Skocz do zawartości
IGNORED

Odległość kolumn od ściany - bas

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

>Ja się nie dziwię, bo tak mierzy np. p. Kisiel. No, bo chyba jest różnica, gdy jedna ma 25 a druga

>60cm głębokości.

No to wtedy powiedzmy ze mowimy do goscia, postaw kolumny 1m od tylnej sciany. No i ten co ma kolumne gł. 65cm to do sciany ma tylko 35cm, a ten co ma kolumne o gł. 25cm to 75cm. Jest w tym jakis sens? Wychodzi na to ze teoretycznie kolumna goscia o gł. 65cm stoi za blisko sciany, a gosc od kolumny o gł. 25cm mowi ze jest ok :)

?👈

Rozstawienie głosników (szerokosc bazy) liczysz od bocznych scian czy osi symetri kazdego głosnika?

Ogległość od bocznych ścia równiez liczysz od osi symetrii głosnika.

Każda odległosć od scian liczysz "od przodu" - tam sa głośniki, birzesz tez poprawke na ewntualny otwór BS jesli jest z tyłu. Niechodzi tu tylko o bas ale równiez o prawidłowe oddanie przestrzeni zarejestrowanej na płytach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 11 Lut 2010, 00:53

>Rozstawienie głosników (szerokosc bazy) liczysz od bocznych scian czy osi symetri kazdego

>głosnika?

Pytanie może nie do mnie, ale ja mierzę między osiami symetrii w kwestii rozstawu ... jednak kwestia bassreflexu/basu/odległości od ścian jest inna. Z jednej strony pod uwagę trzeba brać położenie głośnika a z drugiej bassreflexu ... czyli może jeśli mamy kolumnę z przednim bassreflexem to można sobie pozwolić na pomiar od frontu a jeśli z tylnym to są dwie możliwości :

- od centrum/środka kolumny (taka "średnia" emitowanej energii głośnika i wylotu bassreflex)

- od tyłu

... co Wy na to ?

Co komu wygodnie raczej, przecież i tak 90% ;) ustawia na słuch. Te 10% to uzytkownicy kolumn AP.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przede wszystkim to każde pomieszczenie ma 3 częstotliwości rezonansowe wynikające z jego wymiarów i wszelką walkę z dudnieniami i podbiciami należało by zacząć od wytłumienia tych że częstotliwości, bo gdy na dodatek podbite będą w samej kolumnie czy wzmacniaczu to powstanie jeden wielki rezonans. Odległość kolumn od ścian może to jedynie nieco zmienić, ale nie wyeliminuje tego efektu, kolumna musi mieć po prostu trochę wolnej przestrzeni by móc swobodnie pompować powietrze, a reszta problemów to adaptacja akustyczna w postaci pułapek basowych, absorberów i rozpraszaczy - nie ma innej rady. Jeżeli mowa o pomiarze odległości to też gdzieś czytałem o tych 50cm od wylotu bass-reflex i jeżeli jest z przodu to te 50cm od przedniej ścianki kolumny, a jak z tyłu to od tylnej i to chyba w miarę bezpieczne i rozsądne założenia, oczywiście jak ktoś ma salon 50m2 to może sobie stawiać na środku, ale powiedzmy sobie szczerze kto z nas może sobie na to pozwolić.

>bo gdy na dodatek podbite będą w samej kolumnie czy wzmacniaczu

Podbite np. 120 Hz w kolumnach to często spotykana sytuacja w segmencie konsumenckim (np. Wharfedale 9.1 ) - i to jest problem.

... natomiast podbicie we wzmacniaczu ? (zakładając że regulatory barwy są na 0 ) - do tej pory się nie spotkałem.

xniwax, 11 Lut 2010, 09:40

>Co komu wygodnie raczej, przecież i tak 90% ;) ustawia na słuch.

Albo do warunkow jakie panuja w pokoju. Nie kazdy moze ustawiac jak chce.

?👈

Ja powiem tak, dużo mi pomogły wpisy Wilka i pewnie nie osiągnął bym takiego dźwięku jaki mam obecnie nie zmieniająć położenia kolumn tak jak myślałem że wszystko jest ok. Warto poczytać jego wpisy na temat akustyki bo tam są wzory na różne rodzaje pomieszczeń wedłóg których lepiej się stosować chcąc osiągnąć naprawdę przyzwoity dźwięk. Załączam 2 screny które już raz zamieścił Wilk (pokój podłużny - mam bardzo podobnie wszystko rozłożone i gra cudnie, jedynie mam ciut większy kąt względen stanowiska słuchacza a reszta w miarę podobna - oczywiście wyliczona ze wzorów i skorygowana na stanowisku odsłuchowym).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20722-100002615 1265889049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tylko teoria. Producent moich kolumn w instrukcji obsługi podaje zupełnie inne ustawienie. Co ciekawe kolumny w zakresie basu minimalnie reagują na odległość od tylnej ściany (wylot bass reflexu jest z przodu).

Mi tutaj nie chodzi o ustawienia producenta tylko wyliczenia dla większości zestawów głośnikowych według wzorów akustycznych tyczącego się samego pomieszczenia - ja spróbowałem i nie żałuję (i tutaj nie chodziło o bass tylko o samą akustykę - scena, przestrzeń itd), natomiast coś co się tyczy samego obniżenia basu i redukcji rezonansu to polecam kolumnę dobrze ustawić na kolcach i wytłumić tył i przód pomieszczenia.

Wzory, wzory. A jaki wzor macie na moj pokoj? Teraz u mnie wygldada to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No trzeba przyznać że tutaj jest ciężko xD A kluczem do szcęścia jest niestety symetryczność wnętrza, więc tutaj jest nie za wesoło... hardcore dosłownie

Panowie, a co tak sie uparliście na tę teorię, że jak BR do tyłu, to trzeba mocniej odsuwać od ściany a jak BR do przodu to mniej. Powtórzę za znanym konstruktorem - "akurat to, w którą stronę jest BR ma najmniejsze znaczenie".

Moje dośwaidczenie w tym względzie jest zupełnie inne.

Mam bardzo basowy system. Kupując kolumny mogłem wybierać pomiędzy identycznymi (ten sam model, tyle że jedne 8 a drugie 4 ohm) ale jedne miały BR do przodu a drugie BR do tyłu. Obie pary miałem w swoim domu na odsłuchach (ok.3 tygodni) Powodem zmiany kolumn były skargi moich miłych sąsiadów, że ściana m.nami wpada w rezonans. Poza tym mi również przeszkadzał nieprzyjemny charakter basu poprzednich kolumn.

I teraz co pokazały odsłuchy:

-kolumny z BR do przodu: bas mniejszy, krótki, twardy, rezonujący ścianę za sobą. Kolumny baaardzo czułe na dosuwanie do ściany (pojawia sie więcej basu, ale jest on gorszej jakości) i skręcanie do siebie (pojawia się głebokość sceny lub ginie po odkreceniu). Kolumny o głębokiej ale wąskiej scenie (niewiele poza kolumnami)

-kolumny z BR do tyłu: bas znacznie większy, niski, miękki, dobrze kontrolowany, mimo że jest go więcej TO NIE REZONUJĄCY ŚCIANY ZA SOBĄ) kolumny niemal kompletnie niewrażliwe na dosuwanie do ściany, wrażliwe (ale znacznie mniej) na skrecanie. Mniej analityczne, gorsza głebia sceny za to nieograniczona jej szerokość.

Wybrałem te drugie. Bas się wręcz wylewa oknami a sąsiedzi są zadowoleni, bo tego wogóle nie słyszą. BR mam do tyłu. Mogę je dosuwać niemal do samej ściany (choć tak nie robię, bo nie muszę) a nie pogubią się z basem w przeciwieństwie do tych z przednim BR które przy zbytnim dosunięciu zaczynały po prostu burczeć.

>Piotrek_kotek, 11 Lut 2010, 13:20

...kluczem do szcęścia jest niestety symetryczność wnętrza....

NIE. W moim pokoju długo wędrowałem z kolumnami, uporczywie poszukując symetrycznych rozwiązań.

Dopiero tak zagrało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porlick

Mam wrażenie, że i owszem, ale w życiu rodzinnym.

Sam układ zdradza niewątpliwy wpływ płci przeciwnej.

Pozdrawiam

YunnanTEA

>-kolumny z BR do tyłu: bas znacznie większy, niski, miękki, dobrze kontrolowany, mimo że jest go

>więcej TO NIE REZONUJĄCY ŚCIANY ZA SOBĄ)

No, a u mnie wlasnie sciana chodzi razem z basem. BRy mam z tylu. Zrobie troche glosniej, pojde do pokoju obok i jak poloze na scianie dlon (na tej na ktorej z drugiej strony stoja kolumny) to drży niesamowicie.

?👈

> ... natomiast podbicie we wzmacniaczu ? (zakładając że regulatory barwy są na 0 ) - do tej pory się

>nie spotkałem.

Oczywiście pisząc o podbiciu we wzmacniaczu miałem na myśli podbicie przez użytkownika, bo wiele osób lubi tak słuchać - ja również uważam, że korekcja jest po to żeby jej używać w zależności od preferencji brzmieniowych. Z kolumnami konsumenckimi jest dokładnie jak napisałeś. Cały problem leży właśnie zazwyczaj po stronie pomieszczenia gdzie gołe ściany i puste rogi robią swoje z akustyką, bo podbity basik może być całkiem fajny o ile nie dudni wszystko i nie drży, a tu może pomóc jedynie pochłonięcie fali niskich częstotliwości i nie dopuszczenie do odbić powodujących fale stojące i rezonanse.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.