Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie SEAS EXCEL vs SS REVELATOR

toma085

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż ostatnio budowałem koledze kolumienki właśnie na Seas Excel i porównując do swoich Seasów L18 i TBFC/G różnica była spora ,mikrodynamika ,mikrodetale,lepsze rozseparowanie dźwięków(nie zlewające instrumęty) no i oczywiście scena która rozpłynęła się po pokoju. Miałem również okazję posłuchać i porównać z moimi ,zestaw na SS revelatorach modeli nie podaje bo nie pamiętam , porównując z moimi również miałem podobne odczucia jak przy porównaniu z excelami.

Szkopuł tkwi e tym że nie mam za bardzo porównania jak się sprawują excele vs revelatory ponieważ był zbyt długi okres czasu między odsłuchami jednych i drugich zestawów a poza tym były przeprowadzane na zupełnie innym zprzęcie w innych warunkach.

Prosił bym o wypowiedz szanowne grono forumowiczów które miało okazje słuchać i jednych i drugich ,jakie wrażenia ,różnice w czym są lepsze jedne a w czym drugie , po prostu chciał bym przy następnym projekcie mieć jakieś odniesienie w zależności od wymagań.

• 4 tygodnie później...

Najkrócej jak sie tylko da - Revelator wygrywa na basie ( konturowosc, wypełnienie, zejscie, dynamika... ) ale referencyjny srodek to oczywiscie magnezowy excel. Dlatego obecny moj projekt to 15tka magnezowa w wersji z magnesami neodymowymi, a bas to Revelator, tym razem juz 22W8857T00.

W 100% sie z Tobą zgadzam. W projekcie o którym wpomniałem góra to oczywiscie SS tym razem D3004/6600. Chce spojnej koncepcji razem z W15CH001 czyli na srodku i gorze odsłonięte cewki.

Ja mam wielki dylemat co zrobić. Mam na głośniki powiedzmy +/- 3000zł.

I nie wiem co zrobić,chodzi tylko o gotowe projekty bo nie mam jeszcze narzędzi do pomiarów. Myślałem o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chcę zrobić coś lepszego od HDS180EXC + XT25TG, z których jestem bardzo zadowolony.

Gdybym wiedział, że seasy z serii excel są jednoznacznie lepsze os serii prestige to wybrałbym excel. Często pojawiają się zdania że obie serie mają tą samą technologię, lub że w ślepym teście ciężko odróżnić który jest który? - to stwierdzenie pewnie jest nieprawdzie. Czy rzeczywiście tak jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jamess również planuje identyczną zmianę i mam identyczny dylemacik

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 rok później...

Słuchałem kiedyś Thorn-a na W18E001.

Ukryta Zawartość

Zapewniam cię, że według mojej opinii pobiły niejedną konstrukcje na Scan-ach.

Ukryta Zawartość

Magnezowe Excele, zwłaszcza te z niskim katalogowym Xmax, potrafią słabo radzić sobie z większymi wychyleniami - zaczynają brzęczeć i skrzypieć a nawet mogą ulec dezintegracji - miałem w ręku membranę od takiego głośnika. W poważnych systemach raczej na środek do 3-way się nadają.

Nie da się powiedzieć który jest lepszy. Zależy do czego - w wyżej efektywnym systemie, z porządnym gwizdkiem najlepiej w WG i niskim podziałem środek - góra W18EX powinien być lepszy - w zakresie powiedzmy 150Hz - 1.5kHz, albo nawet dwa takie w d'Appolito połączone z kopułką średniotonową w okolicach 1kHz. Jak komuś zależy na czymś delikatniejszym, do cichego słuchania albo mniejszego pomieszczenia, dla przeciwnika metalowych membran - wtedy 12cm Scan może się lepiej nadać.

nie znam excela, miałem natomiast monitory na SS revelatorach, wysokie tony to bajka, neutralne, zwiewne, kiedy trzeba to przywalą. midwoofer gra pieknym i zroznicowanym basem, dzwiek odrywa sie od glosnika, jest przestrzeń. trochę gorzej ze srednicą. ogolnie jest czysta ale trzeba ją wypełnić ciepłą elektroniką, u mnie było fajnie z mięsistym musicalem A3 i CD naima cd3

Słuchajcie a z jakimi projektami na SEAS EXCEL'u mieliście faktycznie doczynienia?

Oprócz wyżej wymienionego troelsa?

BO generalnie nie ma wielkiego wyboru a już na pewno nie ma zbyt wielu opinni jak i uwag na naszym forum w dzile DIY, a nie powiem że interesuje mnie to wymienił bym na coś moje wysłużone ER18 + 27TD o czym już pisałem na DIY.

Fakt a SS to teraz przywalił ceny aż strach patrzeć

Pozdr.

AM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.