Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

To uczciwa cena, można powiedzieć że nawet okazyjna, szczególnie w przeliczeniu na sztuki :-)

Miłego słuchania, daj znać jak się trochę rozegra.

Pozdrawiam

Pygar

Witam.

Nie mogę znaleźć w necie instrukcji obsługi AU-X901. Czy podpowie ktoś, co sygnalizuje dioda umieszczona nad pokrętłem wzmocnienia?

Pozdrawiam.

Koszmar audiofila: żona sprzedała jego zabawki za tyle, za ile powiedział jej, że je kupił...

Witam,

Jeżeli chodzi o włącznik SOURCE DIRECT to jest to bezpośrednie połączenie przełącznika sygnału źródła (SOURCE DIRECT = bezpośrednie źródło).

Ten przełącznik został zaprojektowany tak, aby uprościć/ skrócić ścieżkę sygnału wewnątrz kontroli wzmacniacza a za jej pośrednictwem długość sygnału się skraca co daje lepszą jakość i klarowność dźwięku.

Jeśli ten przełącznik jest wciśnięty, następuje włączenie obiegu i zostaje wybrany obwód bezpośredniego połączenia do źródła dźwięku.

Po ponownym naciśnięciu, wskaźnik wyłącza obieg i zostaje przywrócona oryginalna konfiguracja obwodu.

Kiedy włącznik jest wciśnięty kontrola balansu (BALANCE) i przełączniki takie jak: reduktor szumów (np.gramofonu) SUBSONIC i wyciszanie MUTING nie działają tak aby można było nimi manipulować.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam,

niro1

Edytowane przez niro1

Witam,

Jeżeli chodzi o włącznik SOURCE DIRECT to jest to bezpośrednie połączenie przełącznika sygnału źródła (SOURCE DIRECT = bezpośrednie źródło).

Ten przełącznik został zaprojektowany tak, aby uprościć/ skrócić ścieżkę sygnału wewnątrz kontroli wzmacniacza a za jej pośrednictwem długość sygnału się skraca co daje lepszą jakość i klarowność dźwięku.

Jeśli ten przełącznik jest wciśnięty, następuje włączenie obiegu i zostaje wybrany obwód bezpośredniego połączenia do źródła dźwięku.

Po ponownym naciśnięciu, wskaźnik wyłącza obieg i zostaje przywrócona oryginalna konfiguracja obwodu.

Kiedy włącznik jest wciśnięty kontrola balansu (BALANCE) i przełączniki takie jak: reduktor szumów (np.gramofonu) SUBSONIC i wyciszanie MUTING nie działają tak aby można było nimi manipulować.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam,

niro1

Dzięki, ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy :) Pytałem o małą diodę umieszczoną NAD pokrętłem wzmocnienia ( na godz.12).

P.s. Słucham wyłącznie source direct (działa oczywiście tylko po RCA, gdy wzmak gra w trybie zbalansowanym manipulacja tym wyłącznikiem nic nie wnosi).

Pozdrawiam niedzielnie.

Koszmar audiofila: żona sprzedała jego zabawki za tyle, za ile powiedział jej, że je kupił...

eugeniusz28 wiesz jak działa i do czego służy bezpośredni przełącznik źródła (SOURCE DIRECT) a nie wiesz do czego jest zwykła dioda sygnalizacyjna potencjometru głośności? :)

Także jest to dioda wskazująca bezpośrednie połączenie wzmacniacza mocy.

Dioda ta informuje o tym, że przełącznik POWER AMP DIRECT jest w pozycji "normalnej (NORMAL)", czyli z działającymi regulatorami lub "zrównoważonej (BALANCED) " i wzmacniacz jest gotowy do pracy.

niro1

Ps.

Tak ma być, pod kabelkami RCA ma tak właśnie działać. Z kolei pod XLR-ami tor jest z pominięciem sekcji regulatorów przedwzmacniacza - sygnał jest generowany bezpośrednio na końcówki mocy wzmacniacza aby uzyskać możliwie (choć nie w każdym sprzęcie audio) jeszcze lepszą jakość i siłę sygnału dźwiękowego.

Edytowane przez niro1

eugeniusz28 wiesz jak działa i do czego służy bezpośredni przełącznik źródła (SOURCE DIRECT) a nie wiesz do czego jest zwykła dioda sygnalizacyjna potencjometru głośności? :)

Także jest to dioda wskazująca bezpośrednie połączenie wzmacniacza mocy.

Dioda ta informuje o tym, że przełącznik POWER AMP DIRECT jest w pozycji "normalnej (NORMAL)", czyli z działającymi regulatorami lub "zrównoważonej (BALANCED) " i wzmacniacz jest gotowy do pracy.

niro1

Ps.

Tak ma być, pod kabelkami RCA ma tak właśnie działać. Z kolei pod XLR-ami tor jest z pominięciem sekcji regulatorów przedwzmacniacza - sygnał jest generowany bezpośrednio na końcówki mocy wzmacniacza aby uzyskać możliwie (choć nie w każdym sprzęcie audio) jeszcze lepszą jakość i siłę sygnału dźwiękowego.

Pozycja selektora power amp direct:

"Balanced" - działa po xlr

"Integrated" - działa po rca

"Normal" - u mnie w głośnikach cisza.

Sęk w tym, że u mnie ta dioda nie świeci po uruchomieniu wzmacniacza. Do wczoraj nie wiedziałem nawet o jej istnieniu. Coś mi błysnęło i zacząłem kombinować... Zapala się np. po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku loudness, po czym po kilku sekundach gaśnie. Wygląda na to, że chyba coś jest skopane, ale z twojej odpowiedzi wynika, że to mało znaczący szczegół. Tak, czy siak, dzięki za zainteresowanie.

Miłego wieczoru.

eugeniusz28 nie do końca rozumiem o co właściwie pytasz. Co oznacza dioda sygnalizacyjna... czy jak ma być itd.? Gdy podłączasz zwykłe kable RCA ta dioda się nie zapala niezależnie od wyboru Direct. Zapala się gdy podłączysz kable XLR co jest sygnalizacją toru zbalansowanego.

Co się dzieje z tą diodą jak podłączysz kable XLR pod wzmacniacz i kompakt?

Pamiętaj każda nieprawidłowość zwiastuje jakąś większą lub mniejszą usterkę, a w tym sprzęcie warto każde niedomagania od razu eliminować aby nie pociągnęły za sobą przy tzw. okazji niechcianych i niepotrzebnych usterek.

Pozdrawiam,

niro1

eugeniusz28 nie do końca rozumiem o co właściwie pytasz. Co oznacza dioda sygnalizacyjna... czy jak ma być itd.? Gdy podłączasz zwykłe kable RCA ta dioda się nie zapala niezależnie od wyboru Direct. Zapala się gdy podłączysz kable XLR co jest sygnalizacją toru zbalansowanego.

Co się dzieje z tą diodą jak podłączysz kable XLR pod wzmacniacz i kompakt?

Pamiętaj każda nieprawidłowość zwiastuje jakąś większą lub mniejszą usterkę, a w tym sprzęcie warto każde niedomagania od razu eliminować aby nie pociągnęły za sobą przy tzw. okazji niechcianych i niepotrzebnych usterek.

Pozdrawiam,

niro1

Nie umiem już prościej, ale spróbuję ostatni raz...

Do wczoraj w ogóle nie wiedziałem, że w tym wzmacniaczu jest taka dioda sygnalizacyjna - po prostu nigdy się nie zapaliła, a wygaszona jest prawie niewidoczna. Wczoraj, w pewnym momencie zauważyłem, że coś w tym miejscu błysnęło i następnie zgasło. Stąd moje zainteresowanie, jaką ma to funkcję? Jako że nie znalazłem nigdzie instrukcji obsługi, zadałem pytanie tutaj - co sygnalizuje ta dioda? Normalnie nie świeci w żadnym położeniu selektora "power amp direct". Mam podłączone dwa komplety interkonektów - RCA i XLR. Mogę zmieniać ich wybór przełączając między "balanced" a "integrated". Niezależnie od położenia przełącznika dioda jest martwa. Po kilku próbach stwierdziłem, że zapala się tylko na kilka sekund po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku loudness, po czym gaśnie. W niczym mi to nie przeszkadza, po prostu pomyślałem, że jest to trochę dziwne i może zwiastować jakąś usterkę... To tyle w temacie, możemy chyba na tym zakończyć.

Pozdrawiam, eugeniusz28.

Witam

W modelu AU-X901 czerwona dioda nad gałką głośności powinna zapalać się w momencie, gdy masz wzmacniacz podłączony ze źródłem kablami XLR, a przełącznik POWER AMP DIRECT jest ustawiony w pozycji BALANCED.

Spróbuj zrobić tak, wyłącz źródło i wzmacniacz, odłącz kabelki RCA, zostaw XLR, włącz oba urządzenia i ustaw przełączniki j.w. . Jeśli dioda się zapali to znaczy, że do wzmacniacza masz podłączone zbalansowane źródło sygnału, a jak nie to nie jest ono zbalansowane.

Sprawdź w sieci w dokumentacji serwisowej, forach itd. , czy kompakt z którego grasz podaje na wyjściach XLR w pełni symetryczny sygnał ( prawdziwie zbalansowany ).

Pozdrawiam

Pygar

Witam

W modelu AU-X901 czerwona dioda nad gałką głośności powinna zapalać się w momencie, gdy masz wzmacniacz podłączony ze źródłem kablami XLR, a przełącznik POWER AMP DIRECT jest ustawiony w pozycji BALANCED.

Spróbuj zrobić tak, wyłącz źródło i wzmacniacz, odłącz kabelki RCA, zostaw XLR, włącz oba urządzenia i ustaw przełączniki j.w. . Jeśli dioda się zapali to znaczy, że do wzmacniacza masz podłączone zbalansowane źródło sygnału, a jak nie to nie jest ono zbalansowane.

Sprawdź w sieci w dokumentacji serwisowej, forach itd. , czy kompakt z którego grasz podaje na wyjściach XLR w pełni symetryczny sygnał ( prawdziwie zbalansowany ).

Pozdrawiam

Pygar

Witam.

I to jest konkret - dzięki!

Wypiąłem kable z RCA, dioda nie ożyła. Jako źródła używam denona DCD-3520. W necie znalazłem na szybko tylko informację dot. DCD-3560 i nie jest to konstrukcja w pełni zbalansowana. Z moim cd-kiem jest najprawdopodobniej tak samo.

Pozdrowienia, eugeniusz28

U mnie w 711 ta dioda świeci we wszystkich położeniach selektora poza integrated - od razu po przełączeniu niezależnie czy coś jest podpięte, czy nie

Chyba odpuszczę sobie ten temat... Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

U mnie w 711 ta dioda świeci we wszystkich położeniach selektora poza integrated - od razu po przełączeniu niezależnie czy coś jest podpięte, czy nie

Zgadza się, ta dioda świeci się, gdy włączony jest PAD w trybie Normal lub Balanced.

Witam,

A to mój odtwarzacz cd Sansui CD-X501i o którym pisałem wcześniej. Zobaczcie sobie sami jak ładnie zaprojektowany wewnątrz aż miło spojrzeć... a jak gra... bajka :)

Jak ktoś ma takie cudeńko to proszę się pochwalić, fajnie mieć kontakt z miłośnikami którzy mają coś takiego u siebie.

Pozdrawiam- bakczysaraj

post-56140-0-15076600-1437593367_thumb.jpg

Prawdziwy miłośnik słyszy przez „różowe słuchawki” ? ;-)

Gość ma rację, wnętrze jak każdy inny markowy ale prostacki/najtańszy CD player z tych czasów czy to Sony czy Technics czy insze polularne odtwarzacze - absolutnie nic nadzwyczajnego.

Tutaj masz też z tego okresu „porządne” wnętrze CDka:

3291011500_1437646164_thumb.jpg

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Witam,

A to mój odtwarzacz cd Sansui CD-X501i o którym pisałem wcześniej. Zobaczcie sobie sami jak ładnie zaprojektowany wewnątrz aż miło spojrzeć... a jak gra... bajka :)

Jak ktoś ma takie cudeńko to proszę się pochwalić, fajnie mieć kontakt z miłośnikami którzy mają coś takiego u siebie.

Pozdrawiam- bakczysaraj

Załączone miniatury

Jak to miał byc dowód że dzisiaj "juz takich sprzętów nie robią", to chybiłes..żaden cud zadna bajka

Panowie tak nie można!!! Gdzie jest moderator palton... gdzie jest czubsi/ Pygar?

Czy jest to klub dla miłośników marki Sansui, czy tylko najwyższych modeli sprzętu audio oraz biznesu aukcyjnego ? !! Lubicie inny sprzęt dobrze, ale nie obrażajcie użytkowników tego forum- prawdziwych miłośników tej marki !!!! czubsi wiedział w czym rzecz, ale wraz z posiadaniem najwyższych modeli Sansui jakby się zatracił a jego "rządy" stały się autorytarne i despotyczne, choć na początku tego wątku był prawdziwym miłośnikiem i nie tylko miłośnikiem najwyższych to jest rzadkich model Sansui - takiego czubsi myślę właśnie nam tutaj prawdziwe brakuje.

bakczysaraj Twój odtwarzacz jak ci mówiłem jest bardzo dobrym i stabilnym sprzętem, wiesz o tym Ty, wiem i ja. Laser KSS 210A/150A jest tani i wciąż do nabycia. Bardzo ładna konstrukcja ze średnio - wyższej półki choć nie top, ale do takiego np. Technics-a SL-PS 50/70, Denon-a DCD-1420/1560, Kenwood-a DP-660SG/5090 itp. to pełna kultura i brak minimalizmu, choć i wspomniane modele marki mają swój klimat i zwolenników. Tak czy inaczej dobrze, że wrzuciłeś zdjęcie wnętrza swojego odtwarzacza aby wszyscy mogli zobaczy jak jest ten model porządnie skonstruowany, choć zdjęcie nie odda nigdy jego faktycznego piękna, wagi a co najważniejsze dźwięku...

A teraz do "panów" którzy piszą tutaj dla podreperowania własnego ego i chwalenia tylko i wyłączne najwyższych modeli sprzętu i nie koniecznie "miłowanego" tutaj- Sansui.

Panowe uszanujcie każdego człowieka/ użytkownika, małego, czy Wielkiego. Macie wysokie modele sprzętu audio to dobrze, ale trochę taktu, wyczucia i umiejętnej wypowiedzi na zasadzie porównań i merytorycznych wyjaśnień a nie ja to mam najbardziej wypasioną furę itp... Co to ma być??? Targ, jarmark najbardziej krzyczących przekupek??? Zastanówcie się nad tym!

Proszę paltona o interwencję i utrzymanie poziomu forum w obrębie wypowiedzi prawdziwych miłośników Sansui jakim jest np. bakczysaraj.

Pozdrawiam,

niro1

Edytowane przez niro1
  • Użytkownicy+
Gdzie jest moderator palton...

Na wakacjach.

Proszę paltona o interwencję i utrzymanie poziomu forum w obrębie wypowiedzi prawdziwych miłośników Sansui jakim jest np. bakczysaraj.

Pozdrawiam,

niro1

Proszę raportować nieodpowiednie wpisy, moderacja nie czyta wszystkich tematów, co powoduje opóźnienia w reakcji i dalszą niepotrzebną eskalację konfliktów. Wiele razy prosiłem- zamiast odpowiadać na zaczepki lub pisać prośby do moderacji (w danym temacie), RAPORTUJMY wpisy. Mimo to, dzięki za ten post. Zdaje się, pozwolił ochłonąć nieco piszącym kolegom.

No

Chwila chwila...

Skoro kilku użytkowników pisze podobne posty w komentarzu to coś musi być na rzeczy. Odnosimy się merytorycznie. Jak ktoś o 501 pisze per cudeńko to innych komentarzy nie powinien się spodziewać.

A tak przy okazji

Widzę kolego niro1 że czujesz w sobie moc oddzielania prawdziwych miłośników od fałszywych..... nie idź tą drogą

Edytowane przez K-man

bakczysaraj w moim odczuciu jest miłośnikiem Sansui a pisząc o swoim sprzęcie, że jest to cudeńko tylko to wykazał. K-man jak twierdzisz, że jego odtwarzacz nie jest tego warty trudno. Każdy człowiek ma możliwość wykazania własnych odczuć czy opinii. Nie tylko najwyższe modele są tak od razu godne uwagi, każdy od czegoś zaczyna/ł.

Pozdrawiam,

niro1

Siedzę sobie, słucham i uśmiech nie schodzi z mojej twarzy. Minęły z górką dwa tygodnie, odkąd zagościł u mnie ponownie, kupiony w kwietniu AU-X 901. Po zakupie okazało się, że trochę już przeszedł, ale stwierdziłem, że warto będzie zafundować mu małą kurację odmładzającą. Trochę to trwało - nie mogłem "od ręki" znaleźć oryginalnych Sankenów, kilka tygodni trwała też przesyłka z Chin. W końcu udało się doprowadzić rzecz do finału - wymieniony został komplet tranzystorów, nieoryginalne kondensatory Philips zastąpiły Nippony, poprawiona została całość lutów, wyregulowano prądy spoczynkowe.

Po dwóch tygodniach (ok.100 godzin) słuchania mogę powiedzieć, że zdecydowanie było warto. Ten wzmacniacz daje mi dużo radości ze słuchania muzyki. Z każdym dniem chciałoby się więcej i więcej... Odkrywam swoje płyty na nowo. Słuchając Anny Marii Jopek z płyty "Upojenie" czuję ciarki na plecach. Wokal Norah Jones, Diany Krall, to miód dla uszu. Tracy Chapman, Alison Moyet, Pink Floyd, Dire Straits (wymieniać można długo) - trudno się oderwać...

Napiszę jeszcze na koniec, że warto spróbować posłuchać na złączach XLR. W moim odtwarzaczu CD wyjście zbalansowane nie było do tej pory wykorzystywane i potrzeba było trochę czasu, aby dźwięk się "otworzył". Początkowo nie byłem do tego do końca przekonany, ale poszedłem za radą forumowego kolegi i pozwoliłem mu pograć na XLR. Dziś już wiem, że mój Denon tak ma i warto było poczekać.

Tak więc wracam do muzyki i pozdrawiam wszystkich miłośników dobrego dźwięku.

P.s. Do hejterów i wszelkiej maści wietrzących wszędzie spisek i prywatę - nie jest to ogłoszenie reklamowe, nie zamierzam sprzedawać tego sprzętu.

I tak powinno być - 901 zacny sprzęt - wart żeby dbać,

a propos XLR u mnie niebawem odbędzie się nietypowy pojedynek. Lampowy gitarowiec Trainwreck (kopia) zmierzy się z 711. W roli źródła dźwięku wystąpi ... Fender Rhodes ;)

Koledzy chyba się rozpędziliście i to mocno z tą krytyką!

Może CD-X501i to mały model ale materiałowo jest to raczej wykonanie sony CDP-X229ES..bo na pewno nie cd-790..gdzie w większości szumiał wiatr choć to akurat mały i udany cd sony. Bakczysaraj ma całkiem konkretny cd.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.