Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Micro Utopia Be - jaka elektronika?

jagi

Rekomendowane odpowiedzi

Od półtora roku posiadam ww. kolumny, i właśnie się przymierzam do wymiany najpierw wzmacniacza, potem cd i gramofonu. Obecnie gra u mnie zestaw Naim 5i (wersja pierwsza) i gramofon Projecta X-Pression III z wkładką Sumiko Evo 3. Szukałem informacji na temat polecanych klocków do Micro Utopii, ale niewiele znalazłem, nawet w języku angielskim. Jakiś czas temu w Hi Fi Choice był artykuł, ale proponowali tam elektronikę w cenie ok. 50k zł za element. A ja szukam czegoś używanego w do 10k za klocek. Zależy mi z jednej strony na dynamice i detalach, z drugiej lubie brzmienie nieco ocieplone. Na pierwszy ogień pójdzie wzmacniacz, myslałem o Krellu 300 albo 400, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Słucham dużo winyli, więc może lampa? Czy ktoś z Was miał styczność z tymi kolumnami? A jeśli nie, to może generalnie z Focalami? Proszę o rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/60224-focal-micro-utopia-be-jaka-elektronika/

Gratuluje i zazdroszczę - sam poluje na te kolumny od ponad roku: na razie bezskutecznie. Co do klocków: wymagania będą spełniały wzmacniacze Accuphase serii 300 i 400. Miałem Krella - jak dla mnie zbyt blaszany dźwięk. Co do źródła cyfrowego - tu akuret Krell jest dobrym pomysłem ale wątpie żeby zagrał z Accu. Ostatnio mocno potaniały używane Accu DP 500 - na allegro widziałem za 12 900.

Jeśli chodzi o cd to myślałem o Linn Ikemi albo Meridianie G08, które podobno maja ciepłe, analogowe brzmienie. Te kolumny są strasznie przejrzyste, więc dobór elektroniki jest strasznie ważny.

Nie słuchałem tych klocków, ale z zasłyszanych opinii wybrałbym Maridiana - Linna uważa się za kluchowatego. Accu kupiłem właśnie dla ocieplonego brzmienia. Miałem też Maca ale był zbyt neutralny - wręcz zimny - dlatego pozbyłem się (nie polecam jeśli lubisz ocieplone tony).

Za rozsądne pieniądze polecam Ci Linna Ikemi.

Wrociłem do niego po dłuższym czasie, po przerobieniu Accu, Krell'a, Audio Note'a

Accu - jest mało szczegółowy. 500'ta gra nienajgorzej, ale Linn jest przy niej dużo bardziej dynamiczny.

Ciekawie gra Electrocompaniet EMC-1 Up - ale to dosyć nowa zabawka i na wtórnym nie czesto schodzi ceną ponizej 10kPLN. To samo dotyczy Ayon CD-2.

Najlepiej posłuchać... nie ma pewniaków.

Sam szukam od dłuzszego czasu dobrego CD i ja na razie bezskutecznie.

ja polecił bym Ayon cd2,(przynajmniej do posłuchania i porównania) słyszałem go w akcji i zrobił na mnie pozytywne wrażenie, dodam jeszcze że porównywałem go bezpośrednio z Accu DP-700 i jak dla mnie Ayon zagrał lepiej.

Co do odsłuchów, to jest kłopot, bo nie ma jak i gdzie, dlatego staram się czytać ile się da, żeby sie potem nie obudzić z ręką w nocniku. A z tym wzmacniaczem Lavardin to dobrze wiedzieć, ale to ciężko dostać, nawet chyba nie ma dystrybucji w Polsce. Chyba jednak zdecyduję się na Krella...

Nie wiem czemu koledzy powyżej piszą, że Krell jest blaszany (chyba ktoś jest głuchy, albo czyta same opinie)?! Ja mam 300iL i powiedziałbym, że gra mięsiście, bez męczącej góry, sprężyście - aż chce się słuchać. Polecam bo teraz można kupić 400xi, albo 300iL w dobrej cenie jak na taką klasę brzmienia.

jeśli lubisz dzwięk lekko ocieplony, miły dla ucha i nie męczący to proponuje zainteresować się odtwarzaczem AUDIO RESEARCH CD5 Player. Z drugiej ręki widziałem go za 12tyś to 2 więcej niż zakładasz ale myślę że warto.

Whitesnake

Dobrze radzisz z tym CD Electrocompanieta,taki właśnie posiadam i Ayon CD2 przy nim wysiada.Kolega łączy JMLab mini utopia z EC cd1 i Pass XA-60.5.Miałem je.To bardzo dobre połączenie.

Dzięki za porady co do cd, ale na początku roku chciałbym wymienić wzmacniacz, cd jakoś później, wiec jesli ktoś ma cos do powiedzenia w tej materii to byłbym wdzięczny. Co na przykład myslicie o połączeniu moich Focali z lampą? Np. z nową Jolidą, która ma świetne opinie. Albo z jakimś Ayonem.

Polecam temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Manley podobno wypas, 25 stron ale warto, dużo się dowiesz, ja sam planuje ciekawą elektronikę do moich 1007Be.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jagi

Świetne połączenie Passa XA-60.5 z Utopiami potwierdza tylko kierunek.Ten Pass to single ended w czystej klasie A.Jak za drogi to musiałbyś sprawdzić Passa XA-30.5 to samo tylko troche mniejsza moc

za to wydajnośc prądowa wystarczająca do wysterowania tych JMLab-ów.Jest jeszcze z Passów First Watt

też świetny i niedrogi wzmacniacz,grający tak jak lubisz.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.