Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Daj znać jak Twoje wrażenia z tej konfiguracji. Własne doświadczenia są najcenniejsze, chociaż trudno mi wyobrazić sobie takie zestawienie na stałe;-)

pozdr!

Oczywiscie-napisze.A i tak przy okazji: ostatnio zastapilem te druciane zworki z tylu.Zupelnie o nich zapomnialem.Wpialem Van Den Hula 10cm -taka firmowa przelotke i dokanal sie kolejny przelom.Nie zmyslam.ahoj

Witam serdecznie,

Kto z Was przerabiał temat elektroniki do ProAc D15? Aktualnie mam Copland csa8, który daje radę, ale wiadomo, że głośniki maja dużo większy potencjał. Kompakt mam Arcam alpha 8se, ic qed qunex i Auq sydney, głośnikowe Auq rocket44. w tym połączeniu jest wszystko ok, brakuje tylko tego czegoś co jest w droższych wzmakach. Słuchałem już Gryphona atilla i to jest to co mnie czaruje, jednak budżet sporo niższy. Załóżmy do 4000 pln na używkę. W weekend będę miał abrahamsena 2.0up, celem poznania charakteru grania Abra/electrocompanieta. Chciałbym tez posłuchać jakiegoś sugdena w klasie A. Może dassun v6? MF m6? Lampy odpadaja. Nie chce iść kosztem dynamiki i kombinacji z lampami.

Edytowane przez GOŁĄB89

Witam serdecznie,

Kto z Was przerabiał temat elektroniki do ProAc D15? Aktualnie mam Copland csa8, który daje radę, ale wiadomo, że głośniki maja dużo większy potencjał. Kompakt mam Arcam alpha 8se, ic qed qunex i Auq sydney, głośnikowe Auq rocket44. w tym połączeniu jest wszystko ok, brakuje tylko tego czegoś co jest w droższych wzmakach. Słuchałem już Gryphona atilla i to jest to co mnie czaruje, jednak budżet sporo niższy. Załóżmy do 4000 pln na używkę. W weekend będę miał abrahamsena 2.0up, celem poznania charakteru grania Abra/electrocompanieta. Chciałbym tez posłuchać jakiegoś sugdena w klasie A. Lampy odpadaja. Nie chce iść kosztem dynamiki i kombinacji z lampami.

Ten V 2.0 Cie mile zaskoczy.Poczekaj tylko z kilkadziesiat godzin.ahoj

Mówisz ze z coplanda będzie ogromny przeskok?

To nie tak.ze ogromny przeskok.To porzadny dunski wzmacnicz-kumpel go mial potem pomienial na CSA 28.Norweski sprzet gra bardziej masywnie,duzo szczegolow no i basu nie zabraknie.Lubie go bowiem przypomina mi moj ECI-2.

Witam serdecznie,

Kto z Was przerabiał temat elektroniki do ProAc D15? Aktualnie mam Copland csa8, który daje radę, ale wiadomo, że głośniki maja dużo większy potencjał. Kompakt mam Arcam alpha 8se, ic qed qunex i Auq sydney, głośnikowe Auq rocket44. w tym połączeniu jest wszystko ok, brakuje tylko tego czegoś co jest w droższych wzmakach. Słuchałem już Gryphona atilla i to jest to co mnie czaruje, jednak budżet sporo niższy. Załóżmy do 4000 pln na używkę. W weekend będę miał abrahamsena 2.0up, celem poznania charakteru grania Abra/electrocompanieta. Chciałbym tez posłuchać jakiegoś sugdena w klasie A. Może dassun v6? MF m6? Lampy odpadaja. Nie chce iść kosztem dynamiki i kombinacji z lampami.

Jako ,ze w temacie Electrocompaniet zostalem zablokowany pytam,bowiem miales miec na weekend Abrahamsena - czy udalo Ci sie posluchac z Proakami ?

Jako ,ze w temacie Electrocompaniet zostalem zablokowany pytam,bowiem miales miec na weekend Abrahamsena - czy udalo Ci sie posluchac z Proakami ?

Będę go miał dopiero późnym popołudniem.

W kwestii Coplanda csa 28 tez jestem ciekaw. Słuchałem go kiedyś ale z b&w cm10 tylko, nigdy nie miałem możliwości posłuchać versus mój csa 8 na ProAc-ach. Wtedy csa28 poległ może nie pod każdym względem ale jednak z Yaqinem MC10 na jakiś lepszych lampach.

Edytowane przez GOŁĄB89

Witam serdecznie,

Kto z Was przerabiał temat elektroniki do ProAc D15?

Ja mam D18 i gram właśnie z Gryphonem Atillą. Miałem przedtem Creeka Destiny i było też dobrze. Jako CD Audiolab 8200 CD. Moim zdaniem mocny, szybki i przejrzysty tranzystor będzie dobrym rozwiązaniem. ProAci mają barwną średnicą więc neutralny wzmacniacz będzie OK.

Witam, a więc po kilku dniach mogę coś powiedzieć. Zaznaczam jednak, że mój kompakt nie ma XLR, więc nici z tego połączenia póki co. Nie testowałem tego, ale zdaję sobie sprawę, że Electro jako prekursor po XLR gra o klasę lepiej. Z resztą mam doświadczenie z kompaktami Yamahy, gdzie działa to tak samo.

Pierwsze co, to Abrahamsen potrzebuje z 30 minut, żeby się nagrzać. No i jest to, czego można było się spodziewać, czyli wokal, jeśli można mówić o barwie w takich budżetach to pojawiła się. Daje się też odczuć, że wzmacniacz ma więcej mocy niż Copland. Przy głośniejszym graniu jest lepsza kontrola. Jest poprostu przyjemniej. Anna Maria Jopek, Loreena McKennitt, Yasmin Levy wokale bardzo przyjemne. Dzwonki w Vangelisie naturalniejsze. Scena zyskała głębie jakiej w Coplandzie nie ma.

Jednak, żeby nie było zbyt kolorowo to przy nagraniach typu J.M. Jarre, jak dużo się zaczyna dziać to wkrada się mały bałagan. Na Coplandzie jest efektowniej jeśli chodzi o scenę. Katie Melua całościowo też bardziej podoba mi się na Coplandzie. Abrahamsen trochę pogrubia. Przy ostrzej nagranych płytach jak Agnes Obel- Aventine, Siesta 3 odczułem ulgę w stosunku do Coplanda.

Zmierzając do końca, mając 3800-4000 PLN spodziewałem się chyba większego efektu "wow". Podświadomie myślałem, że kupię nowy wzmacniacz w cenie poniżej używanego Electro ECI-3. Tutaj też trzeba pobawić się kablami, bo to co mam teraz raczej idzie w kierunku łagodności (dobierane by ujarzmić Coplanda), a w przypadku pozostawienia ciepłego Abrahamsena koncepcja okablowania zmienia się o 180 stopni. Oddechu na górze dodałby Nordost, jednak wole nie próbować, bo drogo będzie, za drogo.

W cenie powiedzmy 3500-4000 muszę posłuchać kilku wzmaków: KAV300, Sugden A21. Copland CSA 28. Jestem ciekaw ile daje bufor lampowy w pre w CSA28 względem mojego CSA8. Ktoś ma w Poznaniu?

Ocena jest trochę przez pryzmat porównania do Atilli Gryphona, to brzmienie siedzi mi w głowie. Uważam, że to świetny wzmacniacz do mało i średnio wymagających niedużych kolumn.

Edytowane przez GOŁĄB89

Nad S300 jako niby kopia Gryphona? Może cos ze stajni Audi Analogue- Dionizetti/Bellini?

Ciekawe spostrzezenia. U mnie rowniez dzisiaj dzien " konfrontacji". Przytargalem Krella KAV 500i , dodatkowo Proac 2 S.I co ? Moze dla wielu moje spostrzezenia wydadza sie absurdalne ale ja juz wiem , ze ECI - 2 to bajeczny wzmacniacz. Nigdy Krell - nie dla mnie ! Tak na marginesie - nihil novi- ale kable sa niestety b. wazne . Serwus

Przytargalem Krella KAV 500i , dodatkowo Proac 2 S.

Krell to raczej dzielone i najlepiej w klasie A - czyli raczej mocno drogie, a taki Electro daje dużo satysfakcji...

Słuchałeś 2S - na czym, jakie wrażenia??? Bo to dla mnie ciekawsze, niż jakaś integra krella;-)

Oj tak - czulem , ze Cie ten wpis zaintryguje. Kapitalny monitor ,o zblizonym charakterze do jedynek. Piekny bas ,srodek i piekne wysokie. Slowem 1 Sc w wrsji z wiekszym rozmachem. I rzeczywiscie potrzebuje wiecej pradu - czyli Electrocompaniet daje rade - ale sa pod tym wzgledem trudniejsze do ruszeni. Nie mniej jednak , jak wspominalem - w zaleznosci od glosnikow- na razie wyleczylem sie - bunajmniej z integry o masakrycznej mocy. Tak wiec potrzymam jakis czas te wieksze - takie mam polecenie kumpla- " graj na nich co by sie nie zastaly ".To tez bede to z przyjemnoscia czynil.Krell to drut. Nie chce go .He,he . Ahoj

Tak czy inaczej o wiele lepiej graja z moim rzchitycznym ECI-2.

Piekna barwa.Nie drut jak z tego amerykanca.On sie nadaje do jego D 38 !

W pierwszym momencie mialem wrazenie, ze crossovery padly w mioch minimonitorkach.

Jak juz ochlone skrobne wiecej o dwojkach.

Witam wszystkich i pozwolę się wprosić do klubu ze zwycięzcą mojego castingu monitora do Manleya Stungraya , po ponad 2 tygodniowej batalii i i noszeniu paczek , odwiedzaniu salonow audio bezkonkurencyjnym okazal sie...ProAc Response One (D1) zostawiając w pobitym polu konkurencję spod znaku Xaviana, Kefa, Dynaudio ,Chario.

Po nieprzespanych nocach zostalo 2 rywali Kef Ls50 i D1 ten ostatni o włos może dwa rzutem na taśmę został u mnie by umilać życie w tym smutnym jak kraju i obecnej pogodzie za oknem :)

Szczuplejszy o znaczną kwotę (na całe szczęście promocyjną:) z zadowoleniem czekam na pokazywanie coraz większej ilości smaczków podczas okresu wygrzewania nowych głośników.

Następca 1sC jest od niego bardziej neutralny nie tracąc magii oraz ponadprzeciętnej precyzji co skłoniło mnie i żone do nabycia tych przeuroczych skrzyneczek :)

post-4039-0-25233500-1455732208_thumb.jpeg

Witam wszystkich i pozwolę się wprosić do klubu ze zwycięzcą mojego castingu monitora do Manleya Stungraya , po ponad 2 tygodniowej batalii i i noszeniu paczek , odwiedzaniu salonow audio bezkonkurencyjnym okazal sie...ProAc Response One (D1) zostawiając w pobitym polu konkurencję spod znaku Xaviana, Kefa, Dynaudio ,Chario.

Po nieprzespanych nocach zostalo 2 rywali Kef Ls50 i D1 ten ostatni o włos może dwa rzutem na taśmę został u mnie by umilać życie w tym smutnym jak kraju i obecnej pogodzie za oknem :)

Szczuplejszy o znaczną kwotę (na całe szczęście promocyjną:) z zadowoleniem czekam na pokazywanie coraz większej ilości smaczków podczas okresu wygrzewania nowych głośników.

Następca 1sC jest od niego bardziej neutralny nie tracąc magii oraz ponadprzeciętnej precyzji co skłoniło mnie i żone do nabycia tych przeuroczych skrzyneczek :)

Gratuluje.Nie bedziesz zawiedziony.Znam je jedynie z odsluchow w lokalnym audio salonie.Co do sytuacji 1SC vs D1 opinie dziela sie mw fifty/fifty.Tak czy inaczej obie konstrukcje bardzo udane.ahoj

Krell to raczej dzielone i najlepiej w klasie A - czyli raczej mocno drogie, a taki Electro daje dużo satysfakcji...

Słuchałeś 2S - na czym, jakie wrażenia??? Bo to dla mnie ciekawsze, niż jakaś integra krella;-)

Wlasnie sie dowiedzialem,ze kumpel kumpla (he,he) nabyl ECI-5.Wiec niebawem zainicjuje test - i wowczas wyjdzie "szydlo' z worka.ahoj p.s. Dobre te 2s.

Znam doskonale oba i nie mam zamiaru robić rywalizacji, po latach zabawy w audio zależy mi na nieco innych aspektach w dzwięku niż jeszcze kilka lat temu więc nie ma potrzeby porównywać obu konstrukcji , każdy powinien świadomie dokonywać wyborów nie polegając na recenzjach i kierować się własnym gustem no chyba ,że jest się na początku drogi to wtedy niestety trzeba sie pisilkować zdaniem bardziej doświadczonych wyrabisjąc swój własny pogląd:)

Niestety kolumny zostały wyjęte z kartonu z kilkoma godzinami grania wiec pierwsze takty poczęstowały nas śladową ilością basu ale też czymś co natychmiast na tle konkurencji wybijało się po 5 minutach przygody z D1 , precyzja i świeżość oraz znakomite wysokie tony z ,,dziadka,, Skana a zmodyfikowany Seas prowadzi wokale w sposób namacalny nie uwypuklając wyższej średnicy co odwdzięcza się brakiem wrzasku którego poprostu nieznosze.

Daleka droga przed nami do oszlifowania tego diamentu ale już wiem ,że będzie zabawa a o to tu chodzi , wyznacznikiem dobrego dźwięku jest u mnie brak nerwowego szukania pilota do CD (ja nie mam tym gorzej) celem szukania kolejnego utworu...przy Prozakach nie występuje :)

Reasumując , wszystko na nich słychać a przy tym nie są strasznie bezwzględne dla podłych realizacji ake pokazują znaczne różnice pomiędzy realizacjami co dla mnie jest najważniejszą cechą.

W podjęciu decyzji pomogła mi żona i audiofilska 18 letnia córka która jest najwiekszym krytykiem mojego audio :) w wieku 6 lat nuciła pod nosem S'Wonderful Diany Krall czym wprawiała w zakłopotanie rówieśników i panie w przedszkolu :) przez ostatnie 9 lat śmiała się z ojca ,że ma gorsze granie niż ona w swoim pokoju (dzielony Piano Craft + kolumny Pioneer Pure malt)

Pozdrawiam

W podjęciu decyzji pomogła mi żona i audiofilska 18 letnia córka która jest najwiekszym krytykiem mojego audio :) w wieku 6 lat nuciła pod nosem S'Wonderful Diany Krall czym wprawiała w zakłopotanie rówieśników i panie w przedszkolu :) przez ostatnie 9 lat śmiała się z ojca ,że ma gorsze granie niż ona w swoim pokoju (dzielony Piano Craft + kolumny Pioneer Pure malt)

robix - przesympatyczne wpisy.

Gratuluję wyborów - sprzętowych i ... rodzinnych :)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Wlasnie sie dowiedzialem,ze kumpel kumpla (he,he) nabyl ECI-5.Wiec niebawem zainicjuje test - i wowczas wyjdzie "szydlo' z worka.ahoj p.s. Dobre te 2s.

ale pojechałeś, aż się przestraszyłem;-)

Fajnie jak rodzinka ma podobne chobby.Krytyka jak i wymiana pogladow "straigth away".

Moich trzech chlopakow tez zasypiali przy mojej mozyce od malego.Mam nadzieje ze kiedys bedziemy przezucali klocki wspolnie szukajac wspolnego mianownika w brzmieniu.

Gratylacje za przemyslany zakup i witamy w klubie.

Pozdro.

P.S Mialo byc razem z postem 1133.

Edytowane przez TOMEK75

Daj znać jak Twoje wrażenia z tej konfiguracji. Własne doświadczenia są najcenniejsze, chociaż trudno mi wyobrazić sobie takie zestawienie na stałe;-)

pozdr!

Ale ze mnie cymbalista Witoldzie -za duzo na raz -Krell,Proac-zajrzalem od tylu-to model Response 2 (bez S).

Robix, a gdzies Ty byl jak Cie nie bylo?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.