Skocz do zawartości
IGNORED

Najmniejsze rondo świata!Kto je posiada?

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

W Szczecinie na ul.Szerokiej zorganizowano rondo(teraz taka moda)tylko jak zachować się mają kierowcy,to nie powiedzeli.

Rondo ma średnice 2m(niecałe) i kierowca wjeżdżając na to rondo musi włączyć kierunkowskaz aby go opuścić,tylko kiedy?Chyba zanim wjechał bo inaczej nie zdąży,przecież samochody są dłuższe niż odległość między wjazdem a wyjazdem.Ciekawe?

Jest gdzieś takie choromysło?

Taa, ostatnio takie fajne coś zrobili w Grodzisku Mazowieckim. Do tego na wąskiej jezdni zrobili na środku piękną, długą wysepkę dzielącą pasy ruchu. Na całej długości ulicy. Wysepka się kończy tylko po to, żeby można było położyć... próg zwalniający, potem jest następna.

Ten cud polskiej infrastruktury drogowej widziałem wczoraj i doprawdy ręce opadły mi do samej ziemi. Ledwie się tam mieściłem Vectrą, a tą ulicą przebiega trasa autobusów :) Jak tylko coś będzie widać spod śniegu postaram się zrobić zdjęcie, rzecz jest godna uwiecznienia i rozpropagowania.

rafal996

Ale rondo o średnicy dwóch metrów,sobie wyobrażasz?To ewenement na skale światową,nadający się do Księgi Guinessa.Może ta wysepka też,nie widziałem.

Byłem w rzeczonej Anglii i tak małych nie widziałem.To czysta paranoja.Lepiej wprowadzić skrzyżowanie równorzędne.Przynajmniej wiadomo wszystko a na takim rondzie to nie wiesz czy już jesteś na rondzie,czy już nie.

Między tymi wysepkami też jest takie mikroskopijne rondo :)

Przyznaję, w Anglii widziałem takie małe ronda, ale one często były tylko niewielkimi wypukłościami, albo nawet w ogóle były tylko namalowane. Nic to szczerze mówiąc nie dawało, bo kierowcy zwykle i tak jadą na wprost, jeśli skrzyżowanie jest akurat puste. Lekko zakręcają dookoła "ronda" tylko jak spotka się ich tam kilku.

Odnośnie Anglii to czasami są zrobione taki ósemki z tych ........plam, no zgłupiałem, bałagan taki że masakra, a jak zrobili później w tym miejscu jedno większe to skręcali przed rondem w prawo bo nie wiedzieli że taka wyspę obłożoną kostkami, kamieniami też się objeżdża z lewej jak kodeks mówi, a jak widziałem panią co mondeo zawracała na tych wcześniejszych wysepkach na 4 razy to już nie wiedziałem o co chodzi a wszyscy lali ze śmiechu.

Ostatnio do szału doprowadzają mnie instruktorzy jazdy którzy uczą UWAGA! cofać na skrzyżowaniu, auto zrobiło dwa metry za skrętem i cofa!, tak jak stało przed włączeniem się do ruchu, już kilka razy to widziałem, raz byłem bardzo blisko, zobaczy auto i tak w połowie skrzyżowania staje jak dupa i koniec.

Można w kilku tomach (może wystarczy) opisać """""umiejętności""""" anglików i mieszkańców uczących się tutaj.

modrzew47

Nie wiem, nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić jak można takie bzdury drogowe wymyślić, a np: przejazd między tymi ósemkami ma dwa metry, czyli mamy podwójne rondo i dwa metry przestrzeni między nimi ........... miń się teraz, nie mam pojęcia jak to jest kodeksem regulowane, muszę kupić angielski kodeks i poczytać.

Wycieli dziure,nabili jakieś ustrojstwa i wyłożyli chyba kostką brukową.Dzisiaj tam jechałem.Podobnie jak na Topolowej.To istne wariactwo urzędasów.

Będąc w Birmingham, widziałem "zwykłą" krzyżówkę, na której pośrodku ktoś w natchnieniu namalował kółko wielkości pokrywy kanalizacji, tworząc w ten sposób RONDO. Wystarczyło postawić znaki i gotowe. Można kasować kierowców za najechanie na "wysepkę".

porlick, 17 Gru 2009, 22:41

>Będąc w Birmingham, widziałem "zwykłą" krzyżówkę, na której pośrodku ktoś w natchnieniu namalował

>kółko wielkości pokrywy kanalizacji, tworząc w ten sposób RONDO. Wystarczyło postawić znaki i

>gotowe. Można kasować kierowców za najechanie na "wysepkę".

ha ha normalka, te wysepki (czy namalowane wysepki) to niektóre już wytarte.

A tak w ogóle i w szczególe to tez się nauczyłem i też jeżdżę po tych wysepkach albo nawet przed nimi, po co się wyróżniać ;-), na początku ciężko miałem i wciąż staram się zawsze objeżdżać, takie nawyki z Polski, w sumie dobre.

Ech jaja na tej wyspie normalnie.

Jak już jesteśmy przy ciekawyh rozwiązaniach komunikacyjnych, to jedno z najlepszych jeśli nie najlepsze takie miejsce miałem okazję oglądać w Swindon w Anglii. Znajduje się tam The Magic Roundabout, czyli rondo złożone z... 5 małych rond :))) Wygląda to komicznie i kosmicznie, jeździ się tam przedziwnie, ale o dziwo wypadków brak, a miejscowi chyba są zadowoleni, bo sprawa jest sławna na całym świecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-17871-100007593 1261122831_thumb.jpg

post-17871-100007594 1261122831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

we, 18 Gru 2009, 09:22

>W Swindon kupiłem auto, ale nie jechałem miastem a motorway i bardziej w kierunku south wales, w

>samej istocie "ciekawy" ten zestaw Roundabouts.

Tuż obok ronda jest salon Vauxhalla, przez chwilę się zastanawiałem czy tam nie kupić ładnej wówczas Astry II za śmieszne pieniądze, ale w końcu dałem sobie spokój i dobrze, bo wróciłem do Polski szybciej niż myślałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.