Skocz do zawartości
IGNORED

Dociążenie kolumn, czyli granit na glowe.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

>u mnie nie ma zadnej roznicy

>poza defektem kiepskiego wygladu kolumn ze cos na nich lezy

A ja wiem czy to tak brzydko wyglada?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepiej zrobic idealnie pod wymiar kolumny i mamy swietny efekt.

Ukryta Zawartość

?👈

po co ustawiać kolce na granicie a pod nim kolejne kolce??:-)))

ogólnie tutaj dziwne rzeczy czytam :-)))))))) jakieś butelki z wodą, krążki z siłki :-))))

zdr

A ja wiem czy to tak brzydko wyglada?

Ukryta Zawartość

Najlepiej zrobic idealnie pod wymiar kolumny i mamy swietny efekt. A ja pisalem jak to u mnie wyglada ....zdjecie wkleilem !!!!! a co do ciezaru to te B&W sa na tyle ciezkie ze na marmyrowych plytach stoja i nawet milimetr sie nie rusza .Wiec po co je dociazac , skoro brzmienie dzwieku jest takie same jak bez i z ????????

Ukryta Zawartość

>a co do ciezaru to te B&W sa na tyle ciezkie ze na marmyrowych plytach

>stoja i nawet milimetr sie nie rusza

To ile powinny wazyc kolumny zeby nie tanczyly? Moje waza 20kg i jezdza przy niskich glosnosciach. Plyta marmurowa jest polerowana, kolce tez, to wiadomo ze jak pojdzie nieco niskiego basu to i nawet 40kg kolumne spokojnie przestawi. Po godzinie moze stac centymetr obok jak stala.

?👈

Mimo że słucham głośno moje KEFy nie tańczą, stoją twardo, może dlatego, że głównie subwoofery przenoszą niskie tony ... ale one to też dwa duże 30cm głośniki i stoją twardo ...

Może to kwestia podłogi, nierówności, albo podstawa jest zbyt gładka ??

>rafal735r, 26 Lis 2009, 17:31

>A ja wiem czy to tak brzydko wyglada?

>

Ukryta Zawartość

Nagrobek Bowersa? Brakuje tylko "R.I.P"

Ukryta Zawartość

No raczej to wina podstawy, czyli jak pisalem. Wysoki poler marmur i polerowane kolce plus dosc duzy bas i kolumna powoli zaczyna zjezdzac.

?👈

Nie wiem jakie Masz kolce, ale kiedyś miałem z podkładkami i lekkim wcięciem na czubek ,,, tego typu podkładkę przyklejasz np. taśmą 3M do podłogi i masz spokój :P - oczywiście rozwiązanie barbarzyńskie, ale może pomóc :)

Dostać też można takie małe żelowe odbojniki do szafek by nie trzaskały, nie wiem jak inni koledzy na to się zapatrują pod względem drgań czy coś. Ale miękki żelowy materiał powinien utrzymywać w miejscu sprzęt.

Stanowczo popieram! Między kolumną, a granitem silikonowe "żelki", pod granitem kolce. Najpierw tłumienie, następnie stabilna podstawa. Jest jeszcze jeden wariant: zamiast "żelków", blue tack.

Jak kolumna jest stosunkowo lekka i górna ścianka mało sztywna to może i położenie "kamienia" coś daje ... ale w solidnych kolumnach to raczej ..voodoo ;)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja dorwałem niedrogiego producenta - droższa przesyłka niz granit - facet robi pono wszystko, rózne grubości, kilkadziesiąt kolorów granitu, marmur itp.

teraz czekam na zamówienie

przykładowo - cyt. z maila

witam. wykonałbym, 28x21 25zł za sztuke a 41x32 50zł za spolerowanie boków trzeba doliczyć 5 zł za bok

oczywiście zfazowane boki i grubość 3 cm. Koszt przesyłki 40pln - gośc jest chyba z okolic Łodzi.

W W-wie jakiś psychol chcial po 150 za element, bez wyboru kamienia

Monitory będą stały nie na standzie, tylko na ciężkiej ławie własnej produkcji - kolejność:

podkładki-kolce-granit-monitor przyklejony blu tackiem (uwaga-jest w tej chwili na Allegro po 9pln za opakowanie)

Jak odbiorę i będę zadowolony to zamówię jeszcze czapki z granitu grub.ok 6 cm

Mozna je fajnie zfazować - jedno lub wielostronnie, jak np. na zdjęciu (z forum)

Poniżej zdjęcie kolców, ale na Allegro sa również podobne tańsze czarne - zastanawiam się które wybrać - może jakieś sugestie?

Kamień - ja wybrałem Wenga-Rosso, nie nawidzę czarnego granitu, poza tym widać na nim kazdy pyłek.

post-15750-100009438 1259257950_thumb.jpg

post-15750-100009439 1259257950_thumb.jpg

Kyle, 26 Lis 2009, 18:48

>Jak kolumna jest stosunkowo lekka i górna ścianka mało sztywna to może i położenie "kamienia" coś

>daje ... ale w solidnych kolumnach to raczej ..voodoo ;)

Nie voodoo, tylko jest to kompletnie niepotrzebny i nic nie wnoszący zabieg.

Chyba, ze komus zależy na efekcie wizualnym, lub lubi kłaśc płyty na kolumnach :).

..a tak na marginesie: próbowaliście położyć granitową płytę na odtwarzaczu CD?

Polecam przetestować. U mnie dwu centymentrowa płyta wprowadziła ogromne, choć niestety niekorzystne zmiany. Dobre ćwiczenie dla ścigających VooDoo :)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

napisy na granitach - wybijane i napełniane farbą rzeczywiście wygladaja dośc funeralnie.

Dla estetów - zamówcie u grawera fajną tabliczkę - kolor, połysk, oksyd, napis, kształt, logo, czcionkę można dobrac samemu - na Allegro tego pełno - w wiekszym miescie wiele

>..a tak na marginesie: próbowaliście położyć granitową płytę na odtwarzaczu CD?

>Polecam przetestować. U mnie dwu centymentrowa płyta wprowadziła ogromne, choć niestety niekorzystne

Ja myslalem nad cienka plyta w rozmiarze amplitunera o grybosci 2cm z napisem DENON z przodu. Chcialem to wrzucic pod sprzet, ale to juz na bank w roli estetycznej.

?👈

>Ja myslalem nad cienka plyta w rozmiarze amplitunera o grybosci 2cm z napisem DENON z przodu.

>Chcialem to wrzucic pod sprzet, ale to juz na bank w roli estetycznej.

Tez mysłąc o efekcie estetycznym chciałem położyć na CD płyte taką samą jak mam pod nim.

CD stoi na kolcach, co wygląda bajecznie. Niestety idea upadła po usłyszeniu co się zrobiło z dzwiekiem...

jaki miałoby to wpływ na amplitner, nie mam pojecia...

przymocuj granit do kolumny a pomiędzy podłogę a granit kolce inaczej jest wbrew fizyce :)Inna opcja podnosi jedynie kolumne do góry o jakieś 5 cm przez co bas jest bardziej kontrolowany i nic poza walorami estetycznymi nawet 30 kg granitu nie wniesie.Myslę, że podniesienie kolumny nie zawsze pozytwnie wpływa na dzwięk tak więc kwestja prób i błędów.Jedyny sens połączenia to kolumna -kolce -granit jest wtedy kiedy - granit-kolce -kolumna stanowia integralną całość wtedy można dołożyc kolejne kolce pod granit i pomysł zrealizowany w 100%.Filozofia tego dociążania to zwiększenie masy kolumny oraz przeniesienie jej możliwie najmniejszym punktem na podłogę-czyli kolce. Zadał ktoś sobie pytanie jak można zwięszyć masę nie łącząc jej z kolumną -może w niektórych domach jest większa grawitacja :)Widział ktoś kiedyś most nie prztwierdzony do filarów ?Czy zadał ktoś sobie pytanie czym jest rezonans.Jako ciekawostka- jedną z przyczyn zawaleń mostów jest grupa- defilada która maszeruje równym krokiem .Most zostaje wtedy wprawiony w rezonans i kiedy drga z tą samą częstotliwością poprostu się zawala.Szczęście, że mostów nie stawiają na kolce :)Uważam ,że jeżeli ktoś ma lub miał mierną z fizyki zrozumie problem oddziaływania mas!Wymienie też plusy stawiania większości forumowiczów

-wyżej kolumna

-ładnie wygląda

-nie rysuje podłogi

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

rafal735r, 26 Lis 2009, 18:59

>Pod starymi Quantumami mialem Maple Red.

widziałem:) - czekam na dostawę - trochę mam pietra bo to nie kurier tylko poczta polska.

Chciałem bardziej wyrazisty kolor - jak nie pomoze, to na pewno nie zaszkodzi - takie audiofilskie placebo

pozdrawiam

>napisy na granitach - wybijane i napełniane farbą rzeczywiście wygladaja dośc funeralnie.

>Dla estetów - zamówcie u grawera fajną tabliczkę - kolor, połysk, oksyd, napis, kształt, logo,

>czcionkę można dobrac samemu - na Allegro tego pełno - w wiekszym miescie wiele

No ja pisalem do jednego goscia z allegro, ktory kuje loga oryginalna trzcionka. Zapytalem ile by chcial za 2 plyty o rozmiarach 194mm x 294mm o gr. 5cm z napisami z przodu. Na jednej Magnat, a na drugiej Quantum. Ciekawe ile zarzyczy.

?👈

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Pamiętam jak kiedys Paszeko prowadził antygranitowa batalie - chodziło mu o to ze kolumny są przciez wykonywane, a niektóre strojone jak harbethy w taki a nie inny sposób i dociązanie to zbrodnia.

Ale pamiętam również jak twierdził, że wygrzewanie lamp nie ma znaczenia ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.