Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw do 6 000 złotych... Czy jest szansa?

yanekdrzazga

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Mam pytanie do szanownych Kolegów... Czy jest obecnie jakakolwiek możliwość, aby zakupić elektronikę i kolumny w cenie do 6 tys. zł za całość. Ma to być nowe... I... niestety, nie mam szans na jeżdżenie na odsłuchy. Muszę polegać na opinii Kolegów, kupując w ciemno ?!!!

Moim marzeniem jest zestaw Atoll IN 80 + Atoll CD 80, z monitorami Totem Rainmaker i kablami MIT AVT2... Ale to około 12 tysięcy, więc chyba kupię w innym życiu ?!!!!!

Proszę o sensowne rady.

Pokój 15 m2, w prostokącie. Muzyka różna: od jazzu ( Thelonius Monk i inni ), przez Ten Years After, King Crimson, Marillion, po muzykę poważną ( choć tylko czasami i głównie Chopin lub Mozart ).

Więc ten wątek powinieneś nazwać "W co utopić 6.000zł?".

Skoro Atole z 'Twórcą deszczu' się ładnie zgrały i polubiłeś to zestawienie to go szukaj w używkach, powinno być za 6-7.000zł.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Przy dzisiejszej najniższej krajowej to bardzo dużo kasy więc nie rozumie dlaczego nie ma być szans. Czy aby skompletować system stereo to zaraz trzeba mieś ponad 10 tys?????? Mam kilku znajomych którzy złożyli swoje zestawy max do 2.000 i są bardzo zadowoleni ze słuchania na tym muzyki, oczywiście kupowali sprzęt używany.

Podobnie jak koledzy uważam, że da się spokojnie. Pytanie tylko, czy absolutnie musi być nowy? Jeśli tak, to dlaczego - boisz się kupna uszkodzonego sprzętu, czy są jakieś inne względy? Ja mogę powiedzieć, że prawdopodobnie długo jeszcze nie kupię już nic nowego - z używanego sprzętu można wyhaczyć perełki za niewielką część oryginalnej ceny, i to w stanie doskonałym. Szczególnie bardzeij audiofilskie konstrukcje są wręcz pieszczone przez właścieieli i często w ogóle nei widać śladów użytkowania. Dlatego zastanów się jednak nad używkami.

powodzenia!

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość

(Konto usunięte)

yanekdrzazga, 30 Gru 2009, 11:18

>z monitorami Totem Rainmaker

skup się na kolumnach, reszta nie ma prawie żadnego znaczenia, kup najtańsze, a jak się uprzesz to sobie resztę dokupisz... ale odradzam :))

Zadowolenie może mieć różne stopnie intensywności ...

Ja jestem zadowolony ze swojego sprzętu i twoi znajomi są zadowoleni. Do czasu bezpośredniego porównania. Ja potem dalej byłbym zadowolony a twoi znajomi już nie. Na tym to wszystko polega - człowiek jest zadowolony póki nie usłyszy sprzętu grającego lepiej.

Za 6.000 trudno kupić cały zestaw, który spełniałby wszystkie wymagania. Jeśli chcesz mieć dobry zestaw ze sklepu to licz się z wydatkiem ok. 20.000.

Takie są realia. Za 6.000 dostaniesz sprzęt z najniższej półki. Ale będzie grało !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy toto xyz nie miało przypadkiem zakazu wychodzenia poza swoje wątki?

Bardzo proszę o wyczyszczenie działalności tego gostka.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Wedlug mnie za 6k to albo mozna szukac sensownego zestawu w uzywkach, albo kupic calkiem tani i zaszczedzic kase. Nowy za 6k to bedzie budzet, na ktory szkoda kasy.

A jesli juz to proponuje chinska lampe (np yaqin mc-10l) za okolo 1,5k (w tym przedziale cenowym sa bezkonkurencyjne!), jakies tanie cd uzywane plus DAC (np. Pana Stelmacha), DAC mozesz pozniej dokupic a na poczatku grac na taniutkim cd, jak kupisz DAC cd bedzie robilo za transport, powiedzmy 150zl cd i DAC teraz albo pozniej w zalenosci od srodkow np Stelmacha za okolo 1000zl, reszta na kolumny. Jesli wybierasz wersje bez DACa to zostaja Ci pieniadze za ktore mozesz kupic calkiem fajne kolumny np. polskich producentow (Studio 16hz, Audio Academy, RLS, Akustyk, Akkus itp) albo jakies firmowe, mzoe np. jakies Usherki itp.

Da się złożyć nawet za mniejsze pieniądze.

Jak poczytasz tutejsze posty to zauwazysz że jak ktoś się pyta o sprzęt za X zł zawsze się znajdą forumowicze, którzy twierdzą, że gra dopiero od X*2.

W realacjach z AudioShow bardzo pochlebne wrażenia były opisywane z "systemu marzeń" Rega

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ulotkatargowa.pdf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) RegaCennik.pdf

Jednak cały wychodzi 7200 zł więc przekracza twój budżet. Ale bynajmiej wszystkie elementy napewno się zgrywają więc nie ma ryzyka.

Może uda Ci się cokolwiek utargować i nieco dołożyć i po problemie.

Jeżeli nie to warto pomyśleć nad wzmakiem Brio3 plus kolumny RS3 i za pozostałą kwotę najlepszy do CD.

Napewno są na forum osoby który miały możliwość odsłuchać ten zestaw. Może się wypowiedzą.

Uwierz że raz złożony system ze sprawdzonych we wspólpracy ze sobą klocków, pozwoli Ci delektować się muzyką a nie zastanawiać się czy jest ok czy nie za ostro czy średnica nie stłumiona itd wszystkie te chorobliwe przypadłości audiofilskie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Faktycznie system REGI jest super !

Słuchałem na Audioshow i byłem pod wrażeniem.

Zapomniałem, że istnieje taka firma jak REGA. Jej system to absolutny ewenement wśród oferowanych sprzetów w sklepach.

Warto dołozyć do tego systemu i lekko przekroczyć budżet 6000. W tej cenie trudno zestawić podobnie grający system.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jezeli rzeczywiscie masz system marzen, sluchales go i wiesz ze ten i tylko ten, rozdziel zakup na dwie czesci. Dzis kup kolumny i uzywaj ich tymczasowo z elektronika ktora posiadasz, oszczedzaj dwa, trzy lata i dokup atolle. Lub odwrotnie - najpierw elektronika, a za jakis czas kolumny. Jesli nie pojdziesz ta droga, zawsze bedziesz zalowal i zawsze bedziesz niezadowolony i moze kiedys nawet dojdziesz do tego zestawu, tylko ze potrwa to trzy razy dluzej i za trzy razy wieksze pieniadze ladowane w zestawy posrednie.

Zgadzam sie calkowicie. Wedlug mnie jesli ma sie do wydania powiedzmy 6000zl, lepiej kupic porzadny wzmacniacz i jakies tanie kolumny, albo porzadne kolumny i jakis tani wzmak. Z czasem jak uzbieramy jakas kase dokupi sie cos fajnego i bedzie dobry zestaw, a jak sie kupi sredni wzmak i srednie kolumny to potem bedzie trzeba calosc wymienic.

Proponuję przeszukać angielskiego ebaya można tam też coś fajnego ustrzelić np: Cyrrusa albo Meridiana czy Regę a jak masz kogoś kto Ci to kupi na miejscu to jest już super bo angole liczą sobie trochę za przesyłki. Jakieś dwa lata temu kupiłem tam Marantza SA7001, Nada370 i Meridiana506 i mogę stwierdzić że przynajmniej towar zgodny z opisem, a nie jak to często bywa na alledrogo że sprzęt w super stanie ale tylko na zewnątrz, w środku kiszka. W tej chwili został Meridian, wiadomo ewolucja. Marantza i Nada sprzedałem kolegom też za śmieszne pieniądze i są zadowoleni. No chyba że sprzęt musi być nowy, ale wtedy też taniej będzie w UK albo nawet u Niemców. Ponieważ polscy dystrybutorzy reagują na zmianę kursów walut tylko w jedną stronę i jest wiele na to przykładów.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

bardzo fajny zestaw / nie znam sprzedawcy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak będziesz musiał zorganizować w jakikolwiek sposób osdałuchy bo tylko tak się możesz przekonać.

Pytając się o nowy zestaw do ok 6 tys jak widzisz zostałeś odesłany już do pułapu 20 000 kupienia sobie 1/3 docelowego zestawu lub na ebay.co.uk

Wszystko to są dobre rady jednak wg. Twojego wpisu nie dla Ciebie.

Kup ładnie wg Ciebie grające klocki i przestań regularnie odwiedzać forum o tematyce audio a będziesz cieszył się muzyką.

Chyba że masz mnóstwo czasu i szeroki portfel to będziesz zmieniał kable.

Albo się goni króliczka, albo się go przestaje gonić bo złapać się go nie da.

.

Pomyśl nad np: Arcam A18 + CD17 + Monitor Audio RX2, ostatnio odsłuchiwałem i rewelacja, można też coś taniej i np za 2500 idzie wyrwać xindaka A06 + C06 i więcej zostaje na kolumny, nie zapomnij też o o dobrym okablowaniu.

Pieniądze nie grają !

Ja polecam Panu zestaw z AudioShow 2009 - REGA. "Niewiarygodny dźwięk po okazyjnej cenie - najtańszy na rynku system hi-end" - Hi-Fi Choice 9/2007. Proszę zajrzeć na strone: www.this.com.pl

Pozdrawiam

Słuchałem. Rewelacja. Choć na pierwszy rzut oka wybór kontrowersyjny, to niepozbawiony zalet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

paweljazz, 30 Gru 2009, 16:03

>Proponuję przeszukać angielskiego ebaya można tam też coś fajnego ustrzelić

W pełni potwierdzam i również polecam. Często super sprzęt w b. dobrej cenie, a do tego nie grzebany, w często doskonałym stanie. Ja praktycznie większość klocków (kolumny, cd) mam z brytyjskiego jebaja, niemiecki tez czasem daje radę, ale ceny potrafią być wyższe niż na wyspach.

Powrót po dłuższej przerwie...

Czołem ! zgadzam się w pełni z piopio że za 6000 zł w sklepach audio nie masz czego szukać, biorąc pod uwagę muzykę jaką słuchasz. Po moich odsłuchach przekonałem się że dobrze (wcale nie rewelacyjnie) grający (nie irytują koszmarne wady dźwięku a skupiasz się na muzyce) zaczyna sie od 20 tyś PLN za komplet (CD, wzmacniacz, kolumny i kable). Za tą kwotę możesz mieć naprawdę genialny zestaw vintage ale dobrze (nie przypadkowo) dobranych klocków. Każda pliszka swój ogonek chwali i ja polecam to co w O mnie - gra już 2 lata i póki co jest to zestaw nie zagrozony a kolejne odsłuchy utwierdzają mnie w wyborze. Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.