Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, wiem, ze są osoby poszukujące 1sc. Jest para w UK w stanie idealnym u dilera, koszt 4 z małym kawałkiem. Jakby ktoś był zainteresowany podeślę namiary.

----------------------------------------------------

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Było coś do posłuchania na AV Show naszej ukochanej marki?

Pierwszy raz chyba (lub od dawna) był Audioklan...

Wracając do tematu standów, u mnie wczoraj zagościły Sfinxy o wysokości 50 cm + kolce.

W ten sposób kolumny znów kończą się w całości poniżej tv, przynajmniej tweetery.

Standy mają cztery kwadratowe rury, ważą ponad 20 kg i są jeszcze nie wypełnione.

Na razie na szybko wrażenia są troszkę zaskakujące, tzn. dźwięk jest bardziej "podłogowy" bas jest większy, jakby nawet niżej schodził (!?) choć zachował kontrolę.

Niekoniecznie mi to odpowiada, ale jeszcze wypełnię standy, ustawię na dobrych podstawkach, może później granity i kolumny znów powędrują niżej.

Na pewno na plus jest mocniejsze uderzenie werbla i stopy, brzmi to bardziej dynamicznie i żywo.

Fajnie zabrzmiał fragment pierwszej części "Echoes" PF, tam gdzie głównie słychać bębny i trochę klawiszy.

Wracając do tematu standów, u mnie wczoraj zagościły Sfinxy o wysokości 50 cm + kolce.

W ten sposób kolumny znów kończą się w całości poniżej tv, przynajmniej tweetery.

Standy mają cztery kwadratowe rury, ważą ponad 20 kg i są jeszcze nie wypełnione.

Na razie na szybko wrażenia są troszkę zaskakujące, tzn. dźwięk jest bardziej "podłogowy" bas jest większy, jakby nawet niżej schodził (!?) choć zachował kontrolę.

Niekoniecznie mi to odpowiada, ale jeszcze wypełnię standy, ustawię na dobrych podstawkach, może później granity i kolumny znów powędrują niżej.

Na pewno na plus jest mocniejsze uderzenie werbla i stopy, brzmi to bardziej dynamicznie i żywo.

Fajnie zabrzmiał fragment pierwszej części "Echoes" PF, tam gdzie głównie słychać bębny i trochę klawiszy.

Koniecznie wypelnij swoje standy a bedzie jeszcze lepiej ! To banal ale stojaki to mega wazna rzecz ,a do dzwieku z czasem sie przyzwyczaisz.Ahoj

Przem77 - tak jak Ci pisałem, te 10 cm w dół mogą powodować zbytnie "przybasowienie" dźwięku.

60 centymetrowe standy + kolce byłyby chyba dla setek jednak bardziej optymalne.

Ale jak zasypiesz rury, dobrze kontrolowany i szybki bas, powinien wrócić - powodzenia.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Witaj!

Miałem podobny problem z moimi Proakami....

Standy mam robione, b. ciężkie i solidne, tylko trochę niskie...

Wybrnąłem z sytuacji tak:

Jako, że mam regulację na dole, ustawiłem kolumny b. delikatnie pochylone do tyłu, następnie zamówiłem granity, które są przyklejone do górnych blatów standów. Użyłem taśmy dwustronnej, jako dystansów dużych, dość grubych podkładek z twardej gumy. Między kolumnami a granitem jest cienka warstwa z korka - i tu chciałbym z czasem coś poprawić.....

Może lepsze podkładki pod kolce (te co są i tak są dwuwarstwowe) i jakieś ustrojstwa pomiędzy kolumny a granity i temat ustawienia kolumn na chwilę obecną będzie zamknięty.

Po podniesieniu kolumn na optymalną wysokość, chcąc nie chcąc kolejnym dociążeniu (granit) i wypoziomowaniu/ustabilizowaniu precyzja lokalizacji, głębia sceny i kontrola jest już na całkiem dobrym poziomie....

Mam nadzieję, że moje skromne i niezbyt kosztowne (na razie;-) doświadczenia w tej kwestii będą w jakiś sposób pomocne.

pozdr!

A tak to wygląda:

post-11828-0-62551100-1447503558_thumb.jpg

post-11828-0-38234500-1447503596_thumb.jpg

post-11828-0-23806300-1447503640_thumb.jpg

Witaj!

Miałem podobny problem z moimi Proakami....

Standy mam robione, b. ciężkie i solidne, tylko trochę niskie...

Wybrnąłem z sytuacji tak:

Jako, że mam regulację na dole, ustawiłem kolumny b. delikatnie pochylone do tyłu, następnie zamówiłem granity, które są przyklejone do górnych blatów standów. Użyłem taśmy dwustronnej, jako dystansów dużych, dość grubych podkładek z twardej gumy. Między kolumnami a granitem jest cienka warstwa z korka - i tu chciałbym z czasem coś poprawić.....

Może lepsze podkładki pod kolce (te co są i tak są dwuwarstwowe) i jakieś ustrojstwa pomiędzy kolumny a granity i temat ustawienia kolumn na chwilę obecną będzie zamknięty.

Po podniesieniu kolumn na optymalną wysokość, chcąc nie chcąc kolejnym dociążeniu (granit) i wypoziomowaniu/ustabilizowaniu precyzja lokalizacji, głębia sceny i kontrola jest już na całkiem dobrym poziomie....

Mam nadzieję, że moje skromne i niezbyt kosztowne (na razie;-) doświadczenia w tej kwestii będą w jakiś sposób pomocne.

pozdr!

A tak to wygląda:

post-11828-0-62551100-1447503558_thumb.jpg

post-11828-0-38234500-1447503596_thumb.jpg

post-11828-0-23806300-1447503640_thumb.jpg

No ladnie zes to wykombinowal.Pozdrowionka z Sopotu.

Dzięki! Również pozdrawiam!

To Ty jesteś prawie sąsiadem Piano, jak u Niego będę, to może się odezwę i poznamy się w realu?

Ostatnio poznałem wielu świetnych gości, m.in na AS, okazuje się, że najfajniejsze w tym hobby są kontakty osobiste, a niektóre z tych znajomości na podłożu audio przerodziły się w "stosunki koleżeńskie" trwające już po kilka, kilkanaście lat;-)

Jakby ktoś miał sugestie co by tam popodkładać pod kolumny i kolce, to proszę śmiało pisać. Do tej pory zainteresowały mnie podkładki Acoustic Revive, podobno niezłe i cena przystępna....wynalazki typu Stillpoins, które są ponoć świetne, to już troszkę za drogie są do moich zabawek.

Dzięki! Również pozdrawiam!

To Ty jesteś prawie sąsiadem Piano, jak u Niego będę, to może się odezwę i poznamy się w realu?

Ostatnio poznałem wielu świetnych gości, m.in na AS, okazuje się, że najfajniejsze w tym hobby są kontakty osobiste, a niektóre z tych znajomości na podłożu audio przerodziły się w "stosunki koleżeńskie" trwające już po kilka, kilkanaście lat;-)

Jakby ktoś miał sugestie co by tam popodkładać pod kolumny i kolce, to proszę śmiało pisać. Do tej pory zainteresowały mnie podkładki Acoustic Revive, podobno niezłe i cena przystępna....wynalazki typu Stillpoins, które są ponoć świetne, to już troszkę za drogie są do moich zabawek.

Jestem absolutnie za.Wkazdej chwili jak bedziesz w "okolicy" zapraszam na kubanek kawianki czy herbatke.Ahoj

Hej,

dzięki za Wasze wypowiedzi.

Dzisiaj spróbuję podwyższyć kolumny w jakikolwiek sposób, chociaż na chwilę.

Teraz jest tak, że jest bardziej basowo i łagodniej, wyraźnie słychać różnicę jak obniżę głowę, wiadomo.

Z jednej strony podwyższenie powinno rozjaśnić brzmienie, z drugiej wypełnienie standów powinno je trochę uspokoić.

Hej,

dzięki za Wasze wypowiedzi.

Dzisiaj spróbuję podwyższyć kolumny w jakikolwiek sposób, chociaż na chwilę.

Teraz jest tak, że jest bardziej basowo i łagodniej, wyraźnie słychać różnicę jak obniżę głowę, wiadomo.

Z jednej strony podwyższenie powinno rozjaśnić brzmienie, z drugiej wypełnienie standów powinno je trochę uspokoić.

. Z tymi standami glownie o to chodzi aby gwizdek byl na wysokosci uszu.Wplyw tych kilku centymetrow na brzmienie nie ma tu raczej znaczenia.ahoj

Lepiej w połowie wysokości między głośnikami powinny znajdować się uszy, bo dlaczego by na wysokości tylko wysokotonówek ?

Mniejsza o teorie - chodzi po prostu o to aby generalnie uslyszec cale pasmo.Tak mysle.ahoj

Witam,

Proszę o radę jakie kolumny ProAc polecicie do wzmacniacza lampowego Jolida 502S na lampach KT88? Jaki model zdoła owa lampa prawidłowo wysterować i jakie połączenie da możliwie najlepsze efekty? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Witam,

Proszę o radę jakie kolumny ProAc polecicie do wzmacniacza lampowego Jolida 502S na lampach KT88? Jaki model zdoła owa lampa prawidłowo wysterować i jakie połączenie da możliwie najlepsze efekty? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Przeczytalem o Twoich preferencjach muzycznych i sadze,ze warto sprobowac - konkretnie 1 SC.U mnie zasila je tranzystor,ale zapewniam Cie :Coltrane,Davis,Rollins itd ,oczywiscie bebny,kontrabas,piano i cala reszta to - bajka.ahoj
Gość

(Konto usunięte)

Witam,

Studio 100 grają tak jak reszta toru...

A Response 1SC są o niebo lepsze. I wbrew pozorom dla mnie mają lepszy bas i wcale nie mniejszy. O przestrzeni i materializowaniu dźwięku nawet nie ma co porównywać. Studio 100 to dobra klasa niżej.

Edytowane przez PiotrJ
Gość

(Konto usunięte)

A Response 1SC są o niebo lepsze. I wbrew pozorom dla mnie mają lepszy bas i wcale nie mniejszy. O przestrzeni i materializowaniu dźwięku nawet nie ma co porównywać. Studio 100 to dobra klasa niżej.

Możliwe ... Nie słuchałem...a co do klas...dla mnie nie istnieją...Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Piotruś...zapewniam Cię, że nie jestem zwolennikiem przewalonego dołu...słuchałem przez kilka lat Studio 100 w różnych konfiguracjach...ostatnia z Musical Fidelity M3i jest misiowata ... Najmniej mi się podoba...lubię precyzyjny, punktowy dół pasma...

D2 są lepsze od Studio 100 ale nie o niebo na pewno i nie o tyle, ile się różniły w cenie, jak kupowałem swoje setki. Podobnie zapewne jest z SC1.

Ciekawią mnie te SM100, nie powiem, chociaż cena pewnie wystrzeli powyżej 8 tys PLN.

D2 są lepsze od Studio 100 ale nie o niebo na pewno i nie o tyle, ile się różniły w cenie, jak kupowałem swoje setki. Podobnie zapewne jest z SC1.

Ciekawią mnie te SM100, nie powiem, chociaż cena pewnie wystrzeli powyżej 8 tys PLN.

W poblizu D2 - tak sadze.ahoj

Żeby Ci żyłka nie pękła.

"ProAc Studio 100 Users:

Bose Automotive Group

Jack White

Rich Costey

John O'Mahony

Brendan Benson

Michael Marquart

Peter Frampton

University of Michigan

Michael A Sapone

Bob Ludwig (Gateway Mastering)

Greg Calbi (Sterling Sound)

Tony Maserati

Rick Rubin

Joe Gastwirt

311

Neil Diamond

John Scofield

Bill Frisell

David Sanborn

Genesis/The Farm

Jean Marie Horvat

Kevin Killen

Michael Brauer

Ron Saint Germain

Husky Huskolds

Troy Germano Studios

Ryan Hewitt

Craig Street

Bob Ezrin

Mike Campbell

EastWest Studios

Blackbird Studios

Ryan Freeland

Richard Dodd

Ben Fowler

Neil Dorfsman

Metallica

Red Hot Chili Peppers

Right Track

Looking Glass

Bear Tracks

Hit Factory Miami

Chung King

Village Recorder"

Podaj choć jednego użytkownika 1SC o jakiejkolwiek renomie, w kwestii reżyserii dźwięku.

"Sprawdzone przed Laty organoleptycznie" - również miałem przyjemność je posiadać - wnioski jak powyżej.

Co nie zmienia faktu, że to bardzo fajne i dobre "kolumienki".

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

ale Panowie 1sc a Studio 100 to dwa INNE grania.

Po co je porównywać ? 1sc są do czarowania i wielogodzinnego słuchania a 100ki są "prawdziwsze"

Każda z tych kolumn znajdzie swoich zwolenników

----------------------------------------------------

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.