Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Dla mnie odkryciem jest ostatnio przejście na bardzo krótki bassreflex.

Po wygrzaniu wymiana wniosła wiele dobrego, bas schodzi dużo niżej, a co najważniejsze dźwięk całkowicie odrywa się od kolumn. Wciagajace zabawki, niesamowicie wiele można z nich wycisnąć.

Spróbuj w końcu z jakaś dobra lampa :), jazz jest świetny ale lampa to lampa - w kategorii przejrzystośc i dynamika, nie do pobicia.

whitesnake, 16 Lut 2010, 19:48

>Dla mnie odkryciem jest ostatnio przejście na bardzo krótki bassreflex.

>Po wygrzaniu wymiana wniosła wiele dobrego, bas schodzi dużo niżej, a co najważniejsze dźwięk

>całkowicie odrywa się od kolumn.

Krótszy tunel podwyższa strojenie. Więc bas nie może schodzić niżej niż przed modyfikacją. Jest go po prostu więcej.

dokładnie, ma większą masę ale nie schodzi już tak nisko jak przy dłuższej rurce. Chociaż osobiście też wolę opcję - więcej masy kosztem rozciągnięcia, od bardzo nisko ale eterycznie.

• Redaktorzy

Pomieszczenie jest kluczowe. Nie w każdym dana długość BR znajdzie uznanie. Ja na razie nie kombinuję, bo w marcu zmieniam lokal. Wtedy się okaże.

ja natomast jestem zwolennikiem dłuższego lub zamkniętego BR. Bas jet wtedy krótszy, bardziej sprężysty. Lepiej zdefiniowany i z większą ilośćia szczegółów których nie maskuje "dudnienie".

lulu, 16 Lut 2010, 21:16

>ja natomast jestem zwolennikiem dłuższego lub zamkniętego BR. Bas jet wtedy krótszy, bardziej

>sprężysty. Lepiej zdefiniowany i z większą ilośćia szczegółów których nie maskuje "dudnienie".

Zgadza się, z dłuzszym BR bas jest krótszy, bardziej kontrolowany i odnosi się wrażenie, że jest go wiecej. Wydaje mi się jednak, że wpływa trochę na podbicie średnicy. Z krótszym, kolumny są bardziej przejrzyste... może to byc także kwestia przestawienia sprzętu - nie ma juz tyle miejsca do rozwinięcia skrzydeł, wiec ograniczenie ilości basu dobrze im zrobiło. Przemeblowałem ostatnio mieszkanie, przestawiłem sprzęt na scianę gdzie stała wczesniej sofa i ogólnie mam wrażenie, że słucham muzyki na nowo...

jozefkania, 16 Lut 2010, 20:00

>Krótszy tunel podwyższa strojenie. Więc bas nie może schodzić niżej niż przed modyfikacją. Jest go

>po prostu więcej.

Mam raczej odmienne spostrzeżenia. Choc może to kwestia braku mojej wiedzy i odmiennego pojmowania definicji. Krótszy BR powoduje u mnie bardziej punktowy bas ale ogólnie wpływa na całość pasma, wiec mimo większej kontroli i skrócenia schodzenia basu odnosi się wrazenie, że jest go wiecej. Z dłuzszym, pasmo się rozciąga, nizszego basu jest wiecej, srednica trochę traci masy, przez co sprawia wrazenie czytelniejszej - całość brzmienia staje sie lżejsza - co faktycznie mozna nazwać podwyzszonym strojeniem.

Złotego srodka jeszcze pewnie nie osiągnąłem. Na razie jestem w fazie fascynacji samą zmianą.

Kto wie, moze za tydzień zmęczy mnie ta zwiewność...

errata

>jozefkania, 16 Lut 2010, 20:00

Wybacz, miało być oczywiście odwrotnie :)

"...Dłuzszy BR powoduje u mnie bardziej punktowy bas.... a,... Z

krótszym, pasmo się rozciąga..."

Tak to jest jak zamiast pracować, w pospiechu pisze się na forum.

Ja tak z innej beczki pytanie. Dlaczego REDAKTOR jest zielony? bynajmniej takie przyjał barwy u mnie na kompie? czyżby przeszło z kreskówkowego Czesia na Pana Redaktora, Nie może byc to trzeba w te migi do higienistki

• 1 miesiąc później...

śpieszę donieść, że wczoraj posłuchałem Lebena CS600 z Avalanchami....28W w trybie EL34 nie miało problemów z napędzeniem monitorów

słuchałem na lampach NOS EL34 Mullarda... w stosunku do Accuphase E550 - naprawdę świetne rozciągnięcie na górze, dźwięczne sybilanty, magiczne (choć nie cały czas) wydarzenia na średnicy... za to bas trochę mnie rozczarował - było go albo za dużo albo za słaba kontrola (albo i to i to), może własnie tu się moc wzmaka objawiała? czasem wręcz megamagma basu wylewała się na podłogę - muszę popracować albo nad lampami albo nad kolumnami (skrócić bass-reflex albo zatkać) albo nad kablem sieciowym (kupiłem wypasioną Tarę Labs The One i może to ona tak ładuje, sam nie wiem..)... mam jeszcze komplet KT66 Gold Lion, za kilka dni posłucham jak się wszystko ogrzeje w systemie...

śliczny ten Leben, ale brak pilota choć wspiera "klimat retro" to jednak dziwi ;)

>adamgdansk

EL34 jest lampą grubo grająca i tak mają wlasnie z basem. Nie wiem jaka jest lampa sterujaca, jak cos popularnego to mozesz ratowac sie niemieckimi, np. Siemensem i szybkimi srebrnymi kablami, a sieciowy tez typu Siltech czy Nordosty.

:) gratuluję. Leben To świetny wzmacniacz. Z Avalanchami powinien się pięknie zgrać. Z Artami też na Seasach grał świetnie. Dużo zabawy z lampami. Co do skracania rury BR to lepiej spróbować na początek go przytkać w całości lub części (gdzieś widziałem zatyczki z wydrążonym w środku kanałem który też można było zatkać - dobra sprawa). Zawsze też warto pogadać z producentem jak widzi sprawę.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.