Skocz do zawartości
IGNORED

płyty firmy NAXOS

bob*

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest w Polszcze impotrer płyt firmy Naxos? Za czasów ś.p. gazety STUDIO zajmowała się tym firma CMD, a ceny były przystępne, chociaż wykonwacy jakby z trzeciego garnituru.

Teraz oferta jest bardzo rozbudowana, zajrzyjcie na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5867-p%C5%82yty-firmy-naxos/

Jordi Savalla, przez "D" a nie "G".

Te naxosy z Savallem to jakieś stare ?

Pytam, bo Savall od kilku lat ma z żoną (Montserrat Figueras ?) własną wytwórnię - AliaVox. BTW - totalny odjazd brzmieniowy i realizatorski - polecam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Płyty Naxos można kupić w Gigancie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wyszukiwarka pokazuje 3343 tytuły.

Ukryta Zawartość

Interesowałem się dyskografią J. Savall'a i, o ile mi wiadomo, nigdy nie nagrywał dla Naxos'u i nigdy wytwórnia Naxos nie wydała żadnej jego realizacji.

Swoją drogą nawet nie zauważyłem, że od jakiegoś czasu nie widuję płyt Naxos'u. A jeszcze kilka lat temu było ich dużo... Głóną ich zaletą była bogata oferta i niska cena, choć wykonania muzyki klasycznej nigdy nie należały do najbardziej cenionych.

Dystrybutorem jest CMD z Opola. Płyty Naxosu nie są złe: kosztują w sklepie 29,90 albo taniej. Wiele rzadkich utworów i całkiem niezłych wykonań - katalog zawiera kilka tysięcy pozycji. Aktualnie wyszły z ciekawostek utwory Lutosławskiego, niedostępne nigdzie indziej.

Savall ma własną wytwórnię, znaną Allia Vox - płyty są pięknie wydawane i rewelacyjnie zrealizowane. Savall nie jest artystą Naxosu.

Co do Jordiego Savalla to kupiłem ostatnio jego płytę z nagraniem opery Farnace Vivaldiego. Muszę powiedzieć, że orkiestra gra bardzo ładnie ale nagranie nie jest najlepsze moim zdaniem. Znam lepsze realizacje dzwiękowe muzyki barokowej. Ponieważ jest to moja pierwsza płyta z Alia Vox (kupiona niejako na spróbowanie) stąd też pytanie czy inne płyty są na jej tle lepiej zrealizowane czy też ja mam jakieś wygórowane wymagania.

• Redaktorzy

NAXOS jest obecny np. w Empiku i w Traffic w Wawie. To ciekawa firma, duża niezależna wytwórnia która ośmieliła się nie przystąpić do zmowy cenowej wielkich producentów. Rozmawialiśmy tu kiedyś o sprawie sądowej wygranej przez dystrybutora NAXOS w USA. Firma mieści się w Hong Kongu czy na Tajwanie - w jakimś takim miejscu. A muzykę mają różną, bo często nie wydają własnych nagrań, tylko kupują od innych firm, co powoduje że mają b. szeroki katalog, ale nie do końca panują nad jego jakością. Ale zawsze warte to jest zainteresowania.

przyznam szczerze, ze to jedna z moich ulubionych wytworni. owszem, jakosciowo niektore rzeczy sa malo akceptowalne, w dodatku wpadki zdrarzaja sie w obrebie jednej serii, mysle np. o serii z hiszpanska klasyka. to jednak, co zachwyca to nieprawdopodobny wrecz katalog, dzieki ktoremu poznalem rzeczy, o ktorych nie mialem zielonego pojecia, a majors je olewaja. w dodatku, to rowniez godne uwagi, coraz czesciej dla naxosa nagrywaja muzycy, ktorzy z roznych przyczyn zostali odrzuceni przez „wielkie wytwornie”, ot, chocby flecista patrick galois (chyba tak sie pisze, choc pewnosci nie mam), wczesniej zwiazany z Deutsche Grammophon. Albo Leif Segestrom. No i obce katalogi. Pojawilo sie juz kilka plyt z nieistniejacej, niazaleznej brytyjskiej oficyny Collin, ze wszech miar wartych uwagi. I jeszcze jedno - NAXOS to nie tylko klasyka. To rowniez jazz i world music. Akurat mam pod reka plyte Yim Hok-mana, chinskiego perkusisty (perkusjonisty?), ktora jest wzorcowo nagrana i moze sluzyc za referencje. Ciekawostka — to nagranie HDCD.

Naxos oficjalnie to firma z Hong-Kongu. Ma ogromny katalog i jest wielce strawna cenowo. Ma niezła dystrybucję: CMD wstawia płyty do Empików, Traffica i Merlina. Wiele utworów niedostępnych nigdzie indziej. Czego chcieć więcej za 29,90?

Odłam Naxos Jazz jest również bardzo ciekawy: mniej tytułów, ale wszystkie płyty są bardzo dobre. Polecam!

Godna polecenia jest seria Jazz Legends-w wiekszosci sa to nagrania wybitne i obecnie trudne do kupienia glownie z lat 1925-1956. W katalogu takie tuzy jak Dorset Bechet Venuti Herman Kenton Monk Krupa Parker Tatum Teagarden i wielu innych,no sam Olimp Jazzu.

=> profundo

Pisz tu zaraz jakie pozycje muzyki hiszpańskiej są skopane w NAXOSie.

Mój nick zobowiązuje ...

Ten rodzaj muzyki wywołuje u mnie wyjątkowo silne emocje i właśnie chcę zamówić coś de Falli, Granadosa i Albeniza. Większość dostępnych płyt pochodzi jednak własnie z firmy NAXOS ;-(

Najlepiej w oddzielnym wątku - jako muzyka hiszpańska lub nawet poszczególni kompozytorzy.

Z góry dzięki za opinie,

el hogar

poczekaj do jutra, wtedy ci powiem. 2 lub 3 plyty sa nagraniami, jesli pamietam , z poczatku lat 90. i kompletnie nie brzmia. tak jakby realizator postawil mikrofony w piwnicy czy jak to sie po hiszpansku nazywa. ale, ale - komnpozytorzy o ktorych mowisz sa niezle reprezentowani w innych wytworniach. widzialem np. ostatnio box, z ktorego mam 2 plyty, z muzyka gitarowa w wykoaniu narciso yepesa. to box dg. i sami hiszpanie:-)))

a propos muzyki hiszpanskiej: goraco polecam ponizsza pozycje:

Santiago de Murcia - Codex no. 4 (Astree #8661)

Ensemble Kapsberger, Rolf Lislevand

Ukryta Zawartość

jest tez np. w merlinie:

Ukryta Zawartość

Dalem sie skusic recenzji w ktoryms Canorze, ale prawde mowiac nie spodziewalem sie czegos az tak fascynujacego. Zespol kameralny z ciekawym instrumentarium, muzyka calkiem klasyczna, ale miejscami podana z jazzujacym drivem, gdzie indziej z energia wrecz rockowa... A przy tym brzmieniowo tez bardzo dobra - dla mnie jedna z moich plyt testowych na odsluchy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

el hogar, znalazlem u siebie dwie plyty naxosa, ktore - zanim kupisz - powinienes je przesluchac, zeby sie nie rozczarowac brzmieniem: jesus guridi (ten basque melodies) i jesus arambarri (eight basque songs). pamietam tez, ze ktorys „rodrigo” byl fatalnie nagrany, ale nie moglem namierzyc tego albumu. niestety, moja plytoteka zaczela zyc wlasnym zyciem:-)))

pzdr

• 2 lata później...

z empiku przynioslem dzisiaj: leoncavallo, pagliacci, callas, di stefano, gobi, serafin, 1954 oraz mayuzumi (m.in. manadala symphony), borys czajkowski (piano concerto), enescu - oedipe (opera). absolutnie genialna wytwornia. jak to mozliwe, ze jest jeszcze na swiecie firma, ktora wydaje rzeczy z gruntu niszowe i jeszcze istnieje?!

nabyłem zdaje sie 3 płyty Naxos`u z klasyką i wszystkie były absolutnie nieakceptowalne jeśli chodzi o jakość nagrania/tłoczenia, po prostu dno. Byłbym więc ostrożny z zakupem i absolutnie nie nabywał bez odsłuchu. Szczerze mówiąc, całkowicie się zraziłem i omijam ich z daleka, podobnie jak klasykę wydawaną przez EMI Classic z serii Red Line.

NAxos można, ale pod jednymn warunkiem:

trzeba dokładnie wiedzieć co i przez kogo nagrane.

Chopina mają totalnie dennego,

ale ostatnio dostałem płytkę z Lisztem, gra taki francuz młody Jean Dube Ballady i Polonezy i jest to świetne wykonanie

Generalnie zalecam dużą ostrożność popartą wiedzą albo chęcią odkrycia nowości.

JA cenie Naxos za serię nagrań historycznych. Ostatnio poprawili jakość remasteringu. Np. Śpiewacy Norymberscy pod Karajanem brzmią ładnie. Ostatnio pojawiało się niezła reedycja "Chowańszczyzny".

• 1 rok później...

NAXOS to swoisty fenomen!

Podpisuję się pod tym, co napisali Profundo i Jozwa Maryn.

Oczywiście w tak imponującym katalogu, zbudowanym często z róznych źródel, znajdą się pozycje mało udane czy słabe, ale większość z tego co realizowane jest obecnie - ma poziom referencyjny lu przynajmniej bardzo dobry. Artyści - różni, ale coraz rzadziej znajdziesz wpadki, poziom coraz wyższy.

Fantastyczna jest seria NAXOS Historical, remastering to mistrzostwo świata - pisaliśmy już o tym na Forum wiele razy... Tu wykonawcy to naprawdę All Stars :-))

Całkiem dobra lub znakomita jest seria muzyki dawnej, choć oczywiście są i realizacje takie sobie. Ale są i rewelacyjne wprost. Np. zobacz znakomite płyty z kameralną i wokalną muzyką Buxtehudego (Holloway, ter Linden, Mortensen, Emma Kirkby) - to akurat efekt przejęcia mniejszej wytwórni. Albo nagrania Les Voix Humaines - duet wiol da gamba, to tylko próbka...

Bardzo silnie reprezentowana jest muzyka polska, zwłaszcza współczesna, w tym polskie wykonania, to chyba nietrudno zauważyć w katalogu... :)

Co najważniejsze -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masz dostęp do pełnego, rewelacyjnie opracowanego katalogu, a po zarejestrowaniu się, możesz odsłuchiwać go w całości! Ewentualnie można wykupić subskrypcję za naprawdę grosze... A jest jeszcze rewelacyjne Naxos Web Radio, po prostu życia nie starczy...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

^daGambus, pp

w witrynie Naxos, jeśli nic się nie zmieniło, za darmo można odsłuchać 25% każdej ścieżki z prawie pełnego katalogu.

za 20$ dostępne w streamingu 20Kbps jest wszystko - nic tylko słuchać i wybierać.

jest jeszcze coś takiego jak Naxos Music Library oferujące bardziej komfortowy dostęp online do katalogu nie tylko Naxosa, ale również wielu innych niezależnych wytwórni (np. BIS) - ale to już sporo drożej. wykupuje się "stanowiska odsłuchowe", ceny zróżnicowane w zależności od ich liczby, min. chyba ok. 150$ (roczna subskrypcja).

do wszystkich pochwał chciałbym dorzucić łyżkę dziegciu - w porównaniu z innymi labelami niestety wyjątkowo często trafiają się płytki stwarzające problemy przy odczycie (albo ja mam wyjątkowego pecha, albo jeden z czynników obniżających koszty i pozwalających utrzymywać Naxosowi niskie ceny to korzystanie z najpodlejszych tłoczni).

Z tym darmowym odsłuchem to trochę przesada. Po kliku odsłuchach próbek pojawia się komunikat,że limit jest wyczerpany i trzeba czekać do nastepnego miesiąca. Jesli podbnie jest przy płatnym obonamencie - to dzięki.

Ciekawe, że wersje Naxos Historical jesli choddzi o nagrania EMI są droższe od oryginałów - np. wydawanych w serii GROC(choćczęść rzeczy nie jest teraz dostępna w EMI). Porównywał ktoś wersje Naxos z orginalnymi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.