Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A 3 - aluminiowy Visaton czy papierowy Seas?

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam 3-way projektu DIY, który zgrałby się z moim zestawem Musicala, oczywiście musi jeszcze być akceptowalny przez wife acceptance factor, w związku z czym wybór padł na projekty: 3-Way Classic Gravesena oparty na SEAS CA22RNX + MCA12RC + 27TFFC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub VOX 200 Visatona w oparciu o AL 200, 2 x TI 100 i G 20 SC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Chciałbym osiągnąć żywą zaakcentowaną górę pasma, dźwięczną wyraźną średnicę oraz kontrolowany, mocny i głęboki dół.

Nie zawężam i nie zamykam wcale temat poszukiwań tylko do tych dwóch projektów, wybrałem je ze względu na opinie, a może przedewszystkim ze względu na akceptowalny (wiadomo przez jaki czynnik)rozmiar i kształt obudów. Nie chciałbym również przekroczyć budżetu 2500 zł na same przetworniki.

Muzyka stosownie do wieku Knopfler, Yes, Camel, Queen, ELO, Genesis itp. Pokój około 30 metrów.

Ostatnio byłem posiadaczem 3 way na Usher + 2 x Aurum Cantus, które niestety były za dużym wyzwaniem dla MF.

Wdzięczny będę za opinie posiadaczy MF, którzy słuchali go z wytworami DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj.

W moich mini monitorach pracują:15" revelator i aluminiowa scan-speaka.Metalową kopółkę wybrałem

w ciemno ze względu na brzmienie A3 i intuicja mnie nie zawiodła.Otwarta średnica i góra bez

szklistych naleciałości.Bas wyśmienicie kontrolowany i nisko schodzący strojony do moich upodobań.

Kolumny robił na zamówienie RLS. Wyglądają tak samo jak z jego linii, ale Pan Jurek nie używa

15 revelatora bo cenowo podchodzi do 18. Tak jak napisałem dla mnie grają świetnie,ale u mnie w 10m2

pokoju. Jak by było w większym trudno określić, może nie najgorzejale,ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić .Po znacznej modyfikacji wzmacniacza,dzwięk stał się jeszcze bardziej otwarty i chyba zatracił trochę swoją oryginalną tożsamość.Dobrze,że bas jest jeszcze głębszy i z lepszą kontrolą.

Trochę boję się zastosować srebrnego IC, bo może być za jasno, a kasa wydana.

Reasumując do A3 mogę śmiało polecić dobrej klasy metalowe kopółki jeśli ktoś lubi słuchać instrumentów dętych blaszanych.Ja słucham tego co autor wątku i elektroniki i jestem zadowolony.

Pzdr.

Dzięki za opinię, miałem u siebie monitorki oparte na aluminiowym visatonie i vifie (projekt Yoshi-ego z diyaudio) grały naprawdę świetnie, ale niestety pomieszczenie było dla nich za duże, stąd też decyzja w sprawie 3-way. I chyba też tym była podyktowana była moja myśl odnośnie aluminiowych visatonów.

U mnie gra visaton 253mti z parą TI 100 napędzane mf3pre + ax-200 i nie mam zastrzeżeń do średnicy. Dźwięk jest swobodny, dosyć detaliczny ale nie można powiedzieć że jest za suchy bądź metaliczny.

A próbowałeś podłączyć je pod sam wzmacniacz, chodzi mi tu generalnie o możliwości MF A3, nie jestem pewien czy do radę swobodnie napędzić dużą konstrukcje. U mnie poległ na Aurumach i Usherza, z tym że Aurumy generalnie lubią dużo prądu.

Miałem couplet light z głośnikeim G20SC inie podobał mi się. Wybrzmienia ok, ale grał jak dla mnie trochę za ostro. Cały czas walczyłem z sybilantami. Wtedy grało to z GC i modyfikowanym Denonem 1500 mkII

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.