Skocz do zawartości
IGNORED

Dociążenie kolumn, czyli granit na glowe.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

No to koles mnie zastrzelil... Za 2 plyty 5cm gr o wymiarach 194x294 z napisami plus polerka 300zl. Pfff. Chyba przejde sie gdzies tutaj u mnie w miescie.

Co tam z ta ortografia sie dzieje?

?👈

Dear77, 26 Lis 2009, 19:05

>Dociążenie na głowe jak najbardziej ma sens!!!

Nie watpie. Przydalo by ci sie. Zawsze lepiej miec marmur niz pustke. Wkoncu to szlachetny kamien.

?👈

skynyrd, 26 Lis 2009, 19:11

>Pamiętam jak kiedys Paszeko prowadził antygranitowa batalie - chodziło mu o to ze kolumny są

>przciez wykonywane, a niektóre strojone jak harbethy w taki a nie inny sposób i dociązanie to

>zbrodnia.

>Ale pamiętam również jak twierdził, że wygrzewanie lamp nie ma znaczenia ;)

Nie trzeba daleko szukać takich, którym nawet wzmacniacze i CD graja bez rożnic :).

porlick, 26 Lis 2009, 18:47

>Stanowczo popieram! Między kolumną, a granitem silikonowe "żelki", pod granitem kolce. Najpierw

>tłumienie, następnie stabilna podstawa. Jest jeszcze jeden wariant: zamiast "żelków", blue tack.

Dokładnie tak !

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

rafal735r, 26 Lis 2009, 19:13

>No to koles mnie zastrzelil... Za 2 plyty 5cm gr o wymiarach 194x294 z napisami plus polerka 300zl.

>Pfff. Chyba przejde sie gdzies tutaj u mnie w miescie.

>

>Co tam z ta ortografia sie dzieje?

woła o pomstę do nieba ;)

poczytaj ile ja zapłaciłem - za taki rozmiar gostek pewnie policzy z 50pln

dwie podstawy pod kolumny i jedna pod wzmaka juz do mnie jadą - facet jest z małej miejscowosci - w miescie kamieniarzom pozajączkowało się w głowach.

Ale uwaga - jest tz. chiński marmur i granit - to prawdopodobnie jakis konglomerat (chyba coś takiego mam na parapetach) -

jak będę miał już w ręku to napiszę - jak wykonał, opakował itp

pozdrawiam wszystkich nurków podkamiennych

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

zyzio, 26 Lis 2009, 19:42

>Ja używam blue tack:

>http://www.allegro.pl/item822464434_hit_blu_tack_blutack_bluetack_blue_tack.html

no właśnie zamówiłem 2 op - ile potrzeba do przyklejenia kolumn? - jedno wystarczy chyba bez problemów?

>Może jakiś namiar na "żelki"

Widziałem w "Bricomarche", czy jakoś tak. Można znaleźć w każdym sklepie z wyposażeniem dla domu lub częściami meblowymi.

Wywaliłem kolce. Użyłem grubej taśmy klejącej. Może to znowu faux pas? Teraz czas na kable.

Cambridge Audio Azur 540A i Esa Vivace. Jakieś propozycje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Granit na kolumnie nic u mnie nie daje, ale standy granitowe z kolcami, a na tym kolumny na blu-tacku i owszem - skrócenie basu i jego lepsza kontrola to tylko początek zalet :)

zyzio, 28 Lis 2009, 14:27

>standy granitowe z kolcami, a na tym kolumny na

>blu-tacku i owszem - skrócenie basu i jego lepsza kontrola to tylko początek zalet...

Zazwyczaj podniesienie kolumny na samych kolcach (czy czymkolwiek innym) o 2-3cm wnosi dokładnie takie zmiany jak opisujesz, także nie przypisywałbym tutaj jakichś szczególnych właściwości akurat kawałkowi kamienia pod kolumną czy masie standów, bo nie tutaj tkwi "sekret" zmian w brzmieniu, tylko w wysokości na której znajdują się poszczególne przetworniki względem słuchacza, podłogi itd.

Co do układania ciężarów na kolumnie, poza mocno dyskusyjnym wyglądem takiej "kompozycji" może i coś tam poprawia, ale chyba tylko w wyjątkowo licho skleconych obudowach, także też podnieta średnia moim zdaniem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pomijam już taki mały szczegół, że konstruktor projektujący daną kolumnę chyba najlepiej wiedział co na jakiej wysokości powinno się znajdować i te wszystkie "poprawy" poprzez budowanie wymyślnych platform czy piramid, na których dopiero staną kolumny...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dolny spód kolumny powinien jak największą powierzchnią przylegać do granitu, by drgania skrzynki były odprowadzane całą spodnią ścianką kolumny. Dlatego nawet blu-tack nie jest właściwy, góra granitu powinna być wypolerowana na wysoki połysk i na niej leżeć kolumna. Oczywiście by zapobiec jeżdżeniu kolumny po granicie przydaje się docisk z góry. Jeśli i to nie pomoże, trzeba przytwierdzić jakoś kolumnę do tego granitu, np. jak najcieńsza warstwą blu-tacka, ale położoną nie w kilku punktach tylko na całej powierzchni granitu. Ideałem byłoby przytwierdzenie kolumny na sztywno, twardym klejem do granitu, ale wiązałoby się to najczęściej niemożliwością jej późniejszego odklejenia bez zniszczenia skrzynki.

I love the sound of crashing guitars

Przez moment uwieżyłem, że kolumna stoi całkowicie bez kolcy ale to byłoby za piękne. Kolce są pod katafalkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"jak najcieńsza warstwą blu-tacka, ale położoną nie w kilku punktach tylko na całej powierzchni granitu" - jak najcieńsza warstwa i owszem, ale na całej powierzchni granitu ??? Nie widzę tego :) Gdy kolumna jest ciężka sprasuje ten blu-tack na maksa i przylega całą powierzchnią ;)

-> zyzio

Nie wiem jak działa blu-tack, nie używam go, ale jeśli jest tak jak piszesz, znaczy się zgnieciona pod kolumną kulka rozpłaszcza się na całej powierzchni (aż wycieka na boki – ja tak to widzę), to tak to powinno właśnie prawidłowo funkcjonować ;)

Może też poszukam ten blu-tack, w papierniczych można kupić chyba uhu-tack, dział podobnie, warto spróbować a i bezpieczeństwo się poprawi podczas tańcowania po pokoju :)

I love the sound of crashing guitars

OK, wszystko rozumię, tylko nie to czym się różni "blue - tack" od grubej taśmy. Może ma lepszy "wskaźnik przenoszenia", a może to tylko gdybanie. W każdym razie dziękuję za mnóstwo opinii.

• 1 rok później...

Stary juz wątek, ale co tam. Oddam klocki z czarnego kamienia ( 2 sztuki ) w dobre ręce. Do odbioru we Wrocławiu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam pomysł jak nie podnosić kolumn, nie psuć założeń konstrukcyjnych twórcy i ustabilizować raz na zawsze kolumny. Wołem się ich nie ruszy,a przy tym będzie płynna regulacja kontroli basu. Otóż należy nabyć dwa stemple budowlane ( takie jak w górnictwie stosują, żeby im się strop nie zawalił na głowę, albo stosowane przy wylewaniu stropów na budowie)http://www.buildex.pl/szalunek-stropowy-cat-1.aspx

Jak widać wybór jest spory. Stawiamy jeden stempel na jednej kolumnie i kręcimy, aż góra stempla się na tyle wysunie, że zaprze się o sufit. Teraz zaczynamy pomiary z jaką siłą należy zaprzeć by bas miał najlepszy kształt. Szybki kontrolowany bas gwarantowany i brak szans by kolumna wędrowała przy najgłosniejszych nawet odsłuchach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.