Skocz do zawartości
IGNORED

słodkie szesnastki mmm... czyli... wielgachne monitory na szerokopasmowcach!

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wywołany do odpowiedzi,jako wykonawca(nie konstruktor,bo inspiracja przyszła właśnie z wątku Graafa) kolumny prezentowanej na zdjęciu,pragnę odpowiedzieć,że kolumna jest do "dyspozycji" w każdej chwili,jedyny warunek to ją odebrać,i próbować do woli.

Co do wrażeń odsłuchowych ,to według mojej opinii,subiektywnej zresztą,kolumna prezentuje cechy wyliczane przez Graafa,gdyż o nich sam mu pisałem.Owa otwartość i szczegółowość dźwięku jest wyraźna ,a przy tym znikomy ruch membrany , nawet przy dużych poziomach głośności,oraz rzecz moim zdaniem najbardziej ekscytująca,to zupełne "oderwanie" dźwięku od przecież dużego panelu.Pokrótce tak to wygląda.Wady ,głównie konieczność uzupełnienia o wysokotonowca,"nosowość" wokali w wydaniu bez żadnych filtrów,umiarkowana skuteczność jak sądze na poziomie 87dB.

Pozdrawiam

O dzieki Niutek za kilka slow o dzwieku takich paneli :) Dokladajac korekcje aktywna pewnie da sie zmienic jeszcze wiele na plus. Postawie jednak pytanie. Zbudowales rowniez tube Klangfilma, czy moglbys napisac, ktory dzwiek jest wg. Ciebie lepszy? Sa to co prawda bardzo rozne od siebie konstrukcje, ale jesli moglbys napisac zdanie na ten temat, to bylbym wdzieczny.

meloV8

Oczywiście,nie wiem tylko na ile miarodajna jest moja opinia,wszak jak się samemu buduje to wszystko brzmi najlepiej,ale koniec żartów do rzeczy.Jeśli chodzi o tubę,istotna różnica to skuteczność,bardzo duża czułość przy minimalnej mocy,spokojnie napędza to dosłownie kilka wat mocy.Druga sprawa to fenomenalny dźwięk instrumentów drewnianych,gitar,wszelkie akustyczne wykonania i małe składy,itp.-to muszę powiedzieć jest nie do zdobycia w innych mi słyszanych kolumnach.Natomiast duże składy,symfonika,ciężki rock, to już harmider,tu się gubią.Dynamika w każdym wypadku jest bardzo duża,nie występuje tutaj dudnienie,bas jest punktowy i krótki.O stereofonii trudno się wypowiadać bo zrobiłem tylko jedną tubę,ale przestrzenność dźwięku była nawet przy jednej niezła.Trudno mi rozpatrywać pod kątem "który dźwięk jest lepszy" ponieważ to dwa odmienne światy.Tubę,albo ktoś lubi albo nie,i tu żadne zabiegi filtrami nie pomogą,charakter zostaje,natomiast w dążeniu właśnie do brzmienia "elektrostatów" bliższy jest "materac",i myślę ,że jednak bardziej uniwersalny.Tylko trzeba go dopracować.Jestem chętny przekazać go do prób lepszym fachowcom niż ja,by opracować coś fajnego pomierzonego, dostępnego dla wszystkich DIYowców chętnych takie coś wykonać.

bardzo ciekawy wątek, chętnie przyłączę się do poszukujących nowej drogi, w razie potrzeby służę zestawem pomiarowym clio

graaf, 28 Paź 2009, 13:08

>Re: a_men, 28 Paź 2009, 12:45

>

>>Myslę, że Visatony FRS8 byłyby idealne

>

>rozważałem, ale Tesle oferują lepszą kombinacją rozciągnięcia w górę i w dół - Visatony nie

>pociągnęłyby dołu bez jakiejś naprawdę brutalnej korekcji "na siłę"

>

>Tesle są też nieco skuteczniejsze i nieco tańsze

>

>pozdrawiam!

O których Teslach piszesz? Porównywałes je może z tymi Visatonami? Pytam, bo te FRS8 maja bardzo dobra opinię - niektórzy sie nimi zachwycają:)

Pozdrawiam!

jesli uda się nam dojść do kompromisu w sprawie głośnika to przy grupowym zakupie robi się ilość prawdziwie hurtowa, na tyle hurtowa że można by zwrócić się do producenta uzyskując naprawde solidny rabat (kilkadziesiąt procent)

100 szt ale przewaznie 200 szt to minimalna ilość zakupowa u producenta (np seasa). Przy takiej ilosci (a dla 200 szt wystarczy 6 chetnych) cena takiego visatona mogła by wynieść nie 40 a 15 zł (na przykład)

Re: a_men, 29 Paź 2009, 07:56

>O których Teslach piszesz? Porównywałes je może z tymi Visatonami? Pytam, bo te FRS8 maja bardzo

>dobra opinię - niektórzy sie nimi zachwycają:)

wierzę, ale odpadły w przedbiegach - w kwestii basu nie wyrabiają się nawet na papierze, więc w praktyce trzeba by liczyć na autentyczny cud

array z FRS, te które widziałem, zawsze są z oddzielnym basem

piszę o Teslach ARN-100-10/8

Re: niutek, 28 Paź 2009, 17:03

>Jestem chętny przekazać go do prób lepszym fachowcom niż ja,by opracować coś fajnego pomierzonego,

>dostępnego dla wszystkich DIYowców chętnych takie coś wykonać.

o to chodzi! :-) na tym polega społeczność DIY

Re: Yogi

>bardzo ciekawy wątek, chętnie przyłączę się do poszukujących nowej drogi, w razie potrzeby służę

>zestawem pomiarowym clio

znowu powtórzę - o to chodzi! super!

>100 szt ale przewaznie 200 szt to minimalna ilość zakupowa u producenta (np seasa). Przy takiej

>ilosci (a dla 200 szt wystarczy 6 chetnych) cena takiego visatona mogła by wynieść nie 40 a 15 zł

>(na przykład)

dokładnie - przy takiej konstrukcji zakup grupowy to kwestia kilku osób :-)

z tym że Visatony wątpię czy wyrobią się na basie (niekorzystne Fs i Qts)

Re: cadam, 29 Paź 2009, 01:07

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może z trzycalowych dałoby się coś wybrać

bo z 4-calowych to Fostexy wyjdą ze 3 razy drożej i są cienkie w basie

>

Ukryta Zawartość

nic do tego projektu obawiam się :-(

osobiście upierałbym się przy małych papierzakach, bo z nimi jest potencjał rozwojowy, z plastikową czy metalową membraną nic się nie da zrobić a z papierową "wszystko"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: cadam, 29 Paź 2009, 10:43

>graaf

>Jakich parametrów T-S oczekujesz od małego szerokopasmowca?

pewnien ideał prezentuje pod tym względem Bandor 50, ale do tego projektu nie pasuje bo jest drogi i ma nieodpowienią charakterystykę

jeszcze uwaga co do skuteczności szesnastek

>

Ukryta Zawartość

fajne, ale Tesle oferują lepszą kombinację parametrów i chyba też są nieco tańsze

naprawdę zanim napisałem, że ARN-100 wydają się być optymalne długo szukałem

Ukryta Zawartość

poprawka, miało być:

>Re: cadam, 29 Paź 2009, 10:43

>

>>graaf

>>Jakich parametrów T-S oczekujesz od małego szerokopasmowca?

>

>pewnien ideał prezentuje pod tym względem Bandor 50, ale do tego projektu nie pasuje bo jest drogi i

>ma nieodpowienią charakterystykę

>

>>

Ukryta Zawartość

>

>fajne, ale Tesle oferują lepszą kombinację parametrów i chyba też są nieco tańsze

>

>naprawdę zanim napisałem, że ARN-100 wydają się być optymalne długo szukałem

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

>>pewnien ideał prezentuje pod tym względem Bandor 50, ale do tego projektu nie pasuje bo jest drogi

>i

>>ma nieodpowienią charakterystykę

Co w charakterystyce nieodpowiedniego?

w Niemczech te Tesle są dostępne pod marką Intertchniki jako Gradient GPM-100, piszą: "9 cm Tieftöner mit hochwertiger-Membran"

jeszcze uwaga co do skuteczności szesnastek

to, że u kolegi niutka jest umiarkowana (ocenia na ok. 87 dB) wynika ze sposobu okablowania

nominalnie taki klaster okablowany do 8 omów powinien mieć ok. 96 dB (pojedynczy głośnik ok. 84 dB)

natomiast o kolegi niutka okablowany jest do wypadkowej impedancji 32 omy co daje ok. 90 dB

biorąc od uwagę, że producenci mają tendencję do zawyżania tego parametru w rzeczywistości może to być 88-89 dB/W

>Co w charakterystyce nieodpowiedniego?

bo jest za dobra :-) za płaska, tak samo jak w JX53

to dlatego nawet do linear array, gdzie są tylko 4 głośniki Jordan zaleca zastosowanie prostego filtra, który jest odwrotnością BSC (baffle step circuit)

w takim klasterze charakterystyki sumują się przecież tylko do określonej częstotliwości - na basie i średnicy, dlatego, żeby nie trzeba było (przynajmniej za bardzo) wyciągać góry charakterystyka powinna być wznosząca - góra powinna grać głośniej niż średnica (przyjmuję przy tym klasyczne punkty podziału pasma na trzy części przy ok. 160 i ok. 1600 Hz)

i jeszcze JVC za 1,50$ :)

Ukryta Zawartość

"I found it difficult to mount these drivers in a test baffle for break in. I neded up wiring several and leaving them on a desk to run for several days. I also received several DOA units. Make sure you order extras if you go this route.

They do go much lower than the 2" aluminum fullranges available here. They also have a pretty flat response and model well with very low Vb. They may make decent computer speakers with a short array and a T amp."

"This driver has surprisingly good clarity and upper range extension making for a crisp and bright sound on axis and a more neutral off axis response. Respectable bass extension as well"

Ukryta Zawartość

tak jest, bez basu

można oczywiście i tak i tak, ale osobiście uważam, że z dwojga złego lepiej uzupełniać układ szerokopasmowy tweeterem/supertweeterem niż wooferem/subwooferem

no i w sumie po co szukać innych głośników skoro kolega niutek Tesle wypróbował a i tańszego rozwiązania raczej nie znajdziemy?

Re: pawcio, 29 Paź 2009, 12:26

>tutaj już lepiej

to głośniki na które przerzuciła się firma Audience z wcześniej stosowanych Bandorów

na pewno fajne

są też na nich robione komercyjne line arrays Audience - kosztują >>10 000 USD IIRC

>szkoda, że jakichś dokładniejszych danych nie ma.

w sumie w tej cenie trudno wymagać :-)

link do Audience:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głośniki Audience były chyba projektowane na zlecenie firmy (pewnie mieli problemy z realizacją zamówień od Lady Bandor ;-) ) i w ich charakterystyce widać to czego trzeba - jest wznosząca:

Ukryta Zawartość

między 300 Hz a 13 kHz ok. 10 dB różnicy, niestety widać też break-up, wysoko, ale pewnie nieźle dzwoni bo membrana ze stopów

Ukryta Zawartość

Re: porlick, 29 Paź 2009, 12:41

>Może taki?

>

Ukryta Zawartość

IMHO Tesle lepsze do tego konkretnego zastosowania, no i wypróbowane, gdyby kupować hurtowo to nie droższe

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.