Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa Supra Jentech DB-06 czy Sonus Oliva

brzegorzb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przy zakupie kolumn gośnikowych Monitor Audio RS8, sprzedawca polecał mi listwę Supra Jentech DB-06. Twierdził że znacznie poprawi mi to jakość dźwięku (obecnie mam typowy przedłużacz pokojowy). Przeszukując forum żeby zapoznać się z tematem natrafiłem na dosyć dobre opinie listwy Sonus Oliwa. Mój budżet nie jest zbyt duży na ten zakup bo ok 300-350zł, jak również boję się że zakupie któryś z tych produktów i jakość dzwięku pozostanie taka sama.

Poradzcie mi którą z tych listw bardziej polecacie i czy rzeczywiście po podłączeniu w/w listwy jakość dzwięku ulega poprawie (słyszalnej oczywiście).

mój zestaw to;

Amplituner Onkyo 805

DVD Onkyo 504

Głośniki MA RS8

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.

>Poradzcie mi którą z tych listw bardziej polecacie i czy rzeczywiście po podłączeniu w/w listwy

>jakość dzwięku ulega poprawie (słyszalnej oczywiście).

Nie sądzę - to jeszcze nie ta klasa sprzętu podstawowego, żeby ukazać ewent. zalety listwy.

Niezależnie od klasy sprzętu podstawowego, akcesoria typu listwa, kable itd. kupujemy tylko po uprzednim odsłuchu. Zachowują się różnie w zależności od otoczenia. Wypożyczenie za kaucją nie powinno być problemem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W przypadku wzmacniacza, lista nie ma za bardzo sensu, a wręcz jest szkodliwa i może pogorszyć, jakoś dźwięku. Za to w przypadku CD/DVD jak najbardziej należy zastosować.

Listwy i kondycjonery wymykają się standardowym ramom klasyfikacji, to samo urządzenie może dawać zupełnie odmienne sygnatury brzmieniowe. U mnie np kondycjoner PAL Powerbox 2.1 dawał zawszę jednoznaczną poprawę na plus, nawet pod pre i końcówkami Denona, natomiast z MBL-a zrobił potwornego muła. Również na CD MBL-a miał dyskusyjny wpływ, polepszał płynność i tzw czarne tło, ograniczał jednak skoki dynamiki i swobodę dźwięku.

Więc trzeba posłuchać, czy de facto nie lepiej te kasę wlożyć w płyty zamiast placebo.

Tak, czy inaczej jednak listwę kupić warto i być może, Sonus Oliva nie jest wcale złym rozwiązaniem. Mnie w niej irytuje jedynie trudność wkładania do niej wtyków kabli zasilających. Baaardzo trudne zadanie. Ale dźwięk jest OK.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A może zakup 2szt w miarę dobrych kabli zasilających (Ampli i dvd) i wpięcie ich bezpośrednio do kontaktu przy tej klasy sprzęcie rozwiązało by sprawę na plus z jakością dzwięku(zamiast zwykłego przedłurzacza i wpiętych do niego zwykłych kabli)

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyszło by przez pół taniej. Może przy tej klasie sprzętu jest to jakieś rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Violet, 15 Paź 2009, 21:26

>Tak, czy inaczej jednak listwę kupić warto i być może, Sonus Oliva nie jest wcale złym

>rozwiązaniem. Mnie w niej irytuje jedynie trudność wkładania do niej wtyków kabli zasilających.

>Baaardzo trudne zadanie. Ale dźwięk jest OK.

jest taki kąt, że dobrze wchodzą. ale to jest takie bardzo specjalne, malutkie miejsce i nie zawsze audiofilowi się udaje.

????

• 1 rok później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Supra Jentech DB-06 nie ma żadnych zabezpieczeń przepięciowych, ani filtrów. Jedyne co ma to aluminiową obudowę i solidne wykonanie. Kupiłem ( dałem się nabrać),rozkręciłem (bo producent nic nie mówi o filtrach, a niektóre polskie portale filtracje widzą), a w środku kabelki bezpośrednio zasuwają do kolejnych gniazdek. 395 zł.

Sporo jak na brak jakiegokolwiek zabezpieczenia sprzętu.

• Moderatorzy

no to zostaje ci sonus, ale zastanów się bo jest wersja z porządnym filtrem i kosztuje około 700, popatrz w wątkach o listwie sonus oliva i na div o budowie kabla zasilającego - jeśli zdecydujesz się na samodzielną budowę zmieścisz się w około 450

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

no to zostaje ci sonus, ale zastanów się bo jest wersja z porządnym filtrem i kosztuje około 700, popatrz w wątkach o listwie sonus oliva i na div o budowie kabla zasilającego - jeśli zdecydujesz się na samodzielną budowę zmieścisz się w około 450

Listwa 6-cio gniazdkowa kosztuje 600 zł, bawić się dla paru groszy mi by się nie chciało, chyba że ktoś chce mieć zadowolenie z samodzielniej pracy, choć nie ma pewności, że stworzy stricte klona listwy Sonusolivy....

Ja jakis czas temu kupilem listwe SUPRA MD08 i przyznaje ze jestem z niej bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sie zastanawiam, ze jezeli drogie urzadzenia tego typu stosowane do rzdzielczego wzmaka, CD maja nieduzy wplyw a czasami zaden na dzwiek to jaki wplyw maja takie tanie listwy na budzetowe klocki?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.