Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

ale Panowie 1sc a Studio 100 to dwa INNE grania.

Po co je porównywać ? 1sc są do czarowania i wielogodzinnego słuchania a 100ki są "prawdziwsze"

Każda z tych kolumn znajdzie swoich zwolenników

Panowie a byc moze i panie sa wsrod nas - to nie ma znaczenia kto "uzywa " tych czy innych proakow.Ta "prawdziwosc" to pojecie bardzo wzgledne.Co kto woli. Mam kumpla co to ma set za jakies ponad 100 k - i on przyznaje - za kazdym razem kiedy mnie odwiedza ,zadaje sobie pytanie ...k....a jak to jest,ze ja wydalem ca tyle, ile on na jeden z elementow skladowych swojego zestawu ,a u mnie tak zajebiscie to brzmi.I to jest piekne ! P.S. Z racji profesji wiem ,ze nie jest gluchy - ba nawet jest bardzo wymagajacy.ahoy

Żeby Ci żyłka nie pękła.

"ProAc Studio 100 Users:

Bose Automotive Group

Jack White

Rich Costey

John O'Mahony

Brendan Benson

Michael Marquart

Peter Frampton

University of Michigan

Michael A Sapone

Bob Ludwig (Gateway Mastering)

Greg Calbi (Sterling Sound)

Tony Maserati

Rick Rubin

Joe Gastwirt

311

Neil Diamond

John Scofield

Bill Frisell

David Sanborn

Genesis/The Farm

Jean Marie Horvat

Kevin Killen

Michael Brauer

Ron Saint Germain

Husky Huskolds

Troy Germano Studios

Ryan Hewitt

Craig Street

Bob Ezrin

Mike Campbell

EastWest Studios

Blackbird Studios

Ryan Freeland

Richard Dodd

Ben Fowler

Neil Dorfsman

Metallica

Red Hot Chili Peppers

Right Track

Looking Glass

Bear Tracks

Hit Factory Miami

Chung King

Village Recorder"

Podaj choć jednego użytkownika 1SC o jakiejkolwiek renomie, w kwestii reżyserii dźwięku.

"Sprawdzone przed Laty organoleptycznie" - również miałem przyjemność je posiadać - wnioski jak powyżej.

Co nie zmienia faktu, że to bardzo fajne i dobre "kolumienki".

A gdzie zes to wyczytal - to mi traca np : uzytkownicy gitar Les Paul - co nie zawsze jest zgodne z prawda.ahoj

Bo te głośniki brzmią po prostu świetnie :) Zawsze będę je miło wspominał.

Nie zgodzę się jednak z Tobą co do kontrabasu, i bębnów - tu słychać ich niedostatki i to spore ale to totalnie, przynajmniej dla mnie nie przeszkadza w odbiorze muzyki.

Ci, którzy preferują 100ki zapewne właśnie to Ci wypomną ale nie dajmy się zwariować każdy wybiera co lubi.

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

Bo te głośniki brzmią po prostu świetnie :) Zawsze będę je miło wspominał.

Nie zgodzę się jednak z Tobą co do kontrabasu, i bębnów - tu słychać ich niedostatki i to spore ale to totalnie, przynajmniej dla mnie nie przeszkadza w odbiorze muzyki.

Ci, którzy preferują 100ki zapewne właśnie to Ci wypomną ale nie dajmy się zwariować każdy wybiera co lubi.

Pozdrawiam

Nie sadze Squad - tak sie akurat sklada ,ze wiem jak brzmia owe instrumenty "live".I to mnie ujelo w "jedynkach".Totalny realizm ! ahoj

Nie sadze Squad - tak sie akurat sklada ,ze wiem jak brzmia owe instrumenty "live".I to mnie ujelo w "jedynkach".Totalny realizm ! ahoj

Nie gniewaj sie - ale Ty chyba nie masz pojecia jak powinna brzmiec sekcja rytmiczna .

Wcale sie nie gniewam;) bardzo możliwe ze jest tak jak piszesz.

To nie o gniew i inne takie w tej naszej zabawie chodzi;)

Mi po prostu nie udalo sie z 1sc poprawnie odtworzyć np. kontrabasu.

Dla mnie to sa fenomenalne minimonitory i jezeli kiedykolwiek będę potrzebował mniejszego systemu do sypialni to sobie je kupie po raz kolejny i połącze z wysokiej klasy lampa zapominając o ich ograniczeniach.

Jezeli Tobie udało sie wycisnąć z nich jeszcze wiecej niz mi to pozostaje Tobie pogratulować i życzyć wspaniałych doznań muzycznych.

Ja znalazłem monitory, które zagrały mi troszkę lepiej i teraz walczę z nimi i choć nie jest to łatwe to po raz kolejny mam sporo fantastycznej zabawy.

Pozdrawiam

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Wcale sie nie gniewam;) bardzo możliwe ze jest tak jak piszesz.

To nie o gniew i inne takie w tej naszej zabawie chodzi;)

Mi po prostu nie udalo sie z 1sc poprawnie odtworzyć np. kontrabasu.

Dla mnie to sa fenomenalne minimonitory i jezeli kiedykolwiek będę potrzebował mniejszego systemu do sypialni to sobie je kupie po raz kolejny i połącze z wysokiej klasy lampa zapominając o ich ograniczeniach.

Jezeli Tobie udało sie wycisnąć z nich jeszcze wiecej niz mi to pozostaje Tobie pogratulować i życzyć wspaniałych doznań muzycznych.

Ja znalazłem monitory, które zagrały mi troszkę lepiej i teraz walczę z nimi i choć nie jest to łatwe to po raz kolejny mam sporo fantastycznej zabawy.

Pozdrawiam

Wiem - wyczytalem ,ze nabyles SF.To z pewnoscia wysmienita konstrukcja,ja jak na razie jaram sie tym co mam,moze w przyszlym roku dokupie -tak dla eksperymentu AW 100 LUB aw 120.ahoj,

Zanim wkleisz kolejną listę proponuję Ci ich posłuchać. Miałem tą gigantyczną przyjemność porównania obu monitorów kilkanaście lat temu. I po takim porównaniu do domowego użytku zawsze wybiorę 1sc. I na bank po tej konfrontacji sam też tak byś wybrał

Sprzedam VITUS RI100

Zanim wkleisz kolejną listę proponuję Ci ich posłuchać. Miałem tą gigantyczną przyjemność porównania obu monitorów kilkanaście lat temu. I po takim porównaniu do domowego użytku zawsze wybiorę 1sc. I na bank po tej konfrontacji sam też tak byś wybrał

Marcin sz - to Ty nie spisz o tej porze ? Pozdrawiam,
Gość

(Konto usunięte)

Grałeś nimi na kilku wzmaczniaczach...? Studio 100 oczywiście...

Może gdzieś Ci to umknęło - miałem "możliwość" dość dokładnie zapoznać się dźwiękiem i jednych i drugich.

Udało mi się również zmierzyć z czymś wyjątkowym w postaci Response 1 (to takie z zewnętrzną zwrotnicą) - jeżeli trafi się okazja polecam, chociaż będzie ciężko, bo to już wiekowe modele, ale w kwestii "magii" oferują jeszcze więcej niż 1SC, z wyjątkiem basu, którego nie mają w ogóle.

Do setek długo nie mogłem się do końca przekonać, zawsze wybierałem ostatecznie coś innego, coś co bardziej przykuwało uwagę, było bardziej "audiofilskie" :)

Piszę to z perspektywy czasu i własnych doświadczeń, do brzmienia Studio 100 musiałem chyba dojrzeć - słucham na nich muzyki od początku 2012 roku i są to głośniki, które grają u mnie najdłużej ze wszystkich, które do tej pory miałem okazję posiadać (może z wyjątkiem Mildtonów 110, ale wtedy nie bardzo było jak i na co je zmienić).

Nie twierdzę, że są to najlepsze monitory na świecie (bo oczywiście nie są), ale ciężko znaleźć drugie takie, które w takim stopniu mówiłyby prawdę o nagraniach, podłączonym sprzęcie i prawie niczego nie upiększały.

Zdaję sobie sprawę, że 99 na 100 osób wybierze dla siebie coś innego, bardziej efektownego, ale ja przynajmniej w najbliższym czasie nie planuję ich wymiany.

Tylko irytuje mnie dziecinne pisanie o "różnicach klas", "zjadaniu na śniadanie", itp, czy próby wmówienia mi, że "gdybym słyszał, to bym wybrał coś innego", bo słuchałem i wybrałem.

Setki to mój świadomy wybór, z którego jestem zadowolony, te głośniki wciąż mnie cieszą, czego i innym życzę.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Święta prawda!

Na bazie jednych i drugich można zbudować b. dobry system, tylko trzeba dobrać odpowiednie towarzystwo. Obie konstrukcje świetne, choć odmienne, to nie rozróżniałbym ich w kategoriach lepsze-gorsze, bo to nie takie proste....

A czy kontrabas, lub instrumenty perkusyjne (nawet sam zestaw, nie mówiąc o kotłach, czy bębnie wielkim;-) zagrają na 1 SC, ale to nie będzie taki dźwięk jak na żywo, bo to se ne da;-)

Największym plusem jest jednak to, że pomimo tego dźwięk jest wysokiej jakości i dobrze się tego słucha!

Posiadałem kilka lat Studio 100, teraz od dwóch lat mam Response 1SC. Gdybym drugi raz miał dokonać wyboru bez zastanowienia ponownie bym wybrał Response 1SC. Jeśli macie rację z tym przekazywaniem prawdy przez Studio 100, to ja mówię po co wracać do szarej rzeczywistości jak może być tak pięknie z 1SC. Śmiem twierdzić że większość posiadaczy setek gdyby dostało na kilka dni 1SC, zapomnieliby szybko o tej "prawdzie" i powrót do setek mógłby być bolesny.

Edytowane przez PiotrJ

Posiadałem kilka lat Studio 100, teraz od dwóch lat mam Response 1SC. Gdybym drugi raz miał dokonać wyboru bez zastanowienia ponownie bym wybrał Response 1SC. Jeśli macie rację z tym przekazywaniem prawdy przez Studio 100, to ja mówię po co wracać do szarej rzeczywistości jak może być tak pięknie z 1SC. Śmiem twierdzić że większość posiadaczy setek gdyby dostało na kilka dni 1SC, zapomnieliby szybko o tej "prawdzie" i powrót do setek mógłby być bolesny.

. No ladnie zes to opisal - sam fuhrer (he,he) lepiej by tego nie ujal.pozdrowionka
Gość

(Konto usunięte)

Piotr...i o to chodzi...bez klas, cen, itp.

Pozdrawiam serdecznie...

Moim zdaniem 1SC lepiej materializują dźwięk i jest on bardziej obecny przy odsłuchu, bas mają bardziej sprężysty, lepsza przestrzeń i źródła pozorne. To jest z moich obserwacji i tylko w moim przypadku i zmoim sprzętem i pokojem.

Zastanawiam się na zakupem kolumn PRO-AC. Proszę doradzić które będą dużo lepsze od tych które własnie posiadam Amphion 7L. Grają teraz H300 i LKS DN0003. Może ktoś porównywał i będzie pomocny.

Może gdzieś Ci to umknęło - miałem "możliwość" dość dokładnie zapoznać się dźwiękiem i jednych i drugich.

Udało mi się również zmierzyć z czymś wyjątkowym w postaci Response 1 (to takie z zewnętrzną zwrotnicą) - jeżeli trafi się okazja polecam, chociaż będzie ciężko, bo to już wiekowe modele, ale w kwestii "magii" oferują jeszcze więcej niż 1SC, z wyjątkiem basu, którego nie mają w ogóle.

Do setek długo nie mogłem się do końca przekonać, zawsze wybierałem ostatecznie coś innego, coś co bardziej przykuwało uwagę, było bardziej "audiofilskie" :)

Piszę to z perspektywy czasu i własnych doświadczeń, do brzmienia Studio 100 musiałem chyba dojrzeć - słucham na nich muzyki od początku 2012 roku i są to głośniki, które grają u mnie najdłużej ze wszystkich, które do tej pory miałem okazję posiadać (może z wyjątkiem Mildtonów 110, ale wtedy nie bardzo było jak i na co je zmienić).

Nie twierdzę, że są to najlepsze monitory na świecie (bo oczywiście nie są), ale ciężko znaleźć drugie takie, które w takim stopniu mówiłyby prawdę o nagraniach, podłączonym sprzęcie i prawie niczego nie upiększały.

Zdaję sobie sprawę, że 99 na 100 osób wybierze dla siebie coś innego, bardziej efektownego, ale ja przynajmniej w najbliższym czasie nie planuję ich wymiany.

Tylko irytuje mnie dziecinne pisanie o "różnicach klas", "zjadaniu na śniadanie", itp, czy próby wmówienia mi, że "gdybym słyszał, to bym wybrał coś innego", bo słuchałem i wybrałem.

Setki to mój świadomy wybór, z którego jestem zadowolony, te głośniki wciąż mnie cieszą, czego i innym życzę.

1sc sa doskonałymi monitorami do małych pokoi pozatym zgrały sie doskonale z MF A1000. Studio wypadło o wiele gorzej, tak że nie mam chcęci do nich dojżewać

Sprzedam VITUS RI100

Posiadałem kilka lat Studio 100

Też długo je miałem;-)

Zamieniłem na stare KEF-y 1053 Calinda, które na tamten moment okazały się dużo lepsze....

Po latach wróciłem do ProAków, ale serii Response. Pierwsze były Response 2, i za chwilę pojawiły się 2 S. W sumie fajnie, bo mogłem je bezpośrednio porównać przez pewien czas. Zostały 2S i szczerze to jestem baaaaaaardzo zadowolony, z czego się zresztą bardzo cieszę, bo człowiek taki spokojniejszy trochę. Pewnie, że kusi posłuchać jeszcze paru rzeczy, ale najbardziej chyba dużych Proaków;-)

Jedno jest dobre - ta firma wiedziała co robi - klasycznie piękne kolumny, o niekoniecznie efektownym, ale b. wiarygodnym i wciągającym brzmieniu. I mogą być najtańszym elementem systemu, jednocześnie nie będąc najsłabszym;-)

Też długo je miałem;-)

Zamieniłem na stare KEF-y 1053 Calinda, które na tamten moment okazały się dużo lepsze....

Po latach wróciłem do ProAków, ale serii Response. Pierwsze były Response 2, i za chwilę pojawiły się 2 S. W sumie fajnie, bo mogłem je bezpośrednio porównać przez pewien czas. Zostały 2S i szczerze to jestem baaaaaaardzo zadowolony, z czego się zresztą bardzo cieszę, bo człowiek taki spokojniejszy trochę. Pewnie, że kusi posłuchać jeszcze paru rzeczy, ale najbardziej chyba dużych Proaków;-)

Jedno jest dobre - ta firma wiedziała co robi - klasycznie piękne kolumny, o niekoniecznie efektownym, ale b. wiarygodnym i wciągającym brzmieniu. I mogą być najtańszym elementem systemu, jednocześnie nie będąc najsłabszym;-)

Czasami wpadam do kumpla przy okazji posluchac D38.Swietne sa.

Kiedyś mój dobry kolega zawitał do mnie z ProAc Tablette 50 Signatures, a później ProAc Tablette 50 (zwykłe). Uważam że oba głośniki miały mniejszy bas od Studio 100, ale przestrzenią i czarowaniem robiły setki. Gdyby nie ten mały bas..... Na szczęście 1SC świetnie robią wodę z mózgu i zadziwiają ilością basu i oszukiwaniem słuchacza że grają podłogowe kolumny (przynajmniej u mnie w pomieszczeniu). Dlatego u mnie stoją ;)

Kiedyś mój dobry kolega zawitał do mnie z ProAc Tablette 50 Signatures, a później ProAc Tablette 50 (zwykłe). Uważam że oba głośniki miały mniejszy bas od Studio 100, ale przestrzenią i czarowaniem robiły setki. Gdyby nie ten mały bas..... Na szczęście 1SC świetnie robią wodę z mózgu i zadziwiają ilością basu i oszukiwaniem słuchacza że grają podłogowe kolumny (przynajmniej u mnie w pomieszczeniu). Dlatego u mnie stoją ;)

U mnie zdaje sie jest podobna sytuacja.Kumpel po kilku godzinach wspolnego "testowania" nie ukrywal zdziwienia - "k....a skad ten bas ?" - to cytat.On ma Studio 125.

Mógłbyś rozwinąć, please?

Pewnie-teraz juz wiem,ze to przypomina z pewnoscia "jedynki" lecz z takim basiskiem ze ho ho.Oczywiscie cala reszta w idealnych proporcjach.Przestrzen,potega i kultura.Oczywiscie odpowiednio zasilane:potezna lampowa koncowka Audio Research,pre Krell.Jest super.Jedna rzecz ktora mi nie bardzo odpowiada to kable Siltech.Inna sprawa,ze on ma troche zryty sluch od blach bowiem jest perkusista.Ale calosc to mega kokret.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.