Skocz do zawartości
IGNORED

Który Blu-ray?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

zeppelin, 8 Cze 2010, 14:21

>W specyfikacji jest, że odtwarza...

Masz rację. Dziękuję za sprostowanie mojego błędu.

Brak analogowych wyjść wielokanałowego audio jest niestety pewnym mankamentem.

To prawda, trzebaby sygnał puścić po HDMI do amplitunera (Denon 2307). Tylko nie wiem czy SACD pójdzie takim torem, w Pionku odtwarzało SACD tylko po wyjściu analogowym (wielokanałowe) - cyfrowo w ogóle nie szło, w S470 analog to tylko stereo...

Rozwiązaniem dla oszczędnych jest zakup poprzez znajomego w USA i wysyłka poprzez DOMA lub POL-AMER.

Dłużej "idzie", ale masz spokój z cłami i vat-ami. Droga morska jest stosunkowo tania.

BoDeX, 9 Cze 2010, 10:36

Jesteś pewnien, że tą drogą nie płacisz cła i VAT-u? Przecież to jest przywóz spoza obszaru UE. Pozatym z USA musisz zamówić na systemy nie-amerykańskie (napięcie 230 V, BD strefa B, DVD strefa 2). A takie modele w USA wcale tanie nie są (w przeciwieństwie do modeli na rynek wewnętrzny i dostosowanych do obowiązujących u nich standardów).

Podobno zapowiadany jest na lipiec jakiś nowy Samsung, mający dobrej klasy konwertery D/A i wyjście analogowe 7.1. Proponowana cena 1349 zł. Niestety nie udało mi się doczytać, czy będzie odtwarzał również SACD.

jak kupie bluraya z wyjsciami analogowymi 5.1 to jak podlacze pod mojego preampa bez hd master to bluray mi hd mastera zdekoduje? jak to jest? mozliwe jest korzystanie z lepszego dzwieku korzystajac ze starszeo preampu bez dekodowania tych nowych formatów?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jaknajbardziej jest to możliwe. Odtwarzacz BD zdekoduje i pośle po wielokanałowym analogu. Problem z tym, że zdarza się producentom zamontowywać na pokładzie odtwarzaczy konwertery kiepskiej jakości. wtedy po HDMI i dekodowane w amplitunerze brzmi lepiej.

Natomiast jeśli konwertery w odtwarzaczu są tej samej jakości co w amplitunerze - wtedy dekodowanie już w samym odtwarzaczu i posyłanie dalej po wielokanałowym analogu jest przez wielu (w tym: przeze mnie) uważane za lepsze rozwiązanie.

W zasadzie to moim (i nie tylko) zdaniem - mając na uwadze fakt, iż jedynym źródłęm dźwięku HD są BD - dekodery Dolby TrueHD czy DTS-HD Master Audio powinny być tylko w odtwarzaczu.

" mając na uwadze fakt, iż jedynym źródłęm dźwięku HD są BD"

Od dawna nieaktualne.

- Karty graficzne ATI z serii 5xxxx z HDMI dekodują na podładzie dtsMA i DThruHD do LPCM.

A kosztują od 120 zł

- HD Net playery. Przykładowo DVICO 6500/7000 robi to znakomicie

pozdro

zeppelin, 10 Cze 2010, 13:14

Nie wiem jak ten, zobacz w instrukcji. Generalnie Dolby TrueHD i DTS MA mogą być dekodowane i tu i tu, zależnie jak sobie ustawisz i jak Ci będzie lepiej brzmiało. Kwestia sprowadza się do tego, gdzie są lepsze dekodery. Jeśli robi to odtwarzacz - to po HDMI wychodzi LPCM.

Inaczej sprawa się ma w przypadku słuchania SACD. Niektóre odtwarzacze (takie są w mniejszości) wypuszczają goły strumień DSD, czy po prostu to co zostało zdjęte z płyty, bez żadnych ingerencji ze strony odtwarzacza. W takiej sytuacji amplituner musi umieć dekodować strumień DSD. W większości jednak przypadków DSD zostaje zamienione na LPCM już na pokładzie odtwarzacza i wychodzi LPCM.

Co do jakości dźwięku HD - konsekwentnie stoję na stanowisku (czemu dawałem wyraz na Forum), że najlepiej jest, aby dekodowanie odbywało się w odtwarzaczu i dźwięk był wypuszczany na amplituner po wielokanałowym analogu. Warunek: dekodery na pokładzie odtwarzacza muszą być conajmniej tej samej jakości, jak te w amplitunerze.

Wyjście 8-kanałowego strumienia bitowego Linear PCM

TAK

Dekoder Dolby TrueHD

TAK

Wyjście strumienia bitowego Dolby TrueHD

TAK

Dekoder DTS-HD Master Audio

TAK

Wyjście strumienia bitowego DTS-HD Master Audio

TAK

Przetwornik C/A audio

192 kHz / 24 bity

jak widać ze specyfikacji ma dekodery HD, czyli po HDMI idzie sygnał ośmiokanałowy

Pod tym linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znalazłem kody dla S370, ciekaw jestem, czy można tego spróbować na S470....

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Oppo bdp-83 i Oppo bdp-83SE w Stereophile:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------------------------------------------

Bobcat, 10 Cze 2010, 13:34

>Co do jakości dźwięku HD - konsekwentnie stoję na stanowisku (czemu dawałem wyraz na Forum), że

>najlepiej jest, aby dekodowanie odbywało się w odtwarzaczu i dźwięk był wypuszczany na amplituner po

>wielokanałowym analogu. Warunek: dekodery na pokładzie odtwarzacza muszą być conajmniej tej samej

>jakości, jak te w amplitunerze.

Nie zgadzam się w jednym punkcie. Moim zdaniem lepiej jest wysyłać zdekompresowane audio do PCM cyfrowo.

>Nie zgadzam się w jednym punkcie.

Moim zdaniem lepiej jest wysyłać zdekompresowane audio do PCM cyfrowo.<

Możesz to sensownie uzasadnić ?????

MEGA DAC w playerku to jest to, szkoda tylko, że większość jest marnej jakości, a konstrukcje

wybitne ( OPPO BDP-83SE NuForce ) zdażają się tak rzadko. Samo PCM pozwala uniknąć wpływu kabli

analogowych,które mogą mieć wpływ na sygnał, ale już ampli z wybitnym DAC-em to taka sama rzadkość i

w takim środowisku ciężko znaleźć coś wybitnego - wszędzie sama sieczka.

Zadawałem już to pytanie, ale teraz na początku lata pojawia się nowa oferta wielu producentów: czy pokazał się jakiś nowy odtwarzacz BD spełniający następujące warunki:

* kolor srebrny;

* potrafi czytać również SACD i DVD-A;

* ma dobrej klasy prztworniki D/A;

* ma wielokanałowe wyjście analog;

* no i cenę nie przebijającą pułapów abstrakcji.

Najbliższy spełnienia w/w kryteriów jest Oppo BDP-83SE, niestety dostępny tylko w kolorze czarnym.

Z nowej oferty, jaką mi się udało przestudiować - widzę, że nic takiego nie ma. Ale może nie dość skutecznie szukałem. Spotkał ktoś z Państwa coś takiego?

Jeśli przez KOLOR masz się ograniczać, to jedynym rozwiązaniem będzie ... dorobienie panelu

czołowego z profilu aluminiowego przy pomocy urządzenia WATER-JET Dobra firma zrobi wszystko,

zdejmie wymiary, wytnie, obrobi - ktoś już to tutaj robił i zmieścił się w 80 pln.

Napisy na płycie to także aktualnie nie problem. Można także położyć chrom, a`la BURMESTER,

a napisy wygrawerować. :)

A jeśli dobrze kojarzę, to Oppo nie stosuje plomb gwarancyjnych (rzecz do sprawdzenia!), więc droga wolna... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A co powiecie o Oppo BDP-80? Też potrafi czytać SACD i DVD-A, ma również wielokanałowe wyjście audio. Jest sporo tańszy od 83. Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na dwa pytania:

* jaka jest różnica jakościowa w dźwięku pomiędzy modelami 80, 83, 83SE?

* czy jest dostępny 80 BD/Region Free DVD/Region Free?

Region free jest - płytka za jakieś 50 Euro, to samo źródło co dla BDP83, linkowane już nie raz przy okazji dyskusji o Oppo.

Co do dźwięku się nie wypowiem (nie słyszałem), natomiast jeśli dobrze pamiętam, to modele 83 i 80 mają ten sam tor wielokanałowy C/A; 83 ma dodatkowe (lepsze) przetworniki i wyjścia dla stereo.

Dzięki Wiatrak. Pozostaje teraz wyjaśnić:

* czy rzeczywiście do 80 i 83 to jest aby napewno ta sama płytka (bowiem w linkach, o których piszesz, była cały czas mowa tylko o płytce Region Free do 83)?

* czy 80 można jakoś dostać na rynku polskim, czy też trzeba sobie sprowadzić z zagranicy we własnym zakresie?

* kto by mi to zamontował, sam nie mam odwagi, zawsze stałem na stanowisku że w układach elektronicznych powinni się grzbać fachowcy z prawdziwego zdarzenia, a nie amatorszczyzna która ma do tych spraw dwie ręce lewe w tym jedną krótszą (czyli ja);

* no i pytanie, które zadałem na priv BoDeX'owi, lecz jeszcze nie odpowiedział, czy zna jakąś firmę która zrobiła by przedni panel w kolorze srebrnym.

>modele 83 i 80 mają ten sam tor wielokanałowy C/A; 83 ma dodatkowe (lepsze) przetworniki

Nie bardzo rozumiem, gdyż druga część zdania przeczy pierwszej. Przetworniki są częścią toru C/A. Czy więc tor jest ten sam, czy też 83 ma inne przetworniki (= tor jednak nie jest tak całkiem do końca ten sam).

Odrębne wyjście dla stereo jest mi niepotrzebne, mnie chodzi o wyjście wielokanałowe.

Płytka inna, tylko źródło płytek to samo - Bluraychip.dk. Do jej montażu nie trzeba elektronika, wkładasz wtyczkę do gniazdka. Oczywiście, jeśli się nie czujesz na siłach to lepiej tego nie rób, jeśli masz znajomego elektronika to załatwi sprawę.

BDP 83 ma dodatkowe wyjścia L i R, z osobnym torem C/A. Tor wielokanałowy jest (chyba) ten sam w obu modelach.

Słabszy OPPO siedzi w jakimś brytyjczyku - kropka w kropke.

Linia wygląda tak - 80 , 83 , 83SE , 83SE NuForce i poprawa dźwięku analogowego tak się stopniuje.

Co do frontu z alu. to w google znajdziesz firmy pracujące z Water-Jet`em i pooglądać ich galerie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to tylko przykład - musisz poszukać i popytać o

kopie elementu - wówczas skanują i rzeźbią pod Twoje zamówienie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.