Skocz do zawartości
IGNORED

CA 640 vs Marantz 7001 vs Rotel 01 vs Hk 680

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

dobra już wszystko wiemy, czyli na dyskoteke HK 680 się nie nadaje, dlatego taki kiepski wg celeba666 :)

caleb66 5 Lis 2009, 19:37

"jak chcesz roznisc chalupe to kup monitor audio rs8,sluchalem tego pionka z ma rs 6 potezny niski bas jak lupnelo to szok,jak mieszkasz w bloku to policja czesto bedzie wpadac do ciebie,poza basem calkiem ladna srednica i tnace powietrze wysoki tony jak w dyskotece,niezly piecyk duzo pawera"

don vasyl ze ci sie chce przepisywac czyjes wypowiedzi,smieszny jestes,za wszelka cene chcesz udowodnic ze hk680 to high end i ze jest duzo lepszy od pioneera 616 i od wzmacniaczy produkowanych obecnie np ca 640,jestem przekonany ze w zyciu nie sluchales ani tego pioneera ani ca640,piszesz to co wyczytales na innych forach,twoje opinie oparte sa wylacznie na tym to co ktos wczesniej gdzies napisal,nie o wlasne doswiadczenia w zwiazku z tym twoje wypowiedzi nie moga byc traktowane powaznie i twojego kolegi kosbara czy jak on tam,sluchasz muzy na jakims syfie i strasznie sie tym podniecasz,podejrzewam ze twoj high endowy zestaw to wieza sanyo albo radiomagnetofon kasprzak ktorego atutem jests super dynamika

Panowie chcialem zwrocic uwage ze do rywalizacji dolaczyly kolejne wzmacniacze :/ Tez zalezy mi na waszej ocenie odnosnie ich, natomiast "wyzywanie" sie chyba nie jest konieczne:/ Przeciez kazdy z nas ma swoje zdanie... A ja oczywiscie dziekuje za wszelkie porady

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

celeb66 wiecej dystansu do siebie i szacunku dla innych.

Mialem Pioneera A 616mkII mialem takze A 676 i A 777. Mialem HK 680 i PM 665 Vxi. Ten ostatni byl najlepszy ze wszystkich. Sprzetem towarzyszacym byl wowczas Pioneer PD 9700 i PD-S 901 oraz kolumny Minas Anor. Okablowanie XLO Pro 600 (niestety). A 616mkII i A 676 dzwiekowo rozni niewiele. Na wiekszosci systemow dzwiek jest nie do rozpoznania. A 777 brzmi nieco lepiej. W tej "pioneerowskiej" filozofii dzwieku idzie ciut dalej ale niewiele dalej. Wykonanie i komponenty bardzo solidne. Niestety wzmacniacze Pioneera z tego okresu maja pewna swoja przypadlosc. Filozofie brzmienia ktora nie kazdemu przypadnie do gustu. Absolutnie koniecznym warunkiem sa jasne lub bardzo jasne koiumny. Dzwiek jest bardzo mocno przytlumiony. Bas potrafi lac sie po pokoju. Srednica jest wycofana. Sa problemy z namacalnoscia sceny. Tez bylem kiedys wielkim zwolennikiem tych wzmacniaczy jednak w miare osluchania zmienilem zdanie. Jesli juz Pioneer to A 88x lub jeszcze lepiej A 91D albo najlepiej A 09. A 88x brzmi od pozostalych bardziej neutralnie. 91D i 09 sa slodkie ale nie mula. Bardzo muzykalne i przyjemne dla ucha brzmienie tylko cena z 2 reki dosc wysoka.

(Stary) Harman Kardon to zupelnie inna szkola dzwieku. Na wskros neutralna z wykopem. Tendencja do jasnosci przy jaskrawych kolumnach. Znakomita sprawnosc i swietny kontrolowany bas (ktorego nie ma Pioneer). Duza detalicznosc. Taki PM 665 Vxi to pelne dual mono z odzielna filtracja i zasilaniem dla kazdego kanalu. Dwa trafa po 300 watt. Oceniam go wyzej niz Yamahe AX 900.

Cambridge Audio CA 640 ma bardzo daleko do HK. Cierpi na przypadlosc taniego wzmacniacza. I na tym wlasciwie moglbym zakonczyc opis brzmienia CA.

discomianiac71 napisales: "Tendencja do jasnosci przy jaskrawych kolumnach" a czy wlasnie to nie objawi sie negatywnie przy Tannoyach gdzie one maja bardzo wyrazna gore i przede wszystkim srednice??

powiem tak moze nie byl zly ten hk680 ale to nie to czego szukam,nie przypadl mi do gustu,nie spodobal mi sie,rozczarowal mnie,liczylem na wiecej,pionek zagral cieplej,delikatniej subtelniej z basem moze i czasami przesadza ale to rzadko,zalezy jakiej muzy sie slucha,nie kady wzmak zagra wszystko dobrze,hk 680 to awanturnik wywala to co mu na watrobie lezy mi takie brzmienie nie odpowiada

znam z własnego doświadczenia tylko Marantz 7001. I od pierwszych minut odsłuchu wiem że to totalna porażka dźwiękowa. Piszę po to aby nikt nie dał się nabrać na ten tandetny, nienaturalny dźwięk. Piszę o wersji KI. Bez sygantury ponoć gra lepiej. Jeżeli szukasz choćby poprawnie brzmiącego wzmacniacza omijaj szerokim łukiem Marantz 7001 KI. To dźwięk hipermarketowego plastikowego cyfrowego samplera. Powodzenia w poszukiwaniach!

reart

Czyżby narodził nam się Wizjoner?

Po kilku minutach, to się jedynie dowiedziałeś, że system nie gra. I to tylko wg Ciebie.

Więcej pokory, bo czarno-białe to są szachy.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yunnan Tea wspolczesne klocki Marantza sa jedynie przecietne. I to nie tylko PM 7001 (obojetne z KI czy nie) ale takze topowy PM 11 S1. Swego czasu robilem odsluch zupelnie przyzwoitych kolumn Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand i niestety panowie w Top Hifi nie mieli nic poza Marantzem a szkoda. Podlaczyli PM 11 S1 i SA 15 S1 a potem SA 11 S1. Zmiana zrodla nieco pomogla ale dzwiek byl cieniutki w porownaniu z tym co z VA potrafil zrobic zwykly Krell KAV 300i. Bardzo charakterystyczna sygnatura dzwieku niby neutralnego a tak naprawde wyzutego z emocji. Niby wszystko na miejscu a zero przyjemnosci. Oferowane w nieco nizszej cenie najtansze integry Accuphase czy Luxmana potrafia pokazac znacznie wiecej. PM 7001 jest do bolu cyfrowy i podobnie wyzuty z emocji. HK 680 ma tutaj o wiele wiecej do zaoferowania. To ze masz Marantza nie znaczy ze musisz go wszystkim polecac. Moze Tobie sie podoba ale zareczam ze nie kazdemu.

PS Tylko nie wmawiaj mi ze SACD wszystko zmienia. To sa argumenty rodem z przedszkola.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Troche nie kumam tak bardzo polegac na opini innych tak naprawde nie wiedzac kto to pisze czy jaja sobie robi czy moze pisze o czyms o czy nie ma zielonego pojecia a moze warto mu zaufac TYLKO KTOREMU.Nawet juz pierwsze odsluchy daja wiecej niz miesiace siedzenia na forum przynajmniej wiemy co nam sie podoba bo koledze moze podobac sie cos innego.Szanse na odsluchy i porownania sa duze trzeba tylko chciec a wtedy bedziemy mieli pewnosc ze mamy to co nam sie podoba.Jestem w miare poczatkujacy w tej materii ale juz zdazylem sie o tym przekonac.Kupilem zestaw cd +wzmak nigdy ich wczesniej nie sluchajac czytajac tylko forum i gazetki i po jakims czasie musialem go wymienic tracac na tym pieniadze,wtedy tez poprostu obdzwonilem sklepy i udalem sie na odsluch i co wybralem-klocki negowane i praktycznie nie majace za wielu pozytywnych opinii tutaj lecz mi przypadly do gustu najbardziej a przeciez moglem posluchac tych ktorzy wiedza lepiej co bedzie dobre dla mnie.

pozdro brodacz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

caleb66

7 Gru 2009, 17:09

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 39 / 66 / 1

ja odradzam hk680 bardzo meczacy wzmak kazdy na poczatku sie nim jara a potem po cichu sie go pozbywa absolutnie nie polecam

Oczywiscie mozesz nie polecac tyle ze malo masz do powiedzenia w temacie.

Jest i 665 Vixi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam bym go chetnie wziol ale niestety nie mam tyle pieniedzy ale pewnie warto. Wezme 660 z nadzieja ze bedzie rowniez ladnie gral. Rozwazalem jeszcze 655 ale kto by sie juz w tym wszystkim polapal nie ma co sie zadreczac tylko w cos trzeba zainwestowac. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Discomaniac7 1

.

Ciebie dalej dziwi, że ktoś kupił sobie sprzęt jakiejś firmy i poleca go innym? Ty tak nie robisz?

Jeżeli wiedziałeś, że Marantz to gówno, to psu na budę takie odsłuchy. Dałeś się sprowokować?

.

Ile kosztuje ten Krell, bo nie wiem, czy nie obrażasz Marantza. :-)

Niezależnie od tego, jeżeli uważasz, że dźwięk z Marantza 11 jest cienki w porównaniu z Krelem300 to gratuluję. Swoją drogą wiem, że masz możliwości. Zróbcie sobie test Marantza z Accuphasse. Wnioski będą ciekawe, zapewniam Cię.

Natomiast Krell to zupełnie inna szkoła dźwięku, więc trudno porównywać.

Przepraszam autora za, w pewnym sensie, zaśmiecanie wątku, ale czyłem się w obowiązku odpowiedzieć na prowokację.

PS.

.

Co to ma do rzeczy? Równie dobrze mogłeś napisać: A w Ameryce biją (bili) murzynów :-)

@brodacz

Uwierz mi gdybym miał możliwość to bym je odsłuchał ale HK CA czy Marantza nowego juz nie uracze a w komisie jesli beda podpiete do ViceKraftow to pewnie jakos mne nie przekonaja :/ Zalozenie tego watku polegalo na okresleniu jaki wzmacniacz wyeksponuje zalety kolumn i w miare ukryje ich wady. Przykladowo zeby nie dobrac wzmacniacza ktory gra wysoko gora u wraz z moimi Tannoy'ami wypchnie je na pierwszy plan... A uzytkownicy tego forum niektorzy mocno osluchani ze sprzetem wiedza ze np. Do produkcji z wysp bardziej przypasuje produkcja z wysp niz ze Stanow...

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.