Skocz do zawartości
IGNORED

Helios 1czy Audiomeca Obssesion II

ptiku

Rekomendowane odpowiedzi

witam potrzebuje cdeka pojawiły sie takie oto sztuki;Audiomeca Obssesion II ok. 3000zł,,,Classe CDP 5 ok. 2500zł, jest jeszcze Helios 1 za ok.3000zł na i AudioNet VIP / to chyba ,,jedynka,, /za 4800zł

które z tych maszyn zasługują na uwagę , co by było najrosądniejszym wyborem / jakość cena/

https://www.audiostereo.pl/topic/60639-helios-1czy-audiomeca-obssesion-ii/

Ciekawe, czy ta Audiomeca trzyma poziom swoich protoplastów, czy to już tylko odcinanie kuponów od legendy?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Powiem tylko jedno ze Audiomeca jest swietnym urzadzeniem o analogowym brzmieniu (sluchalem kilku modeli rowniez transportow) i nigdy sie nie zawiodlem.

Byc moze kopie sobie dolek bo sam sie nad nia zastanawiam ale to wlasnie ja bym wybral bo oprocz dzwieku jest jeszcze sliczna i do tego w idealnym stanie z papierami.

Helios tez nie od macochy i ma 3 V napiecia na wyjsciu z lampa idealne polaczenie bo dynamika i mocarny bas jest jego atutem.

Reszty sluchalem w nieznanych mi warunkach i nie podejmuje sie opinii.

robix

troszkę boje sie tej audiomeki , francuskie wynalazki lubią sprawiać kłopoty chociaż są xlr-y a chce podłączyć do electro.ec-4r a koniec mocy to sign audio sp-01 i proaczki studio 100

nikt nie mówi o tym klasse cdp-5 on też jest na xlr-ach, z porównaniem moze być kłopot bo wszystkie są w innych stronach polski mogę się wybrać ale nax na jeden dwa odsłuchy dlatego potrzebuje porady które ewentualnie brać pod uwagę

Co prawda nie znam modelu Classe CDP-5, ale CDP-10 tak - brzmienie i wykonanie z "klassą" :)

Czuć i widać, że to amerykańskie urządzenie (chociaż kanadyjskie:))- gabarytowo i dźwiękowo, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Łączy cechy brzmienia, które na niższych poziomach jeszcze się wykluczają.

Co do Audiomeki to bałbym się tego napędu Sanyo, bywają chimeryczne. Nie wiem tylko, czy przypadkiem w tym CDP-5, też nie siedzi Sanyo? Bo w CDP-1.5 właśnie taki chyba pracował!

CDP-10 to nowszy model, gdzie napęd to Philips (działa pewnie i bezgłośnie, tylko kultura ładowania płyty pozostawia trochę do życzenia).

Szczerze mówiąc chyba najfajniejsze pod względem ogólnej kultury pracy i pewności działania są napędy Sony (te zwykłe KSS-y 213).

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Znalazłem w internecie, że w CDP-5 jednak Philpis siedzi. Do tego PMD-100 i Burr-Browny PCM 1702...

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Audiomeca ma już nowsze napędy sanyo jako baza - podobne stosuje inna Francuska firma bez legendy Advance Acoustic. Nie są to te same napędy co stosowane kilka ładnych lat temu.

Same napędy Sanyo są OK, tylko mało kto potrafił do tego sensowne serwo zrobić. Udało się to znakomicie m.in. firmie Onkyo. Modele DX7711 i DX7911 czytaja wszystko bez zarzutu i błyskawicznie. Z dźwiękiem już gorzej.

ptiku

To nie Audiomeca nadaje się do EC,bardziej Helios.Miałem tego ECI-4 i próbowałem podłączyć do niego Audiomece i to dokładnie taką samą.Zdecydowanie lepszym wyborem będzie Helios.

Witam

Jestem posiadaczem HELIOSA III od klku lat, więc to nie ta półka co HELIOS I ale sądze żę urządzenia tej firmy zadowolą niejednego słuchacza.O bezawaryjności nie wspominam bo takowe się nie zdazyły.U mnie HELIOS gra z DENSENM DM 30.

Na pewno warto posłuchać. Jarek

używając wcześniej sonego es- 339+ stelmach było jak dla mnie za bardzo ,,analitycznie , bardzo szybko i troszkę jakby za sucho ,, łatwo można było na gorzej , ,zrobionych,, płytach przekroczyć granice ostrości i wtedy stawało się / słuchanie / troszkę męczące , chciał bym poprzez wymiane cd to zmienić troszke uspokoić i przyhamować muzykę , przez ostatnie dwa tygodnie miałem w domu cd od AMPLIFONA było git ale ta cyferka .bardzo zależy mi na jak najlepszym basiku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mialem Audiomece Damnation CD Transport i byla na Philipsie i praktycznie zadnych problemow w uzytkowaniu.

Co do starych Sanyo to rzeczywiscie byly koszmarnie kaprysne i nie czytaly CD-R a nawet grymasily z oryginalami (AM Kreatura np)

Nie moge doczytac jaki naped jest w tej Obssesion II ale gdyby byl Sanyo to pewnie i tak juz uporano sie z takimi problemami jakie tu zarzucaja piszacy o ww.

Dzwiek AM jest bardzo dobry i moze sie podobac.

robix

Napęd sanyo w tym modelu Audiomeki z tego co wiem jest lekko modyfikowany pod wzgledem zawieszenia, redukcji wibracji)i jest praktycznie taki co w moim Advance Acoustic MCD403 - Póki co czyta wszystko.

Ptiku - co do Twoich oczekiwań brzmieniowych to właśnie polcałbym Ci coś na Burr Brownach PCM 63P, lub PCM 1702.

Miałem Rotela 991AE na tych pierwszych i CEC-a TL5100Z na tych drugich - obydwa grały "analogowo", bez wyostrzeń z dobrym basem.

Potem miałem nowszego CEC-a TL51Z mkII na 4 Burr Brownach PCM 1704 i on był już bardzo analityczny - kosztem "gładkości" i nasycenia barw, w moim systemie nadał właśnie niepożądaną nutę ostrości. Efektowne granie na początku, na dłuższą metę męczące.

I właśnie Classe CDP-10 (on z kolei jest na dwóch BB PCM 1738 + PMD 200) połączył zalety tamtych trzech odtwarzaczy (wszystkie cztery miałem podłączone na xlr-ach - zdecydowanie lepszy dźwięk niż na rca).

Sprzedający Audiomecę opisuje, że jest w niej mechanizm Ceca, a z tego co wiem to jest właśnie zmodyfikowane... Sanyo.

witam znów więc na polu bitwy zostały helios 1 / po co przepłacać za errę 4500 skoro helios jest za 3000 i class cdp-5, po rozmowach z naszym forumowym kolegą dodam jeszcze Advantage CD1 co wy na to , odsłuch po niedzieli więc muszę jeszcze któregoś odrzucić czasu coraz mniej, class i adv. są blisko siebie ok 150km to myślę że oblece oby dwa , jak sie ma ten Advantage CD1 do heliosa i do tego class-a

"jak sie ma ten Advantage CD1 do heliosa."

Dwa odmienne bieguny brzmienia przy zblizonej klasie.

Advantage - chyba trudno dostępne lasery Pioneera.

Kurde takie krótkie, "szarpane" odsłuchy pod wpływem podniecenia zakupu z jednej i stresu podjęcia decyzji z drugiej strony, z reguły chyba nie prowadzą do podjęcia trafnej decyzji (są za to dobre do debilnych tematów typu abx).

No ale jak inaczej coś kupić w naszych realiach...?

W ciemno? - często na jedno wychodzi.

Prawdziwa wartość urządzenia w danym zestawieniu wychodzi po czasie, kiedy przestajemy słuchać "basu, średnicy i wysokich" z kilkunastosekundowych, po stokroć powtarzanych fragmentów kawałków (często dobrze nagranych samplerów) a zaczynamy myśleć o kupnie płyt z MUZYKĄ.

A co wynikam z mojego bełkotu?

Zupełnie nic:)

Zazdroszczę uczucia upolowania czegoś nowego, nie życzę "prawie kontrolowanej wtopy" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.