Skocz do zawartości
IGNORED

CDeki DENONA które warto kupic.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Do Autora wątku:

jeśli tak lubisz Denony, to polecam model DCD 1560,

którego niedawno sprzedałem na tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko podobno laser jest trudno dostępny, a mnie się wydawało, że jest odwrotnie

(przeczytałem taką informację chyba na jakimś starym forum).

Ukryta Zawartość

700zl. To raczej odpada. Szukam jakies jeszcze w miare smuklego modelu. Nie za wyskokiego. Cos jak 1015 to maks. Zebym mogl postawic ampa i CD obok siebie to bym na to nie zwazal. Ale tak to bedzie wszystko wygladalo nie za dobrze :/

?👈

Ukryta Zawartość

Tylko gość (handlarzyna) "przegł" z ceną,ale ...

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ja posiadam DCD1015,trochę "dłubnięty" i bardzo sobie chwalę.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

No pewnie jest wart odkladnie tyle co jego waga w skupie złomu kole 100zł..jak sie rozbierze na miedź i stal:)

Z modeli z dostepnym laserem KSS240A polecam DCD1290 ale to starszawe klocki sypia sie serwa i mechanizmy pekaja plastiki.

DCD1015 to na dzisiejsze czasy model godny polecenia Laser KSs240a..ale toleruje te tylko drozsze chinskie podróbki po 70zł.Serwo na nowszym CXD2515 ktory ma znacznie nizsze szumy i lepiej dopracowana architekture wewnetrzną niz starszy az o 6 lat(!!!) CXD2500..oczywiści masertclock obowiazkowy mimo to a jak nie to przynajmiej dobry wysokiej klasy kwarc..na czesci analogowej łaaaaaaaaaaaaaaaatwe przejscie do wersji na azję gdzie dano lepszy transformatorek i odseparowane zasilanie.

Z wyzszych modeli polecam DCD2700 i DCD3000..oparte o 4 szt PCm1702..ale to wielkie kloce.

>Z wyzszych modeli polecam DCD2700 i DCD3000..oparte o 4 szt PCm1702..ale to wielkie kloce.

McGyver, 14 Paź 2009, 21:11

>DCD1015 też wielki kloc. Jego obudowa ma wysokość 12cm, a że jest pustawa w środku to rzecz inna.

te akurat puste nie są :-)

Apropo pustaków właśnie sobie "postawiłem" SL-PS840 i... dobrze że ludzie przenoszą złą sławę marki na wszystkie modele a dzięki temu można tanio kupić :-) a mechanika nawet lepsza niż w 2560...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

opteron

Cieszy mnie, że jesteś kolejnym co ten kloeck docenił. Fajna, sympatyczna i ciekawie grająca maszynka jednak masakrycznie trudna jeśli chodzi o tuning. Molibden z nim walczył i z tego co pisał osiągnął dobre rezultaty bez utraty jego sympatycznego sposobu prezentacji dźwięku. Kenwood 8020 gra tak samo ale jak po bardzo trafnie przeprowadzonym tuningu !. Nie wiem czy słuchałeś SL-P1200

to ten sam styl ale ze znacznie większą klasą - z neutralnym wzmacniaczem - super ! 840 miałem przez jakieś 4 lata. SOAD 70A nie do zajechania, szklana soczewka - czyści się górę dół i pryzmaty

nie ma opcji by sam padł ten laser - ja takiego przypadku nie znam ... Pozdrawiam !

Ja tego cedeka znam nie od dzisiaj, miałem już kilka modeli z upalonym laserem, rozbierałem głowicę i znam budowę tego bloku. Rzecz świetna, solidna i trwała. Na pewno chętnie bym sobie zatrzymał na dłużej SLP2000 :-D

Gość czubsi

(Konto usunięte)

miałem SL-P2000 jakieś dwa miesiące i powiem szczerze, że to jeden z najmilszych w odsłuchu CD jakie w życiu słyszałem - szkoda, że musiałem go oddać ... Czy był wzorcowo neutralny, prawdziwy itp. ??? Chyba nie do końca ale za to bajecznie miły dla ucha i wręcz czarujący - taki trochę inny świat... Teraz testuję (z przerwami - bo problem z czytaniem jest ...) Luxmana D105u - baaaaaaardzo ciekawa i godna zainteresowania maszyna. Jeśli ktoś uważa, że to coś "zalatuje" lampą to bardzo się myli. Ważne, że są w nim ewidentne kuchy, które bardzo łatwo usunąć ! Sam z siebie gra już świetnie - naprawdę świetnie !

Ja mam dłubanego SL-PS840, ale używam go obecnie tylko jako transport, właśnie ze względu na mechanikę magnetyczną, no i Lampucera grzebana jednak nieco lepiej gra, choć to nie jest miażdżąca różnica. Z porównań na słuchawkach i głośnikach wychodzi, że trzeba by wyskoczyć z około 7kzł na DAC + transport, żeby mieć dobrze/lepiej niż sensownie przegrzebany SL-PS840. Przykładowo Audionemesis DC-1 Upgrade 2 + marek SA7001 + przyzwoity koaksjal to mniej więcej ten poziom. Jak tego Technicsa szlag trafi, to kupię następnego - mam sentyment do marek i urządzeń po prostu. Przymierzałem się do SL-P2000 kiedyś, ale cena w stosunku do tego, co w nim siedzi wydała mi się nieadekwatna. Skoro miałbym grzebać, to SL-PS840 jest optymalny. Dodam jeszcze, że po optymalnym tuningu dźwięk z jego dziurki też bardzo zyskuje.

michelangelo

Porównywałeś kiedyś PS840 z powiedzmy jakimś wyższym CD na CDM-4/36? (silnik bezszczotkowy, napęd magnetyczny ramienia i również szklana optyka)

Znam możliwości Sony CDP-950, Marantza SA7001 i paru PCtów z Pclinkiem jako transportu. Porównywałem bezpośrednio z Accuphase DP800 po koaksjalu, Technics ma optyka. Dostał wtedy baty głównie w zakresie rozdzielczości sopranu, po czym usprawniłem zasilanie Toslinka i ten zakres się wyraźnie poprawił, podobnie jak złożoność harmoniczna na średnicy - piszę oczywiście o transporcie, bo na dźwięk samego CDka to nie miało wpływu. Po tym już nie porównywałem z Accuphase, zmiany poszły w jego kierunku ale na ile blisko to nie wiem. Ciekawą cechą SOAD70A jest możliwość cyfrowej regulacji głośności, działa też na sygnał S/PDIF.

michelangelo, 15 Paź 2009, 14:40

>Ciekawą cechą SOAD70A jest możliwość cyfrowej

>regulacji głośności, działa też na sygnał S/PDIF.

O ciekawe! :-)

• 1 miesiąc później...

Troszkę kiedyś handlowałem Denonem i po kolei moge polecić

DCD-825 model na rynek UK. Doskaonały audiofilski tani cd.

DCD-1290 poprawny

DCD-2700 Dobry dźwięk. Bardzo solidny. Elegancki wygląd. Praktyczny ergonomiczny.

DCD-3000 i DCD-S10 To w zasaddzie jedno i to samo. Bardzo doby dźwięk. Odpowiednik Marantza CD-17 KI jeżeli chodzi o klasę brzmienia. W zasadze przedsmak Hi_End

Odradzam DCD-1015 Bardzo awaryjny i niezbyt udany choc dźwiekowo nie najgorszy

DCD-715,725 marny dżwięk

Co powiecie o DCD-960 ? Kupiłem ostatnio w secondhandzie za 22 ojro.

Który z Denonów (nie tych nowych typu AR czy AE) będzie brzmiał wyraźnie lepiej od DCD-960 ?

Spodobał mi się dźwięk denona (ciepły i nie ostry) i na razie chcę zostać przy tej marce.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>Który z Denonów (nie tych nowych typu AR czy AE) będzie brzmiał wyraźnie lepiej od DCD-960 ?

>Spodobał mi się dźwięk denona (ciepły i nie ostry) i na razie chcę zostać przy tej marce.

Ja mam teraz DCD-980, a to prawie to samo co 960 i zmienilem go wlasnie z 755AR. 755AR uzywalem ponad rok, po zakupie 980 za 89zl zaczelem sie zastanawiac na co wydalem tyle kasy na 755Ar i sprzedalem go na allegro za 370zl. Nie polecam.

?👈

dla zainteresowanych tematyką denonów :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.