Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

dst89, 16 Lut 2010, 13:13

>Kondensatory odsprzęgające analog powinny być przewlekane raster 5mm

dlaczego i jakie typy? ja uzylem ostatnio dla calosci cog i x7r w postaci kanapek 100p 1n 10n 100nF.

efekt slyszalny. za stabem mam dla przykladu 120uF/63V Fc. taka konfiguracja daje bardzo detaliczna gore z dobra przestrzenia i separacja instrumentow bez cyfrowej nalecialosci w dzwieku.

(niestety nie bylo mi dane dlugo sie tym cieszyc-padl mi DIR ym3623 ktory obsluguje filtry cyfrowe)

pytam o przewlekane bo juz pare typow przetestowalem i wszystkie zmulaly dzwiek. tylko te co powyzej sie sprawdzily... calkiem niezle bylo z 10nF x7r. bas nabiera miesistosci. dodanie pozostalych wyrownuje dzwiek.

marosik używasz takich małych pojemności przy scalakach tzn: 100p 1n 10n 100nF?

Kanapki są niezłe bo w równoległym łączeniu zmniejsza się ESR kondensatorów ale jakiś przewlekany elektrolit przy scalakach to chyba trzeba dać przesadnie mała pojemność w moim przypadku często dawała zbyt odchudzony i natarczywy dzwięk

Zamieszczam finalną wersję DACa ogólnie starałem się stworzyć projekt możliwie jaknajbardziej uniwersalny ale jednocześnie w miarę możliwości nieskomplikowany.

Tak więc istnieje możliwość użycia kości PCM56, PCM61, AD1856, AD1851, AD1861 oraz PCM1704. Wybór NOS/OS 8x następuje po włożeniu odpowiedniej płytki lub CXD1244 w gniazdo SDIP40. Elementy w niebieskiej ramce są przeznaczone do montażu na front panelu a na płytce będą jedynie umieszczone piny do podłączenia diód sygnalizującyh wybór jednego z dwóch wejść oraz trybu w jakim pracuje DAC (NOS/OS 8x). Zasilacz dla cyfry to stabilizatory scalone a analog TT Mini. Wartości kondensatorów w cyfrze przy scalakach nie są odgórnie narzucone można dać mniejsze, każdy wlutuje co będzie chciał.

Pytanie czy nie lepiej zamiast podstawki SDIP40 dać zwykłą DIP40? Ja osoboście nie spotkałem się jeszcze z podstawką SDIP40...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19192-100001622 1266760622_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze podstawki

Ukryta Zawartość

post-19192-100001619 1266760729_thumb.jpg

post-19192-100001620 1266760729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część cyfrowa, jak i analogowa PCM56 będzie zasilana z tego samego zasilacza? Z doświadczenia z PCM1700 mogę powiedzieć, że te kości są bardzo czułe na to co jest w zasilaniu analogowym. Może lepiej dać jakieś scalone, osobne staby na cyfre?

Przepraszam, że tak pod sobą, ale diody led w źródle napięcia odniesienia zasiliłbym ze źródła prądowego, a je same dodatkowo odsprzęgnął kondensatorem, ewentualnie dołożył filtr RC.

To ujemne zasilanie części cyfrowej z tego co mi wiadomo nie jest aż tak ważne i jest to coś jakby napięcie pomocnicze. W nocie katalogowej PCM1704 piszą, że cyfre i analog można zasilać z jednego staba. Zasilacz TT mini podobno nawet na zenerach ma niskie szumy więc nie wiem czy warto zmieniać jego topologię.

potrzeba matka wynalazkow. wlasnie podpialem plytke corka z dac'a pcm1704 waldiego na dir i df1704.

gra cudownie w porownaniu do ym3623 i cxd1244 :) nie ma co porownywac. wiecej detali i metalicznosc instrumentow (koniec z rozmywaniem sie pianina) to pierwsze co uslyszalem po wlaczeniu sprzetu (musi sie zagrzac zebym cokolwiek posluchal)

pcm 56 szyna cyfry minus. pobiera duuuzo wiecej pradu niz szyna + cyfry... widze to na gasnieciu diodek stabow dyskretnych. najpierw gasna minusy a dluuugo pozniej plusy...

musi byc rozdzielone zasilanie cyfry i analogu dla pcm'ow. bez tego wszyscy beda musieli to robic na piechote podobnie jak w dac'u molibdena-NOS.

warto takze rozdzielic zasilacze. dla analogu pcm'ow dac oddzielny mostek/trafo/uzwojenie trafa.

dzieki temu mamy mozliwosc dobrania kondkow zasilajacych dla analogu i cyfry ktore powinny byc rozne...(u mnie akurat sa 2200/25V Fc)

wiem ze niedlugo waldi wyprodukuje plytke corke z wm8804 ups'em i z mozliwoscia wyboru ilosci bitow na wyjsciu z df'a. moze jednak zrobic pod nia troche miejsca. kto bedzie chcial to sobie ja wstawi (a wiem ze sam dir9001 gra bardzo dobrze).

podobno ma 2 staby.nawet jesli przyjdzie zaplacic 30zl plus transport za dobry stab to kazdy odlozy piwo na bok.... mozna tez zaadaptowac 7805 w sop8 jak jest u mnie.

to tyle z mojej strony na razie. ide posluchac co tam df z dir'em wykombinowali.

swoją drogą to nie głupie rozwiązanie skorzystanie z tej części daca waldiego o której piszesz, skoro projekt sprawdzony i gra, i dorabianie do tego samych prostych układów z przetwornikami różnych typów.

Jaki jest sens stosowania płytki z DIRem i DFem w tym projekcie ? cała płytka zmieści się w polu 8x8cm, z dodatkami tego typu całość się zwiększy. Proponuję zrobić oddzielne zasilanie w PCMach. Może warto jednak zrobić zasilacze dyskretne zamiast scalonych za 20zł/szt. ? z pewnością będą lepsze nawet jeśli w porównywalnej cenie. Tu propozycja marosika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BB84 jeżeli zasilacz wg propozycji marosika to po jednej sztuce dla kazdego z napięć zasilania możnaby dać tj: 2 zasilacze dla DIRa jeden dla filtra ; symetryczny dla cyfry PCMek a dla analogu PCM56 zostawić to co jest ; 74HCU04 i TORX np 7805

BB84, 21 Lut 2010, 23:55

>Jaki jest sens stosowania płytki z DIRem i DFem w tym projekcie ?

w tym projekcie żadna, ale pomysł z rozdzieleniem dir+df i dac świetna - pierwsza pozostaje niezmienna, drugą płytkę można sobie wykonać na dowolnym dac

Schemat TT mini zaczerpnięty ze schematu

Ukryta Zawartość

Napięcia referencyjne w obu gałęziach zasilania powinny iść na plus WO?

Ukryta Zawartość

u mnie kazda noga ma komfort posiadania zasilania tylko dla siebie. nie ma dzielenia sie ;)

dla dir'a mozna dac tl431 ktory u mnie bardzo dobrze sie zprawdzal z STA120 i cs8416. Audio Note tez zdaje sie ze go bardzo lubi :)

dla 2 pcm'ow mam 8 stabow. dla cyfry inne i dla analogu inne. jesli ktos ma schemat cdx1110 to tam jest bardzo dobry stab dyskretny dla analogu. idealnie trzyma napiecia. (stab szeregowy a nastepnie rownolegly)

co do prestabilizacji to powiem szczerze ze nie sprawdzalem. dyskretne uzywalem jako prestabilizacje dla lt1086 ale jakos mi nie podeszlo i dalem sam dyskretny (w cyfrze oczywiscie).

marosik, 22 Lut 2010, 14:05

>...jesli ktos ma schemat cdx1110 to tam jest bardzo dobry stab dyskretny dla analogu. idealnie >trzyma napiecia. (stab szeregowy a nastepnie rownolegly)

>...

Cześć

możesz wstawić skan tego zasilacza ??

pozdrawiam,

Waldek.

Nie wiem czy ma sens rozdzielanie zasilania cyfry lewy/prawy i analogu lewy/prawy, jednak samą cyfrę i analog PCMów warto rozdzielić, ten układ jest prosty i tani. Analog można zrobić na TT lub coś lepsiejszego. Postaram się do końca tygodnia zaprojektować całość.

jesli chcemy w calosci wykorzystac mozliwosci pcm1704 a o tym chyba myslimy to opcja laczenia zasilan kosci miedzy kanalami odpada. Mamy 2 kosci dla 2 kanalow. Nie mamy jednego dac'a stereo. po co to marnowac>?

Ps. Mam ten zasilacz. Nie mam schematu co dalem do zrozumienia w poprzednim poscie. Jesli bym mial schemat to juz by tu byl :(

ps ponizej moja obecna plytka z 4 pcm'ami i oddzielnymi zasilaczami (oczywiscie dyskretnymi. wymiar ok 10x12cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIR-y juz wedruja do mnie zamowilem 20 sztuk :-) teoretycznie do konca tygodnia powinnienem je miec u siebie wiec jesli dalej sa chetni to prosze o kontakt :-) Cena za sztuke to 16zl/szt wysylka jak zwykle poleconym priorytetem 5 zl

DIR9001

1. Cudak10 1szt

2. Scout 1szt

3. BB84 1szt

4. Dominicanos 1szt

5. Enterprice 1szt

6. dst89 2szt

7. ManieX 1szt

8. prezydent 1 sztuka

9. Nick30 4szt

10. kolmen 1 szt

11. kiku1 1 szt

12. pawelb 1 szt

13. marosik 1szt

14. woytek 1 szt.

15. Basist@ 1szt.

DIR9001

1. Cudak10 1szt

2. Scout 1szt

3. BB84 1szt

4. Dominicanos 1szt

5. Enterprice 1szt

6. dst89 1szt

7. ManieX 1szt

8. prezydent 1 sztuka

9. Nick30 4szt

10. kolmen 1 szt

11. kiku1 1 szt

12. pawelb 1 szt

13. marosik 1szt

14. woytek 1 szt.

15. Basist@ 1szt.

DIR9001

1. Cudak10 1szt

2. Scout 1szt

3. BB84 1szt

4. Dominicanos 1szt

5. Enterprice 1szt

6. dst89 1szt

7. ManieX 1szt

8. prezydent 1 sztuka

9. Nick30 4szt

10. kolmen 1 szt

11. kiku1 1 szt

12. pawelb 1 szt

13. marosik 1szt

14. woytek 1 szt.

15. Basist@ 1szt.

16. mariush 1 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.