Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

To było dawno ale setki u mnie grały z ECI2 - dobrze i DPA 200pre/2szt. 200 power - jeszcze lepiej!

Bas był wysokiej jakości - kontrola, precyzja, bez sztucznego napompowania i rozciągnięcia. Podobał mi się, ale w większym pokoju wielbiciele niskich tonów mogą poczuć niedosyt.

No własnie .U mnie jednak jest za szczuplo na basie musialbym miec same audiofilskie płyty,szkoda bo reszta pasma jest kapitalna.Kolumny na portalu wiec jak ktos chetny to zapraszam

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość

(Konto usunięte)

No własnie .U mnie jednak jest za szczuplo na basie musialbym miec same audiofilskie płyty,szkoda bo reszta pasma jest kapitalna.Kolumny na portalu wiec jak ktos chetny to zapraszam

Kamil...coś za coś...albo wszystko, albo zjawiskowo te dobre...wybieram to drugie...myśle, że jak się słucha tak dobrych klocków to zasługują one na dobre realizacje...a nie klepanie na nich wszystkiego jak leci...

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Kamil...coś za coś...albo wszystko, albo zjawiskowo te dobre...wybieram to drugie...myśle, że jak się słucha tak dobrych klocków to zasługują one na dobre realizacje...a nie klepanie na nich wszystkiego jak leci...

Pozdrawiam

Sporo w tym racji - mam tu na mysli te realizacje.Problem w tym ,ze czesto nie liczac tzw brzmienia zawartosc muzyczna jest delikatnie rzecz ujmujac - mocno taka sobie.

Nie no dzwięk jest naprawde przyzwoity tylko troszke mocniejszy bas i byla by bajka.Jak sie nie sprzedadza to pomysle o zmianie lamp moze troche dołu da sie w ten sposob uzyskac

Gość

(Konto usunięte)

Nie no dzwięk jest naprawde przyzwoity tylko troszke mocniejszy bas i byla by bajka.Jak sie nie sprzedadza to pomysle o zmianie lamp moze troche dołu da sie w ten sposob uzyskac

Myślę, że im bardziej liniowy tor audio tym bardziej wychodzą braki w realizacjach...za dużo jakiegoś pasma...robi się hałas...za mało...taki zestaw nie dołoży...trzeba się z tym pogodzić...inaczej to jest "droga do nikąd"...I zaczyna się zbędna źonglerka...trzeba wybrać...uśredniony, ocieplony dźwięk i gramy wszystko...liniowy, J.W.

Pzdr serdecznie...

To było dawno ale setki u mnie grały z ECI2 - dobrze i DPA 200pre/2szt. 200 power - jeszcze lepiej!

Bas był wysokiej jakości - kontrola, precyzja, bez sztucznego napompowania i rozciągnięcia. Podobał mi się, ale w większym pokoju wielbiciele niskich tonów mogą poczuć niedosyt.

post-60224-0-10525600-1450000772_thumb.jpg A taka wersje kolega zna ? Ja jestem rad ,ze taki mi sie trafil.pozdrowionkapost-60224-0-10525600-1450000772_thumb.jpg

U mnie w 20 m.kw. basu jest wystarczajaco dużo, na tyle, że na razie porzuciłem myśli o kupnie D25/D28. Jolka 302 daje radę, jeżeli chodzi o wolumen. Wiadomo, kontroli super nie będzie, ale nie rozlewa się, a to już naprawdę sukces, szczególnie w raczej skromnie zaadoptowanym akustycznie pokoju.

Fakt, zmień lampy najpierw, może kabelki też. Ja gram na Nordostach, na których bas jest zwarty i schodzi niższej, w stosunku do kabli, które mogą go mieć wiecej, ale co z tego, skoro się snuje.

U mnie jest tyle góry.że słychać oddechy w tle doslownie mnostwo dodatkowych dzwięków sie pojawiło.Bas jest zwarty szybki i zroznicowany ale w stosunku do reszty jest słabiej słyszalny.Mnostwo powietrza ,wokale zupełnie oderwane od kolumn jest lepiej niz z minimą amator gdyby jeszcze tego dołu troche więcej.Wczoraj troche popiłem i widze,ze wystawiłem je na allegro-hehe te soboty żle wpływają na moje decyzje:))

Gość

(Konto usunięte)

U mnie jest tyle góry.że słychać oddechy w tle doslownie mnostwo dodatkowych dzwięków sie pojawiło.Bas jest zwarty szybki i zroznicowany ale w stosunku do reszty jest słabiej słyszalny.Mnostwo powietrza ,wokale zupełnie oderwane od kolumn jest lepiej niz z minimą amator gdyby jeszcze tego dołu troche więcej.Wczoraj troche popiłem i widze,ze wystawiłem je na allegro-hehe te soboty żle wpływają na moje decyzje:))

Kamil...jest go mniej tam gdzie ma być...piśnij na czym brakuje tego dołu w stosunku do reszty...bo mi ręce opadają...

Balans tonalny przesuniety w góre,jak mam to wytłumaczyc?Jak mialem csa28 z minimą musiałem je odstawiac metr od sciany bo bas w 18 m2 zabijał,jak zmienilem na cta402 to w tych samych warunkach wszystko w minimie sie poprawiło z wyjatkiem basu ktory sie uszczuplił do tego stopnia ze je sprzedałem.Mam jeszcze va mazart i tymi copland targa tak,ze szklanki spadają w kuchni.Na proacach jest magicznie ale bas jest szczupły choć wspaniały.Nie umiem inaczej wytłumaczyć

Przyczyny mogą być wg mnie trzy: taka jest charakterystyka tonalna wzmacniacza, może nie końca daje im radę, lub winę za rozjaśnienie ponosi źródło.

Na setkach słychać wszystko jak na dłoni.

Jak napędzałem je duetem Krelli KAV-300cd/300i - dźwięk był świetny.

Po zmianie źródła na Linna Ikemi - nie dało się tego słuchać.

Również zmiana Krella 300cd na teoretycznie nowszego i lepszego 280cd powodowała właśnie taki efekt jak opisałeś - uszczuplenie basu i przesunięcie równowagi tonalnej w górę - na dłuższą metę drażniło.

Teraz dzielony Naim zamiata Proakami aż miło - wyciska je jak cytrynę i pokazuje jakie możliwości ma 18-ka Scan Speaka.

Naprawdę nie narzekam na jego brak, przy zachowaniu szybkości i kontroli.

Inna sprawa, ze setki są tak skrojone, żeby nie podbarwiać od siebie żadnego zakresu, więc efektu sztucznego "napompowania" basu nie uzyskasz.

Zresztą to na pewno również kwestia gustu - zdarzało mi się słuchać zestawień, gdzie właściciele narzekali na zbyt mało basu, a dla mnie to już była basowa katastrofa - taka "buła", która kładła się cieniem na resztę zakresów.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Gość

(Konto usunięte)

Na proacach jest magicznie ale bas jest szczupły choć wspaniały

Kamil...po co Ci więcej dołu skoro jest magia...przecież Ty osłuchany jesteś i wiesz, że o to w audio chodzi...właśnie o tą magię...

Przykład realizacji na jakiej masz mało niskich tonów...obadamy jak jest u nas...

Na setkach słychać wszystko jak na dłoni.

Inna sprawa, ze setki są tak skrojone, żeby nie podbarwiać od siebie żadnego zakresu, więc efektu sztucznego "napompowania" basu nie uzyskasz.

Zresztą to na pewno również kwestia gustu - zdarzało mi się słuchać zestawień, gdzie właściciele narzekali na zbyt mało basu, a dla mnie to już była basowa katastrofa - taka "buła", która kładła się cieniem na resztę zakresów.

...nic więcej nie można dodać...

Pzdr serdecznie...

Edytowane przez Gość

Buły nie ma ,na viennach mozna powiedzieczec ze jest.Moim zdaniem copland tak gra a mam w nim ponoć sterylnie grające lampy electro harmonix.Niewątpliwie jednak mimo to jest to jeden z ciekawiej grających zestawien jakie udalo mi sie poukładac ,

.Wczoraj troche popiłem i widze,ze wystawiłem je na allegro-hehe te soboty żle wpływają na moje decyzje:))

Może musisz poczekać, aż ustabilizuje Ci się poziom krwi w alkoholu, czy odwrotnie i posłuchać raz jeszcze.....jak nikt nie kupi tych kolumn, co to je byłeś wystawiłeś;-)

Moja wątroba próbuje zrobić ze mnie abstynenta, może to i dobrze.....

Kamil sprzedaj je i postaraj się o 1SC, magii przybędzie razy dwa a i bas będzie bardziej sprężysty. Dla mnie Studio 100 miały ten bas jakiś taki dziwny. 1SC to lepsze granie Studio 100 nie mają szans

Kamil sprzedaj je i postaraj się o 1SC, magii przybędzie razy dwa a i bas będzie bardziej sprężysty. Dla mnie Studio 100 miały ten bas jakiś taki dziwny. 1SC to lepsze granie Studio 100 nie mają szans

Grzesiek, z Naimem tez bas dziwny?;)

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

W sumie myślałem że wymieniasz S100 na coś innego. Sorki pomyliło mi się. A 1SC słyszałeś że tak mówisz ? Być może masz rację bo z kolei ja nie słyszałem minimy.

Ktoś potwierdzi niedowiarkom apropos basu S100 vs 1SC ?

Miałem kilka lat S100 ale może się jednak nie mylę ? ;)

Edytowane przez PiotrJ

Panowie, szczere pytanie, nie twierdze ze 1SC graja zle, pewnie czaruja jak to dobrze skrojony monitor, ale mam wrazenie ze osoby piszace o nich, uwazaja je za najlepsze kolumny na swiecie, czy sluchaliscie kolumn naprawde wysokiej proby typu SF extrema, Magico, stare Kefy, czy raczej jest to przesiadka ze sprzetu buzdetowego i wtedy faktycznie 1SC robi WOW? Nie jest to nic zlosliwego z mojej strony...

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Nie słyszalem 1sc ale minima to tez 14cm woofer i wiem ile mozna basu i jakiego rodzaju z niego uzyskac.Przez kilka mc poznałem ich mozliwosci na wylot.

Prawdziwy bas z 13 cm? To chyba jakis zart...

Pamietaj,ze omawiemy mozliwosci tzw minimonitorow.I tylko takowe -roznych producentow sa tu ew zrodlem odniesienia.A nie np 18" Electrovoice.Prawda ?

Prawdziwy, nieprawdziwy. Nie wnikam. W moim pomieszczeniu subiektywnie lepszy i większy.

Wcześniej mając Studio 100 też pukałem się po głowie, jak ludzie pisali że 1SC grają lepiej. Aż w końcu sprawdziłem to empirycznie. Teraz zgadzam się z tym w 100%. Studio 100 to gorsze granie. Ale spokojnie tylko wg. mnie i wielu innych którzy mieli okazję liznąć u siebie obu dźwięków ;) Powiem że mając S100 często miałem niedosyt basu. Z 1SC nie mam takiego odczucia.

Edytowane przez PiotrJ

Panowie, szczere pytanie, nie twierdze ze 1SC graja zle, pewnie czaruja jak to dobrze skrojony monitor, ale mam wrazenie ze osoby piszace o nich, uwazaja je za najlepsze kolumny na swiecie, czy sluchaliscie kolumn naprawde wysokiej proby typu SF extrema, Magico, stare Kefy, czy raczej jest to przesiadka ze sprzetu buzdetowego i wtedy faktycznie 1SC robi WOW? Nie jest to nic zlosliwego z mojej strony...

Ja nie uwazam abys byl zlosliwy,mylisz jedynie kategorie "wagowe" - ze tak to ujme .A co do 1SC - jest to cholernie udany -minimonitor.ahoj
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.