Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Rzeczywiście.

Spojrzałem na google maps.

800 km.

To chyba lepiej pojechać raz do roku na prawdziwy śnieg.

We wrześniu ruszają wyjazdy szkoleniowe w slalomie do hali w Druskiennikach na Litwie.

Prowadzą to zawodowcy.

http://natyczki.pl

Jeśli masz sportowe zacięcie to świetna opcja przed sezonem.

• 2 tygodnie później...

Hmm... śliczne. Fajnie się kolory komponują. Napisz z czym grają i jak pierwsze wrażenia?

Nie za mało miejsca mają (tylna ściana) ?

Doczytałem - Sony ES :-)

.... tymczasem w Poznaniu

Idealne do Sony. Co to jest to białe pod wysokotonówką?

Strasznie dużo tych kolorów brązowa okleina, czarny front, srebrna obramówka kopułki, białe coś pod kopułką, złote korektory, mleczne membrany ŁO RANY!

Są jakieś maskownice w komplecie żeby to zakryć?

Zapewniam Ciebie, że kolumny prezentują się doskonale. Kolumny wykończone są naturalnym fornirem polakierowanym tzw półmatem. Maskownice raczej nie wchodzą w rachubę ze względu na geometrię. Jakby nie patrzeć ją tu trzy płaszczyzny: front, pochylony front oraz płaszczyzna kopułki. Maskownica byłaby "dość" skomplikowana

Główny otwór bassrefleksu znajduje się na plecach kolumny i jest solidny. Ten przedni faktycznie skromny ale zakładam, że służy poprawie własności dźwiękowych kolumny a nie estetyce (choć moim zdaniem nie ma na nią znaczącego wpływu).

Z ciekawostek dodam, iż wysokotonowy głośnik to berylowa kopułka. Doskonale oddaje hihat.

Jak się całość już wygrzeje to opiszę walory odsłuchowe.

Edytowane przez Miszka
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dyskusja z hejterami nie ma sensu.

O gustach jak wiadomo się nie dyskutuje.

Czytający sami ocenią poziom kultury kogoś kto wchodzi do cudzego domu i zachowuje się jak Szymon.

Post kieruję do wszystkich innych.

Estetyka naszych kolumn zawsze w pierwszym rzędzie podyktowana jest akustyką.

Nigdy nie zrobimy najmniejszego kroku w stronę wyglądu powodując choćby minimalne pogorszenie dźwięku.

Każdy szczegół w Marcusie jest przemyślany i służy konkretnym celom.

Ponieważ głośnik "średniotonowy" jest mocno pochylony, wysokotonowy nie mógł być na tej samej ściance. ( Głośnik wysokotonowy jest bardzo kierunkowy)

Naturalnym rozwiązaniem jest umieszczenie go pionowo.

Aby spełnić warunki spójności czasowej jest umieszczony dokładnie w tym miejscu w którym powinien być.

Dolna (srebrna) nakładka na głośnik wysokotonowy zapobiega szkodliwym odbiciom jakie pojawiły by się na krawędzi gdyby jej nie było.

Górna osłona ( w identycznym srebrnym kolorze) Powoduje wyrównanie charakterystyki częstotliwościowej.

To wszystko jest efektem długich badań z systemem pomiarowy pokazującym rzeczywiste zmiany jak na dłoni.

Korektory fazy głośników 18 i 22 cm nie są dekoracją a pełnią określoną funkcję.

Po pierwsze wyrównują rozkład pola magnetycznego w szczelinie cewki przez co znacząco spadają zniekształcenia.

Po drugie minimalnie zwiększają sprawność głośników.

Świetnie odprowadzają także ciepło przez co kolumny nie wykazują zniekształceń przy długim i głośnym graniu.

Najlepszym do tego celu materiałem jest miedź.

Maskownice mają czasami zalety ochronne ale każdy audiofil gdyby zobaczył ich wpływ na dźwięk na systemie pomiarowym , więcej by ich nie użył.

Wcale nie chodzi tu o tkaninę ( jeśli nawet to minimalnie) a o dyfrakcje na krawędziach otworów maskownicy.

Moim zdaniem podstawową zasadą dobrego wzornictwa jest:

Najpierw funkcja a później forma.

Po co komu śliczny młotek którym nie da się wbijać gwoździ? :)

Zawsze gdzie to możliwe staramy się w projektach stosować więcej niż jedną rurę BR.

To bardzo ułatwia "dostrojenie" kolumn do akustyki pomieszczenia.

Rury basu można zatykać dowolnie według potrzeb doprowadzając kolumnę nawet do obudowy zamkniętej.

Wszystko jest w zgodzie z fizyką.

Jak to działa obrazuje poniższy wykres.

Turkusowa linia - otwarte oba porty BR

Czerwona - zamknięty jeden port

Niebieska - zamknięte wszystkie porty BR.

post-13845-0-57906200-1442225016_thumb.png

post-13845-0-54113200-1442225128_thumb.jpg

Panowie, czy możemy powrócić do meritum? wystarczy brudów w polityce. Nie przenośmy ich tutaj.

panie Jerzy, czy dysponuje Pan podobnymi wykresami dla Marcusów? te są opisane jako Amstaffy. Tak tylko z czystej ciekawości.

Stare audiofilskie przysłowie brzmi :

,,To nie ma wyglądać. To ma grać''

Proste i komunikatywne.

Piękno jest względne i zazwyczaj to coś więcej niż wygląd..

.... tymczasem w Poznaniu

Piękne !

Edytowane przez profundis
<br />Jak się całość już wygrzeje to opiszę walory odsłuchowe<br />

Czekam na opis. Miałem zamiar kupić Fresco ale chyba się wstrzymam i kupię Marcusy.

Dyskusja z hejterami nie ma sensu.

O gustach jak wiadomo się nie dyskutuje.

Czytający sami ocenią poziom kultury kogoś kto wchodzi do cudzego domu i zachowuje się jak Szymon.

Post kieruję do wszystkich innych.

Estetyka naszych kolumn zawsze w pierwszym rzędzie podyktowana jest akustyką.

Nigdy nie zrobimy najmniejszego kroku w stronę wyglądu powodując choćby minimalne pogorszenie dźwięku.

Każdy szczegół w Marcusie jest przemyślany i służy konkretnym celom.

Ponieważ głośnik "średniotonowy" jest mocno pochylony, wysokotonowy nie mógł być na tej samej ściance. ( Głośnik wysokotonowy jest bardzo kierunkowy)

Naturalnym rozwiązaniem jest umieszczenie go pionowo.

Aby spełnić warunki spójności czasowej jest umieszczony dokładnie w tym miejscu w którym powinien być.

Dolna (srebrna) nakładka na głośnik wysokotonowy zapobiega szkodliwym odbiciom jakie pojawiły by się na krawędzi gdyby jej nie było.

Górna osłona ( w identycznym srebrnym kolorze) Powoduje wyrównanie charakterystyki częstotliwościowej.

To wszystko jest efektem długich badań z systemem pomiarowy pokazującym rzeczywiste zmiany jak na dłoni.

Korektory fazy głośników 18 i 22 cm nie są dekoracją a pełnią określoną funkcję.

Po pierwsze wyrównują rozkład pola magnetycznego w szczelinie cewki przez co znacząco spadają zniekształcenia.

Po drugie minimalnie zwiększają sprawność głośników.

Świetnie odprowadzają także ciepło przez co kolumny nie wykazują zniekształceń przy długim i głośnym graniu.

Najlepszym do tego celu materiałem jest miedź.

Maskownice mają czasami zalety ochronne ale każdy audiofil gdyby zobaczył ich wpływ na dźwięk na systemie pomiarowym , więcej by ich nie użył.

Wcale nie chodzi tu o tkaninę ( jeśli nawet to minimalnie) a o dyfrakcje na krawędziach otworów maskownicy.

Moim zdaniem podstawową zasadą dobrego wzornictwa jest:

Najpierw funkcja a później forma.

Po co komu śliczny młotek którym nie da się wbijać gwoździ? :)

Zawsze gdzie to możliwe staramy się w projektach stosować więcej niż jedną rurę BR.

To bardzo ułatwia "dostrojenie" kolumn do akustyki pomieszczenia.

Rury basu można zatykać dowolnie według potrzeb doprowadzając kolumnę nawet do obudowy zamkniętej.

Wszystko jest w zgodzie z fizyką.

Jak to działa obrazuje poniższy wykres.

Turkusowa linia - otwarte oba porty BR

Czerwona - zamknięty jeden port

Niebieska - zamknięte wszystkie porty BR.

te krzywe opadania basu to zdjęte pomiary czy symulacje komputerowe? bo mnie to wygląda na to drugie

Edytowane przez Rezyslaw
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mogę się mylić.

Akurat tego nie pamiętam dokładnie ale na 95% to rzeczywisty pomiar.

W załączonych tu wykresach nie chodziło o pokazanie konkretnej kolumny ale o zasadę działania.

Przypominam sobie, że to był pierwszy Amstaff z Beymą na środku.

Dawno go nie produkujemy.

• Moderatorzy

Pytanie do Harpii:

gdzie w internecie można zobaczyć w jakich okleinach dostępne są nowe modele ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

W tej chwili standardem wykończenia jest:

Czarny połysk

Biały połysk

Orzech Amerykański

Wenge

Możliwe na zamówienie inne wykończenia:

Lakier z palety RAL lub NCS

Forniry z

http://www.zagloba.com.pl/okleiny_naturalne.html

post-13845-0-25868100-1442327007_thumb.jpg

post-13845-0-65520600-1442327066_thumb.jpeg

post-13845-0-97306700-1442327135_thumb.jpg

ciekawa sprawa, były pytania o maskownice, odstęp od ściany, całość systemu, czy wielkość otworu bass refleksu natomiast nikt nie zwrócił uwagę na info o berylowej kopułce. spodziewałem się dyskusji raczej w tym obszarze :)

Edytowane przez Miszka

ciekawa sprawa, były pytania o maskownice, odstęp od ściany, całość systemu, czy wielkość otworu bass refleksu natomiast nikt nie zwrócił uwagę na info o berylowej kopułce. spodziewałem się dyskusji raczej w tym obszarze :)

Cierpliwie czekamy na Twój opis walorów odsłuchowych, który obiecałeś po wygrzaniu Marcusów... a to pewnie trochę potrwa.. Chyba że już możesz się podzielić pierwszymi wrażeniami?

Zwrócił, zwrócił... ;-)

Czekamy na Twoje wrażenia.

:-)

Witam Wszystkich ,

Jestem początkującym audiofilem z budżetowym sprzętem (Rotel RA-03 ; RCD -961 ; gr Dual 621; polskie kolumny EBT , kable gł. Melodika MDSC 2525 ) .

Uznałem , że najsłabszym ogniwem są kolumny i postanowiłem je zmienić .

Po przeczytaniu różnych opini , testów itp. uznałem że najlepsze z moim budżetem około 3 tysięcy będą JBL Studio 280.

Zadzwoniłem do sklepu audiomax.24 w Zielonej Górze i umówiłem się na odsłuchy.

Wziąłem więc swoje klocki, kable oraz płyty CD , podłączyliśmy te kolumny i ........słabizna. Trochę zbity z tropu bo przecież takie dobre recenzje itd , postanowiłem posłuchać jeszcze JBL Ti400 oraz KlipschRF28 i dalej słabo.

Uprzejmy pan powiedział , że ma takie bardzo fajne kolumienki , droższe ale za to swietnie grają.

Pan podłączył mi Harpie Graffiti i wyszedł z pomieszczenia a ja zostałem zauroczony i tylko zmieniałem płyty żeby się utwierdzić że TO JEST TO !

Cóż było robić , wziąłem kolumienki na weekend do domu , myślę sobie akurat na moje 20mkw (tylko ,że zona uparła się i jakieś meble tam powstawiała : )

Na początku nie było tak pięknie jak w salce odsłuchowej w sklepie ale przez dwa dni grania dźwięk się znacznie poprawił i ja pokombinowałem z ustawieniem ich. I tak już u mnie zostały i jest miodzio - przestrzeń , selektywność no i ta muzykalność ! Jestem zadowolony i przy okazji podziękowania dla audiomax.24 za całą tą operację i standy gratis do tych kolumn.

Niestety na koniec troszkę dziegciu.

Tak jak kolumny wykonane świetnie , brzmią świetnie czyli pełen profesjonalizm to niestety marketing to już amatorka:

-Na stronie firmowej (harpia.pl) takie kolumny nie istnieją

-Informacje na stronach dealerów nie pokrywają się z informacjami na moich kolumnach (u nich 8 ohm na kolumnach 4 ohmy , u nich 86dB na kolumnach 91dB , u nich 75Watts na kolumnach 150 Watts) i kompletnie nie wiem o co tu chodzi.

-Kiepskie kartony i pakowanie , może to drobiazg ale zawsze

Ale nie ma co narzekać , dobrze że nie odwrotnie : )

Przepraszam za dość długi pierwszy post i chętnie jeśli potrafię odpowiem na pytania.

Witam Wszystkich ,

Jestem początkującym audiofilem z budżetowym sprzętem (Rotel RA-03 ; RCD -961 ; gr Dual 621; polskie kolumny EBT , kable gł. Melodika MDSC 2525 ) .

Po przeczytaniu różnych opini , testów itp. uznałem że najlepsze z moim budżetem około 3 tysięcy będą JBL Studio 280.

Wziąłem więc swoje klocki, kable oraz płyty CD , podłączyliśmy te kolumny i ........słabizna. Trochę zbity z tropu bo przecież takie dobre recenzje itd , postanowiłem posłuchać jeszcze JBL Ti400 oraz KlipschRF28 i dalej słabo.

Uprzejmy pan powiedział , że ma takie bardzo fajne kolumienki , droższe ale za to swietnie grają.

Pan podłączył mi Harpie Graffiti i wyszedł z pomieszczenia a ja zostałem zauroczony i tylko zmieniałem płyty żeby się utwierdzić że TO JEST TO !

Cóż było robić , wziąłem kolumienki na weekend do domu , myślę sobie akurat na moje 20mkw (tylko ,że zona uparła się i jakieś meble tam powstawiała : )

Na początku nie było tak pięknie jak w salce odsłuchowej w sklepie ale przez dwa dni grania dźwięk się znacznie poprawił i ja pokombinowałem z ustawieniem ich. I tak już u mnie zostały i jest miodzio - przestrzeń , selektywność no i ta muzykalność ! Jestem zadowolony i przy okazji podziękowania dla audiomax.24 za całą tą operację i standy gratis do tych kolumn.

Tak jak kolumny wykonane świetnie , brzmią świetnie czyli pełen profesjonalizm to niestety marketing to już amatorka:

-Informacje na stronach dealerów nie pokrywają się z informacjami na moich kolumnach (u nich 8 ohm na kolumnach 4 ohmy , u nich 86dB na kolumnach 91dB , u nich 75Watts na kolumnach 150 Watts) i kompletnie nie wiem o co tu chodzi.

Przepraszam za dość długi pierwszy post i chętnie jeśli potrafię odpowiem na pytania.

Jest mi niezmiernie miło że wszystko przebiegło sprawnie a klient jest zadowolony to najważniejsze staram się aby tak było przez wiele lat mojej pracy w tej branży.

Co do pakowania ,to uważam że jest na bardzo dobrym poziomie , te grube pianki świetnie chronią narożniki (góra i dół) , byś zobaczył jak pakuję kolumny np STX to dopiero byś się złapał z głowę ;-) .

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Co do pakowania ,to uważam że jest na bardzo dobrym poziomie , te grube pianki świetnie chronią narożniki (góra i dół) , byś zobaczył jak pakuję kolumny np STX to dopiero byś się złapał z głowę ;-) .

Tu akurat klient ma słuszną rację, to ja jeszcze nie widziałem gorszych opakowań na kolumny od 1990 roku niestety to bolączka która mam nadzieje ze w końcu zostanie zmieniona na porządne kartony (nie przystoi producentowi tak znamienitych kolumn takie opakowania)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie ma się o co spierać.

Robimy co możemy aby kolumny były w transporcie bezpieczne.

Na dziś kartony są do kitu.

Bardzo trudno jest kupić prawdziwą tekturę o gramaturze 650-750 gr.

Nawet jak producent opakowania twierdzi, ze taką ma to i tak okazuje się ona być z makulatury.

Pomimo dużej gramatury jest miękka.

Jesteśmy już "na tropie" odpowiedniego opakowania.

Będzie lepiej.

Witam Wszystkich ,

Graffiti mają "8 ohm, 86dB, 75Watts".

Na Twoich plakietkach jest niestety pomyłka - to wartości modelu Pastel (najmniejsza podłogówka).

Na szczęście nie umniejsza to wartości Graffiti, który jest znakomitym monitorem jak na swoją cenę...

Fakt, kartony są kiepskie - moje się rozleciały po odpakowaniu i wyjęciu kolumn. Jednakże samo zabezpieczenie do transportu kolumn na palecie było bardzo dobre - mimo, że kolumny jechały na drugi koniec Polski - dotarły bezpiecznie.

Polecam (zgodnie z zaleceniem Pana Jerzego) transportować Harpie właśnie na palecie a nie jako paczki.

Edytowane przez kvist

Graffiti mają "8 ohm, 86dB, 75Watts".

Na Twoich plakietkach jest niestety pomyłka - to wartości modelu Pastel (najmniejsza podłogówka).

Na szczęście nie umniejsza to wartości Graffiti, który jest znakomitym monitorem jak na swoją cenę...

Fakt, kartony są kiepskie - moje się rozleciały po odpakowaniu i wyjęciu kolumn. Jednakże samo zabezpieczenie do transportu kolumn na palecie było bardzo dobre - mimo, że kolumny jechały na drugi koniec Polski - dotarły bezpiecznie.

Polecam (zgodnie z zaleceniem Pana Jerzego) transportować Harpie właśnie na palecie a nie jako paczki.

Fakt , kolumnom nie umniejsza bo jak dla mnie świetnie grają ale przy ewentualnej odsprzedaży ciężko to będzie wytłumaczyć że parametry są słabsze niż na tabliczce : )

Co do kartonów to kupowałem kolumny, które już stały w sklepie i trzeba było je jeszcze raz zapakować .

Wyglądają super. Widzę logo we wszywce. Miszka (przepraszam wszystkich) - one wyglądają zajebiście.

Ja to już widzę takie w wybarwieniu białym piano z czarnymi rdzeniami w przetwornikach...

Edytowane przez kvist
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.