Skocz do zawartości
IGNORED

Odległość kolumn od ściany - bas

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

... tak więc nie kumam jak przy przednim wylocie może być większe przebasowienie niż przy tylnym zakładając że kolumna w wolnym polu jest liniowa. ... ponownie powtórzę ... moim zdaniem tylny basreflex bardziej podbije bas niż przedni przy przeszkodzie z tyłu (słuchacz oczywiście w normalnym miejscu odsłuchu)

Kyle, 3 Gru 2009, 13:15

>... tak więc nie kumam jak przy przednim wylocie może być większe przebasowienie niż przy tylnym

>zakładając że kolumna w wolnym polu jest liniowa. ... ponownie powtórzę ... moim zdaniem tylny

>basreflex bardziej podbije bas niż przedni przy przeszkodzie z tyłu (słuchacz oczywiście w normalnym

>miejscu odsłuchu)

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest opis pomiarów, które dokonano dla tej samej kolumny przy ustawieniu bas reflex z tyłu/z przodu. Dla odległości do 10cm od ściany nie było w ogóle mierzalnej róznicy w podbiciu basu. Dodam, że pomiar był możliwy ponieważ kolumna miała głośnik basowy z boku, więc można ją było odwracać.

Na tej stronie jest też wytłumaczenie teoretyczne.

Teoria o wpływie położenia bassreflexu na podbicie niskich tonów jest zwykłym mitem.

Są natomiast różnice pomiędzy kolumnami wynikające z innych cech konstrukcyjnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

yyy .... ja nic nie kumam co tam jest napisane ;) ... jedynie jeden wykres z dwoma "plotami" ... jeden "plot" to pomiar przy dystansie 10 cm z widocznym negatywnym podbiciem a drugi z pomiarem przy dystansie 1m bez tego podbicia. ... nawet nie wiem czy to pomiar z przednim bassreflexem czy tylnym

W tym artykule nie ma osobno wykresu dla tylnego i przedniego bass refexu, ponieważ nie było żadnej różnicy w pomiarach !!!

Wykres to tylko porównanie charkterystyki czest. dla odległości od sciany 10cm i 1m.

Hmm ... no ciekawe.

ps. natknąłem się przypadkowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - róznice pomiędzy obudowami i różnymi głośnikami z różną dobrocią ... wpływ na char. impulsowe - fajnie się czyta.

Ukryta Zawartość

Co do otworow bass-refleksu - jest wiele mitow na ten temat. Pytalem o to glownego konstruktora w Dali i wyjasnienie jego jest jednoznaczne. bass-reflex to rodzaj pneumatycznego wentyla. Wazna jest dlugosc rury, ktora zaglebia sie do srodka kolumny ale nie jest zbyt wazne to co poza kolumna. Pewna szkode w dzialaniu basrefleksu mozna zrobic przystawiajac calkowicie do sciany kolumny jezeli ow otwor jest z tylu ale generalnie byleby powietrze mialo swobodnye ujscie a bedzie dobrze. Pamietac trzeba, ze niektore kolumny maja basrefleks skierowany do dolu o odstep dyktuja kolce - tak ma bodajze Monitor III firmy Eltax. W kazdym razie 10 cm jego zdaniem to az nadto by wszystko dzialalo jak trzeba.

Co do ustawienia przy scianie - zdecydowanie pogarsza sie dzwiek, jego czytelnosc i przestrzennosc. Latwo to zreszta sprawdzic. Wyciaganie kolumn w kierunku srodka pokoju to zawsze dobry ruch. O ile jest na to miejsce oczywiscie. Wowczas nakladajace sie dobicia sa slabsze i bardziej odsuneite w fazie co generalnie poprawia czytelsnosc dzwieku.

Pewnym paradoksem jest, ze dobry efekt daje wklejenie kolumn w sciane lub wstawienie malego monitora pomiedzy ksiazki na polce tak, ze nie wystaje on do przodu. Taki uklad takze ma dobre akustyczne wlasciwosci. Niestety, rzadko da sie go w praktyce osiagnac.

pzdrw

soso

Hmmm ... zrobiłem teraz test ... kolumny 5 cm od ściany i 40 cm od ściany (monitory, odległość od tylnej ścianki kolumny) ... praktycznie nie ma zmian w przestrzeni.

Przede wszystkim tak jak już wyżej pisałem należy podawać odległość przodu kolumny od ściany. Inaczej informacje są nieporównywalne.

Nie każdy sprzęt jest w stanie oddać przestrzenność, ale jeśli kolumny potrafią "zniknąć", to po dosunięciu do ściany scena się spłaszcza. W optymalnym ustawieniu żadne dźwięki nie dochodzą z kolumn. Scena muzyczna buduje się najczęściej za nimi.

Gość

(Konto usunięte)

U mnie wygląda to tak, jak opisane powyżej :-)

Mam monitory (B&W 685) z BR umieszczonym z przodu.

1. Dosunięte do ściany - zwiększenie basu, jednak nie odczuwam jakiegoś zniekształcenia go.

2. Odsunięte od ściany (80 cm do frontu kolumny) - bas trochę mniejszy, ale nie narzekam na jego brak. Mam wrażnie, że dźwięk zdecydowanie swobodniej "odrywa się" od kolumn. Zdecydowanie lepsza scena - głębsza, lepsza separacja źródeł, jak i ich umiejscowienie.

I właśnie w tym drugim ustawieniu słucham :-)

Staszek_s, 2 Gru 2009, 21:42

>Xniwax -rozwiń proszę opis tegp testu z butelką. Co się z nią dzieje gdy bas dudni?

>pzdr

Czujesz w rekach gdzie konkretnie w pokoju rezonuje, wbudza się bas. W tych ponktach wytłumiasz pomieszczenie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

modrzew47, 3 Gru 2009, 17:40

>xniwax

>Butelczyna ma być pełna czy wypita?

Wypita na raz bez odrywania spragnionego. Dobrych trunków w "petach" nie sprzedają...całe szczęście.

Rany, trzymasz go "peta" :) w ręce i czujesz - jak nie ma rezonansu czy innego dziadostwa to nie czujesz, ot wszystko.

...oczywiscie z głosników musi wydobywać sie dźwięk (to chyba oczywiste).

• 2 tygodnie później...

Powracając do tematu kierunku wylotu bass reflex (tył vs. przód). Weźmy jakieś przykładowe kolumienki np:

Ukryta Zawartość

... popatrzcie na wykres gdzie zieloną linią dodano "przetwarzanie" samego bassreflex

Ukryta Zawartość

... to mi nie wygląda jak "tylko wentyl" ... MUSI być tak że przy tylnym więcej fali jest niepotrzebnie wypromieniowywane w kierunku tyłu co powodować musi większe podbarwienia. Nie wiem jak tam to mierzyli na tej niemieckiej stronie (i co tam jest napisane) ale to jak wyjaśnił to kolega wydaje mi się nieprawdopodobne.

Poza tym kiedy przykładam ucho do wylotu moich monitorów to wyraźnie słyszę jak bassreflex zachowuje się jak głośnik wręcz, który przetwarza najniższe pasmo - nie sądzę by dobrym pomysłem było kierowanie takiego "głośnika" w ścianę która będzie więcej zmieniać w brzmieniu niż promieniowanie bezpośrednio do przodu.

Czy są jakieś pomiary tylny vs. przedni bassreflex przy ścianie poza tą niemiecką stroną z której nic nie rozumiem? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. ta "niemiecka strona" o której wspominałem w wiadomości wyżej to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje doswiadczenia z basem sę takie: Przeprowadzka, nowe pomieszczenie. Kolumny 1, dwa basrefleksy, jeden do tyłu, drugi do przodu. Gruby bas, skargi sąsiadów, że od basu rezonuje ściana. Nie jest wazne, czy kolumna jest przy ścianie czy 1,5m od niej. Kolumny reagują na odsunięcia lekkim zmniejszaniem basu. Kolumny2 wyzszej klasy. Basrefleks do przodu. Znowu Rezonans ściany. Bardzo podatne na odsunięcie, reagują I basem I sceną. Kolumny3. Ta sama konstrukcja co 2, tylko basreflex z tyłu. Emitują więcej basu niż poprzednie zestawy, ale nie występuje rezonans ściany, prawie nie wrażliwe na odsunięcia czy przysuniecia. Trochę bardziej budują scenę w głąb ale kosztem jej szerokości. I teraz ciekawostka. Zmiana wzmacniacza I zachowanie Kolumn3. Kolumny zaczynają wprowadzać w rezonans ścianę oraz meble I szkło choć basu jest mniej! Powrót do poprzedniego wzmacniacza -wraca poprawna ilosc basu (znacznie więcej), przestają rezonować meble I ściana, moge dosuwać głosniki a basu jest tyle samo I w wyśmienitej jakości, moge też słuchać głośno a sąsiedzi tego nie odczuwają.

• 1 miesiąc później...

Ostatnio podczas projektowania swoich monitorów (18W8546, objętość około 17 litrów) postanowiłem przed obudowami docelowymi wykonać obudowy testowe, w których nawiercałem otwór na rurę bass-reflex, odsłuchiwałem, zaklejałem, wierciłem w innym miejscu itd. Okazało się, że o ile w pomieszczeniu większym od powiedzmy 15m2 nie było zbyt dużej różnicy zarówno w przypadku zmiany umiejscowienia bass-reflexu jak i położenia kolumn względem ścian (w granicach rozsądku oczywiście - minimum 50cm od ścian) to w moim niewielkim pomieszczeniu odsłuchowym (12m2) różnica była kolosalna (skala zmian była dla mnie naprawdę dużym zaskoczeniem). Kolumn z bass-reflexem z tyłu nie dało się słuchać niezależnie od ich położenia w pomieszczeniu, jak i zmian strojenia (różne długości tunelu). Umieszczenie B-R z przodu poprawiało w zakresie basu w zasadzie wszystko (natomiast w większym pomieszczeniu nie powodowało najmniejszego pogorszenia).

Docięty na wymiar MDF 25mm kosztuje około kilkudziesięciu PLN za parę typowych kolumn ale warto poświęcić tą kwotę. Potem tylko skleić dobrym klejem stolarskim, wyciąć otwory i po robocie (można się spokojnie wyrobić ze wszystkim w godzinę). Należy pamiętać również o poeksperymentowaniu z wytłumieniem. Nie należy generalizować stwierdzając, że położenie BR ma nikłe znaczenie albo bardzo duże w każdym przypadku – pomieszczenie odsłuchowe ma tu naprawdę duże znaczenie. Dlatego wszystkim polecam zrobienie takich testów przed zaprojektowaniem i zbudowaniem docelowych kolumn. Mając potem piękne, pracowicie wykończone kolumny nie zastanawiasz się czy można było lepiej.

>bass-reflexu jak i położenia kolumn względem ścian (w granicach rozsądku oczywiście - minimum 50cm

>od ścian)

To 50 cm jak liczone wg. Ciebie ? ... od frontu czy tylnej ściany czy środka ?

Rafal735r

Kyle

Ja się nie dziwię, bo tak mierzy np. p. Kisiel. No, bo chyba jest różnica, gdy jedna ma 25 a druga 60cm głębokości.

Te wszystkie podbicia czy rezonanse wynikają głównie z niedopasowania ilości basu do wielkości pomieszczenia.

Przy niedopasowaniu kolumna zamknięta też może wytworzyć taką ilość basu, która spowoduje jego dudnienie.

Obudowy zamknięte ograniczają ruch membran, co skutkuje mniejszym basem. Jednak zatkanie otworów BR nie zawsze daje pożądany skutek, gdyż znaczenie ma wytłumienie (w OZ powinno być większe) oraz litraż obudowy (w OZ zdecydowanie mniejszy).

dd6

Też tak uważam, co próbowałem uzasadnić powyżej. Wystarczy przyzwoite kilkanaście cm.

Turbulencje BR? Wszyscy o nich piszą, ale kto je słyszał?

Pozdrawiam

YunnanTEA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.