Skocz do zawartości
IGNORED

Po co komu przedwzmacniacz?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pomijając kwestie użyteczności (np. dodatkowe wejścia), zastanawia mnie to, czy posiadając końcówkę mocy i cd z regulowanym wyjściem można "obejść" się bez przedwzmacniacza? Skoro elementów w torze mniej, to jakość dźwięku z zestawu cd+końcówka powinna być teoretycznie lepsza, aniżeli w wariancie z "dorzuconym" pre.

Zakładam, że nie ma potrzeby wyrównania impedancji i innych zabiegów "ulepszających", dla których warto użyć pre.

W takim razie po co z audiofilskiego punktu widzenia używamy pre?

Pytanie celowo naiwne, ale liczę na ciekawą argumentację.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/60438-po-co-komu-przedwzmacniacz/

No myślę, że dużo osób tak właśnie słucha..:-)

Źródło dźwięku z regulowanym wyjściem i końcówka :-)

Wiele zintegrowanych wzmacniaczy ma możliwość ominięcia pre,

kwestia upodobania.

Pre zawsze cos od siebie dodaje[sprobuj],bez pre gra jakos tam,z pre dopiero zaczyna brzmiec-jest lepiej na pewno.Poza tym masz mozliwosci wieksze,bo pre lampowy,dzielony,tranzystorowy,mozliwosc

osiagniecia roznego brzmienia,roze kable-tez zmiana brzmienia,mozliwosc podpasowania dzwieku pod

wlasne preferencje,mozliwosc podlaczenia wielu urzadzen,tylko jedna wada-niestety to kosztuje.

Z doswiadczenia wiem,ze cd najlepszy pre wsrod cd posiada ML 390s.

Ja miałem kiedyś klona Pass Aleph5.Głośnością sterowałem za pomocą pasywki na drabince rezystorowej.

Dopiero po dokupieniu przedwzmacniacza (Classe CP 35mkII), końcówka została prawidłowo wysterowana.

Oprócz możliwości uzyskania większych poziomów głośności, zwiększyła się dynamika i przestrzenność.

Nie odnotowałem żadnych niekorzystnych zmian, choć przecież preamp ma więcej elementów w torze sygnału niż pasywka.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W pierwszym wpisie stoi "Zakładam, że nie ma potrzeby wyrównania impedancji i innych zabiegów "ulepszających", dla których warto użyć pre.", więc nie mówmy o impedancji. Co to jest "właściwe wysterowanie sygnału"??? Sygnałem można wysterować jakieś urządzenie, ale nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś wysterował sygnał.

Czołem - moim zdaniem dodatkowym istotnym elementem składanki jest niska jakość analogowych regulowanych stopni wyjściowych w CDekach (osobna para gniazd) - podczas tuningu na przykład są częto po prostu usuwane. Być może znacie CD które nie degradują dźwięku na wyjściu poprzez regulowane CD... ale większość go psuje. pozdrowienia !

Wszystko zależy od konkretnego CD i konkretnej końcówki. Mam w domu dCS Puccini i Mac MCD-201 i oba grają lepiej bezpośrednio.

Czasami gra lepiej jak jest pre w torze, ale zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy gdybyśmy wydali pieniądze z preampu na pozostałe elementy toru, czy dźwięk nie byłby jeszcze lepszy ...

Tak jest na przykład z Opusem 21. 14kzł, do tego preamp (+ IC, siecówka) to drugie tyle. Gra trochę lepiej, tyle że za tą samą kasę można kupić już Audio Aero Capitole @ 28kzł który zagra jeszcze lepiej (oczywiście direct to amp).

Dalej z Capitole jest identycznie. Teoretycznie, jak podłączysz jakiś wypasiony pre, to będzie lepiej. Tyle że cena z dobrym pre (+ IC, siecówka) przekracza ceną dCS Puccini, który gra jeszcze lepiej od zestawienia Capitole + PRE !

Z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli mamy CD z dobrej klasy wyjściem regulowanym (Opus 21, Mac-201/301, Audio Aero Capitole, Ancient Audio Lektor Prime, dCS Puccini itd), to zawsze uzyskamy więcej podłączając direct i wydając zaoszczędzoną kasę na upgrade pozostałych elementów systemu. Niestety takich CD nie jest wiele na rynku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobry CD ma wyjście różnicowe zbalansowane jako takie posiadają dobre DAC`e ;).

A więc nie wyreguluje się tu prosto i dobrze głośności. Potrzeba dobrego przedwzmacniacza (pasywka również niewiele tu nawojuje).

A tak na poważnie:

Czy ktoś słucha pure direct na przypadkowym systemie (składaki)?

Nie da się. Wówczas rzeczywiście można miesiącami (latami?) dobierać klocki. Jak ma się jakiś pre ze znikomą korekcją to można to jakoś skorygować wszystko do kupy.

Ze znikomą mówiłem (max +-6 dB)!

Chyba, że ktoś ma duże ubytki słuchu. . . ;)

>Grzegorz7, 28 Gru 2009, 18:08

>"Regulowana wyjście CD".

>Pewnie jakiś lipny scalak ;), albo jeszcze bardziej lipny maleńki potencjometr.

>

>I to ma być audiofilskie?. . .

Oczywiście. A co jest złego w małym ALPSie? Nie jest tak źle kiedy wyjście jest wprost z takiego np 10k. potencjometru, gorzej gdy (najczęściej) jest to również wyjście słuchawkowe.

Ale da się grać bez preampu, jest to niewątpliwie najtańsze rozwiązanie (bo nie będę namawiał nikogo do zakupu preampa za 10-20k tylko żeby regulować głośność i EWENTUALNE przełączyć 2-3 źródła i to najczęściej - o zgrozo - nie z pilota!). Drabinka lub shunt regulator o niskiej impedancji wejściowej (5-10k, wyjściowa jest przynajmniej 2x niższa) ma w stosunku do ceny spore możliwości. A w preampie już dawno nie chodzi o wzmacnianie sygnału, co najwyżej o jego zbuforowanie po regulacji głośności.

Molibden:

Pewnie, że tak.

Zapomniałem znaku „;)” za tym wyrazem „audiofilskie” ;)

Jednak w takich torach pure direct ważne jest dopasowanie toru; zespoły głośnikowe tak jak napisał Noworosyjsk muszą być dobre.

Dodam, że im mniej po drodze układów tym lepiej. U siebie w domu jak przełączę na „pure direct” lepiej czuje przestrzeń, ulokowanie instrumentów, itp. Przesunięcia fazy (i nie tylko) robią swoje. . .

Ad. "jedyna zeleta preampu to możliwość (choć nie zawsze ) podłączenia kilku końcówek mocy w celu bi- tri - quadro ampingu"

A słuchałeś kiedyś swojego CA bez pre-ampu w integrze?

U mnie lampowy preamp nie tylko wzmacnia sygnał, ale też w porównaniu z wyjściem CD lub DAC, na tym samym poziomie głośności, zdecydowanie poprawia dynamikę, wypełnienie średnicy, kontrolę basu, przestrzeń. Próbowałem regulowanych wyjść z różnych budżetowych CD jak i z DAC'a i zawsze preamp dawał zdecydowanie lepszy dźwięk.

Jak pisano wcześniej - wszystko zależy od jakości sygnału z regulowanych wyjść CD, a ja jak na razie nie trafiłem na CD, które byłoby pod tym względem lepsze od zestawienia "stałe wyjścia + preamp".

W moim systemie zalety ukladu pasywnego zdecydowały o tym by sprzedac preamp aktywny.Stosunek ceny do jakosci jest w tej chwili w moim przypadku najskuteczniejszy jaki moge osiagnac.

Mam pytanie ,majac bufor umieszczony miedzy CD a koncowka o parametrach bufora(wejscie 1Mom i wyjscie 48om) to gdzie powinienem umiescic potek? Przed czy za buforem?

ależ nie żali mi gotówki , ale jeszcze większą frajdę mam budując od podstaw klocki opierając się na sprawdzonych i uznanych konstruktorach audio , za które inni wydają $$$$

gwoili ścisłości

profil dawno nieaktualny :))) , zaś CA mam nadal systemie sypialnianym (sentyment? )

proszę sobie wyobrazić , iż posiadam nawet specjalny pokój odsłuchowy ,zaadaptowany akustycznie przeznaczony tylko i wyłącznie do słuchania muzyki

jeżeli chodzi o preamp , to oczywiście go posiadam

jest to ta konstrukcja -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w przygotowaniu ta konstrukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) EB 703/325

mój wpis odnosił się raczej do uwagi kolegi Elberoth'a

"....Czasami gra lepiej jak jest pre w torze, ale zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy gdybyśmy wydali pieniądze z preampu na pozostałe elementy toru, czy dźwięk nie byłby jeszcze lepszy "

ale jak widać , są również uczestnicy , którzy uważają iż tylko $$$$ zapewnia nirwanę audiofilską , ja reprezentuję inny punkt widzenia

A tego typu wpisy :

A słuchałeś kiedyś swojego CA bez pre-ampu w integrze?

...

Może dodo żal gotówki,albo ma inne ważniejsze wydatki,albo w jak o mnie bez przesady z wydatkami.

iż szacunek dla drugiego człowieka , nie jest najwyższą wartością na tym forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

modrzew47, 28 Gru 2009, 20:44

>Elberoth

>Od kiedy to McIntosh MCD-201 jest taki dobry?Mnie rozczarował porządnie.

modrzew, a co ciebie jeszcze nie rozczarowało ? Sonus Faber, Pass, Pathos, Audio Research, teraz jeszcze Mac - można by całą litanię ułożyć wszystkich audiofilskich marek :-))))

Teraz słuchasz na EC i jesteś zadowolony ... idę o zakład o każde pieniądze, że tylko kwestia czasu jest gdy EC podzieli los poprzedników.

Maca 201 mam u siebie, trochę przypadkowo, nigdy nie słuchałem więc podłączyłem z czystej ciekawości i jestem bardzo mile zaskoczony. I tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie-przypadkowo-to mozna miec mcintosha u siebie-jablko i to zgnile.

Jakby byl taki dobry-to bylby jeszcze produkowany,a byl najkrocej produkowanym klockiem maca w ogole.

Był produkowany dwa lata - nie mi to określać czy to dużo czy mało. Nie słyszałem również następcy - MCD-301, ciężko mi więc się ustosunkować do tego, czy i o ile jest lepszy. Mam natomiast u siebie kilka CD ze zbliżonej półki - Krell SACD Standard mk III (25kzł), Halcro MC800 (24kzł), MBL1531 (30kzł) - i na ich tle 201 wypada zaskakująco dobrze. Szczególnie gdy słuchamy go direct to amp. Szczerze mówiąc, to chyba tylko MBL jest lepszy, ale różnica jest dużo mniejsza niż się spodziewałem. 201 miał problemy z transportem - pierwsze egzemplarze miały jakiś felerny mechanizm, głośny i awaryjny, dopiero potem Mac zrobił upgrade tych odtwarzaczy i zainstalował zupełnie inny drive (cichszy i nareszcie nie psujący się). Możliwe jednak że 'smród pozostał' i dlatego zdecydowano się szybko zmienić nazwę na 301 (już z nową mechaniką).

Kupiłem z ciekawości taniutkiego norweskiego Tandberga tca 4038, aby przekonać się, jak niedrogi preamp wpłynie na mój tor audio - w razie czego, strata kasy niewielka (cena podejrzanie niska, to i aukcja trwała ledwie 2 godziny):

Ukryta Zawartość

Ciekawe, to nie chińczyk, a norweska firma z interesującymi tradycjami (teraz bardziej w kierunku techniki video poszli). Może zagra jakoś... Wiem, to nie jest klocek klasy tej o której Panowie wyżej konwersują, ale... na moje potrzeby dzisiejsze może się sprawdzić.

Ukryta Zawartość

jakby cos- to jest tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.