Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno mi się odnieść do Naima - bo nigdy w domu nie miałem, a odsłuchy gdzieś tam nie trafiały do mnie.....

Oktawki świetne, zwłaszcza końcówka 290 - aż zacząłem się zastanawiać, czy coś nie zmienić w tych moich gratach;-)

Wiem .

Słyszałem to taki odpowiednik lampowego Naima ale finezja leży niestety po stronie Octave.IMHO.

Naima mozna latwo tuningowac zasilaczami/sieciowkami. Zasilacz teddy pardo do pre, harmonix Studio 350 rowniez do pre, furutech evo2 do koncowki i bedzie Ci plumkal jak

reimyo;)..kumpel ktory ma tego samego Naima nie mogl uwierzyc, ze to ten sam sprzet. Do pewnego modelu, trzeba go traktowac po maciszemu zeby tak gral, powyzej pre 282/252 nie trzeba nic kombinowac, wtedy masz finezje podana na dloni. Mowie tutaj o serii czarnej, oliwki graja mniej poukladanym dzwiekiem...

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Sluchalem proacow z kilkoma znajomymi , były ppdpiete do lampy mocnej audio icon , i do kilka tranzusystorow ,

I opinie były różne, każdy preferowal inny dźwięk więc i inny wzmacniacz

Konkluzja taka ze każdy lubi inny dźwięk więc łączenie czy lampa czy tranzystor wciąż jest dobrze .Pisanie ze lampa pasuje do procaow mija się z celem

Do harbertow też mówią że lampa a ja wolę tranzystor :)

:)

• 3 tygodnie później...

WItam.

Czy jakiś posiadacz Proac S115 posadowił swoje monitorki na tzw "open" standach? Czy mógłby opisać zmiany? Googlowałem sporo i duża część użytkowników zaleca ciężkie standy typu Atacama HMS, więc nie wiem czy dociążać swoje czy szukać innego rozwiązania. Pozdrawiam Michał

• 2 tygodnie później...

Muzyki słucham różnej ale w 70% jest to muzyka spokojna na wieczór. Ale nie szukam plumkania, tylko dźwięku dojrzalszego od Creeka i trochę lepiej wypełnionego z lepszą kontrolą basu.

Bez przesady z tym wygrzewaniem tranzystora, słucham już 5 lat na creeku i jakoś tego nie zauważyłem ale nie zaprzeczam, że gdzieś tam wpływ jest. Można by wnioskować, że taki tranzystor nagrzewa się dłużej jak lampa;)

Nie rozdrabniajmy się nad kablami i zasilaniem póki nie mam nowego wzmaka:) Pokój ok. 22 m2 - czyżby to było istotne do wyboru wzmacniacza? Głośniki odsunięte o 65 cm od ściany. Nad akustyką będę pracował jak będzie wzmak (mieszkanie wynajmowane). Zresztą w ostatnich 5 latach mieszkałem w 4 różnych mieszkaniach, więc jakoś nie mam ochoty na kupowanie i targanie się z jakimiś ustrojami itp. Ten temat pomińmy, bo tylko zadaje mi cierpienia;)

Jakieś propozycje wzmaka? Naim? Moon? MF? Denon 2020?

Ja własnie jestem po zakupie Moona Neo 250i z Proac Response d2 - słuchałem ze Studio 118 i response d2. Wzmacniacz Moon 340 był porównany i widocznie lepszy od coplanda cta405A, trochę lepszy od 250i. Widać było w stosunku do Neo 250i wyższą kulturę brzmienia zwłaszcza widoczeną w składach instrumentalnych i lepsze poukładanie, dzwięk z 340 jest bardziej elegancki, ma lepszy bas, za to oba mają swietną barwę i zero ostrości, fantastyczną przestrzeń. Za to cała przepaść była między Moonem 340, a innymi odsłuchanymi przeze mnie w tym samym czasie- Nad M3, Krell s300 + oba poprawne, ale szczupło muzycznie grające. Również nie polecam Atolli In100 i in200, oraz najnowszych Linnów - sucho. Co do Naima - słuchałem tylko super uniti i nie podeszło mi. Jak dla mnie za słaba kontrola na basie, który się trochę rozlewał, taki ciemny dźwięk, brak równowagi tonalnej. Podsumowując -Moon 340 to moim zdaniem wybitny wzmacniacz, ale 250i jest prawie równie dobre, o ile kolumny nie są jakoś wymagające. Pozdrawiam Marcin

Dlaczego sprzedajesz mogę zapytać ?

Od 3 miesięcy jestem na delegacji w Danii i nie zanosi się, żebym szybko wrócił na stałe. Dla półgodzinnego słuchania raz na ruski rok, nie ma sensu ich trzymać, niech ktoś inny się cieszy...

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

• 3 tygodnie później...

Witam

Dołączam do klubu z PROAC STUDIO 118 + HEGEL 100 na kablach NORDOST FLATLINE. Kable będą wymieniane, właśnie szukam jakiś do 800 zł. Integra ładnie je napędza, ale jestem ciekaw jaką inną mógłbym rozważać do ceny 7000. Hegel dlatego, że ma DAC'a, bo większość materiału mam w wersjach cyfrowych a i opinie o nim są dobre. Zależy mi też na tym aby system grał przestrzennie.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Witam

Dołączam do klubu z PROAC STUDIO 118 + HEGEL 100 na kablach NORDOST FLATLINE. Kable będą wymieniane, właśnie szukam jakiś do 800 zł. Integra ładnie je napędza, ale jestem ciekaw jaką inną mógłbym rozważać do ceny 7000. Hegel dlatego, że ma DAC'a, bo większość materiału mam w wersjach cyfrowych a i opinie o nim są dobre. Zależy mi też na tym aby system grał przestrzennie.

Posiadam również H100 i rzeczywiście z proac studio zgrywał się bardzo dobrze.

Wypróbój nostromo projekt,np. ten.

http://www.projektnostromo.pl/e-sklep/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac/zestaw-promocyjny-detail

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• 2 tygodnie później...

Witam. Miałbym pytanie do klubowiczów. Szukam głośników do mojego Assuphase 350E - czy takie D20R zgrają się dobrze tym wzmacniaczem? Z tego co czytam o głośnikach to ProAc-i powinny mi się spodobać. Swoje poprzednie Harbethy 30.1 musiałem sprzedać po przeprowadzce ze względu na gabaryty, szukam czegoś smuklejszego. CD to Ayon CD1sc. Może ktoś ma pojęcie jakiego efektu można się spodziewać po takim zestawie?

Pewnie większość obecnych tu zwolenników Proaca na oczy nie widziała a co dopiero słyszała Proaca na wstędze. Ja do nich należę. Ale co się dziwić skoro nawet tego na Audioshow nie było...

Pewnie większość obecnych tu zwolenników Proaca na oczy nie widziała a co dopiero słyszała Proaca na wstędze. Ja do nich należę. Ale co się dziwić skoro nawet tego na Audioshow nie było...

Audioshow juz tu kompletnie zbedne, tych paczek mozna posluchac w kazdym przyzwoitym salonie audio, nie widze z tym klopotu, tylko checi na taki odsluch zazwyczaj nie ma ...

Odsłucham, nie ma innej opcji, na razie mnie praca na wyjeździe trzyma, jeszcze z miesiąc... i dobrze, to będę w razie czego mógł sobie na nie pozwolić. Ale chciałem wcześniej zrobić wstępną selekcję-proac na pewno się znajdzie w czołówce kolumn do odsłuchu

Słuchałem Response D20R, podpiętych do wzmacniacza Coplanda, na KT120, bodaj.

Świetne zestawienie: dynamika, rozciągnięcie po obu stronach skali, wysokie tony naprawdę bardzo otwarte, czasem wręcz wydaje się, że zbyt detaliczne, ale wcale nie doskwierające. Bas miał solidne kopnięcie w 26 m.kw. Wstęga naprawdę zmieniła charakterystykę serii Response, choć podobno są tacy, którzy cenią bardziej tradycyjne kopułki i ich "spokojniejsze" brzmienie.

Z mocną lampą, lub odpowiednim piecem tranzystorowym - tutaj Accuphase wydaje się być dobrym wyborem - to powinno wypalić! Sam się zastanawiam nad D20R aktualnie, aby zastąpiły moje Studio 100.

WuMike. Ale byś zrobił przeskok. Potwierdzam mahoń i ebony to moje ulubione barwy. Obecnie mi się trafiły moje proac w kolorze którego nie znoszę czyli coś w tonacji sosny. Coż, ważniejszy jest dla mnie dźwięk :)

Edytowane przez PiotrJ

aby zastąpiły moje Studio 100.

Nie miałem u siebie tych nowości na wstędze, ale przesiadka ze Studio 100 na Response 2S też może zadziwić.

Wiem, bo tak było u mnie..i jest b. dobrze!

Wstęga naprawdę zmieniła charakterystykę serii Response, choć podobno są tacy, którzy cenią bardziej tradycyjne kopułki i ich "spokojniejsze" brzmienie.

Gdy kupowalem swoje D20 to porownywalem je tez z D18.Faktycznie te drugie zagraly `spokojniej`.

D20 graja zywiej i troche detaliczniej ale to caly czas ten sam charakter brzmienia.(tak to wtedy odebralem)

Ogolnie wolalem 20-tki.

D2 to również wyższa klasa od Studio 100. Miałem okazji posłuchać tych pierwszych i zrobiły na mnie naprawdę duże wrażenie, ale sentyment do "setek" jest wciąż duży :)

Niemniej jednak, pójdę raczej w podłogowe, tym razem i albo będą to D20R, albo większe D28, które dzielą świetną kopułkę z D2. D30R to już inna półka cenowa.

Witam forumowiczów.

Po 8-miu latach z Audio Academy Hyperion III lux przesiadłem się na ProAc Response D15 i od dwóch miesięcy nie mogę się nadziwić, jak mogłem te lata żyć bez tego dźwięku :) Poza szybkością i zwarciem basu reszta jest bezsprzecznie lepsza. W końcu można delektować się słuchaniem muzyki. Dolne rejestry wspieram delikatnie sub'em Rel Q200E, który dobrze wypełnia braki najniższego basu.

PiotrJ -> też mam w kolorze, jak to napisałeś "sosna", ale z moją podłoga dębową zgrywają się wyśmienicie.

Niemniej jednak, pójdę raczej w podłogowe, tym razem i albo będą to D20R, albo większe D28, które dzielą świetną kopułkę z D2

Akurat kopulka w D2 jest dosc przecietna jak na ich cene, to samo bowiem siedzi w AE Aelite 2 (budzetowe monitory za 1-2kPLN) i z tego tez powodu nie udalo mi sie przesiasc z AE na wspomniany model Proaca, mimo duzych checi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.