dokładnością 100% nie pokaże).

Robert

Ps. Nie będę się wymądrzał, że wiem czemu się tak dzieje że nie rozpoznajemy różnic. Jednak wiem że one są. To zapewne daje pole do popisu Pawłowi i innym sceptykom, jednak z prawdą ma to niewiele wspólnego.

a ja mam znacznie lepszy argument.Nigdy nie widziałem ani słyszałem skopanego DACa i dlatego jestem przekonany ze on nie jest skopany.I tyle.I nie bedę sie wymądrzał.Nie wiem dlaczego nie jest skopany, ale napewno nie jest.I nie musze sluchać, bo słuch nie jest do tego żeby chwytać róznice.Tym bardziej jak są.A jak ich nie ma, to tym bardziej ich nie słychać.Nawet jak widać.

fafarskid, 17 Lis 2009, 00:29

>XYZPawel pisze w swoim blogu o jakims oszustwie

>jesli ktos ma zdrowy rozsadek to nie da sie oszukac

jasne :) ale, niestety, każdy z nas jest od czasu do czasu dymany...

>natomiast co do jego wnioskow o braku roznic, uwazam ze sa zbyt daleko posuniete

>popadl w skrajnosc

tak uważasz, ok, dobrze mieć własne przekonania, ale... masz jakieś argumenty oprócz, "ja tak uważam", "ja to słyszę" ?!?

Bo Paweł ma ich całe tony na swojej stronie :)))

palton, 17 Lis 2009, 01:03

>Po tych kilku godzinach, gdzie mogłem pogrzebać w sprzęcie z tym przełącznikiem stwierdzam, że

>metoda ABX nie pozwala na odróżnienie urządzeń. Dowodem jest to, że "skopany" DAC Nemesisa (wedle

>reguł Pawła powinien się zdecydowanie różnić) w teście ABX można powiedzieć że jest nie do

>odróżnienia od zwykłego CD (za pierwszym razem rozpoznanych prawidłowo 5/10). Jednak po wielu

>powtórzeniach (w tym przypadku 4), rozpoznałem 9/10.

W ten sposób twierdzisz, że metoda, która nakazuje sprzęt do słuchania oceniać TYLKO na słuch, jest zła... Bo nie pozwala na odróżnienie na słuch urządzeń, które są pomiarowo takie same, albo podobne.

Ten DAC jest prawdopodobnie na granicy rozpoznawania, bo ścięcie charakterystyki jest dość wysoko, a ludzki słuch jest średnio czuły...

>Przeciwników wpływu na brzmienie poszczególnych części toru audio zapewniam, że każdy element ma

>wpływ na brzmienie.

To dobrze, że zapewniasz, masz jeszcze jakieś argumenty ? Czy tak samo jak kolega wyżej... ?

Palton jeśli jeszcze kiedyś będziesz u Lutka to z tym DAC-em Nemesisa.

hipoteza zerowa - DAC jest skopany i to słychać, wada generuje niekształcenia, słychać je w porównaiu innego niepodejrzanego DAC-a

hipoteza alternatywna - skopany czy nie, ucho słuchacza nie rejestruje różnic i nie ma to praktycznego znaczenia

palton, 17 Lis 2009, 01:03

>Przeciwników wpływu na brzmienie poszczególnych części toru audio zapewniam, że każdy element ma

>wpływ na brzmienie.

No właśnie, skąd u Ciebie taka mocna wiara? Czy jest coś, co byłoby ją w stanie podważyć?

Bo na razie udowodnić tego nie potrafisz :-)

PONAWIAM PYTANIE, BO ODPOWIEDZI NIKT Z OŚWIECONYCH NIE RACZYŁ UDZIELIĆ !!! ciekawe dlaczego ???

"mlb, zukzukzuk, modrzew i inni podważacze wszystkiego co z abx związane !!!

odpowiedzcie mi na jedno proste pytanie ... czy kiedykolwiek przeprowadziliście "ślepe" odsłuchy (nie koniecznie abx)?

oczekuję zero-jedynkowego podejścia do pytania.

ps. "ślepe" to znaczy bez wiedzy na temat tego co jest włączone."

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

szrek, 17 Lis 2009, 05:18

I nie musze sluchać, bo słuch nie jest do tego żeby chwytać

>róznice.Tym bardziej jak są.

Czy ktoś może mi wyjaśnić ( może sam szrek ) , o co chodzi w tej wypowiedzi?

matee, 17 Lis 2009, 09:24

>PONAWIAM PYTANIE, BO ODPOWIEDZI NIKT Z OŚWIECONYCH NIE RACZYŁ UDZIELIĆ !!! ciekawe dlaczego ???

>

>"mlb, zukzukzuk, modrzew i inni podważacze wszystkiego co z abx związane !!!

>

>odpowiedzcie mi na jedno proste pytanie ... czy kiedykolwiek przeprowadziliście "ślepe" odsłuchy

>(nie koniecznie abx)?

>

>oczekuję zero-jedynkowego podejścia do pytania.

>

>ps. "ślepe" to znaczy bez wiedzy na temat tego co jest włączone."

Nie. W każdym razie była to tylko namiasta testu. ZALICZYLEM!

Pisałem kilka razy. Również nie zaliczę testu u Lutka. I co z tego?

Palton też nie zaliczył, ALE TEN TEST nie jest ŻADNYM WYZNACZNIKIEM braku RÓŻNIC BRZMIENIOWYCH!

Mówił dziad do obrazu...

Wystarczy, że JEDEN człowiek zaliczył taką próbę i już po ABX!

Dlaczego nie sprawdzacie tych faktów?

Dlaczego NIKT z bohaterów nie zgłasza się do mbl-a?

Również zaproponowałem udział w teście. I co?

D..y z Was, a nie wojsko!

Trzęsiecie porami, że hej!

Przyjeżdżaj, a nie cwaniakujesz, rzucając kamieniami zza węgła...

Podobnie jak x, powtarzasz tą samą mantrę, nic nie wnosząc do dyskusji. Czy trudno Ci w swojej ograniczoności pojąć, że nawet nie zdanie jednego, czy n-tego testu, nie udowadnia braku słyszalnych różnic!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 17 Lis 2009, 10:20

>Czy trudno Ci w swojej ograniczoności pojąć,

czy ty się tylko starasz być niemiłym, czy na prawdę z ciebie gbur i buc?

zukzukzuk, 17 Lis 2009, 10:20

>Nie.

a po za tym bardzo dziękuję, za zero-jedynkową odpowiedź. po tym powinieneś się zamknąć w temacie testów abx.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.