Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna ta baza 911DG brak?

Sansui AU-X911DG to europejska wersja zrobiona oszczędniej niż japoński odpowiednik.

To taki wykastrowany mieszaniec japońskiego AU-alpha 777DG z AU-alpha 999DG.

W 911DG nie dali dodatkowego transformatora widocznego na zdjęciu, który znajduje się w 777DG i 999DG ale za to dali pozłacane gniazda RCA z wersji 999DG ale zrezygnowali z drewnianych boczków.

Dodatkowo 911 ma główny transformator zalewany żywicą z kwarcem, a w AU-X711, AU-alpha 777DG i AU-alpha 999DG są śliczne trafa z przekładkami teflonowymi.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Na drugim zdjęciu widać ile miejsca wewnątrz jest w wersji europejskiej.

911DG jest odpowiedmikiem 777DG : http://audio-database.com/SANSUI/amp/au-alpha777dg-e.html i pewnie uznali, że wobec tego 911tki już nie trzeba opisywać......

Ta baza to tłumaczenie na angielski oryginalnej bazy japońskiej, w której jak na każdą porządną japońską robotę nie ma wyszczególnionych modeli na ... a fe ... Europę i USA.

post-45609-0-30349800-1435867553_thumb.jpg

post-45609-0-25906500-1435868407_thumb.jpg

post-45609-0-21394300-1435868779_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

A jakie kolumny polecacie do sansui au-x711? Które dobrze się zgrywaja?

Chodzi mi o konkretne modele jakieś przykłady które mógłbym wziąść pod uwagę podczas poszukiwań.

chwilowy brak działalności w audio.

Witam serdecznie Użytkowników Forum!

Jest to mój pierwszy post, tak więc dobry wieczór wszystkim :)

Nabyłem dziś Sansui AU-X701 od znajomego elektronika, za ułamek wartości wzmacniacza, znam historię tego sprzętu, mianowicie przeleżał on długi czas w niemieckim serwisie audio ze względu na uszkodzenie transformatora, który nowy kosztował 300 EUR.

Tam też zrezygnowano z jego naprawy, sprzęt w ten sposób trafił do Polski, tutaj też został naprawiony transformator poprzez jego przewinięcie (proszę się nie śmiać).

Wiem że Sansui to ówczesny światowy lider w produkcji transformatorów, tak więc ciężko by było dorównać fabryce takim zabiegiem naprawczym; to zresztą słychać - mój brat jako bardziej zaawansowany w technice audio, dokonał dziś odsłuchów tego sprzętu i był, delikatnie mówiąc zaskoczony niską jakością, dużo niższą niż np. Onkyo A-8830 którego używa na co dzień ( jest to sprzet przecież o wiele niższej klasy).

I teraz mam pytanie do Szanownych Użytkowników:

- co dalej począć? zostawić w domu i szukać oryginalnego podzespołu, sprzedać dalej jako sprzęt uszkodzony, czy może jeszcze inna opcja..?

Nadmieniam że mam możliwość oddania go znajomemu z powrotem bez żadnych konsekwencji, no ale wiadomo - wolałbym pokombinować i zacząć swoją przygodę audio od bardzo dobrej bazy, jaką niewątpliwie jest ten piękny wzmacniacz. ;)

Pozdrawiam serdecznie,

Marek

Chodzi mi o konkretne modele jakieś przykłady które mógłbym wziąść pod uwagę podczas poszukiwań.

Nie będę odkrywał ameryki, napiszę tylko że te, które wg pierwszego się zgrywają, drugiemu mogą absolutnie nie pasować. Dlaczego?

Nasze preferencje (ja np. lubię sprężysty bas a nie sączący się jak miód)

Rodzaj muzyki. której słuchamy (jazz ma inne wymagania co do głośników niż hip-hop)

Wielkość i akustyka pomieszczenia (mi sie podobają UREI 813.. ale za cholerę mi do salonu nie wejdą :(

Estetyka, bo słuchamy też oczami... szczególnie przy gościach. A jak wiadomo jeden woli szczupłe a inny brunetki :)

Poziom nagłośnienia (do "cichego" słuchania monitorki wystarczą ale jak chcesz sąsiadów ogłuszyć... to już nie :)

Wiele, wiele innych

Ja np. do dziś żałuję sprzedaży głośników HPM-100. Były wg mnie spektakularne do jazzu ale przy głośnej Metallice był chaos - brak separacji :(

Pozdrawiam, Andrzej

PS. Na allegro były ostatnio Kenwood LS-770. Wg wielu wyżej notowane niż wszystkie HPMy... poszły za 500 zł bo to Kenwood! :)

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

naprawiony transformator poprzez jego przewinięcie

Z tego co wiem to wzmacniacze Sansui oparte są na wysokiej jakości transformatorach. Więc jego przewinięcie może rzeczywiście odbić się na jakości dźwięku.

Pilot RS-1130 w Wietnamie cały czas jest jeszcze do sprzedania :-)) Niestety na wiadomości nie odpisują. Jednak udało mi sie dziś wygrać licytację na japońskim serwisie. Cena 3500 YEN i 700Yen opłat plus wysyłka jeszcze dojdzie ok 1000 yen. Więc myślę że w okolicach 170 zł powinno mnie to wynieść. :-)

przewinięcie (proszę się nie śmiać).

Przezwojenie

Wiem że Sansui to ówczesny światowy lider w produkcji transformatorów, tak więc ciężko by było dorównać fabryce takim zabiegiem naprawczym; to zresztą słychać - mój brat jako bardziej zaawansowany w technice audio, dokonał dziś odsłuchów tego sprzętu i był, delikatnie mówiąc zaskoczony niską jakością, dużo niższą niż np. Onkyo A-8830 którego używa na co dzień ( jest to sprzet przecież o wiele niższej klasy).

To raczej nie wina transformatora a kiepskiego spasowania elementow toru, sama klasa wzmacniacza czy kolumn to jeszcze nic

- co dalej począć? zostawić w domu i szukać oryginalnego podzespołu, sprzedać dalej jako sprzęt uszkodzony, czy może jeszcze inna opcja..?

Nadmieniam że mam możliwość oddania go znajomemu z powrotem bez żadnych konsekwencji, no ale wiadomo - wolałbym pokombinować i zacząć swoją przygodę audio od bardzo dobrej bazy, jaką niewątpliwie jest ten piękny wzmacniacz. ;)

Zostaw i ciesz sie muzyka, a jesli muzyka z tego wzmacniacza Cie nie cieszy to go sprzedaj i kup wyzszy model lub cos innej firmy

Nabyłem dziś Sansui AU-X701 od znajomego elektronika, za ułamek wartości wzmacniacza, znam historię tego sprzętu, mianowicie przeleżał on długi czas w niemieckim serwisie audio ze względu na uszkodzenie transformatora, który nowy kosztował 300 EUR.

Tam też zrezygnowano z jego naprawy, sprzęt w ten sposób trafił do Polski, tutaj też został naprawiony transformator poprzez jego przewinięcie (proszę się nie śmiać).

Nie ma tu nic do śmiechu. Pewnie że Tamury nie podrobisz, ale to normalna naprawa. Jeżeli trafo nie brzęczy to raczej coś innego. Otwórz, zrób zdjęcia łatwiej będzie coś powiedzieć. Jak tanio kupiłeś to warto się pobawić z naprawą

Głowa do góry - nie takie rzeczy żeśmy ze szwagrem

:)

Witam serdecznie Użytkowników Forum!

Jest to mój pierwszy post, tak więc dobry wieczór wszystkim :)

Pozdrawiam serdecznie,

Marek

Witaj

Bardzo trudna sprawa.

Jak wzmacniacz stał kilka lat, to pełnię możliwości osiągnie po 3-4 miesiącach słuchania po 2-3h dziennie.

Po tym czasie trzeb by mieć drugi oryginalny egzemplarz, który jest często używany i dopiero porównywać jaka jest różnica.

Rozsądniej jest go oddać i składać na pełnowartościowy.

Chyba, że dostałeś go za przysłowiową "złotówkę", to wtedy nie pozostaje nic jak tylko grać, grać i jeszcze raz grać.

Jak leżak się rozkręci, to zagoni to Onkyo w kozi róg :-)

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Pygar ja jednak też podziwiam Twą wytrwałośc ;-)

Mario - nie możliwe byś kupił go tak tanio ;-), jest tu jeden użytkownik co choćbyś mu 100 takich pokazał nie uwierzy i dalej będzie uparcie twierdził, że RS-1130 jest wart 1000PLN :D:D:D

Tak oglądałem grafiki kolumn o których wspominaliście i ciekawą rzecz zauważyłem:

http://www.hifiengine.com/gallery/images/pioneer-hpm-100-transparent.shtml

Ciekawe jak na brzmienie wpływa taki zapewne akryl czy tam pleksi - wątpię by dobrze :D

Edytowane przez Mentos

Ciekawe jak na brzmienie wpływa taki zapewne akryl czy tam pleksi - wątpię by dobrze :D

Ciekawe jak wygłuszyli je w środku... przeźroczysta wełna? :)

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja np. do dziś żałuję sprzedaży głośników HPM-100. Były wg mnie spektakularne do jazzu ale przy głośnej Metallice był chaos - brak separacji :(

słuchałem te głośniki bardzo ciekawie grają jak na swój wiek, czy JBL L-110 są lepsze?

Ciekawe jak wygłuszyli je w środku... przeźroczysta wełna? :)

Jak to jak, założyli oczyszczacz kwantowy, specjalne jednokierunkowe przewody, specjalna pasta na elementach zwrotnicy i oczywiście takie kolumny muszą stac na specjalnych kobaltowych kolcach :D

Edytowane przez Mentos

Pygar ja jednak też podziwiam Twą wytrwałośc ;-)

Mario - nie możliwe byś kupił go tak tanio ;-), jest tu jeden użytkownik co choćbyś mu 100 takich pokazał nie uwierzy i dalej będzie uparcie twierdził, że RS-1130 jest wart 1000PLN :D:D:D

Tak oglądałem grafiki kolumn o których wspominaliście i ciekawą rzecz zauważyłem:

http://www.hifiengine.com/gallery/images/pioneer-hpm-100-transparent.shtml

Nie ma co wątpić - trzeba posłuchać, a nie oceniać z obrazka. Gitary z akrylu sobie radzą na scenie - tu pewnie jest podobnie. Po prostu estetyka rządzi.

jak zwykle z igły robicie widły, kawałek gówno wartej wióry jest warte 300-400PLN na japońskich aukcjach jak już widziałem chodź w ogóle mnie to nie jara, owszem są znacznie wyższe oczekiwania ale trzeba mieć łepetynę na karku, umieć poszukać i nie dać się zwariować, to tak samo jak pierdzielenie głupot do kwadratu że pilot Sansui model RS-1130 jest wart 1000PLN i to na kolanach o niego prosząc - debilizmy idiotów, w EU komunie jest wart około 450PLN i to w porywach

@Mentos Mam dla Ciebie wyzwanie :) Obal kolejny mit i kup 707 za 3k albo 907 za 4k...albo przynajmniej pokaz jak to zrobic.

słuchałem te głośniki bardzo ciekawie grają jak na swój wiek, czy JBL L-110 są lepsze?

Tego właśnie nie można określić obiektywnie. JBL L-110 mają znakomity głośnik basowy szybki, punktowy a przy tym szalenie mocny jak na konstrukcje tej wielkości. Uchodzą za bardzo neutralne konstrukcje, co sprawia, że jeżeli elektronika ma jakieś braki/naddatki to niestety obnażą to bezlitośnie. HPMy chyba wnosiły więcej od siebie do brzmienia, przez co zakrywały "charakterystykę" elektroniki.

Moim zdaniem odsłuch HPMa daje nam odczucie: lubię/nie lubię. Z JBL jest trudniej, trzeba je "dopasować" do elektroniki żeby rozwinęły skrzydła.

Andrzej

@Mentos Mam dla Ciebie wyzwanie :) Obal kolejny mit i kup 707 za 3k albo 907 za 4k...albo przynajmniej pokaz jak to zrobic.

707 już kupiona i to nawet za mniej, posłucham i pewnie też mi nie przypadnie do gustu, a 911kę i to z oryginalnym pilotem w b.dobrej cenie bedę miał do spuszczenia, a z mitami walczyć nie ma sensu, jak ktos jest upartym osłem to już taki pozostanie

Witam Klubowiczów,

Właśnie wpadł mi w ręce wzmacniacz au-x911dg. Podłączyłem, przez chwilę było pięknie, ale okazło się, że ma jakiś problem z jednym z kanałów - trzaski, które raz są, raz ich nie ma. Czasem wystarczy poruszyć pokrętłem "source direct" i na chwilę sie poprawia. Stąd wnoszę, że problem dotyczy przełącznika, który odpowiada za wybór tego "source direct". Już rozebrałem ten wzmacniacz (nie było łatwo) i okazuje się, że ten przełącznik to ALPS PAT. P (?).

Czy któryś z Klubowiczów spotkał się z tym przełącznikiem i ew. wie, czy można go jakoś przywrócić do życia (czy da się to rozczłonkować i zregenerować?), bo spodziewam się, że wymiana to chyba tylko poprzez znalezienie jakiegoś dawcy, w którym był montowany ów przełącznik.

załączam zdjęcie.

pozdrawiam,

post-59644-0-14055900-1436271465_thumb.jpg

post-59644-0-01005400-1436271477_thumb.jpg

707 już kupiona i to nawet za mniej, posłucham i pewnie też mi nie przypadnie do gustu, a 911kę i to z oryginalnym pilotem w b.dobrej cenie bedę miał do spuszczenia, a z mitami walczyć nie ma sensu, jak ktos jest upartym osłem to już taki pozostanie

Za mniej niz chodza sluchy czy mniej niz 3k? Zwykle MR/XR sa dwa razy drozsze niz 707 lub 707i ale to juz chyba wiesz.

Jesli chodzi zas o obalanie mitow to jesli pokazesz ze cos jest mozliwe i w miare do odtworzenia to po mitach...wszyscy pojda nowa droga.

@ mario100007 Nigdy zadnego interesu z Wietnamczykami nie zrobilem. Choc probowalem. Raz mi ktos cos odpisal ale jak poprosilem o konkrety to ucichlo.

Edytowane przez luckyguliver

707 już kupiona i to nawet za mniej

To tak w ramach przekornej ;-) odpowiedzi na wyzwanie rzucone przez luckygulivera ma się rozumieć? Tak na poważnie to powiedz czy już Ci odesłali 911tkę po przeglądzie? Jestem ciekaw czy różnica w brzmieniu jest w twoim przypadku zauważalna.

Mentos,

Jaką 707 kupiłeś ? Zdradź, jeśli to nie TOP SECRET :-)

Junk, czy lepszy stan ?

Pozdrawiam

Pygar

na razie czekam, AU-A707 - 22500 jenów + koszty , co ciekawe 230V ???, na razie czekam choć coś do mnie po japońsku patałachy piszą i nie wiem co ;-)

To tak w ramach przekornej ;-) odpowiedzi na wyzwanie rzucone przez luckygulivera ma się rozumieć? Tak na poważnie to powiedz czy już Ci odesłali 911tkę po przeglądzie? Jestem ciekaw czy różnica w brzmieniu jest w twoim przypadku zauważalna.

nie, jeszcze czekam, dam znać ale już wiem że mnie żona z moimi wzmacniaczami zaraz z domu wygoni i muszę się czegoś pozbyć więc jak 707ka idzie to 911ka na sprzedaż - co ważne z oryginalnym pilotem wartym 1000PLN ;-)

tu macie Alfa707DR z Europy za 460EUR

http://www.leboncoin.fr/image_son/795231040.htm?ca=12_s

to tak specjalnie dla bajkopisarzy bredzących, że poniżej 3000PLN to mission impossible :D

Edytowane przez Mentos

Na podanym przeze mnie serwisie 707ki też są w okolicach 20 -30 tyś Yen. Jednak trzeba uważać żeby nie kupić ,śmieci'... Na dobrą sprawę to nie można porównywać jakości wzmacniaczy zaraz po zakupie. Ja dopiero zaczynam rozumieć przepaść jaka dzieli to co słyszałem na początku z tym co się dzieje teraz przy odsłuchu mojej 911tki. Jej dźwięk cały czas ewoluuje. Stereofonia, przestrzeń, dynamika rośnie z tygodnia na tydzień. Coraz częściej słychać jak dźwięk odrywa się od głośników. Jednak do dobrej stereofonii holograficznej musiałbym dobrze uzbroić pokój a to wymaga już remontu. Półśrodki, w tym względzie zdecydowanie odpadają. Pod koniec sierpnia jeszcze raz ustawie prądy spoczynkowe i będzie gitara. Jezeli bedę miał go wymienić to na 907NRA bo tylko w tym modelu jakość będzie wyraźnie zauważalna.

Edytowane przez mario100007

nie, jeszcze czekam, dam znać ale już wiem że mnie żona z moimi wzmacniaczami zaraz z domu wygoni i muszę się czegoś pozbyć więc jak 707ka idzie to 911ka na sprzedaż - co ważne z oryginalnym pilotem wartym 1000PLN ;-)

tu macie Alfa707DR z Europy za 460EUR

http://www.leboncoin.fr/image_son/795231040.htm?ca=12_s

to tak specjalnie dla bajkopisarzy bredzących, że poniżej 3000PLN to mission impossible :D

NO PROSZĘ !!!!! JEDNAK DA SIĘ :p

co jak co ale wg mnie realna wartość tych wzmacniaczy to:

707dr/xr/nr/mr czy jak coś tam... - max 1500zł (oferta kolegi powyżej jest za 1800zł - więc do stargowania 3 stówki i gitara!)

907 od dr wzwyż - max 2500zł - słuchałem i wiem ile to jest warte - także.....

bujdy naganiaczy ,że 907 kosztuje 8-10 tyś zł - to brednie i tylko ci którzy za nie tyle dali mogą teraz sobie "pluć w brode" hehe :)

niech se sprowadzają z japoni i przepłacają 4 krotnie , a tu w europie można taniej - choć akurat ta marka mnie nie interesuje....moim zdaniem jest ona w tym klubie mocno przeceniana :( przez kilku ludzi

Edytowane przez bokser7778

Witamy starego kolegę z nowego konta :-)

Na zachodzie nie ma czegoś takiego jak targowanie, Sansui to nie zwiędnięta pietruszka pod koniec dnia na bazarze. Jak ktoś ma oddać za darmo, to woli trzymać na strychu :-)

Ta francuska oferta ma charakter lokalny i nie ma w niej żadnej wzmianki, że wzmacniacz wyślą do Europy.

Ode mnie ponad 1900km w jedną stronę :-)

Trasa 3800km +-200-300km jak się pobłądzi, to 2-3dni za kółkiem + jedzenie, picie, paliwo, opłaty, mandaty i inne przygody :-)

Na świecie nie ma cen "bo ja chcę/uważam" tylko takie jakie dyktuje rynek.

Powodzenia

Pygar

na razie czekam, AU-A707 - 22500 jenów + koszty , co ciekawe 230V ???, na razie czekam choć coś do mnie po japońsku patałachy piszą i nie wiem co ;-)

Jak kupiłeś zwykłą Alpha 707 (zapewne wersja "i") to będziesz miał japoński odpowiednik europejskiego AU-X901, które standardowo jest na 230V :-)

To nie jest żadne WOW !

"Prawdziwe" 707 zaczyna się dopiero od 707DR, następnie 707KX, 707XR, 707MR i 707NRA.

post-45609-0-75914000-1436292413_thumb.jpg

Witamy starego kolegę z nowego konta :-)

Na zachodzie nie ma czegoś takiego jak targowanie, Sansui to nie zwiędnięta pietruszka pod koniec dnia na bazarze. Jak ktoś ma oddać za darmo, to woli trzymać na strychu :-)

Ta francuska oferta ma charakter lokalny i nie ma w niej żadnej wzmianki, że wzmacniacz wyślą do Europy.

Ode mnie ponad 1900km w jedną stronę :-)

Trasa 3800km +-200-300km jak się pobłądzi, to 2-3dni za kółkiem + jedzenie, picie, paliwo, opłaty, mandaty i inne przygody :-)

Na świecie nie ma cen "bo ja chcę/uważam" tylko takie jakie dyktuje rynek.

Powodzenia

Pygar

Jak kupiłeś zwykłą Alpha 707 (zapewne wersja "i") to będziesz miał japoński odpowiednik europejskiego AU-X901, które standardowo jest na 230V :-)

To nie jest żadne WOW !

"Prawdziwe" 707 zaczyna się dopiero od 707DR, następnie 707KX, 707XR, 707MR i 707NRA.

? - yyyy jestem kobietą nie wiem czy wiesz....- i siedze troche w handlu.... i usługach tego typu.....

targowanie się jest WSZĘDZIE ! ;) - a wszak spróbować nigdy nie zaszkodzi - a nuż sie uda .... my tu mamy europe drogi fizjoterapeuto :) - ceny europejskie a nie japonie z japonskimi wysokimi cenami - a towar ten sam

"Ta francuska oferta ma charakter lokalny i nie ma w niej żadnej wzmianki, że wzmacniacz wyślą do Europy." - yyyy co miałeś z geografi ? - przecież francja to europa jest ! :):P

Jak komuś sie nie podobają ceny - nie musi kupować - lub bierze coś innego.... -niekoniecznie gorszego..... lub nawet lepszego

co do dostawy to nikt tu nie myśli aby po to jechać !:(:)

ja tu widze oferte 460euro =1932zł plus dostawa kurierem od 115zł do polski równa się 2047zł i za tyle można mieć w polsce au707dr - ale to i tak zważywszy jak to gra to o 500-600zł za drogo !!!!!!!!!! ale i tak o 4000-5000zł taniej niż sprowadzać to z japoni!!!!

http://allegro.pl/wzmacniacz-sansui-au-alpha-907dr-cd-x701i-i5502952630.html

-o dla przykładu ta oferta - sprzedawca chyba z konia spadł - realna cena "kup teraz" nie licytacja powinna być max 3000-3400zł i to razem z przesyłką....- biedaczek nacią sie na legende szajsui i teraz chce dziadostwo sprzedać i odzyskać pieniążki - i tak od kilku miesięcy już :(

Edytowane przez bokser7778
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.