Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Harpiowców.

Mam szybkie pytanie.

Chcę wymienić DALI 505 na coś wyższych lotów.

Wpadło mi w oko ogłoszenie HA PAT.

Testów i opinie jak na lekarstwo.

Mam więc pytanie do znawców tematu.

Nie mam mowy o odsłuchach bo szukam urzywanych kolumn.

Cena do 2k z bólem 2.5.

Czy owe "maluch" dadzą radę w pokoju 20m2 ?

I czy dobrze mniemam, iż będzie to dla mnie skok w jakości dźwięku ?

Lubię muzykalność i akustyczne granie.

Teraz gram z Nad-em 3240PE, ale on też pójdzie do wymiany.

Najpierw jednak zespół głośnikowy.

PAT-a bym sobie odpuścił ,nowsze konstrukcje grają zdecydowanie lepiej.

Wiem,że najtańsza podłogówka z serii First Order kosztuje dwa razy tyle ile planujesz przeznaczyć ale czasem

zdarzają się używki w dobrych cenach.

Kolumny w systemie są najważniejsze ,determinują brzmienie dlatego warto skupić się na wyborze optymalnych,

żeby od razu się ich nie pozbywać .Jak się ma "bazę" :-) to można do woli eksperymentować ze wzmacniaczami

i ze żródłem.

Właśnie do tego zmierzam.

Chcę mieć porządne kolumny, oczywiście patrząc z mojego pułapu.

Myślę o Polskich producentach, ESA, AA, no i oczywiście HA.

Tadeo, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, iż Harpia zaczyna się od modelu Amstaff Micro ?

Cena nowego zestawu to 5-6k ??

No chyba nie tak drogo ?

Ja mam Micro w pokoju trochę większym od Twojego ,pracują jako fronty w KD .

Na początku ubiegłego roku nosiłem się z zamiarem ich sprzedaży w budżecie prawie takim jaki masz przeznaczony na swoje

kolumny .Nie byłem za bardzo zadowolony z brzmienia z moim Arcamem AVR-400 ale przyszło "opamiętanie"

oraz końcówka Xindaka P-AM i gra to teraz zdecydowanie lepiej niż kosztowało :-)

Mam jeszcze dwa "wypasione" systemy lampowe , na tym KD. mogę posłuchać sobie czasem muzyki bez dyskomfortu.

Cześć, miałem PATy.

To solidne kolumny, przedział cenowy, o którym piszesz też rozsądny choć pewnie im bliżej 2kPLN tym lepiej. Nowe zdaje się, ze chodziły po 3.9PLN ale już nie pamiętam. Spokojnie napędzą 20m2, w każdym razie u mnie tak grały i nie miały problemu.Może napisz, jaki wzmacniacz będzie te kolumny napędzał.

co do porównania do modelu Dali to nie wiem, nie słyszałem więc nie mogę nic podpowiedzieć.

No chyba nie tak drogo ?

Ja mam Micro w pokoju trochę większym od Twojego ,pracują jako fronty w KD .

Na początku ubiegłego roku nosiłem się z zamiarem ich sprzedaży w budżecie prawie takim jaki masz przeznaczony na swoje

kolumny .Nie byłem za bardzo zadowolony z brzmienia z moim Arcamem AVR-400 ale przyszło "opamiętanie"

oraz końcówka Xindaka P-AM i gra to teraz zdecydowanie lepiej niż kosztowało :-)

Mam jeszcze dwa "wypasione" systemy lampowe , na tym KD. mogę posłuchać sobie czasem muzyki bez dyskomfortu.

Podglądnąłem Twój profil i właśnie wdziałem, że miałeś ogłoszenie o sprzedaży.

Rozumiem, iż decyzja o sprzedaży odwołana ?

Co do ceny nowego zestawu o której pisałem, to moje przypuszczenia, bo nie wiem.

Strzelam co do ceny.

o solidne kolumny, przedział cenowy, o którym piszesz też rozsądny choć pewnie im bliżej 2kPLN tym lepiej. Nowe zdaje się, ze chodziły po 3.9PLN ale już nie pamiętam. Spokojnie napędzą 20m2, w każdym razie u mnie tak grały i nie miały problemu.Może napisz, jaki wzmacniacz będzie te kolumny napędzał.

Wg. mojej wiedzy, na chwilę obecną Pat-y są do wzięcia za 1,5k czyli bardzo korzystnie, przynajmniej tak mniemam.

Obecnie napędzał będzie to dziadek NAD 3240 PE

Docelowo po wymianie kolumn celuję w używane

Primare i20

NAD 356 BBE

może Audiolab 8000s

myślę też o jakimś chińczyku, Vincent bądz Xindak.

Edytowane przez Hrehor
  • 3 tygodnie później...

Z powodów absolutnie nie związanych z kolumnami sprzedaję Harpie Amstaffy zakupione w grudniu 2013 - można powiedzieć że są w stanie sklepowym. Niestety brak czasu na umuzykalnianie przyczynił się do decyzji o sprzedaży. Więcej info w dziale ogłoszenia.

Z powodów absolutnie nie związanych z kolumnami sprzedaję Harpie Amstaffy zakupione w grudniu 2013 - można powiedzieć że są w stanie sklepowym. Niestety brak czasu na umuzykalnianie przyczynił się do decyzji o sprzedaży. Więcej info w dziale ogłoszenia.

Widzę, że są z podwójnymi zaciskami głośnikowymi. Normalnie Harpia sprzedaje z pojedynczymi. Stąd moje zdziwienie, skąd w Twoich kolumnach zaciski biwire?

Widzę, że są z podwójnymi zaciskami głośnikowymi. Normalnie Harpia sprzedaje z pojedynczymi. Stąd moje zdziwienie, skąd w Twoich kolumnach zaciski biwire?

Skąd ? Dokładnie to z okolic Krakowa bo tam Jurek mieszka i stamtąd przyjechały kolumny.

Mam również głośnik centralny którego normalnie nie uświadczysz w standardowej ofercie HarpiaAcoustics. Obudowa zamknięta - paczka zbudowana na bazie Amstaffów Mini.

Fotki w linku poniżej.

https://www.dropbox.com/sh/2a7ovpihczfbxt7/AADWmoKcDvW0nj1GbkNEBnSla

Skąd ? Dokładnie to z okolic Krakowa bo tam Jurek mieszka i stamtąd przyjechały kolumny.

Po co to oburzenie??? Pytam przecież normalnie. Jak nie wiesz, dlaczego Twoje kolumny odbiegają od standardowej oferty Harpii, to po prostu to napisz, zamiast się niepotrzebnie irytować.

Po co to oburzenie??? Pytam przecież normalnie. Jak nie wiesz, dlaczego Twoje kolumny odbiegają od standardowej oferty Harpii, to po prostu to napisz, zamiast się niepotrzebnie irytować.

Nie irytuję się bo nie mam o co. Cieszę się że zauważyłeś to ponadstandardowe wyposażenie. Mogłem przemilczeć Twoje pytanie lub odpisać coś na jego poziomie - wybrałem drugą wersję.

Pozdrawiam serdecznie.

=> Jarek Jaro

Naprawdę sądzisz, że pytałem o miejscowość, gdzie zamontowano zaciski głośnikowe? Harpia produkuje standardowo Amstaffy z pojedynczymi zaciskami. W Twoich kolumnach są podwójne. Co jest nie tak z poziomem mojego pytania? :-)

Widzę, że tajemnica podwójnych zacisków głośnikowych pozostanie nierozstrzygnięta... Cóż Twoja sprawa.

=> Jarek Jaro

Naprawdę sądzisz, że pytałem o miejscowość, gdzie zamontowano zaciski głośnikowe? Harpia produkuje standardowo Amstaffy z pojedynczymi zaciskami. W Twoich kolumnach są podwójne. Co jest nie tak z poziomem mojego pytania? :-)

Widzę, że tajemnica podwójnych zacisków głośnikowych pozostanie nierozstrzygnięta... Cóż Twoja sprawa.

Wiem że nie pytałeś o miejscowość - zdziwiło mnie jedynie Twoje zdziwienie. Tak naprawdę sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie w poście powyżej. "Standardowo" oczywiście wychodzą w single a niestandardowo możesz zamówić co tam Ci się żywnie podoba włącznie z kolorem wykończenia, Mundorfami w układzie no i sposobem podłączenia kolumn. Myślałem że to jest raczej jasne...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

W rzeczywistości jest trochę inaczej niż pisze Jaro.

Kiedyś Amstaff był produkowany w wersji Bi-Wire.

Życie pokazało, że właściwie nikt w tym zakresie cenowym z tego nie korzysta a wszelkiego rodzaju zwory są tylko problemem.

Postanowiliśmy więc przeprojektować terminal obudowy do połączenia pojedynczego.

Jaro kupił ostatnią obudowę z połączeniem Bi-Wire.

Jeśli chodzi o zwrotnicę to w Amstafie i Amstafie Mini oferujemy dwa standardy jej wykonania.

Podstawową i z rozbudowanym filtrem głośnika wysokotonowego do poziomu serii "Time Coherent" oraz z wyższej jakości kondensatorem głośnika średniotonowego.

Nie ma mowy o żadnych innych zmianach.

p.s. głośnik centralny i efektowe są w standardowej ofercie

post-13845-0-66592000-1406105153_thumb.jpg

Edytowane przez HarpiaAcoustics

"Standardowo" oczywiście wychodzą w single a niestandardowo możesz zamówić co tam Ci się żywnie podoba

Jaro kupił ostatnią obudowę z połączeniem Bi-Wire.

Oj Jarek, Jarek, i po co tak kręciłeś? Wystarczyło napisać jak jest, zamiast pisać coś o moim "poziomie" :-)

Oj tam zaraz kręciłeś. Skoro coś jest bardziej funkcjonalne to czemu ma być przez to gorsze?

Mundorfami z kolei zasugerowałem się czytając opis tej aukcji wygrzebanej w allegro w zakończonych - http://allegro.pl/harpia-acoustics-amstaff-mini-mundorfy-i4308172692.html -

"Kolumny mają wymienione kondensatory głośników wysoko tonowych na Mundorf Silver Gold Evo. Przy głośnikach średniotonowych są wstawione Mundorfy Evo (ostatnie zdjęcie). Koszt kondensatorów - 800 zł (cena podana przez Harpia Acoustics). Oczywiście wymiana została dokonana w Harpia Acoustics."

Wywnioskowałem z tego że może Harpia idzie z duchem czasu i poszerzył ofertę w swoich produktach.

@Jurek informacji o możliwości zakupu głośnika centralnego i efektowych nie ma w ofercie na Twojej stronie - i z tego co kojarzę to szybciej też ich nie było chyba że sa gdzieś schowane głęboko i nie potrafię się do nich dokopać.

NIestety nie widzę mozliwości edycji posta więc dopisze w tym.

Przypomniałem że podczas zakupu tych Amstaffów których to ten przepiękny orzechowy kolor nie podobał się na początku żonie, Jurek zaproponował że bezproblemowo zrobi mi czarne również z podłączeniem biamping. Zwykłe czarne były chyba w standartowej cenie a piano chyba z dopłatą 1500 pln - nie pamiętam dokładnie.

Na szczęście udało się żonę przekonać do orzecha bo wygląda rewelacyjnie i jest ozdobą w salonie.

Pomimo tego że elektronika towarzysząca nie jest górnych lotów to gra tak że nawet żonie się podoba.

Podsumowując - jeżeli jest ktoś konkretnie zainteresowany proszę o info - jeżeli byłby to zakup łączony czyli Amstaffy i centralny to myślę że damy radę się zmieścic w cenie około 7000 pln. Sam centralny katalogowo kosztuje 3100 plus Amstaffy 8900. Informację ta zamieszczam ponieważ sam przed zakupem prześledziłem ten wątek i cieszę się że trafiłem na produkt Jurka gdyż pewnie skończyłbym poszukiwania na MA lub jakimś modelu Dali. Pewne jest to że nie byłyby to najlepiej wydane pieniądze.

Edytowane przez Jarek Jaro

Rzeczywiście kolor jest super.

Potwierdzam :)

Jaro.

Kiedy jedziemy na narty?

Powoli sezon się zbliża a właściwie poprzedni się nie skończył.

Dowody poniżej:)

Chyba znowu będzie Tyrol w tym roku więc od października - może listopada trzeba znowu zacząć tą orkę :) Póki co kombinuje jakiś wyjazd na rowery w prawdziwe góry.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Chyba znowu będzie Tyrol w tym roku więc od października - może listopada trzeba znowu zacząć tą orkę :)

He.He. Już mi Cię żal :)

Znów będziesz musiał męczyć się 70-80 dni na nartach.

Po prostu dramat:)

He.He. Już mi Cię żal :)

Znów będziesz musiał męczyć się 70-80 dni na nartach.

Po prostu dramat:)

W tym sezonie było cieniutko - coś koło 65-68 dni udało się wymęczyć. W zeszłym prawie stówka pękła...

Udało się w końcu dograć jakiś wyjazd w górki - jedziemy do Rychleb - przez Częstochowę Nysę. Gdyby ktoś coś to kolumny mogę zabrać z sobą.

Rabat od ceny i darmowy transport do uzgodnienia na priv :)

• Moderatorzy

Czy Harpia będzie się ystawiać na Audio Show 2014 ?

Chodzi mi o Amstafa i AMini.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Tego nie wie nikt:)

Zależy od bardzo wielu czynników.

Ostatnio bardziej skupiamy się nad pozyskaniem zagranicznych dystrybutorów.

Oczywiście staramy się nie zaniedbywać naszego rynku.

Jest w tym jednak wiele sprzeczności.

p.s. Amstaff i Mini łatwo można posłuchać u siebie w domu.

p.s. Amstaff i Mini łatwo można posłuchać u siebie w domu.

No tak Amstaff Mini słucham codziennie, Amstafa słuchałem, nawet te designerskie "pudełeczka" co ma Pan w domu. Ale chętnie zapoznałbym się podobnie jak inni z "wyższym" brzmieniem. Może zatem na zmianę First Order vs coś z wyższych serii ze stosowną elektroniką na AS 2014?

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Znalazłem u siebie.

A tak przy okazji, chcialbym zapytac o beyme, jaka byla stosowana w tych starszych amstaffach. Czy pozniejsze Daytony oferowaly znacznie lepsze brzmienie i mniejsze znieksztalcenia w stosunku do polipropylenowej Beymy? Czy z perspektywy czasu, 5MP60/N nadal jest wart uwagi, nawet biorac pod uwage dzisiejsza. spora konkurencje z tego przedzialu cenowego? Pamietam, ze w ofercie byly rowniez nieduze monitory na 5MP60/N ale niestety nie mialem okazji ich posluchac.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.